Lion

Οι αριθμοί είναι ανατριχιαστικοί. Περισσότερα από 11.000.000 παιδιά ζουν στους δρόμους της Ινδίας και περισσότερα από 80.000 εξαφανίζονται κάθε χρόνο. Η ταινία Lion, που σκηνοθέτησε ο Garth Davis, διηγείται την αληθινή ιστορία ενός από αυτά τα παιδιά, του Saroo Brierley, και βασίζεται στη νουβέλα που έγραψε ο ίδιος ο Saroo Brierley το 2014 με τίτλο "A Long Way Home". Η παραγωγή είναι των Iain Canning, Angie Fielder και Emile Sherman, η προσαρμογή του σεναρίου από το βιβλίο στον κινηματογράφο έγινε από τον Luke Davies, έχει κινηματογραφηθεί από τον Greig Fraser σε δύο ηπείρους και χωρίζεται σε δύο βασικά μέρη. 


Στο πρώτο μέρος παρακολουθούμε από το 1986 τη ζωή του 5χρονου τότε Saroo. 
Ο Saroo Brierley γεννήθηκε το 1981 με το όνομα Sheru Munshi Khan στη φτωχογειτονιά Ganesh Talai της Khandwa στην Ινδία. Η οικογένειά του είναι πάμπτωχη και, καθώς ο πατέρας τους την έχει εγκαταλείψει, η μητέρα τους Kamla Munshi δουλεύει σε ορυχείο για να μεγαλώσει τα τρία παιδιά τους, τον Saroo, την Shekila και τον μεγαλύτερο Guddu. Για να στηρίξουν την οικογένειά τους, ο Saroo μαζί με τον Guddu κλέβουν κάρβουνα από τα τρένα και τα πουλούν για να πάρουν λίγο γάλα. Ο Guddu είναι αυτός που καθοδηγεί, βοηθάει και προσέχει τον πανέξυπνο Saroo. Ο μικρός εξαιτίας και της αναλφάβητης οικογένειάς του προφέρει λάθος το όνομά του [Saroo (Σαρού) αντί του σωστού Sheru (Σιερού)], δεν γνωρίζει το ονοματεπώνυμο της μητέρας του και από τον τόπο της καταγωγής του γνωρίζει μόνον το όνομα της φτωχογειτονιάς του Ganesh Talai. 


Ένα βράδυ ο Guddu υποκύπτει στην απαίτηση του μικρού Saroo και τον παίρνει μαζί του με το τρένο από την Khandwa στην πόλη Burhanpur περίπου 70 χιλιόμετρα μακριά από το σπίτι τους. Ο Saroo κουρασμένος από το ταξίδι ξαπλώνει στο παγκάκι του σταθμού και κοιμάται, μέχρι να γυρίσει ο αδελφός του από τη βραδινή του εργασία. Ο Guddu λίγο πριν φύγει, του είχε δώσει ξεκάθαρη εντολή να τον περιμένει ακριβώς εκεί. Ο Saroo όταν ξυπνάει, βλέπει ότι δεν γύρισε ο αδελφός του και αρχίζει να ανησυχεί. Πιστεύοντας ότι μπορεί να τον συναντήσει, ανεβαίνει σε ένα σταματημένο άδειο τρένο και αποκαμωμένος ξανακοιμάται. Όταν ξυπνάει, το τρένο έχει ήδη απομακρυνθεί σε αντίθετη και σε μεγάλη απόσταση από το σπίτι τους. Οι πόρτες του τρένου θα ανοίξουν στον σιδηροδρομικό σταθμό Howrah της Καλκούτας 1.500 περίπου χιλιόμετρα μακριά από την πατρίδα του. Εκεί, με κομμένη την ανάσα, όπως συμβαίνει και από την αρχή της ταινίας, παρακολουθούμε τον συγκλονιστικό αγώνα επιβίωσης του μικρού Saroo, μέχρι να υιοθετηθεί από ένα ζευγάρι χωρίς παιδιά από την πόλη Hobart της Τασμανίας στην Αυστραλία, την Sue και τον John Brierley.

Στο δεύτερο μέρος παρακολουθούμε τη ζωή του 25χρονου πια Saroo με την οικογένειά του στην Αυστραλία, την πρόοδο στις σπουδές του και την ζεστή σχέση του με την Lucy. Εκεί, όπως είναι φυσικό, έχοντας τις αναμνήσεις από την παιδική του ηλικία καταλαβαίνει ότι η επιθυμία του για να βρει την οικογένειά του στην Ινδία είναι πλέον τεράστια και σύντομα θα του γίνει σχεδόν εμμονική. Θα παλέψει σαν λιοντάρι γι’ αυτήν και φυσικά θα επιστρατεύσει την τεχνολογία και το αναπτυσσόμενο Google Earth, αλλά τα στοιχεία που έχει είναι ελάχιστα. Σε όλη τη διάρκεια της ταινίας, από τη στιγμή της απομάκρυνσης του μικρού Saroo από την οικογένειά του, όλοι μας ευχόμαστε και παρακαλούμε να έχουν θετική εξέλιξη οι προσπάθειές του. Έτσι σαν κάθαρση. Ίσως γιατί έχουμε και τις τύψεις μας για όλα όσα κάνουμε ή καλύτερα όσα δεν κάνουμε ως κοινωνία απέναντι στα παιδιά αυτά που χάνονται κατά χιλιάδες κάθε χρόνο από τις οικογένειές τους. 




Υπάρχουν πολλά στοιχεία που κάνουν ξεχωριστή τη συγκεκριμένη ταινία. 
Αφηγηματικά είναι μαγική και τρέχει γρήγορα, όπως τρέχει διαρκώς ο μικρός Saroo σε όλη τη διάρκεια του πρώτου μέρους. 
Κινηματογραφικά είναι άρτια καθώς : 
Στο πρώτο μέρος εστιάζει στην Ινδία και κυρίως στην ορεινή Ινδική ύπαιθρο και τις φτωχογειτονιές της με εναέριες πανοραμικές λήψεις αλλά και κοντινά πλάνα στα τεράστια και εκφραστικά μάτια του μικρού Saroo, στα οποία αποτυπώνονται τα έντονα συναισθήματα αθωότητας και χαράς της παιδικής του ηλικίας αλλά και αυτά της απόγνωσης και του πόνου για όλα όσα του έμελλε να αντιμετωπίσει τόσο μικρός.
Στο δεύτερο μέρος εστιάζει περισσότερο στους ήσυχους χώρους της Αυστραλίας, στους οποίους έχει μεγαλώσει και κινείται πλέον ο Saroo, και οι οποίοι είναι σε πλήρη αντιδιαστολή με αυτούς της Ινδίας.   
Η χρωματική παλέτα είναι εξωτική, η πρωτότυπη μουσική της ταινίας των Dustin O'Halloran και Volker Bertelmann είναι συναισθηματικά έντονη και η σκηνοθεσία έχει ένα ρυθμό σχεδόν ορχηστρικό.





Η μαγεία ολοκληρώνεται με ένα εξαιρετικό καστ. Η πολύ ώριμη πλέον Nicole Kidman (Moulin Rouge!, The Others, Eyes Wide Shut), ως Sue Brierley, είναι στα καλύτερά της, ο απίστευτος μικρός Sunny Pawar, ως 5χρονος Saroo, και ο πληθωρικά εκφραστικός Dev Patel (Slumdog Millionaire, The Best Exotic Marigold Hotel, The Man Who Knew Infinity), ως 25χρονος Saroo, είναι αντίστοιχα η καρδιά και η ψυχή της ταινίας. Εκπληκτικοί και οι δύο. 
Πολύ καλοί είναι και η πανέμορφη Rooney Mara (The Girl with the Dragon Tattoo, Side Effects, Carol) ως Lucy, o Abhishek Bharate ως Guddu, η Priyanka Bose ως η μητέρα του Saroo και ο David Wenham ως John Brierley, όμως οι ρόλοι τους δεν αναπτύσσονται ιδιαίτερα καθώς η ταινία εστιάζει κυρίως στους τρεις πρώτους κεντρικούς ρόλους.


Στα Όσκαρ του 2017 προτάθηκε για βράβευση σε έξι συνολικά κατηγορίες : Καλύτερης ταινίας, Β' Ανδρικού ρόλου (Dev Patel), Β’ Γυναικείου ρόλου (Nicole Kidman), Διασκευασμένου σεναρίου (Luke Davies), Πρωτότυπης μουσικής (Dustin O'Halloran και Volker Bertelmann) και Φωτογραφίας (Greig Fraser). Είχε άλλες 31 τιμητικές βραβεύσεις και 74 υποψηφιότητες.

Σημείωση : Η προσφορά της σπουδαίας αυτής ταινίας δεν περιορίζεται στο καθαρά καλλιτεχνικό μέρος. Οι άνθρωποί της έχουν ξεκινήσει μια ανθρωπιστική καμπάνια μέσα από την ιστοσελίδα τους 
http://lionmovie.com/
σε συνεργασία με μεγάλους αναγνωρισμένους Οργανισμούς. Στη σελίδα αυτή μπορεί ο καθένας, ανάλογα με την οικονομική του δυνατότητα, να συνεισφέρει με κάποιο ποσό για να βοηθήσει παρατημένα και αγνοούμενα παιδιά από την Ινδία, όπως ήταν η περίπτωση του μικρού Saroo. 

Αλέξανδρος Παπαδόπουλος

Διάρκεια : 120’

Βαθμολογία : 9/10

.................................................

Το τρέιλερ της ταινίας