Mare of Easttown

Είδος: Δραματική αστυνομική μίνι τηλεοπτική σειρά 7 ωριαίων επεισοδίων
Σκηνοθεσία: Craig Zobel
Σενάριο: Brad Ingelsby
Πρωταγωνιστούν οι: Kate Winslet, Julianne Nicholson, Jean Smart, Angourie Rice, Guy Pearce, Evan Peters, Enid Graham


Περίληψη

Η ιστορία διαδραματίζεται στο Easttown της Πενσυλβάνια στην Αμερική. Η ντετέκτιβ Mare Sheehan γνωρίζει πολύ καλά τους κατοίκους της μικρής πόλης και διατηρεί ιδιαίτερα φιλικές σχέσεις με τις συμμαθήτριές της, την Beth Hanlon (με τον ναρκομανή αδελφό της Freddie) και τη Lori Ross (με τον άντρα της John και τα παιδιά τους Ryan και Moira). Στο πλαίσιο του καθήκοντος αντιμετωπίζει με κατανόηση τα προβλήματα των συμπολιτών της, ενώ προσπαθεί να μην παρασύρεται συναισθηματικά από τους φίλους και τα συγγενικά της πρόσωπα. 

Η οικογενειακή της ζωή είναι χαοτική. Ο ναρκομανής γιος της Kevin έχει αυτοκτονήσει. Η Mare, μάλιστα, ήταν εκείνη που τον είχε βρει κρεμασμένο στη σοφίτα του σπιτιού της. Έχει απομακρυνθεί από τον άντρα της Frank, ενώ αυτός επιλέγει να συνεχίσει τη ζωή του με μια άλλη γυναίκα, τη Faye. Ζει με την παρεμβατική μητέρα της Helen, την επικριτική έφηβη κόρη της Siobhan και τον μικρό εγγονό της Drew από τον γάμο του γιου της Kevin με την επίσης ναρκομανή Carrie Layden, η οποία διεκδικεί πιεστικά την επιμέλεια του μικρού. 

Η υπηρεσιακή της ζωή μόνο εύκολη δεν είναι. Ωστόσο, αυτή είναι που βοηθάει τη Mare να ξεφεύγει από τα δυσεπίλυτα προβλήματα της οικογενειακής της ζωής. Άλυτο, ύστερα από ένα και πλέον χρόνο, είναι το μυστήριο της εξαφάνισης της Katie, της έφηβης κόρης της συμμαθήτριας της Mare, Dawn Bailey. Στην  ιστορία αυτή έρχεται να προστεθεί και αυτή της Erin McMenamin, μιας 18χρονης μάνας, η οποία νιώθει παγιδευμένη σε μια ζωή που περιλαμβάνει τον βίαιο πατέρα της Kenny, τη φροντίδα του μωρού της, την αδιαφορία του πρώην της Dylan αλλά και την ψυχοπαθή ζηλιάρα φιλενάδα του Brianna. Η Mare προτιμάει να δουλεύει μόνη της, όμως ο νεαρός ντετέκτιβ Colin Zabel θα κληθεί από την υπηρεσία για να τη βοηθήσει. Ενδιαφέρον παρουσιάζει και η γνωριμία της με τον καθηγητή και συγγραφέα ενός βιβλίου Richard Ryan.

Το τέλος του πρώτου επεισοδίου θα σηματοδοτήσει τις εξελίξεις για τη συνέχεια της σειράς και η συνέχεια δεν θα είναι καθόλου εύκολη για όλους τους εμπλεκόμενους χαρακτήρες. Στον απόηχο ενός φρικτού συμβάντος οι ζωές των κατοίκων της μικρής πόλης θα αλλάξουν για πάντα και τα σκοτεινά μυστικά τους θα αρχίσουν να βγαίνουν σταδιακά στην επιφάνεια.

Θα καταφέρει η ντετέκτιβ Mare Sheehan να λύσει τις υπηρεσιακές της υποθέσεις; Θα καταφέρει ανάμεσα στις υποθέσεις αυτές να ξεπεράσει τα οικογενειακά της προβλήματα, να θρηνήσει τον αδικοχαμένο γιο της και να ανεβεί στο τέλος απελευθερωμένη από τις τύψεις της την ξύλινη σκάλα που οδηγεί στη σοφίτα του σπιτιού της;   


Προσωπική προσέγγιση

Η σειρά Mare of Easttown χαρακτηρίζεται ως μια εξερεύνηση στη σκοτεινή πλευρά μιας μικρής κοινότητας και μια αυθεντική κατάθεση για το πώς οι οικογενειακές τραγωδίες του παρελθόντος ορίζουν το παρόν μας. Το σκηνικό που περικλείει ολόκληρη την πόλη αποπνέει μια έντονη αίσθηση μελαγχολίας και δυσφορίας, που εξισορροπείται από την ισχυρή αίσθηση οικειότητας μεταξύ των κατοίκων (όλοι γνωρίζονται μεταξύ τους).  

Στο πρώτο επεισόδιο εμφανίζονται και αναπτύσσονται σε βάθος οι πολλοί και αρκετά περίπλοκοι χαρακτήρες της ιστορίας, στους οποίους θα επενδύσουμε συναισθηματικά πριν από την "καταιγίδα", η οποία έρχεται στα τελευταία λεπτά του επεισοδίου και σηματοδοτεί τις εξελίξεις για τη συνέχεια της σειράς. Ο θεατής αιχμαλωτίζεται από το πρώτο επεισόδιο χάρη στη συναρπαστική και καλά δομημένη υπόθεση, μέσα στην οποία όλοι οι χαρακτήρες είναι πιθανοί ύποπτοι. 























Ο σεναριογράφος Brad Ingelsby (Out of the Furnace) καταφέρνει να συνδυάσει τέλεια τα τυπικά στοιχεία των ειδών στα οποία αναφέρεται –δράμα, μυστήριο, έγκλημα, θρίλερ– εισάγοντας επίσης δραματικές πτυχές που σχετίζονται με τη ζωή των πρωταγωνιστών με την προσθήκη μιας ελάχιστης δόσης αίσθησης του χιούμορ.

Ο σκηνοθέτης Craig Zobel (The Hunt) στήνει μια σειρά υψηλής ποιότητας και την υποστηρίζει με ένα καστ καταξιωμένων ηθοποιών με αδιαμφισβήτητη πρωταγωνίστρια την Kate Winslet (Titanic, Revolutionary Road, Ammonite) ως Mare Sheehan. Ο ρόλος της είναι πολύ δύσκολος εξαιτίας: α. του πολύπλοκου και συνεχώς μεταβαλλόμενου χαρακτήρα της ντετέκτιβ Mare Sheehan, β. της διαφορετικής εθνικότητας της ηθοποιού που αν και βρετανικής καταγωγής πρέπει να πείσει ότι γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Πενσυλβάνια, και γ. της διαλέκτου που όφειλε να χρησιμοποιήσει μέσα σε ένα ανδροκρατούμενο υπηρεσιακό περιβάλλον. Η Kate Winslet εμφανίζεται ακριβώς όπως είναι, αυθεντική και χωρίς την παραμικρή προσπάθεια ωραιοποίησης της εικόνας της. Και το αποτέλεσμα είναι η εντυπωσιακά τέλεια ερμηνεία της. 

Η προσπάθειά της ενισχύεται από τις εξαιρετικές ερμηνείες των πολλών χαρακτήρων της σειράς. Ξεχωρίζουν η Jean Smart (Fargo) ως η μητέρα Helen, η Cailee Spaeny (Bad Times at the El Royale) ως η Erin McMenamin, η Angourie Rice (Spider-Man: Homecoming) ως η κόρη Siobahn, ο Guy Pearce (Memento, The Hurt Locker, L.A. Confidential) ως ο καθηγητής Richard Ryan, ο David Denman (True Detective) ως ο πρώην σύζυγος Frank, ο Evan Peters (X-Men: Dark Phoenix) ως ο ντετέκτιβ Colin Zabel και βέβαια η Julianne Nicholson (I, Tonya) ως η συμμαθήτρια Lori Ross.

Υποβλητική και ανάλογη με το ύφος της σειράς είναι η μουσική επένδυση του Lele Marchitelli (The Young Pope, The New Pope, La grande bellezza).


Αλέξανδρος Παπαδόπουλος

Βαθμολογία : 9/10


…………………………………………………………………………………..


Το τρέιλερ της σειράς