Lady Macbeth

Η ταινία Lady Macbeth διαδραματίζεται σε ένα αγροτικό χωριό της Αγγλίας γύρω στο 1865. Η 17χρονη Katherine αναγκάζεται να παντρευτεί τον 35χρονο Alexander Lester χωρίς να είναι ερωτευμένη μαζί του. Ταυτόχρονα αναλαμβάνει την υποχρέωση να ζήσει κλεισμένη μέσα στο σπίτι του αυστηρού πεθερού της Boris και να τηρήσει πιστά ένα εντελώς βαρετό χρονοδιάγραμμα. 
Από την πλευρά του ο ψυχρός και κακότροπος Alexander υποκύπτει στην επιθυμία του αυταρχικού πατέρα του και παντρεύεται την Katherine, χωρίς να έχει οποιοδήποτε φυσικό ενδιαφέρον γι’ αυτήν. Κι αυτό γίνεται κατανοητό από την πρώτη νύχτα του γάμου τους, όταν ο Alexander χωρίς να την πλησιάσει θα την προστάξει να γδυθεί όρθια και να γυρίσει το σώμα και το πρόσωπό της προς τον τοίχο της κρεβατοκάμαρας.



Αρκετά αργότερα θα εκφραστεί εντελώς αρνητικά για το σώμα της και θα της υπενθυμίσει με κακό τρόπο την ταπεινή καταγωγή της και το γεγονός ότι ουσιαστικά ο πλούσιος πατέρας του ήταν αυτός που την αγόρασε μαζί με …ένα κομμάτι γης. Με αυτήν την αντιμετώπιση και χωρίς την παραμικρή σεξουαλική επαφή είναι φυσικά αδύνατη και η υλοποίηση του στόχου της τεκνοποίησης κατά την επιθυμία του πατέρα του. 

Μια μέρα τόσο ο Boris όσο και ο Alexander θα φύγουν από το κτήμα τους, προκειμένου να αντιμετωπίσουν τα δικά τους ξεχωριστά επιχειρηματικά προβλήματα. Στο σπίτι μένει μόνη της η Katherine μαζί με την οικιακή της βοηθό Anna, που έχει τη φροντίδα της διατροφής της αλλά και της εφαρμογής του χρονοδιαγράμματός της. Αυτή όμως δεν μπορεί να την εμποδίσει να βγει έξω και να εξερευνήσει το κτήμα και την γύρω περιοχή. 

Σε μια από αυτές τις εξόδους της θα γνωρίσει έναν νεαρό εργάτη, τον Sebastian, με τον οποίο θα ξεκινήσει μια δυνατή και παθιασμένη σχέση. Η σχέση αυτή θα την απελευθερώσει εντελώς και σε τέτοιο βαθμό ώστε στη συνέχεια να μην σταματήσει πουθενά και σε τίποτε, προκειμένου να ικανοποιήσει όλα της τα θέλω. Και, όπως συμβαίνει στις περιπτώσεις αυτές, οι εξελίξεις θα είναι ραγδαίες, ανεξέλεγκτες και δραματικές. 

Η ταινία Lady Macbeth δεν βασίζεται στον εικονικό χαρακτήρα του William Shakespeare αλλά στη Ρωσική νουβέλα του Nikolai Leskov "Lady Macbeth of the Mtsensk", η οποία θίγει τα θέματα της καταπίεσης των γυναικών κατά τον 19ο Αιώνα, ιδιαίτερα στις αγροτικές κοινότητες. Το πλαίσιο αυτό όπως και η αυστηρότητα της εποχής αποτυπώνονται αποτελεσματικά από τον σκηνοθέτη William Oldroyd και την σεναριογράφο Alice Birch από τις πρώτες κιόλας σκηνές της ταινίας. 


Πρόκειται για ένα πολύ δυνατό ψυχολογικό θρίλερ με έναν κεντρικό χαρακτήρα, αυτόν της Lady Macbeth, που κρατάει το ενδιαφέρον της ταινίας από την αρχή μέχρι το τέλος της. Η 21χρονη χαρισματική Αγγλίδα ηθοποιός Florence Pugh (The Falling), ως  Lady Macbeth είναι εκπληκτική. Είναι τόσο όμορφη και έχει τόσο εκφραστικά μάτια, που σε παγιδεύουν και σε οδηγούν πολύ περισσότερο στο να την αγαπήσεις και να την ερωτευτείς και πολύ λιγότερο στο να την απορρίψεις και να την μισήσεις για την απίστευτη σκληρότητά της. Δίκαια, λοιπόν, ο σκηνοθέτης εστιάζει στην πρωταγωνίστρια και της δίνει τον μέγιστο χρόνο για να λάμψει. Η Florence Pugh είναι τεχνικά ακριβής, αγγίζει ερμηνείες πολύ έμπειρων ηθοποιών, δίνει μια ξεχωριστή γοητεία στην σκληρή υπόθεση και είναι φυσικά το πολύ μεγάλο ατού της ταινίας. 


Οι υπόλοιποι ρόλοι είναι σχεδόν συμπληρωματικοί και λειτουργούν περισσότερο ως έννοιες όπως αυτή του μικτού χρώματος δυνατού και αρρενωπού Sebastian (Cosmo Jarvis), του πλούσιου και αυταρχικού πεθερού Boris (Christopher Fairbank), του κακότροπου και ψυχρού συζύγου Alexander (Paul Hilton) και της πειθήνιας - και λόγω χρώματος - οικιακής βοηθού Anna (Naomi Ackie).


Ο διευθυντής φωτογραφίας Ari Wegner αναδεικνύει απόλυτα τα όμορφα χαρακτηριστικά της πρωταγωνίστριας, το ζοφερό εσωτερικό περιβάλλον του κτήματος και τα όμορφα φυσικά τοπία από τον περιβάλλοντα χώρο. 
Η μουσική του συνθέτη Dan Jones είναι ήπια με κάποιες μικρές κορυφώσεις στις σκηνές των μεγάλων εντάσεων και συγκρούσεων που αφορούν στον εσωτερικό ψυχικό κόσμο της πρωταγωνίστριας. 

Αλέξανδρος Παπαδόπουλος

Διάρκεια : 89’

Βαθμολογία : 7.5/10

...................................................

Το τρέιλερ της ταινίας