Ισμαρικός οίνος ...και παραδοσιακό γλέντι

Προλογικό Σημείωμα της Δώρας Κάσσα - Παπαδοπούλου 
για την εκδήλωση "Ισμαρικός οίνος και  ...παραδοσιακό γλέντι", που έγινε στο Στέκι της Πολιτιστικής Κίνησης Ν. Ροδόπης στις 10 Δεκεμβρίου 2016.

Αγαπητοί φίλοι,
για 12η χρονιά το Δ.Σ. της Πολιτιστικής Κίνησης Ν. Ροδόπης και οι Ομάδες Παραδοσιακού Χορού διοργανώνουμε για τα μέλη και τους φίλους μας το γνωστό γλέντι λίγο πριν από τα Χριστούγεννα.
Αυτή τη φορά, μάλιστα, αποφασίσαμε να δώσουμε και μια πνευματική διάσταση στο όλο εγχείρημα. Να βάλουμε, δηλαδή, τα πνεύματα δίπλα στα οινοπνεύματα, με το μικρό αφιέρωμά μας στον Ισμαρικό Οίνο.
Η αξία του κρασιού, διατροφική, ιατρική και εμπορική, ήταν γνωστή στους Αρχαίους προγόνους μας εδώ και χιλιάδες χρόνια. Το κρασί, μάλιστα, είχε πολύ νωρίς μυθοποιηθεί, εφόσον απέκτησε τον δικό του Θεό, τον Διόνυσο, η λατρεία του οποίου μέσω της μέθης, του οργιαστικού χορού και της έκστασης οδήγησε στην πιο υψηλή τέχνη που επινόησε ο άνθρωπος, στο Θέατρο.


Απόψε,

- Μέρος του μύθου που συνοδεύει το Ισμαρικό ή Μαρωνίτικο κρασί από την Αρχαιότητα μέχρι σήμερα θα μας αφηγηθούν η Ιωάννα Κάζη και ο Κώστας Μαυρίδης, διαβάζοντας αποσπάσματα από τη ι’ ραψωδία της Οδύσσειας.

- Την αρχαιολογική τεκμηρίωση του μύθου γύρω από τον Ισμαρικό οίνο θα μας την παρουσιάσει με στοιχεία αδιάσειστα η Αρχαιολόγος Χρύσα Καραδήμα.

- Οι παραγωγοί Μαρωνίτικου οίνου Δημήτρης Κούκος (6937326874) και Ευθύμης Μαυρουδής (6941686660) θα μας επιτρέψουν να διαπιστώσουμε την ποιότητα του Μαρωνίτικου κρασιού με όλες τις αντιοξειδωτικές και προστατευτικές για τη λειτουργία της καρδιάς, του εγκεφάλου και των αγγείων ουσίες του - αρκεί βέβαια να γίνει ήπια κατανάλωσή του.
Ανάλογη ποιότητα έχει και το κρασί του Σταύρου Ρόϊδου (6974458279), παραγωγού μελιού, τσίπουρου, κρασιού από τη Διαλαμπή. Δείγμα και αυτού του κρασιού θα δοκιμάσετε επίσης.

- Τέλος, τα μέλη των Ομάδων Παραδοσιακού Χορού με τα εδέσματα και τα επιδόρπια που ετοίμασαν θα συμπληρώσουν το διατροφικό μέρος της εκδήλωσης.

Ακολουθεί το παραδοσιακό γλέντι που επιμελήθηκαν αποκλειστικά οι δάσκαλοί μας Γιώργος Μαυρίδης και Ισμήνη Πετροπούλου.

Σας ευχαριστώ


Αγαπητοί φίλοι, 
Σας ευχόμαστε από καρδιάς Καλές Γιορτές με Υγεία, Αλληλεγγύη και Συντροφικότητα.


Φωτογραφίες 
























Βίντεο