Αύγουστος Κορτώ - "Έρως ανίκατε μάσαν"



















Τα Βιβλιοχαρτοπωλεία Βαφειάδης, ο Πολιτιστικός Χορευτικός Σύλλογος Θρακών Κομοτηνής, ο Σύλλογος Φίλων Ιδρύματος Θρακικής Τέχνης & Παράδοσης και οι Εκδόσεις Πατάκη σας προσκαλούν στη Λέσχη Κομοτηναίων (υπόγειο), την Τρίτη 17 Νοεμβρίου 2015 ώρα 8.00 μ.μ., στην παρουσίαση του νέου βιβλίου του συγγραφέα Αύγουστου Κορτώ "Έρως Ανίκατε Μάσαν".
Για τον συγγραφέα και το βιβλίο θα μιλήσει η Φιλόλογος Σοφία Σουβατζόγλου.

Περιεχόμενα του βιβλίου

Κρίση Τιτανικού
Πάσχα στο Καραμπουρνάκι
Δαμάζοντας τα δίπιτα
Ο άντρας που αγαπούσε τις σερβιέτες
Ιστορία μου, αφαγία μου
Τετράφυλλα και τρίφυλλα
Τα πέντε αστέρια σε μάραναν
Ο Ηράκλειτος και η ομπρελοθήκη
Για μια καούκα αδειανή
Ο θάνατος και η γεροντοκόρη
Δυο γάιδαροι, η Χιονάτη κι ο εξάδελφος
Κάνε μου λιγάκι μπλουμ!
Τα τσίσα της αθωότητας
Ο ανεπρόσκοπος
Τζάμπα καίει η γάμπα
Η εκδίκηση της εκδίκησης
Ένα βρακί είχε η κόρη
Ιζαμπέλ Ατζαμή
Χειλάκι Πετρο-βούβαλο
American History : F
Άλλος το τρώει και ζορίζεται
...κι άλλος το τρώει και δροσίζεται
Το μαγιό της ντροπής
Σιταγρός με ψυχάκια
Τ' Αϊ-Ζαβού και τ' Αϊ-Γκαβού τα σόγια μου αντάμωσαν
Τα δρακουλίνια των Εξαρχείων
Έλαβον : γίδα βραστή
Ο έρωτας παρκάρει στο στομάχι
ΕΠΙΜΕΤΡΟ: Πες μου κάτι να γελάσω

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα

Ο Αύγουστος Κορτώ γεννήθηκε το 1979 στη Θεσσαλονίκη και ζει στα Εξάρχεια. Έχει γράψει διηγήματα, νουβέλες, μυθιστορήματα, κείμενα για το θέατρο, ένα κινηματογραφικό σενάριο και βιβλία για παιδιά. Έχει επίσης μεταφράσει έργα των Βλαντιμίρ Ναμπόκοφ, Τζον Άπνταϊκ, Άννι Πρου, Κόρμακ ΜακΚάρθι, Κόλουμ ΜακΚαν, Σάρα Ουότερς, Τζον Μπάνβιλ, Γκιγιόμ Απολινέρ και ο Τζ. Ντ. Σάλιντζερ. Αρθρογραφεί τακτικά, περνάει απολαυστικές εργατοώρες στο Facebook, παρουσιάζει σαββατιάτικη εκπομπή με αλλοπρόσαλλες μουσικές στον Amagi Radio, και είναι λάτρης των αμερικάνικων τηλεοπτικών σειρών (θεωρώντας τους Sopranos ως έξοχο δείγμα του θρυλικού Great American Novel). 
Σ' ό,τι χρόνο του απομένει διαβάζει μετά μανίας, μαγειρεύει, και γενικώς διάγει βίο σπιτόγατου, συντροφιά με τον λατρεμένο του σύντροφο (το επονομαζόμενο Κουτάβι).

Έγραψαν για το βιβλίο

Το τελευταίο βιβλίο του πολυγραφότατου συγγραφέα αναδεικνύει την πιο φωτεινή πλευρά του ταλέντου του.
«Τι κάνεις όταν βρίσκεσαι σ' ένα απομονωμένο ορεινό χωριό για το διήμερο των εκλογών κι ενώ όλοι σε μπουκώνουν λυσσαλέα με τα πιο εκλεκτά φαγιά της οικουμένης ο πορσελάνινος θρόνος αρνείται να ενδώσει στις ικεσίες σου; Κι αν ένα και μόνο εσώρουχο αρκούσε για να σε μεταμορφώσει στο πιο ποθητό πλάσμα του κόσμου; Θα ήταν ευλογία ή κατάρα; Και ποια η θέση όλων εμάς που μετά θάνατον δε θέλουμε ούτε να καούμε ούτε να ταφούμε, αλλά να μεταποιηθούμε σε χρηστικά και καλαίσθητα διακοσμητικά εσωτερικών χώρων; »
Ο Αύγουστος Κορτώ απαντάει σε καθένα από τα παραπάνω φλέγοντα ερωτήματα ανατρέχοντας στο χιούμορ του, το μοναδικό σωσίβιο στους ταραγμένους καιρούς που διανύουμε. Απαντάει με έναν λόγο παραληρηματικό και παιγνιώδη, με βίαια πετάγματα της φαντασίας και ωμό ρεαλισμό, όπως μόνο τα παιδιά μπορούνε.  Όσο για τα ερωτήματα που θέτει; Μας έχουν απασχολήσει όλους κατά καιρούς - τα περισσότερα τουλάχιστον - οπότε, με λίγη καλή θέληση, το βιβλίο μπορεί να αποκτήσει και πρακτική χρησιμότητα.
Για το τέλος. Το εξώφυλλο του βιβλίου, όπως ορθώς υποψιάζεστε, είναι έργο του Αρκά. Αυτό λέει πολλά για το ύφος και το ήθος του πράγματος, και θα καθησυχάσει εκείνους που ασπάζονται το δόγμα πως, όταν μπαίνει καλοκαίρι, η ενδοσκόπηση πρέπει να συνοδεύεται από μια δόση ελαφρότητας για να ταιριάζει με τους ανέφελους ουρανούς.
Λήδα Πιμπλή - Πηγή : http://tospirto.net/book/new_releases/22547


Αλέξανδρος Παπαδόπουλος