Π.Κ.Ρ. - Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης 2018

Η Πολιτιστική Κίνηση Ν. Ροδόπης στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Ποίησης τίμησε φέτος τους Ποιητές του τόπου, την Τετάρτη 21 Μαρτίου 2018, ώρα 9.00 μ.μ., στο Στέκι της (Φιλίππου 31 Κομοτηνή). 
Σχεδόν όλοι οι τιμώμενοι ήταν παρόντες και ευτυχείς, γιατί κέρδισαν την εκτίμηση και τον σεβασμό μας. Και ήταν χωρίς αμφιβολία μια δίκαιη αναγνώριση, εφόσον οι συμπολίτες μας αυτοί μένουν προσηλωμένοι εδώ και πολλά χρόνια σε μια τέχνη που ασχολείται με την ουσία των πραγμάτων, σε μια τέχνη που θεωρούν αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής τους.
Μέλη της Θεατρικής Ομάδας της Πολιτιστικής Κίνησης Ν. Ροδόπης αλλά και οι ίδιοι οι δημιουργοί και οι φίλοι τους διάβασαν ποιήματά τους. Η Ελένη Μελανοφθαλμίδου μελοποίησε και τραγούδησε Κομοτηναίους ποιητές. Ο Γιάννης Βουλτσίδης με τον τζουρά του μελοποίησε και ερμήνευσε δικά του ποιήματα.
Πολλοί φίλοι της Πολιτιστικής Κίνησης διάβασαν με μεγάλη ευαισθησία ποιήματα που επέλεξαν από γνωστούς αλλά και άσημους ποιητές. Και όλοι οι συμμετέχοντες συμφώνησαν ότι η αξία ενός ποιήματος έχει ως μέτρο το συγκινησιακό αποτύπωμα που αφήνει στην ψυχή μας. Ήταν μια ιδιαίτερη βραδιά, γιατί είχε συγκίνηση, ανθρωπιά και χιούμορ.
Ακούστηκαν ποιήματα των :
Γιάννη Βουλτσίδη, Γιώργου Μπατζάκα, Σταμάτη Σακελλίωνα, Κώστα Καραμανώλη, Γιάννη Στρούμπα, Βασίλη Φαρασόπουλου, Κλειώς Χρυσοχοϊδου, Τζεμ Εσκιτζόγλου, Σοφίας Τσιαλίκη, Χάρη Μιχαλόπουλου, Χασάν Αμέτ, Φισούν Σούκα, Δημήτρη Ισαακίδη, Γιάννη Λυγγερούδη, Ηρώς Κακαζάνη, Κορνηλίας Καραμπίνα, Έφης Τρικούπη, Σταύρου Παπαδόπουλου και Κώστα Λιάπη.
Εκτός από τους δημιουργούς ποιήματα διάβασαν οι :
Άγγελος Μαστραγγελής, Νατάσα Λιβεριάδου, Αναστασία Μποζατζίδου, Έλπη Μπλεκάτση, Γωγώ Φακιρίδου,  Κεβόρκ Μελκονιάν, Μαρία Βαβατσικλή, Έφη Εξουζίδου, Δημούλα Τρικούπη και Ηλίας Θεμελίδης.


Προλογικό σημείωμα : Δώρα Κάσσα - Παπαδοπούλου

"Αγαπητοί φίλοι, 
για 8η συνεχόμενη χρονιά εδώ, στο Στέκι της Πολιτιστικής Κίνησης Ν. Ροδόπης, τιμάμε την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης όχι βέβαια ως βαθείς γνώστες αυτής της τέχνης, αλλά με την επάρκεια που μας χαρίζει η αγάπη μας για τον ποιητικό λόγο και ο σεβασμός για τους δημιουργούς του.
Φέτος τιμάμε τους ποιητές του τόπου, όσους μάθαμε από τον κύκλο ποιητών της Ροδόπης, μέσω της Ηρώς Κακαζάνη, όσους γνωρίσαμε από τα διαβάσματά μας, όσους μας τηλεφώνησαν και μας γνωστοποίησαν το έργο τους, όταν ανακοινώσαμε αυτήν την εκδήλωση. Μπορεί να διέφυγαν της προσοχής μας κάποιοι δημιουργοί. Γι’ αυτό ζητάμε συγγνώμη εκ των προτέρων με την υπόσχεση να επανορθώσουμε την παράλειψή μας με κάποιο άλλο αφιέρωμα.
Όχι τυχαία, ξεκινήσαμε με τη "Μπαλάντα στους άδοξους ποιητές των αιώνων" του Κώστα Καρυωτάκη, την οποία διάβασε ο Άγγελος Μαστραγγελής, για να δημιουργήσουμε μια αντίστιξη. Μια αντίστιξη ανάμεσα στους ένδοξους ποιητές, που αναμφισβήτητα δονούν τη συνείδησή μας, και στους ποιητές του τόπου μας που δεν διεκδικούν μια τέτοια δόξα. Διεκδικούν, ωστόσο, μια θέση στην κλίμακα της ευαισθησίας, της εκτίμησης και του σεβασμού μας. 
Θα ήθελα, λοιπόν, να τους διαβεβαιώσουμε ότι έχουν κερδίσει ήδη την εκτίμηση και τον σεβασμό μας, εφόσον μένουν προσηλωμένοι εδώ και πολλά χρόνια στην εύθραυστη επικράτεια της ποίησης, σε μια τέχνη που ασκείται, όταν το ποιητικό υποκείμενο βιώνει οριακές καταστάσεις ή όταν ψάχνει για την ουσία των πραγμάτων. Τους σεβόμαστε, επίσης, γιατί εκφράζονται αβίαστα στη φυσική τους γλώσσα και γιατί δεν θεωρούν την ποίηση στολίδι της ζωής τους, αλλά απλώς ζωή τους. Τέλος, τους σεβόμαστε επειδή, όταν δεν έχουν κάτι αξιόλογο να πουν, απλώς σιωπούν.
Για τα επόμενα έξι λεπτά θα κάνουμε ένα πείραμα. Με μουσική υπόκρουση τη σερενάτα του Σούμπερτ θα ακούμε στίχους ποιητών του τόπου - άδοξων κατά τον Καρυωτάκη - συνυφασμένους με στίχους γνωστών μας ποιητών. Προσωπικά σας βεβαιώ ότι το συγκινησιακό τους αποτύπωμα - για μένα αυτό είναι το μέτρο της αξίας ενός ποιήματος - δεν διαφέρει πάρα πολύ.
Σας ευχαριστώ"

Φωτογραφίες












































Βίντεο