Un Amour Impossible

Η ταινία "Un Amour Impossible" με τον Ελληνικό τίτλο "Μια Αγάπη Ανέφικτη" της Γαλλίδας συγγραφέα και σκηνοθέτη Catherine Corsini καταπιάνεται με μια ερωτική σχέση, που διαδραματίζεται στα τέλη της δεκαετίας του '50 στο Châteauroux της Κεντρικής Γαλλίας. Βασίζεται στο ομώνυμο αυτοβιογραφικό βιβλίο της Γαλλίδας συγγραφέα Christine Angot, ενώ το σενάριο υπογράφουν η σκηνοθέτης και η Laurette Polmanss.
Η Catherine Corsini παραδίδει ένα στιβαρό δράμα χαρακτήρων για μια τοξική σχέση σαράντα περίπου χρόνων που κρύβει ένα συνταρακτικό μυστικό. Η ταινία έχει τέσσερις υποψηφιότητες στα Βραβεία César Awards 2019, αυτά του Α' Γυναικείου Ρόλου για τη νέα μεγάλη σταρ του Γαλλικού σινεμά Virginie Efira, του Καλύτερου διασκευασμένου σεναρίου για την Catherine Corsini, της πλέον υποσχόμενης Γαλλίδας ηθοποιού για την Jehnny Beth και της Καλύτερης πρωτότυπης μουσικής του Grégoire Hetzel.

Περίληψη

Η Chantal, ή αλλιώς η Συγγραφέας Christine Angot, αναλαμβάνει να αφηγηθεί από την πλευρά της την ερωτική ιστορία της μητέρας της Rachel και του πατέρα της Philippe. 
Η Rachel, μια σεμνή υπάλληλος γραφείου, Εβραϊκής καταγωγής από τον απόντα πατέρα της, που ζει μόνη με τη μητέρα της και τη μικρότερη αδελφή της, θα συναντήσει τον Philippe. Ο Philippe, γόνος αριστοκρατικής οικογένειας του Παρισιού εργάζεται πρόσκαιρα ως μεταφραστής σε στρατιωτική βάση των Η.Π.Α. στο Châteauroux της Κεντρικής Γαλλίας. Ο έρωτάς τους είναι κεραυνοβόλος. Η Rachel θα απαρνηθεί τον εξίσου γοητευτικό και επί δύο χρόνια αρραβωνιαστικό της Charlie, για να αφοσιωθεί ολοκληρωτικά στον Philippe. Αυτός, πολύ σύντομα, θα της ξεκαθαρίσει κυνικά ότι δεν σκοπεύει να την παντρευτεί, εξαιτίας της ταπεινής καταγωγής της αλλά και της όλης φιλοσοφίας του γύρω από τη ζωή. Η Rachel δείχνει προβληματισμένη, αλλά σχεδόν υπνωτισμένη από το πάθος της συνεχίζει μαζί του. Έτσι, συναινεί στη γέννηση της κόρης τους, της Chantal, στις αρχές του 1959. Η Chantal θα αποτελέσει για τη Rachel μια μεγάλη πηγή ευτυχίας και θα την οπλίσει με δύναμη για τη σωστή και αξιοπρεπή ανατροφή της. Στα επόμενα χρόνια θα προσπαθήσει με εμμονή να πείσει τον απόντα Philippe, που μπαινοβγαίνει όποτε θέλει στις ζωές τους, να αναγνωρίσει την κόρη τους, για να εξαλειφθεί από τα επίσημα χαρτιά της ο όρος "αγνώστου πατρός". Ο Philippe θα ενδιαφερθεί περισσότερο για την κόρη του όταν η  Chantal θα γίνει 14 χρόνων. Τότε θα απαιτήσει τη συμμετοχή του στη διαπαιδαγώγησή της με ολέθρια αποτελέσματα για τις ζωές της μητέρας και της κόρης.  

Προσωπικές σκέψεις

Η ταινία ξεκινάει ανάλαφρα με αγαπημένα τραγούδια της εποχής όπως το Diana (Paul Anka) και το Histoire d’un amour (Dalida), με την ερμηνεία επί σκηνής της σπουδαίας Γαλλίδας τραγουδίστριας της Jazz, Caloé. Τόσο τα τραγούδια όσο και οι στίχοι του δεύτερου τραγουδιού, που μιλάει για μια ιστορία αγάπης, αιώνιας και συνηθισμένης, γεμάτης με καλές και κακές στιγμές, προϊδεάζουν ότι θα παρακολουθήσουμε μια ανάλογη ιστορία αγάπης. Η συνέχεια όμως δεν είναι ακριβώς έτσι.  
Η Rachel, έχοντας κάνει την επιλογή της με τον Philippe, θα αρχίσει σιγά σιγά να αντιλαμβάνεται ότι δεν έχει να κάνει με έναν συνηθισμένο ερωτευμένο άντρα. Ο Philippe θα της εξηγήσει από την αρχή για το πόσο έχουν επηρεάσει τη ζωή του οι κεντρικές ιδέες του Γερμανού Φιλοσόφου Friedrich Wilhelm Nietzsche (1844-1900), που περιλαμβάνουν τον Αθεϊσμό, την ύπαρξη του Υπερανθρώπου, την ανώτερη θέση και αξία της κυρίαρχης κοινωνικής τάξης έναντι των δούλων. Θα της δώσει να διαβάσει δύο βιβλία του Nietzsche, το "Τάδε έφη Ζαρατούστρα" και το "Πέρα από το καλό και το κακό". 
Τα σύννεφα στη σχέση τους θα πυκνώσουν, όταν θα της πει ξεκάθαρα ότι δεν πρόκειται να την παντρευτεί και ότι δεν θα είχε πρόβλημα αν η ίδια τον ακολουθούσε στο Παρίσι και παντρευόταν εκεί έναν άλλον άντρα. 
Ο Philippe θα εξηγήσει στη Rachel με έπαρση ότι υπάρχουν τρία είδη αγάπης : η ρομαντική, η παθιασμένη και η  αναπόφευκτη συνάντηση. Και βέβαια θα κατατάξει τη σχέση τους στην τρίτη κατηγορία, που αψηφά κάθε κοινωνικό κανόνα. Με την όλη στάση του τονίζει διαρκώς ότι είναι ανώτερός της, ότι θεωρεί την ίδια υποχείριό του και ότι αυτή η μεταχείριση τής αξίζει, γιατί ανήκει σε κατώτερη κοινωνική τάξη.  
Η Rachel, παρασυρμένη από τη βαθιά αγάπη της, θα τα αποδεχτεί όλα στωικά. Θα αποφασίσει με έναν αυτοκαταστροφικό τρόπο να στηρίξει μέχρι τέλους την επιλογή της. Θα παλέψει με απίστευτη αξιοπρέπεια, ώστε να μην γεμίσει η δική της ψυχή και κυρίως η ψυχή της κόρης της με το μίσος και την επιθυμία της εκδίκησης, απέναντι σε έναν αδίστακτο εκμεταλλευτή ψυχών και συναισθηματικά ανάπηρο άντρα, όπως είναι ο Philippe. Σ’ αυτήν την τόσο άνιση μάχη ηθικά θα νικήσει η Rachel, αναδεικνύοντας την ανωτερότητα και το μεγαλείο της ψυχής της.







Η Catherine Corsini (Partir, Trois mondes, La belle saison) σε μία ακόμη ταινία της εξερευνά με ιδιαίτερη προσοχή τις εξουσιαστικές δομές και τους περιοριστικούς κοινωνικούς παράγοντες που διαμορφώνουν τη γυναικεία σεξουαλικότητα. Προς τιμήν της δεν εστιάζει ιδιαίτερα στη συγκλονιστική αποκάλυψη του βιβλίου της Christine Angot  "Un Amour Impossible" που προκάλεσε σάλο στη Γαλλία το 2015, αλλά δίνει έμφαση στην πορεία και στις τρικυμιώδεις διακυμάνσεις μιας βάναυσης αγάπης στη διάρκεια σαράντα περίπου χρόνων. Και όλα αυτά με μέτρο και χωρίς ακρότητες. 
Μεγάλο μέρος της επιτυχίας της ταινίας οφείλεται στη χημεία των εξαιρετικών πρωταγωνιστών της. Ο Γάλλος ηθοποιός Niels Schneider (Les amours imaginaires) ενσαρκώνει τον Philippe με όλη τη γοητεία του κακού που αποπνέει ο ήρωας, ενώ η Βελγίδα ηθοποιός Virginie Efira (Elle) δίνει μια συναισθηματικά αφοπλιστική ερμηνεία σε έναν πολυσύνθετο ρόλο, που ξεκινάει από τα χρόνια της αθωότητας και καταλήγει στην ώριμη και προχωρημένη ηλικία της ηρωίδας. Τη Chantal υποδύονται τέσσερις διαφορετικές ηθοποιοί σε διαφορετικές φάσεις της ζωής της. Στην ηλικία των 33 χρόνων την υποδύεται η ιδιαίτερα εκφραστική Jehnny Beth (θυμίζει πολύ εμφανισιακά τη συγγραφέα Christine Angot), χαρισματική τραγουδίστρια του πανκ συγκροτήματος Savages
Εξαιρετική είναι και η πρωτότυπη μουσική του συνθέτη Grégoire Hetzel, που μπορείτε να ακούσετε ΕΔΩ

Αλέξανδρος Παπαδόπουλος

Διάρκεια : 135’

Βαθμολογία : 8.5/10

...............................................................

Το τρέιλερ της ταινίας