Promising Young Woman

Είδος ταινίας: Δραματική, Θρίλερ
Σκηνοθεσία: Emerald Fennell
Σενάριο: Emerald Fennell
Πρωταγωνιστούν οι: Carey Mulligan, Clancy Brown, Jennifer Coolidge, Bo Burnham, Alison Brie, Connie Britton και Alfred Molina
Διάρκεια: 113’

Περίληψη

Η Cassandra έχει συμπληρώσει τα 30 της χρόνια και έχει εγκαταλείψει τις σπουδές της στην Ιατρική. Ζει με τους γονείς της, δεν έχει φίλο και εργάζεται σε ένα καφέ μπαρ. Περνάει τις μέρες της φαινομενικά αδιάφορα, χωρίς σκοπό. Ωστόσο, τις νύχτες πηγαίνει σε μπαρ, μεθάει και αφήνεται να την παρασύρουν… "αρσενικά παλαιάς κοπής". Οι άντρες αυτοί δεν έχουν τον παραμικρό ενδοιασμό να την οδηγήσουν στο σπίτι τους και στο κρεβάτι τους, αδιαφορώντας για το γεγονός ότι ως μεθυσμένη είναι ευάλωτη και ότι προφανώς δεν έχουν τη συναίνεσή της. Στην πράξη, βέβαια, αποδεικνύεται ότι όχι μόνο δεν είναι ευάλωτη αλλά έχει τη δύναμη και τον τρόπο να τιμωρεί με ιδιαίτερους τρόπους τους αδίστακτους. Η στάση αυτή της ζωής της και η ασίγαστη επιθυμία της να εκδικηθεί ανθρώπους με κακοποιητικές συμπεριφορές συνδέεται άμεσα με παρελθόντα γεγονότα, που τη στοιχειώνουν και της έχουν μάλλον ανεπιστρεπτί στερήσει τη χαρά της ζωής και την ψυχική ηρεμία. Τα προειδοποιητικά μηνύματα της Κασσάνδρας προς όλους τους εμπλεκόμενους δεν πείθουν. Λίγα βήματα πριν συμβιβαστεί με το δύσκολο έως αδύνατο του εγχειρήματός της θα κάνει την ύστατη προσπάθεια να πείσει…      

Ο μύθος

Κατά την Αρχαία Ελληνική Μυθολογία η Κασσάνδρα ήταν κόρη του Πρίαμου και της Εκάβης. Σύμφωνα με την πιο κοινή εκδοχή του μύθου ο Θεός Απόλλων ερωτεύτηκε την όμορφη πριγκίπισσα, όταν εκείνη αποκοιμήθηκε στον Ναό του. Στην προσπάθειά του να την αποπλανήσει, της έδωσε το χάρισμα της προφητείας με αντάλλαγμα τον έρωτά της. Η Κασσάνδρα δέχτηκε το δώρο του αλλά αρνήθηκε να τον ερωτευτεί. Τότε ο Θεός την εκδικήθηκε, δίνοντάς της την κατάρα να μην πιστεύει κανείς τις προφητείες της. Έτσι, μπορεί να διατήρησε το χάρισμα της μαντικής  όχι όμως και αυτό της πειθούς. 

Οι περισσότερες από τις προφητείες της αφορούσαν στον Τρωικό Πόλεμο. Ο Πάρις ήταν ο νεότερος αδελφός της Κασσάνδρας. Από τη στιγμή που αυτός γεννήθηκε, η Κασσάνδρα ικέτευε τον πατέρα της να σκοτώσει το μωρό. Είχε προβλέψει ότι ο Πάρις με την απαγωγή της Ωραίας Ελένης θα προκαλούσε τον αφανισμό της Τροίας. Ανάμεσα σε άλλες προφητείες είχε προβλέψει ότι ο πατέρας της θα ικέτευε τον Αχιλλέα, για να του επιστρέψει τη σορό του γιου του Έκτορα και ότι ο Δούρειος Ίππος έκρυβε στο εσωτερικό του οπλισμένους εχθρούς. Ουδέποτε όμως έγινε πιστευτή…

Σύμφωνα με τον τραγικό ποιητή Λυκόφρονα η Κασσάνδρα έμεινε φυλακισμένη από τον ίδιο της τον πατέρα, γιατί δεν την άντεχε να θρηνεί και να προφητεύει συνεχώς δεινά, παρόλο που ζήτησε ταυτόχρονα να καταγράφονται οι προφητείες της. 

Προσωπική προσέγγιση

Η ταινία "Promising Young Woman" αποτελεί το σκηνοθετικό ντεμπούτο της συγγραφέα και ηθοποιού Emerald Fennell, που υποδύθηκε με επιτυχία την Camilla Parker-Bowles στην πολυβραβευμένη σειρά The Crown. Η προσπάθειά της εδώ είναι ομολογουμένως ιδιαίτερα τολμηρή. Εκτός του ότι δεν είναι εύκολος ο προσδιορισμός του είδους της ταινίας (σκοτεινή κωμωδία με στοιχεία θρίλερ, ρομαντική κωμωδία, κοινωνικό δράμα με επιθυμία εκδίκησης κ.α.) άλλο τόσο ιδιαίτερο είναι και το σενάριο, εφόσον δεν υπάρχουν οι αναγκαίες αναδρομές από το παρελθόν της ηρωίδας. Σε κάθε περίπτωση, όμως, η ταινία είναι επίκαιρη για το κίνημα #meToo, που εξελίσσεται ραγδαία και στην Ελλάδα. 

Την αρχή έκανε η Ολυμπιονίκης Σοφία Μπεκατώρου, όταν μίλησε για τον βιασμό που υπέστη το 1998 από παράγοντα της Ομοσπονδίας Ιστιοπλοΐας. Λίγες μέρες αργότερα, οι δημόσιες καταγγελίες της Ζέτας Δούκα περί λεκτικής και ψυχολογικής βίας, που υπέστη από τον Γιώργο Κιμούλη, άνοιξαν έναν ασκό καταγγελιών παρενόχλησης και βίας στον καλλιτεχνικό χώρο, που δεν μοιάζει να έχει τέλος. Πρόσφατα είναι και τα περιστατικά καταγγελιών σε βάρος πασίγνωστων πρωταγωνιστών και σκηνοθετών για βάναυσες σεξουαλικές κακοποιήσεις.

Σιγά σιγά, τόσο στην τηλεόραση όσο και στα κοινωνικά δίκτυα, σε εφημερίδες, ή έστω μεταξύ τους, τα θύματα έχουν ξεκινήσει να μιλούν για κατάχρηση εξουσίας, σεξουαλική εκμετάλλευση, σωματική ή λεκτική βία. Στο ερώτημα αν θα αλλάξει κάτι, η απάντηση είναι πλέον καταφατική. Αρκεί να ενεργοποιηθούν η κοινωνία και οι θεσμοί. Η κοινωνία οφείλει να αφήσει κατά μέρος ερωτήματα του τύπου "Γιατί τώρα", "Γιατί άνοιξε την πόρτα και μπήκε μέσα", "Γιατί φορούσε κοντή φούστα" και άλλα παρόμοια. Οι θεσμοί –και ιδιαίτερα αυτός της Δικαιοσύνης– οφείλουν να απαγγείλουν κατηγορίες σε ανθρώπους που αποδεδειγμένα εκμεταλλεύτηκαν τις θέσεις εξουσίας τους, για να καταστρέψουν ψυχές και σώματα κυρίως νέων ανθρώπων.

Αν, ωστόσο, επικρατήσει το υφιστάμενο πανίσχυρο δίκτυο αλληλοκάλυψης των ανθρώπων εξουσίας, που έχουν τον τρόπο τους να ξεπερνούν τον σκόπελο της δικαιοσύνης είτε γιατί τα θύματα δεν διαθέτουν τα απαραίτητα αποδεικτικά στοιχεία, είτε γιατί οι μάρτυρες φοβούνται ή εξαγοράζονται, είτε γιατί έχουν παραγραφεί τα αδικήματά τους, τότε η ταινία "Promising Young Woman" έρχεται ακριβώς για να τινάξει στον αέρα τα όποια δικονομικά τερτίπια. Η ηρωίδα της ταινίας φροντίζει να αποδομήσει πολύ πειστικά τις οφθαλμοφανείς ενέργειες των εμπλεκόμενων θεσμών να καλύψουν τον θύτη με ταυτόχρονη αδιαφορία έως και άρνηση να δικαιώσουν το θύμα. 








Η Carey Mulligan (An EducationThe Dig, Far from the Madding Crowd) είναι εκπληκτική στον ρόλο της Cassandra, ενώ πλαισιώνεται εξαιρετικά από αναγνωρισμένους ηθοποιούς όπως η Alison Brie, η Connie Britton και ο Alfred Molina σε κομβικούς δευτερεύοντες ρόλους. 

Κορυφαία σκηνή της ταινίας: Η συνάντηση της Cassandra με την Πρύτανη του Πανεπιστημίου Dean Elizabeth Walker (Connie Britton) και η συζήτηση στο Γραφείο της.

Η ταινία έχει προταθεί για 4 Χρυσές Σφαίρες (Καλύτερης δραματικής ταινίας, σκηνοθεσίας και σεναρίου για την Emerald Fennell, γυναικείας ερμηνείας σε δραματική ταινία για την Carey Mulligan) και 5 Όσκαρ (Καλύτερης ταινίας, μοντάζ για τον Frédéric Thoraval, σκηνοθεσίας και πρωτότυπου σεναρίου για την Emerald Fennell, Α' γυναικείου ρόλου για την Carey Mulligan).


Αλέξανδρος Παπαδόπουλος

Βαθμολογία : 8.0/10


…………………………………………………………………………………..


Το τρέιλερ της ταινίας