Normal People


Είδος: Κοινωνική, δραματική, ρομαντική τηλεοπτική ταινία ή μίνι σειρά 12 ημίωρων επεισοδίων
Σκηνοθεσία: Lenny Abrahamson, Hettie Macdonald
Σενάριο: Alice Birch, Mark O'Rowe, Sally Rooney
Πρωταγωνιστούν οι: Daisy Edgar-Jones, Paul Mescal, Desmond Eastwood

Η σειρά παρακολουθεί την ιστορία της Marianne και του Connell, δύο νέων παιδιών, που ζουν σε μια μικρή επαρχιακή πόλη της Ιρλανδίας και προέρχονται από οικογένειες που ανήκουν σε διαφορετικά κοινωνικά στρώματα. Ξεκινά από τη συνύπαρξή τους στην τελευταία τάξη του σχολείου στο Σλάιγκο και φτάνει έως την ενηλικίωσή τους και τη φοίτησή τους στο Πανεπιστήμιο στο Δουβλίνο. Στην πορεία αυτή αποτυπώνονται οι φάσεις και οι δυσκολίες που περνούν οι σύγχρονοι νέοι στην προσπάθεια για την αποκατάστασή τους, την ένταξή τους στην κοινωνία, την καταξίωσή τους.

Η Marianne με τα πολύ εκφραστικά μάτια είναι έξυπνη, δυνατή, ετοιμόλογη. Παρόλα αυτά εμφανίζεται στο σχολείο μοναχική και απόμακρη από τους συμμαθητές της. Ζει σε μια εύπορη αλλά προβληματική οικογένεια, που δεν της προσφέρει την παραμικρή ψυχική υποστήριξη. 
Ο Connell είναι εσωστρεφής νέος, ευγενικός, ήρεμος. Ζει με τη στοργική μητέρα του, που εργάζεται ως καθαρίστρια στο σπίτι της Marianne. Ως αθλητικός τύπος είναι ιδιαίτερα δημοφιλής στην τάξη του. Τα δύο παιδιά κουβαλούν βάρη και ανεπίλυτα ψυχολογικά προβλήματα. Τα προβλήματα αυτά μεταλλάσσονται, καθώς ωριμάζουν και αλλάζουν περιβάλλον και τρόπο ζωής μετακινούμενοι από τη μικρή πόλη της καταγωγής τους σε μια μεγαλύτερη πόλη, όπου προσπαθούν να βρουν την ταυτότητά τους ως φοιτητές και ενήλικοι πια. Ο καθένας διαπρέπει στον τομέα σπουδών του και προσπαθεί να συνεχίσει την ακαδημαϊκή του καριέρα, ικανοποιώντας προσωπικές φιλοδοξίες και όνειρα, ακολουθώντας πολλές φορές διαφορετικούς δρόμους από τον άλλο, ανάλογα με τις ευκαιρίες που τους δίνει η ζωή.  

Μεταξύ της Marianne και του Connell δημιουργείται από τα μαθητικά τους χρόνια μια έντονη, ιδιαίτερα περίπλοκη αλλά και πολύ ευαίσθητη ερωτική σχέση, η οποία εξελίσσεται σε μια δυνατή σχέση αγάπης. Η σχέση αυτή θα περίμενε κανείς να τους οδηγήσει με φυσικό τρόπο στον γάμο και γενικά σε μια ζεστή οικογενειακή ζωή από τα πρώτα επεισόδια. Όμως αυτό δεν συμβαίνει, καθώς η σχέση τους εμφανίζει πολλούς κλυδωνισμούς στο πέρασμα των χρόνων. Οι λόγοι εντοπίζονται κυρίως στην απουσία ειλικρινούς μεταξύ τους διαλόγου, στη δυσκολία τους να εκφράσουν τις αληθινές τους επιθυμίες και στην ανάγκη τους να επιτύχουν στους στόχους τους ο καθένας με τις δυνάμεις του. Δυσκολεύονται να συμβιβαστούν, δυσκολεύονται να υποταχτούν ο ένας στις επιλογές του άλλου. Και κάπως έτσι η απόλυτη ερωτική τους σχέση δοκιμάζεται διαρκώς…  

Μέσα από την ιστορία της Marianne και του Connell θίγονται πολλά επί μέρους θέματα που αφορούν στους νέους και όχι μόνο, όπως η δύναμη της φιλίας, η ανάγκη της αποδοχής από τον κοινωνικό περίγυρο, η σημασία των οικογενειακών σχέσεων, οι κοινωνικοί και οικονομικοί διαχωρισμοί, η δυσκολία της επικοινωνίας και της εξεύρεσης κοινών τόπων, η ανασφάλεια για την επαγγελματική αποκατάσταση και η αβεβαιότητα για το τι θα φέρει η ζωή. 

Γενικότερα, πάντως, δεν πρόκειται για μία ακόμη συνηθισμένη ιστορία αγάπης δυο νέων παιδιών. Η αυθεντικότητα και η εκφραστικότητα της ερμηνείας των δυο πρωταγωνιστών, η μεταξύ τους χημεία, οι ρεαλιστικές ερωτικές σκηνές σε συνδυασμό με την πρωτότυπη ματιά στη σκηνοθεσία από τον Hettie Macdonald και τον Lenny Abrahamson (σκηνοθέτη της υπέροχης ταινίας Room), τη φωτογραφία και τη μουσική δημιουργούν μια μοναδική σειρά. Τα επεισόδια κυλούν αβίαστα, ζεστά και χαλαρά, ώστε δεν μπορείς να αντισταθείς στο να μην τη δεις μονομιάς!  Και ναι, η ιστορία αυτή προκαλεί και πόνο! Όμως έτσι δεν είναι και η αληθινή ζωή, πολύπλοκη, απρόβλεπτη και επώδυνη;  
























Απολαυστική είναι η ερμηνεία της Daisy Edgar-Jones στον ρόλο της Marianne και πολύ αυθεντικός ο Paul Mescal στον ρόλο του Connell.

Η σειρά έχει προταθεί για δύο Χρυσές Σφαίρες. Καλύτερης τηλεοπτικής ταινίας ή μίνι σειράς και καλύτερης γυναικείας ερμηνείας σε τηλεοπτική ταινία ή μίνι σειρά για την Daisy Edgar-Jones.


Σοφία Πίτατζη

Βαθμολογία : 9.5/10

…………………………………………………………………………………

Το τρέιλερ της σειράς