Green Book



Η ταινία Green Book με τον Ελληνικό τίτλο "Το Πράσινο Βιβλίο" του Αμερικανού συγγραφέα και σκηνοθέτη Peter Farrelly στηρίζεται στην αληθινή ιστορία του Αφροαμερικανού πιανίστα της τζαζ Dr. Don Shirley και του Ιταλοαμερικανού μπράβου Tony "Lip" Vallelonga. Τοποθετείται χρονικά στις αρχές της δεκαετίας του '60 και το πρωτότυπο σενάριό της υπογράφουν ο ίδιος ο σκηνοθέτης και οι Brian Hayes Currie και Nick Vallelonga (γιος του Tony Vallelonga).
Πρωταγωνιστούν ο Δανός ηθοποιός Viggo Mortensen και ο Αμερικανός Mahershala Ali.
Η ταινία προτάθηκε στα Όσκαρ 2019 για πέντε Βραβεία και κέρδισε τα τρία από αυτά. Το Green Book κέρδισε το Όσκαρ της Καλύτερης ταινίας, του Πρωτότυπου σεναρίου και του Β' Αντρικού ρόλου με τον Mahershala Ali. Ο Mahershala Ali είχε κερδίσει το 2017 το Όσκαρ Β' Αντρικού ρόλου και στην ταινία Moonlight που με τη σειρά της είχε κερδίσει την ίδια χρονιά το Όσκαρ της Καλύτερης ταινίας.

Περίληψη

O βιρτουόζος Αφροαμερικανός πιανίστας της τζαζ Dr. Don Shirley, σε πείσμα των φυλετικών διακρίσεων της δεκαετίας του '60, αποφασίζει να πραγματοποιήσει μια ριψοκίνδυνη μουσική περιοδεία δύο μηνών σε μερικές από τις πιο ρατσιστικές πολιτείες του Αμερικανικού Νότου. Για να φέρει σε πέρας το πολύ δύσκολο ταξίδι του, ο Shirley προσλαμβάνει ως σοφέρ και προστάτη του έναν Ιταλοαμερικανό μπράβο από το Μπρονξ τον Tony "Lip" Vallelonga.

Οι δυο τους είναι εντελώς διαφορετικοί χαρακτήρες και θα χρειαστεί να κάνουν μεγάλες προσπάθειες για να συμβιώσουν. Από τη μία είναι ο εκλεπτυσμένος, μορφωμένος και με καλούς τρόπους καλλιτέχνης Shirley και από την άλλη ο σκληρός, ακαλλιέργητος, ρατσιστής και χωρίς τρόπους Tony. Κατά τη διάρκεια της διαδρομής θα στηριχτούν στο Πράσινο Βιβλίο, έναν ταξιδιωτικό Οδηγό που υποδεικνύει τα ελάχιστα φιλικά προς τους Αφροαμερικανούς καταλύματα και εστιατόρια.

Προσωπικές σκέψεις

Δύο διαφορετικοί και ξεχωριστοί χαρακτήρες καλούνται στις αρχές της δεκαετίας του '60 να συμβιώσουν για ένα περίπου δίμηνο μέχρι την παραμονή των Χριστουγέννων. Ο Don και ο Tony διαφέρουν όχι μόνο εμφανισιακά αλλά και ως χαρακτήρες και ως φορείς κουλτούρας. Οι διαφορές τους είναι τόσες, ώστε να δικαιολογούνται οι πολλές σιωπές και οι αμήχανες μεταξύ τους στιγμές στην αρχή της ταινίας. Στην πορεία, όμως, θα αποδειχτεί ότι και οι μεγαλύτερες διαφορές μπορούν να γεφυρωθούν, όταν θα διαπιστώσουν ότι ο ένας χρειάζεται τον άλλον και ότι ο ένας μπορεί βοηθά τον άλλον αποτελεσματικά. 

Αυτό είναι ένα από τα πολλά μηνύματα μιας απλής ταινίας που κυλάει όμορφα και απροβλημάτιστα από το πρώτο μέχρι και το τελευταίο λεπτό της. Το κεντρικό μήνυμα, βέβαια, είναι αυτό του ρατσισμού που τονίζεται ιδιαίτερα στην αντιμετώπιση που έχει ο Don Shirley από τους λευκούς και κατά τα άλλα "καλλιεργημένους" ανθρώπους. Αυτοί κάθονται ευλαβικά για να ακούσουν τον σπουδαίο πιανίστα, αλλά, όταν αυτός σηκώνεται από το πιάνο για να κυκλοφορήσει ανάμεσά τους, αντιμετωπίζεται ως ο μαύρος που δεν μπορεί να έχει πρόσβαση στους δημόσιους χώρους των λευκών. Ο Tony Vallelonga θα πάρει μεγάλα μαθήματα ζωής τόσο από αυτές τις συμπεριφορές όσο και από την όλη αξιοπρεπή στάση του Don Shirley στην αντιμετώπισή τους. Έτσι, θα γίνει καλύτερος άνθρωπος.

Ο σκηνοθέτης Peter Farrelly (There's Something About Mary, Dumb and Dumber) καθηλώνει τον θεατή και μέσα από ένα καλά ισορροπημένο σενάριο αφηγείται την εξαιρετική φιλία των δύο ανδρών, που σταδιακά κάνουν τις δικές τους υπερβάσεις. Κρατάει μια όμορφη ισορροπία μεταξύ δράματος και κωμωδίας και ασκεί αυστηρή κριτική στον ρατσισμό και την ξενοφοβία. Είναι τραγικό και συνάμα κωμικό να βλέπεις σοβαρούς ανθρώπους να απολαμβάνουν τη μουσική ενός διάσημου μαύρου, αλλά όταν αυτός είναι να κοιμηθεί, να φάει ή να πάει στην τουαλέτα να επικαλούνται πρωτόκολλα που επιβάλλουν ότι αυτά πρέπει να τα κάνει σε διαφορετικούς από τους δικούς τους χώρους.

Το Green Book είναι συνολικά από την αρχή μέχρι το τέλος μια απολαυστική ταινία. Αυτό οφείλεται εν ολίγοις στους ζωηρούς έως και σπαρταριστούς διαλόγους του σεναρίου αλλά και στο πρωταγωνιστικό δίδυμο, που δείχνει άτυπα να ανταγωνίζεται στο ποια από τις δύο ερμηνείες θα αποκομίσει μέχρι το τέλος τις καλύτερες εντυπώσεις.

Ο Mahershala Ali (Moonlight, The Curious Case of Benjamin Button, The Hunger Games: Mockingjay - Part 1 & Part 2) είναι εξαιρετικός στον ρόλο του Αφροαμερικανού πιανίστα Dr. Don Shirley και υφαίνει αργά αλλά μαεστρικά τον συγκεκριμένο χαρακτήρα. Δίκαια κέρδισε το Όσκαρ Β' Αντρικού ρόλου για το 2019, όπως είχε κάνει και το 2017 με την ταινία Moonlight.

Ο Viggo Mortensen (The Lord of the Rings Ι - ΙΙ - ΙΙΙ, Captain Fantastic, Eastern Promises) στον ρόλο του Tony "Lip" Vallelonga δείχνει να διασκεδάζει σε όλη τη διάρκεια της ταινίας. Είναι ο εξωστρεφής χαρακτήρας που με την ανεξάντλητη πηγή ενέργειας και την άψογη Ιταλοαμερικάνικη προφορά δίνει ένα ανεπανάληπτο ρεσιτάλ ερμηνείας, καθώς εκτός από το χιούμορ προσδίδει και την αναγκαία βαρύτητα στις πιο σοβαρές σκηνές. Για όλους όσους είχαν επαφή με την Ιταλία κατά τις δεκαετίες του '60 και του '70 αυτός ο χαρακτήρας είναι ιδιαίτερα χαρακτηριστικός και θα τους μείνει αξέχαστος.  Αν δεν υπήρχε το Bohemian Rhapsody και η μαγική ερμηνεία του Rami Malek στον ρόλο του πιανίστα και τραγουδιστή των Queen Freddie Mercury, τότε δίκαια θα κέρδιζε ο Viggo Mortensen το Όσκαρ Α' Αντρικού ρόλου.






Σε κάθε περίπτωση, όμως, η ερμηνευτική συνεργασία και συνάμα η κρυφή αντιπαλότητα μεταξύ του Viggo Mortensen και του Mahershala Ali στους ρόλους που υποδύονται απογειώνουν μια πολύ όμορφη ταινία, που, εκτός από Όσκαρ Β' Αντρικού ρόλου για τον Mahershala Ali, δίκαια κέρδισε τα Όσκαρ της Καλύτερης ταινίας και του Πρωτότυπου σεναρίου για το 2019.

Αλέξανδρος Παπαδόπουλος

Διάρκεια : 130’

Βαθμολογία : 9.0/10







Το τρέιλερ της ταινίας