Brad’s Status

Η ταινία Brad’s Status του σκηνοθέτη και σεναριογράφου της Mike White δεν απευθύνεται σε όλους. Άλλωστε και ο πρωταγωνιστής της ο Ben Stiller έχει αρκετές συμπάθειες αλλά και αντιπάθειες. Απευθύνεται, όμως ασφαλώς, σ' αυτούς που βρίσκονται στην καμπή της μέσης ηλικίας και έχουν κάποια προβλήματα με την αυτοεκτίμησή τους. 
Ο ανασφαλής 47χρονος Brad Sloan πρόκειται να συνοδεύσει τον γιο του Troy (Austin Abrams) από το Σακραμέντο στα κολέγια της Βοστώνης. Ο Troy, που είναι ένας ταλαντούχος μουσικός και συνθέτης, θα προσπαθήσει να εγγραφεί σε ένα από τα μεγαλύτερα κολέγια, όπως είναι το Harvard. 


Σχεδόν ταυτόχρονα με το ταξίδι αυτό στο μυαλό του Brad ξεκινάει ένα άλλου είδους ταξίδι. Αυτό της εσωτερικής ενδοσκόπησής του με την αποτίμηση της μέχρι σήμερα πορείας του στη ζωή σε σχέση πάντα με τις ζωές των φίλων του και συμμαθητών του από το δικό του κολέγιο το Tufts. Και όπως είναι φυσικό, για τον χαμηλής αυτοεκτίμησης Brad, οι ζωές των φίλων του δείχνουν πιο επιτυχημένες από τη δική του…Ο Jason Hatfield (Luke Wilson) είναι ένας πλούσιος διευθυντής αμοιβαίων κεφαλαίων, ο Billy Wearslter (Jemaine Clement) έχει αποχωρήσει με μεγάλη περιουσία στα 40 του στο Maui και το χειρότερο από όλα ο Craig Fisher (Michael Sheen) είναι ένας επιτυχημένος συγγραφέας και καθηγητής στο Harvard. Από την πλευρά του ο Brad διαχειρίζεται ένα μη κερδοσκοπικό ίδρυμα που βρίσκει κεφάλαια για άλλες μη κερδοσκοπικές δραστηριότητες και έχει κάνει μια οικογένεια της λεγόμενης κοσμικής αστικής τάξης, καθώς έχει παντρευτεί την Melanie (Jenna Fischer) που εργάζεται για την κυβέρνηση της Καλιφόρνια και έχει αποκτήσει μαζί της ένα εξαιρετικό παιδί τον Troy. 
Είναι αρκετά όλα αυτά σε σχέση με όλα όσα έχουν κάνει οι φίλοι του; 
Είναι αληθινά αυτά που φαντάζεται για τους φίλους του με το μυαλό του ο Brad; 
Όλα όσα θα συναντήσει στο ταξίδι του στη Βοστώνη θα τον βοηθήσουν να απαλλαγεί από τις όποιες εμμονές του;
Τα ερωτήματα αυτά μαζί με πολλά άλλα απαντώνται αρκετά καθαρά κατά την πορεία της ταινίας.





Ο ταλαντούχος σκηνοθέτης Mike White (Chuck & Buck, The Good Girl, Beatriz at Dinner) γράφει και κάνει το σκηνοθετικό ντεμπούτο του με το Brad’s Status, μια διορατική και σοβαρή - με κάποιες ελαφρές στιγμές κωμωδίας - ταινία.
Ανεξάρτητα από τις συμπάθειες και τις προτιμήσεις ο Ben Stiller (There's Something About Mary, Meet the Parents, The Secret Life of Walter Mitty), που υποδύεται τον Brad, είναι αναμφισβήτητα ένας ιδιαίτερος όσο και ταλαντούχος ηθοποιός. Και μάλιστα αποδίδει καλύτερα όταν υποδύεται σοβαρούς, με ελαφρά δόση χιούμορ, χαρακτήρες της λεγόμενης μέσης ηλικίας. Μεταξύ πολλών άλλων ταινιών, έχει πρωταγωνιστήσει σε δύο ταινίες του Noah Baumbach, το Greenberg και το While We're Young, στις οποίες υποδύθηκε πολύ καλά δύο πολύ διαφορετικούς τύπους χαρακτήρων που περνούν κρίση ηλικίας. Στην ταινία Brad’s Status ο Ben Stiller λάμπει για άλλη μια φορά με τον σοβαρό και ελαφρώς κωμικό ρόλο του ως Brad Sloan. 
Στην προσπάθειά του αυτή έχει την υποκριτική συμπαράσταση του Austin Abrams, που υποδύεται τον Troy, και που λειτουργεί εξισορροπητικά, καθώς αν και πολύ νεότερος έχει πιο συγκροτημένη σκέψη και πιο σοβαρά χαρακτηριστικά από τον πατέρα του. 
Οι δυο τους οδηγούν εξαιρετικά από την αρχή ως το τέλος μια ξεχωριστή, αρκετά διδακτική και έξυπνη ταινία. 
  
Αλέξανδρος Παπαδόπουλος

Διάρκεια : 102’

Βαθμολογία : 8/10

............................................................

Το τρέιλερ της ταινίας