Π.Κ.Ρ. - Συζήτηση για το Αρχαίο Θέατρο Μαρώνειας

Προλογικό σημείωμα : Δώρα Κάσσα Παπαδοπούλου

Αγαπητοί προσκεκλημένοι,
Είναι χαρά και τιμή για τους διοργανωτές της ανοιχτής συζήτησης για το μέλλον της λειτουργίας του Αρχαίου Θεάτρου Μαρώνειας να υποδέχονται στο μικρό και ζεστό αυτό χώρο της Πολιτιστικής Κίνησης όλους εσάς, που είστε πάνω απ’ όλα πολίτες με ευθύνη και ευαισθησία σε θέματα πολιτισμού.
Καλωσορίζουμε, λοιπόν, και δεξιωνόμαστε, όπως ορίζει όχι το πρωτόκολλο, αλλά η πατροπαράδοτη αρχή της φιλοξενίας πρώτα τους ξένους μας, που ήλθαν από μακριά,
- Τον κύριο Σταύρο Μπένο, Πρόεδρο του Σωματείου «Διάζωμα», μιας κίνησης πολιτών που κύριο στόχο έχει τη συμβολή στην προστασία και την ανάδειξη των αρχαίων χώρων θέασης και ακρόασης, καθώς και την υποδοχή, όπου κρίνεται αρμοδίως επιτρεπτό, της σύγχρονης πολιτιστικής δημιουργίας.
- Τον κύριο Θοδωρή Γκόνη, Καλλιτεχνικό Διευθυντή του Φεστιβάλ Φιλίππων, που είχε τη σκηνοθετική επιμέλεια στις 29 Αυγούστου του 2009 της ιστορικής πλέον εναρκτήριας πολιτιστικής εκδήλωσης του Αρχαίου Θεάτρου Μαρώνειας με τίτλο «Η Ηλέκτρα από τον Ευριπίδη στον Αισχύλο». Την αποκαλώ ιστορική, εφόσον μετά από 24 αιώνες ξανακούστηκε στην ορχήστρα και στο κοίλον ο αρχαίος ελληνικός λόγος μεταφρασμένος με τη Λυδία Κονιόρδου να αποδίδει τους μονολόγους από την Ηλέκτρα του Ευριπίδη, την Ηλέκτρα του Σοφοκλή και τις Χοηφόρες του Αισχύλου.
- Στη συνέχεια καλωσορίζουμε τους δικούς μας, τους εκπροσώπους θεσμικών φορέων, τους εκπροσώπους Συλλόγων και τους συμπολίτες μας, που αγαπούν και σέβονται την πολιτιστική κληρονομιά μας και ειδικότερα το Αρχαίο Θέατρο Μαρώνειας και παρακολούθησαν βήμα βήμα με συγκίνηση και προσδοκία τη μακροχρόνια προσπάθεια της ανακάλυψης και της αναστήλωσής του. Πρόκειται για μια προσπάθεια που ξεκινά από τότε που ο αείμνηστος έφορος αρχαιοτήτων Βαγγέλης Πεντάζος το 1981 αποκάλυψε το Αρχαίο Θέατρο της Μαρώνειας στη θέση Καμπάνα καθ’ υπόδειξη του Μαρωνίτη αρχαιοφύλακα Φώτη Κωνσταντινίδη και καταλήγει στην ολοκλήρωση της αναστήλωσης του κοίλου και στην απόδοση του μνημείου στο κοινό, 28 χρόνια αργότερα, τον Αύγουστο, δηλαδή, του 2009.
Αγαπητοί προσκεκλημένοι,
Διαδικαστικά η σημερινή εκδήλωση είναι αυτό ακριβώς που αναγράφεται στην πρόσκληση που σας απευθύναμε, μ ι α  α ν ο ι χ τ ή   σ υ ζ ή τ η σ η, μια δημόσια διαβούλευση, όπως λέγεται πλέον, για το μέλλον της λειτουργίας του Αρχαίου Θεάτρου Μαρώνειας.
Γίνεται, για να ακουστούν όλες οι απόψεις:
- Των ειδημόνων του Μνημείου
- Των ανθρώπων που διαχειρίστηκαν τη λειτουργία ανάλογων Μνημείων
- Των καλλιτεχνών που δημιούργησαν, έδρασαν σε Αρχαία Θέατρα
- Των φορέων της τοπικής αυτοδιοίκησης
- Των πολιτιστικών Συλλόγων
- Των πολιτών, που ζουν, αναπνέουν και αφουγκράζονται τον παλμό του Αρχαίου Θεάτρου Μαρώνειας.

Η σημερινή συζήτηση, λοιπόν, γίνεται πρωτίστως για να ενημερωθούμε σε βάθος για το θέμα και, αν το θελήσουμε, μπορούμε να προχωρήσουμε σε συγκεκριμένη πρόταση, ίσως και σε συγκεκριμένο πόρισμα για τη λειτουργία του Θεάτρου, με γνώμονα πάντα την ποιότητα και τη συνέχειά της.

Διαδικαστικά, εφόσον δηλώσαμε ξεκάθαρα το χαρακτήρα της συζήτησης, ακολουθούν:
- Χαιρετισμοί από τους εκπροσώπους των θεσμικών φορέων
- Το σκεπτικό που μας οδήγησε στη σημερινή ανοιχτή συζήτηση, το οποίο θα παρουσιάσει ο κύριος Θανάσης Γκαϊφύλλιας, Πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων Αρχαίου Θεάτρου Μαρώνειας
- Σύντομες ομιλίες – τοποθετήσεις (6’) από τους αρχαιολόγους της ΙΘ’ Εφορίας Αρχαιοτήτων και όσους θελήσουν να λάβουν το λόγο.

.............................................................................