US Open 2017 - Rafael Nadal vs Roger Federer

Ξεκίνησε, στις 28 Αυγούστου 2017, το τουρνουά Τένις US Open. 
Πρόκειται για το τελευταίο χρονικά, για το 2017, τουρνουά Τένις Grand Slam μετά από το Australian Open, το Roland Garros και το Wimbledon. Από το 1978 και μετά διεξάγεται κάθε χρόνο στα γήπεδα με τη σκληρή ακρυλική επιφάνεια του USTA Billie Jean King National Tennis Center στη Νέα Υόρκη. Αρχίζει την τελευταία Δευτέρα του Αυγούστου και τελειώνει μετά από δύο εβδομάδες μέσα στον Σεπτέμβριο.
Αρκετές είναι φέτος οι απουσίες και πιο ηχηρές είναι ασφαλώς αυτές του Andy Murray, του κατόχου του τίτλου Stan Wawrinka, του περσινού φιναλίστ Novak Djokovic, του Kei Nishikori, του Milos Raonic, της Serena Williams και της Victoria Azarenka.

Η μάχη που κόβει την ανάσα είναι αυτή μεταξύ του 2 φορές νικητή του τροπαίου Rafael Nadal και του 5 φορές νικητή του τροπαίου Roger Federer. Οι δύο απόλυτοι σταρ του Παγκοσμίου Τένις θα μονομαχήσουν, εκτός από το τρόπαιο, και για το Νο 1 της παγκόσμιας κατάταξης. Οι δυο τους, όσο και αν ακούγεται περίεργο, δεν έχουν αναμετρηθεί ποτέ στη Νέα Υόρκη. 
Αν ο Andy Murray είχε αποσύρει τη συμμετοχή του πριν από την κλήρωση τότε δεν θα είχαν κληρωθεί και οι δυο στην ίδια πλευρά του ταμπλό. Τώρα, όμως, που κληρώθηκαν στην ίδια πλευρά δεν υπάρχει περίπτωση να συναντηθούν στον μεγάλο τελικό. Αν προχωρήσουν πολύ, όπως και προβλέπεται, έχουν μεγάλες πιθανότητες να συναντηθούν στον ημιτελικό. Θεωρητικά, είναι πιο βατή η κλήρωση για τον Rafael Nadal.

Ο Rafael Nadal που έχει αυτή τη στιγμή ένα μικρό προβάδισμα από τον Roger Federer και θα παραμείνει στο Νο 1 της κατάταξης αν :
- Φτάσει στον τελικό
- Φτάσει στα ημιτελικά και  ο Roger Federer δεν φτάσει στον τελικό
- Προκριθεί στον 2ο, στον 3ο, στον 4ο γύρο ή στα προημιτελικά, εφόσον δεν περάσει στα ημιτελικά ο Roger Federer
- Αποκλειστεί στον 1ο γύρο και ο Roger Federer δεν φτάσει στα προημιτελικά

Ο Roger Federer θα επιστρέψει στο Νο 1 της κατάταξης αν :
- Φτάσει στον τελικό
- Προκριθεί στα ημιτελικά και μείνει εκτός ημιτελικών ο Rafael Nadal
- Περάσει στα προημιτελικά και αποκλειστεί στον 1ο γύρο ο Rafael Nadal

Και αν στους Άνδρες οι μάχη για το Νο 1 της παγκόσμιας κατάταξης είναι μεταξύ των δύο, στις Γυναίκες η μάχη θα δοθεί ανάμεσα σε 8 Τενίστριες : 
Karolina Pliskova, Simona Halep, Garbiñe Muguruza, Elina Svitolina, Caroline Wozniacki, Angelique Kerber, Johanna Konta και Svetlana Kuznetsova.
Στη μάχη για το τρόπαιο εξαιρετικά απειλητική θα είναι και η Venus Williams.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει η επανεμφάνιση στο απλό Γυναικών της Maria Sharapova αλλά και της Petra Kvitova. Για την Ελλάδα ενδιαφέρουσα είναι η συμμετοχή της Μαρίας Σάκκαρη σε ένα ακόμη τουρνουά Τένις Grand Slam, στο οποίο θα προσπαθήσει για τη δική της υπέρβαση.   

Η διοργάνωση καλύπτεται τηλεοπτικά από το Eurosport 1HD και Eurosport 2 και ολοκληρώνεται στις 10 Σεπτεμβρίου με τον τελικό του απλού Ανδρών. Μια μέρα νωρίτερα θα γίνει ο τελικός του απλού Γυναικών.

28.08.2017
Αλέξανδρος Παπαδόπουλος


Ημιτελικοί

Στο απλό Ανδρών


Ο Rafael Nadal ήταν συνεπής στο ραντεβού του με τον ημιτελικό σε αντίθεση με τον μεγάλο αντίπαλό του Roger Federer. Ο Nadal, στον προημιτελικό, απέκλεισε με συνοπτικές διαδικασίες τον 19χρονο ταλαντούχο και εξαιρετικά φιλόδοξο Andrey Rublev με 3-0 σετ (6-1, 6-2, 6-2), ενώ λίγες ώρες αργότερα ο Juan Martin del Potro με 3-1 σετ (7-5, 3-6, 7-6, 6-4) άφησε έξω από τον ημιτελικό τον Federer. 
Έτσι, η πολυαναμενόμενη  συνάντηση μεταξύ των δύο δεν θα γίνει ούτε και φέτος στη Νέα Υόρκη. Ο Rafael Nadal, μετά από αυτή την εξέλιξη θα είναι πλέον το Νο 1 της παγκόσμιας κατάταξης ανεξάρτητα από τα αποτελέσματα που θα έχει στον ημιτελικό και στον τελικό. Ο μόνος που θα μπορούσε να τον απειλήσει ήταν ο Roger Federer, που όμως αποκλείστηκε και έχασε τη δυνατότητα να διεκδικήσει το Νο 1 αλλά και τον 20ο τίτλο Grand Slam στην τεράστια καριέρα του. 
Από την πλευρά του ο Αργεντινός Juan Martin del Potro, Νο 28 στην παγκόσμια κατάταξη, προκρίνεται στα ημιτελικά του απλού Ανδρών του US Open για δεύτερη φορά στην καριέρα του. 
Αντίπαλός του στον δρόμο προς τον τελικό θα είναι ο Rafael Nadal, όπως είχε συμβεί και το 2009. Τότε, ο Juan Martin del Potro είχε αποκλείσει τον Rafael Nadal στον ημιτελικό και είχε κατακτήσει τον τίτλο κόντρα στον Roger Federer. 

Τα ζευγάρια των ημιτελικών :

Kevin Anderson - Pablo Carreno Busta  3-1 (4-6, 7-5, 6-3, 6-4)
Rafael Nadal - Juan Martin del Potro      3-1 (4-6, 6-0, 6-3, 6-2)

Ο 31χρονος Νοτιοαφρικανός, Νο 32 στον κόσμο, Kevin Anderson μπορεί να έχασε το πρώτο σετ, όμως επέστρεψε εμφατικά στη συνέχεια, λύγισε με 3-1 σετ (4-6, 7-5, 6-3, 6-4) τον 26χρονο Ισπανό Pablo Carreno Busta και θα αντιμετωπίσει στον τελικό  τον Rafael Nadal. Η απουσία μεγάλων ονομάτων από το κάτω μέρος του ταμπλό ευνόησε τον Anderson, όμως αυτό δεν μειώνει την τεράστια επιτυχία του. 
Ο Pablo Carreno Busta, από την άλλη, που δεν είχε χάσει σετ στη φετινή ξέφρενη πορεία του στο US Open, βγήκε εντελώς εκτός ρυθμού μετά το τέλος του δεύτερου σετ και δεν κατάφερε στη συνέχεια να αντιδράσει. Γνωρίζει, βέβαια, ότι μπορεί ποτέ να μην του ξαναδοθεί τέτοια ευκαιρία, όμως εκτός του ότι ήταν η καλύτερη εμφάνισή του σε τουρνουά Grand Slam, είναι πολύ πιθανό τη Δευτέρα να κάνει την πρώτη του είσοδο στο Top 10. Αρκεί ο Kevin Anderson να μην κερδίσει την Κυριακή τον τίτλο.

Ο 31χρονος Ισπανός, Νο 1 στον κόσμο, Rafael Nadal μπορεί να έχασε το πρώτο σετ, όμως, με εκπληκτικό παιχνίδι στη συνέχεια λύγισε με 3-1 σετ (4-6, 6-0, 6-3, 6-2) τον 29χρονο Αργεντινό Juan Martin del Potro και θα διεκδικήσει την Κυριακή τον τρίτο του τίτλο στη Νέα Υόρκη απέναντι στον Kevin Anderson, που θα παίξει για πρώτη φορά σε τελικό Grand Slam. Ο Rafael Nadal έχει πλέον 15 διαδοχικές νίκες σε ημιτελικά Grand Slam, μετά την ήττα του από τον Juan Martin del Potro στην τετράδα αυτής της διοργάνωσης το 2009.
Ο Juan Martin del Potro αιφνιδίασε στην αρχή τον μεγάλο αντίπαλό του, όταν με αξιόπιστο backhand, εξαιρετικό service και το γνωστό φονικό forehand προηγήθηκε με 1-0 σετ, όμως η εικόνα του αγώνα άλλαξε δραματικά στη συνέχεια. Τα νούμερά του στο service έπεσαν κατακόρυφα, ανέβηκε ο αριθμός των λαθών του και έδειχνε ανήμπορος να αντιδράσει μπροστά στο τέλειο παιχνίδι του αντιπάλου του. Έτσι, ο Ισπανός τενίστας εξασφάλισε πολύ εύκολα την πρόκρισή του στον 23ο Grand Slam τελικό του (τέταρτο στη Νέα Υόρκη). Ο Rafael Nadal προηγείται του Kevin Anderson στις μεταξύ τους συναντήσεις με 4-0, έχοντας χάσει μόνο ένα σετ, αλλά ασφαλώς και δεν χρειάζονται οι αριθμοί για το ποιος είναι το μεγάλο φαβορί για τον τίτλο. Αν τα καταφέρει, θα φτάσει τους 16 τίτλους σε τουρνουά Grand Slam (δεύτερος φετινός μετά από το Roland Garros) και θα μειώσει τη διαφορά του από τον πρώτο της σχετικής λίστας, τον Roger Federer, που έχει 19 τίτλους.

Ο τελικός

Rafael Nadal - Kevin Anderson  3-0 (6-3, 6-3, 6-4)





Ο Rafael Nadal δεν είχε κανένα πρόβλημα κόντρα στον πολύ μαχητικό Kevin Anderson και δίκαια πανηγύρισε τον τρίτο του τίτλο στη Νέα Υόρκη (οι άλλοι δύο ήταν το 2010 και το 2013). 
Ο κορυφαίος τενίστας φέτος στον κόσμο ισοπέδωσε με 3-0 σετ (6-3, 6-3, 6-4) τον 31χρονο Νοτιοαφρικανό σε 147 λεπτά και έφτασε αισίως τους 16 Grand Slam τίτλους, μειώνοντας τη διαφορά του από τον Roger Federer που προηγείται με 19. Ήταν μια εκπληκτική χρονιά για τον 31χρονο Ισπανό τενίστα, που έφτασε στον τελικό του Australian Open, κέρδισε το Roland Garros αλλά και το US Open. 
Ωστόσο, πριν το ξεκίνημα της φετινής σεζόν όλοι τον θεωρούσαν "τελειωμένο", όπως άλλωστε και τον Roger Federer, που κέρδισε τα άλλα δύο Grand Slam του 2017, δηλαδή το Australian Open και το Wimbledon. Αυτό και μόνο δείχνει το πόσο τεράστιοι αθλητές είναι και οι δύο.
Στον τελικό ο Rafael Nadal πραγματοποίησε εκπληκτική εμφάνιση, έχασε μόνο 15 πόντους στο service του, είχε 30 winners και μόλις 11 αβίαστα λάθη. 
Από την πλευρά του ο Kevin Anderson έκανε κυριολεκτικά ό,τι μπορούσε για να είναι ανταγωνιστικός και ως ένα σημείο τα κατάφερε, αλλά με 40 αβίαστα λάθη και χωρίς τους εύκολους πόντους από το service του, που είναι το μεγάλο του όπλο δεν μπορούσε να κάνει περισσότερα. Ίσως αν ανέβαινε περισσότερο στο φιλέ να δημιουργούσε περισσότερα προβλήματα στον μεγάλο αντίπαλό το, που από τη baseline είναι απλά ασυναγώνιστος. Στο τέλος έμεινε με την ικανοποίηση για τη συμμετοχή του στον πρώτο τελικό Grand Slam στην καριέρα του και το γεγονός ότι ανέβηκε από το Νο 32 στο Νο 15 της παγκόσμιας κατάταξης. 



Στο απλό Γυναικών


Από τις 8 τενίστριες, που διεκδικούσαν το Νο 1 της παγκόσμιας κατάταξης δεν πέρασε ούτε μία στον ημιτελικό. Η CoCo Vandeweghe, Νο 22 στον κόσμο, νίκησε στον προημιτελικό με 2-0 σετ (7-6, 6-3) την Karolina Pliskova, που χρειαζόταν την πρόκρισή της στον τελικό για να διατηρηθεί στο Νο 1. 
Η εξέλιξη αυτή ευνόησε τη νικήτρια του Wimbledon Ισπανίδα τενίστρια Garbiñe Muguruza, που δικαιότατα ανεβαίνει στο Νο 1 της παγκόσμιας κατάταξης ως η κορυφαία τενίστρια κατά τη φετινή σεζόν. 
Από την πλευρά της η CoCo Vandeweghe θα παίξει για δεύτερη φορά σε ημιτελικό Grand Slam. Ανάλογη επιτυχία είχε και στο φετινό Australian Open, αποκλείοντας στον προημιτελικό και πάλι την τότε Νο1, την Angelique Kerber. Στο φετινό US Open ασφαλώς και μπορεί να φτάσει μέχρι και την κατάκτηση του τροπαίου. Τα "βαριά" της χτυπήματα μπορούν να "σκοτώσουν" κάθε αντίπαλο... Αντίπαλός της θα είναι η Madison Keys, που στον 4ο Γύρο απέκλεισε την εκ των φαβορί Elina Svitolina.

Αξιοσημείωτες ήταν οι πορείες : 
- Της Maria Sharapova, που, μετά από την τιμωρία της και μετά 18 περίπου μήνες απουσίας, επανεμφανίστηκε σε υψηλό επίπεδο και έφτασε στον 4ο Γύρο, αποκλείοντας κατά σειρά τις Simona Halep, Timea Babos και Sofia Kenin για να αποκλειστεί από την Anastasija Sevastova.
- Της Petra Kvitova, που, μετά τη δολοφονική επίθεση από ληστή στο σπίτι της και τις μαχαιριές στα δάχτυλα του "καλού" της αριστερού χεριού και μετά από 9 μήνες απουσίας, επανεμφανίστηκε σε υψηλό επίπεδο και έφτασε στον προημιτελικό, αποκλείοντας κατά σειρά τις Jelena Jankovic, Alizé Cornet, Caroline Garcia, Garbiñe Muguruza για να αποκλειστεί από την Venus Williams. 
- Της δικής μας Μαρίας Σάκκαρη, που έφτασε μέχρι τον 3ο Γύρο, αποκλείοντας τις Kiki Bertens και Arina Rodionova για να αποκλειστεί από την Venus Williams.

Καθαρά Αμερικανική υπόθεση είναι οι ημιτελικοί των γυναικών :

Madison Keys - CoCo Vandeweghe     2-0 (6-1, 6-2)
Sloane Stephens - Venus Williams     2-1 (6-1, 6-0, 7-5)

Η Madison Keys ήταν καταιγιστική σε αντίθεση με την CoCo Vandeweghe που απλώς προσπάθησε περισσότερο στο δεύτερο σετ. 
Η Sloane Stephens ξεκίνησε εντυπωσιακά, κερδίζοντας πολύ εύκολα το πρώτο σετ. Στο δεύτερο σετ κυριολεκτικά παραδόθηκε, αλλά στο τρίτο σετ και με το σκορ στο 5-5 ήταν πιο ψύχραιμη από τη μεγάλη αντίπαλό της στους κρίσιμους πόντους. 
Έτσι, προκρίθηκε για πρώτη φορά στην καριέρα της, όπως άλλωστε και η Madison Keys, σε ένα τελικό Grand Slam.  

Ο τελικός

Sloane Stephens - Madison Keys 2-0 (6-3, 6-0)





Η Sloane Stephens έκανε το τέλειο παιχνίδι στον τελικό του US Open και κατέκτησε τον πρώτο Grand Slam τίτλο στην καριέρα της. Η 24χρονη Αμερικανίδα, Νο 83 στον κόσμο, θριάμβευσε με 2-0 σετ (6-3, 6-0) σε μία μόλις ώρα κόντρα στη συμπατριώτισσά της Madison Keys, Νο 16 στον κόσμο, που ενδεχομένως λύγισε κάτω από το βάρος της κατάκτησης του τροπαίου και με αλλεπάλληλα λάθη δεν ήταν ανταγωνιστική σε κανένα σημείο του αγώνα. 
Για την Sloane Stephens ήταν ένα πραγματικό θαύμα, αφού χειρουργήθηκε τον περασμένο Ιανουάριο στο πόδι και πριν από πέντε μήνες δεν μπορούσε ούτε να περπατήσει. Μετά από την ήττα στον πρώτο γύρο του Wimbledon μπήκε στο US Open series ως Νο 957 (!), αλλά με τις πορείες της σε Τορόντο, Σινσινάτι και Νέα Υόρκη, τη Δευτέρα θα ανεβεί στο Νο 17 της παγκόσμιας κατάταξης. Η εκπληκτική η τενίστρια από τη Φλόριντα υπέπεσε σε μόλις 6 αβίαστα λάθη (έναντι 30 της αντιπάλου της), σέρβιρε υποδειγματικά και δεν άφησε την 22χρονη αντίπαλό της να πάρει ούτε ανάσα.
Τον αγώνα διαιτήτευσε η Εύα Ασδεράκη, που δεν αντιμετώπισε κανένα απολύτως πρόβλημα.



11.09.2017
Αλέξανδρος Παπαδόπουλος