Australian Open 2018

Το Australian Open ξεκίνησε στις 15 Ιανουαρίου 2018. 
Χρονολογικά, είναι το πρώτο από τα τέσσερα ετήσια τουρνουά Τένις Grand Slam. Τα άλλα τρία, που θα ακολουθήσουν, είναι κατά σειρά το Roland Garros, το Wimbledon και το US Open. 
Το Australian Open, που έγινε για πρώτη φορά το 1905, διεξάγεται κάθε χρόνο στη Μελβούρνη της Αυστραλίας, κατά τη διάρκεια της τρίτης και της τέταρτης εβδομάδας του Ιανουαρίου, σε γήπεδα με σκληρή επιφάνεια σκυροδέματος που καλύπτεται, από το 2008 μέχρι σήμερα, με τη μπλε ακρυλικής βάσης επιφάνεια Plexicushion. Δύο από τα γήπεδα του συγκροτήματος γηπέδων της Μελβούρνης, το Rod Laver Arena χωρητικότητας 14.820 θέσεων και το Hisense Arena χωρητικότητας 9.500 θέσεων μπορούν να σκεπαστούν με την κινητή στέγη τους σε περιπτώσεις βροχής ή μεγάλης ζέστης.

Απλό Ανδρών και Γυναικών

Φέτος απουσίαζαν, μεταξύ άλλων, ο Andy Murray και η Serena Williams, ενώ μέχρι σήμερα σημειώθηκαν οι εξής - κάποιοι πολύ - ηχηροί αποκλεισμοί : 

1ος Γύρος
Kevin Anderson, John Isner, Milos Raonic, Sloane Stephens, Petra Kvitova, Kristina Mladenovic, CoCo Vandeweghe και Venus Williams

2ος Γύρος
Stan Wawrinka, Sam Querrey, David Goffin, Garbiñe Muguruza, Johanna Konta και Julia Goerges

3ος Γύρος
Alexander Zverev, Jelena Ostapenko, Maria Sharapova, Agnieszka Radwanska και Ashleigh Barty 

4ος Γύρος
Novak Djokovic, Dominic Thiem και Caroline Garcia 

Προημιτελικά 
Rafael Nadal, Grigor Dimitrov και Karolina Pliskova. 

Σημείωση : Το τουρνουά καλύπτεται τηλεοπτικά από το Eurosport 1HD και Eurosport 2 και ολοκληρώνεται στις 28 Ιανουαρίου 2018 με τον τελικό του απλού Ανδρών. Μια μέρα νωρίτερα θα γίνει ο τελικός του απλού Γυναικών.

24.01.2018
Αλέξανδρος Παπαδόπουλος

Απλό Γυναικών

Ημιτελικά

Simona Halep - Angelique Kerber    2-1 (6-3, 4-6, 9-7)
Caroline Wozniacki - Elise Mertens   2-0 (6-3, 7-6)

Η Caroline Wozniacki δεν άφησε και πολλά περιθώρια αντίδρασης στην Elise Mertens, που απλώς προσπάθησε περισσότερο στο δεύτερο σετ.
Η Simona Halep ξεκίνησε εντυπωσιακά απέναντι στην αριστερόχειρα Angelique Kerber, αλλά σταδιακά έπεφτε η απόδοσή της. Ωστόσο, είχε και τη δυνατότητα αλλά και τις ευκαιρίες για να νικήσει την αντίπαλό της ακόμη και στα δύο σετ. Έτσι, η Kerber αντέδρασε, επικράτησε στο δεύτερο σετ και είχε με τη σειρά της τις δικές της ευκαιρίες για να νικήσει τη Halep στο συγκλονιστικό τρίτο σετ. Η Simona Halep, με τη μεγάλη νίκη της, απέδειξε ότι δίκαια βρίσκεται στο Νο 1 της παγκόσμιας κατάταξης. Αν είχε ηττηθεί θα είχε αδικήσει κατάφωρα τον εαυτό της και την εξαιρετική παρουσία της τόσο στον σημερινό αγώνα όσο και συνολικά στο τουρνουά. Στον τελικό θα αντιμετωπίσει την Caroline Wozniacki και θα διεκδικήσει τον πρώτο της τίτλο σε τουρνουά Grand Slam. Από την πλευρά της η Caroline Wozniacki, που δείχνει να είναι σε εξαιρετική κατάσταση, θα διεκδικήσει επίσης τον πρώτο της τίτλο σε τουρνουά Grand Slam μετά από δύο παρουσίες της και ισάριθμες ανεπιτυχείς προσπάθειές της (US Open 2009 και 2014), όπως ακριβώς και η Simona Halep (French Open 2014 και 2017).    

Τελικός

Caroline Wozniacki - Simona Halep  2-1 (7-6, 3-6, 6-4)


Η Caroline Wozniacki κέρδισε τον συγκλονιστικό τελικό του Australian Open, διάρκειας 2 ωρών και 50 λεπτών, κόντρα στην "ηρωική" Simona Halep και πανηγύρισε τον πρώτο Grand Slam τίτλο της καριέρας της. Είχαν προηγηθεί οι δύο ανεπιτυχείς προσπάθειές της στη Νέα Υόρκη (US Open 2009 και 2014). Έτσι, η 27χρονη τενίστρια από τη Δανία επιστρέφει στο Νο 1 της παγκόσμιας κατάταξης μετά από έξι χρόνια, εκτοπίζοντας από την κορυφή τη σημερινή αντίπαλό της. Εκτός όλων των άλλων, η Wozniacki γίνεται η πρώτη τενίστρια από τη Δανία που κατακτάει τίτλο Grand Slam. 
Ήταν, ομολογουμένως, ένας πολύ σκληρός τελικός. Οι δύο εξαιρετικές αθλήτριες και με πανομοιότυπο αγωνιστικό στυλ αμυντικού παιχνιδιού ήθελαν πολύ, αλλά, σε κάποιες καθοριστικές στιγμές, έδειχναν να μην μπορούν να κερδίσουν η μία την άλλη. Πιο ευάλωτη εμφανίστηκε η Ρουμάνα Simona Halep, που αντιμετώπισε σοβαρά προβλήματα φυσικής κατάστασης από το δεύτερο σετ. Ωστόσο, πάλεψε ηρωικά ως το τέλος, γνωρίζοντας άλλη μια οδυνηρή ήττα σε τελικό μετά από τις δύο αποτυχημένες προσπάθειές της στο Παρίσι (French Open 2014 και 2017).  

Απλό Ανδρών

Ημιτελικά

Marin Cilic - Kyle Edmund          3-0 (6-2, 7-6, 6-2)
Roger Federer - Hyeon Chung    (6-1, 5-2, ο Chung αποσύρθηκε στο β’ σετ)       

Ο Marin Cilic έκανε επίδειξη δύναμης απέναντι στον Kyle Edmund και θα διεκδικήσει την Κυριακή 28.1.2018 ώρα 10.30 το πρωί τον δεύτερο Grand Slam τίτλο της καριέρας του. Ο νικητής του US Open 2014, Νο 6 της παγκόσμιας κατάταξης, υπέταξε τη μεγάλη έκπληξη της διοργάνωσης και έγινε ο πρώτος τενίστας από την Κροατία (άνδρας ή γυναίκα) που περνάει στον τελικό του Australian Open.
Ο Hyeon Chung, αντιμετωπίζοντας αξεπέραστο πρόβλημα στο πέλμα του αριστερού ποδιού του, εγκατέλειψε στο δεύτερο σετ τον ημιτελικό απέναντι στον Roger Federer και ενώ έχανε με 6-1 και 5-2. Έτσι, ο 36χρονος Ελβετός πέρασε ξεκούραστα στον τελικό του Australian Open, όπου θα διεκδικήσει απέναντι στον Κροάτη Marin Cilic τον 20ο τίτλο Grand Slam της καριέρας του! Από την άλλη ο 21χρονος ταλαντούχος Νοτιοκορεάτης ήταν άτυχος στο ραντεβού του με τον βασιλιά Roger Federer, καθώς τερμάτισε, μάλλον άδοξα, την ονειρεμένη πορεία του στο Australian Open 2018, αποκλείοντας μεταξύ άλλων τους σπουδαίους Alexander Zverev και Novak Djokovic.

Τελικός

Roger Federer - Marin Cilic 3-2 (6-2, 6-7, 6-3, 3-6, 6-1)



Ο μεγαλύτερος τενίστας όλων των εποχών Roger Federer έκαμψε την αντίσταση, από το 2ο σετ και μετά, του Κροάτη Marin Cilic και μετά από 3 ώρες και 7' κατέκτησε και το φετινό Australian Open. 
O Marin Cilic εμφανίστηκε απρόσμενα νευρικός στην αρχή του αγώνα, σε σχέση με τη μέχρι τότε πορεία του στο τουρνουά, και έχασε αμαχητί το 1ο σετ. Κερδίζοντας, έστω οριακά, το 2ο σετ βελτιώθηκε και πίστεψε ότι μπορεί να αντιμετωπίσει στα ίσια τον τεράστιο αντίπαλό του. Δεν πτοήθηκε ακόμη και όταν έχασε το 3ο σετ και επανήλθε αμέσως κερδίζοντας πειστικά το 4ο σετ. Στο 5ο όμως σετ ο Ελβετός King Roger ήταν καταιγιστικός. Έτσι, κατέκτησε για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά τον τίτλο στο Australian Open και έφτασε αισίως τους 20 συνολικά τίτλους Grand Slam στη μυθική καριέρα του, έχοντας πλέον στη συλλογή του έξι major τρόπαια από το τουρνουά της Μελβούρνης (2004, 2006, 2007, 2010, 2017, 2018). Το καλό για τους νεότερους αντιπάλους του είναι ότι είναι πλέον 36 χρόνων. Το κακό είναι ότι συνεχίζει και συνεχίζει να παίζει εξαιρετικά. 
Μπορεί να ήταν το 20ο του Grand Slam, όμως ο Φέντερερ συγκινήθηκε για άλλη μια φορά, σα να ήταν το πρώτο και ξέσπασε σε δάκρυα! 
Με τον θρίαμβο στη Μελβούρνη ο Federer έφτασε τους 96 τίτλους και θέλει άλλους 13 για να ισοφαρίσει τον Jimmy Connors. Πριν λίγο καιρό έμοιαζε ακατόρθωτο, αλλά τώρα κανείς δεν ξέρει πού μπορεί να φτάσει αυτός ο υπεραθλητής, που παίζει ...σαν εικοσάρης!
Πέρα από τους 2.000 βαθμούς και τη δόξα, ο Federer βάζει στην τσέπη του και περίπου 2.6 εκ. ευρώ, ενώ ο Cilic παίρνει 1.200 βαθμούς και τα μισά χρήματα.
Ο Κροάτης, πάντως, που έχει ρεκόρ 1-9 κόντρα στον Φέντερερ, θα ανεβεί αύριο από το Νο 6 του κόσμου στο Νο 3, σημειώνοντας career high.

28.01.2018
Αλέξανδρος Παπαδόπουλος