Εύη Κωνσταντίνου - Η τέχνη του ψηφιδωτού

Στο Στέκι της Πολιτιστικής Κίνησης Ν. Ροδόπης (Φιλίππου 31 - Κομοτηνή) πραγματοποιήθηκαν χθες, Παρασκευή 4 Μαΐου 2018 και ώρα 7.00 μ.μ., τα εγκαίνια της Έκθεσης Ψηφιδωτού της Μαρωνίτισσας  Εύης Κωνσταντίνου στο πλαίσιο των Ελευθερίων 2018.
Κοντά στην εικαστικό βρέθηκαν συγγενείς και πολλοί φίλοι - θαυμαστές των έργων της. Λίγα λόγια από καρδιάς για τη δημιουργό και τα έργα της εξέφρασαν η Νατάσα Λιβεριάδου, Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινωφελούς Επιχείρησης Πολιτισμού Παιδείας Αθλητισμού Κομοτηνής (Δ.Κ.Ε.Π.Π.Α.Κ.) και η Δώρα Κάσσα - Παπαδοπούλου, Γενική Γραμματέας της Πολιτιστικής Κίνησης Ν. Ροδόπης.

Ακολουθεί το προλογικό σημείωμα της Δώρας Κάσσα - Παπαδοπούλου :

Αγαπητοί φίλοι,
σας καλωσορίζουμε εκ μέρους του Δ.Σ. της Πολιτιστικής Κίνησης Ν. Ροδόπης στην Έκθεση ψηφιδωτών της Εύης Κωνσταντίνου, που γίνεται στο πλαίσιο των Ελευθερίων της Πόλης μας με την ευθύνη της Δημοτικής Κοινωφελούς Επιχείρησης Πολιτισμού Παιδείας Αθλητισμού Κομοτηνής.
Κατ’ αρχάς πρέπει να επισημάνω ότι μας τιμά η απόφαση της Εύης να επιλέξει το Στέκι μας ως εκθεσιακό χώρο, παρόλο που δεν έχει τέτοιες προδιαγραφές. Η επιλογή αυτή δείχνει το δέσιμό της με τον Σύλλογο και τα μέλη του, εφόσον τόσο η ίδια όσο και ο Δημήτρης, ο σύζυγός της, είναι μέλη της Πολιτιστικής Κίνησης πάνω από 25 χρόνια.
Στ’ αλήθεια, Πρόεδρε, ως Δ.Σ. πρέπει να βρούμε έναν τρόπο να τιμήσουμε αυτά τα μέλη που είναι μαζί μας πάνω από ¼ του αιώνα και έχουν αναλώσει μεγάλο ποσοστό της ενέργειάς τους για τις εκδηλώσεις του Συλλόγου.

Αγαπητοί φίλοι,
Δεν θέλω να καταχραστώ τον χρόνο σας, θέλω μονάχα να πω δυο λόγια για την τέχνη που εκτίθεται στον χώρο μας και δυο λόγια για την δημιουργό της.

Τα ψηφιδωτά της Εύης Κωνσταντίνου εντάσσονται σ’ ένα ρεύμα καλλιτεχνικό που ονομάζεται arte povera (τέχνη φτωχική). 
Το 1967, παραμονές του Μάη του 1968, μια ομάδα Ιταλών εικαστικών μαζί τους και ο Έλληνας Γιάννης Κουνέλλης εισάγουν στην τέχνη του 20ου αιώνα ένα νέο ρεύμα, την Arte povera. Χρησιμοποιώντας ευτελή υλικά, ακατέργαστα, ασήμαντα ή και άχρηστα για μας τους πολλούς - όπως παλιά ρούχα, εφημερίδες, σιδερικά, σακιά, ξύλα, πέτρες, άμμο - στήνουν συνθέσεις που εκπέμπουν έντονα πολιτικά και κοινωνικά μηνύματα για τον πόλεμο, τον φασισμό, τον ρατσισμό, τη φτώχια, τις ανισότητες, την παραπληροφόρηση, τη νόθευση των αξιών.
Η Εύη Κωνσταντίνου από το ρεύμα της arte povera δανείζεται την απλότητα των υλικών της. Μικροί βράχοι, πέτρες, άμμος, ξύλα, μέταλλα, όστρακα κεραμικά και όστρακα θαλάσσης σε μια αρμονία χρωμάτων μας δίνουν συνθέσεις που αποπνέουν χαρά, αισιοδοξία και πίστη στην αξία της απλής ζωής, όταν κρύβει μέσα της τη δημιουργία.

Για την Εύη ως δημιουργό θα πω μονάχα ότι είχε έναν πατέρα που της εμφύτευσε το μεράκι της καλλιτεχνικής δημιουργίας ως βασικό συστατικό για μια ευτυχισμένη ζωή. Η ίδια πήρε αυτή τη μαγιά και την αβγάτισε, κάνοντας 7 χρόνια ζωγραφική και μαθαίνοντας το ψηφιδωτό σε θερινά μαθήματα του Πανεπιστημίου Scuola Mosaicisti del Friuli έξω από τη Βενετία. Εκεί διδάχτηκε Ρωμαϊκό, Βυζαντινό και μοντέρνο ψηφιδωτό και με το πάθος του επίμονου κηπουρού καλλιέργησε το δυσκολότερο από αυτά, το μοντέρνο ψηφιδωτό, αυτό που προϋποθέτει και γνώσεις ζωγραφικής και μύηση στην αρμονία των χρωμάτων.
Τα έργα της έχουν στοιχεία από την προσωπικότητά της : δύναμη, επιμονή, αισθητική και ευφυία. 
Χρειάζεται δύναμη για να συλλέξει και να τιθασεύσει κανείς αυτά τα σκληρά, ακατέργαστα υλικά, προκειμένου να τα μετατρέψει σε υπάκουες ψηφίδες.
Χρειάζεται επιμονή για να γνωρίσει τη συμπεριφορά τους, για να τα ταξινομήσει και για να τα αξιολογήσει καλλιτεχνικά.
Χρειάζεται υψηλή αισθητική για να σχεδιάσει τις φόρμες των ψηφιδωτών και να επιτύχει την τελειότητα των σχημάτων και την αρμονία των χρωμάτων.
Τέλος, χρειάζεται ευφυία για να δώσει ο δημιουργός στα έργα του ευφρόσυνη διάθεση, που δηλώνει κατάφαση στη ζωή και αισιοδοξία.
Και όλα αυτά τα διαθέτει η Εύη Κωνσταντίνου στον υπερθετικό βαθμό. Γι’ αυτό και καταφέρνει μέσα από τα ψηφιδωτά της να τα μεταγγίζει και σε μας, τους κοινωνούς του έργου της και της χαράς της.





Σημείωση 

Η Έκθεση θα είναι ανοιχτή : 
Σήμερα Σάββατο 5 Μαΐου 2018, ώρα 11.00 - 13.00 το πρωί και 7.00 - 9.00 μ.μ. το απόγευμα
Αύριο Κυριακή 6 Μαΐου 2018, ώρα 11.00 - 13.00 το πρωί και 7.00 - 9.00 μ.μ. το απόγευμα