Bastarden

Ελληνικός τίτλος: Η Γη της Επαγγελίας | The Promised Land
Είδος ταινίας: Βιογραφικό Ιστορικό Δράμα
Σκηνοθεσία: Nikolaj Arcel
Σενάριο: Nikolaj Arcel, Anders Thomas Jensen, Ida Jessen
Πρωταγωνιστούν οι: Mads Mikkelsen, Amanda Collin, Simon Bennebjerg, Melina Hagberg, Kristine Kujath Thorp, Gustav Lindh
Διάρκεια: 127’

Περίληψη

Το Φθινόπωρο του 1754 ο πάμπτωχος Λοχαγός Ludvig Kahlen, μετά από 25 συνεχόμενα χρόνια στρατιωτικής θητείας στη Γερμανία, επιστρέφει στη Δανία και καταφέρνει να αποσπάσει την άδεια του Βασιλιά Φρειδερίκου Ε’, προκειμένου να μεταβεί στην υπό δανέζικη κυριαρχία χερσόνησο της Γιουτλάνδης… Θέλει να υλοποιήσει εκεί έναν φαινομενικά ανέφικτο στόχο… Να καλλιεργήσει πατάτες στους αφιλόξενους χερσότοπους της περιοχής και να χτίσει μια αποικία –μάλλον ειρωνικά αποκαλείται "Η Γη της Επαγγελίας"– στο όνομα του Βασιλιά… 

Σε περίπτωση που επιτύχει το σχέδιό του αξιώνει να του χορηγηθεί ως αντάλλαγμα ένας τίτλος ευγενείας και μία δική του έπαυλη με υπηρετικό προσωπικό. Αυτό είναι το μεγάλο του απωθημένο, καθώς ο ίδιος είναι γιος παράνομης σχέσης μιας Δανέζας υπηρέτριας και ενός Γερμανού ευγενή. Η μακρά απουσία του στον πόλεμο και η ταπεινή καταγωγή του τον έχουν οπλίσει με δύναμη για να υπομένει τις διακρίσεις και έχουν χαλυβδώσει τη θέλησή του να ανελιχθεί κόντρα σε κάθε πιθανή αντιξοότητα. Στη δύσκολη πορεία του θα κληθεί να αντιμετωπίσει εκτός από τη χέρσα γη και τον πλούσιο γαιοκτήμονα της περιοχής, τον αδίστακτο Frederik De Schinkel, που έχει την αλαζονική βεβαιότητα ότι αυτή η γη του ανήκει. Όπως, άλλωστε, θεωρεί ότι του ανήκουν η υπηρέτρια Ann Barbara και ο υπηρέτης σύζυγός της που έχουν καταφύγει και υπηρετούν τον Λοχαγό Ludvig Kahlen. Η κόντρα των δύο αντρών είναι ανελέητη. Ο Λοχαγός Kahlen θα κληθεί να πάρει πολύ δύσκολες αποφάσεις, ενώ σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη της ιστορίας έχουν τρεις γυναίκες, η Edel, ξαδέλφη του De Schinkel, η Ann Barbara, οικονόμος του Kahlen και η μικρή τσιγγάνα Anmai Mus.   

Προσωπικές σκέψεις

Ο Δανός Σκηνοθέτης Nikolaj Arcel (The Dark Tower, A Royal Affair) με την επιστροφή του από την Αμερική στη Δανία καταφέρνει να δημιουργήσει μια σπουδαία ιστορική περιπέτεια εποχής με εμφανείς δυτικές προεκτάσεις, παρά το γεγονός ότι το σκηνικό -υπέροχα φωτογραφημένο- είναι οι αφιλόξενοι χερσότοποι της Δανίας του 18ου αιώνα.

Ο Mads Mikkelsen (The Hunt, Another Round, Doctor Strange) παίζει τον ρόλο του πρώην Λοχαγού Ludvig Kahlen. Στο πρώτο, τουλάχιστον, μέρος της ταινίας είναι ένας χαρακτήρας κάθε άλλο παρά συμπαθής. Το ανέκφραστο και άκαμπτο πρόσωπο του Mikkelsen αντιπροσωπεύει τέλεια την εμμονική αφοσίωσή του στον μεγάλο του στόχο και την παγερή αδιαφορία του για τους κοντινούς του ανθρώπους. Ωστόσο, καθώς προχωράει η ιστορία αρχίζει να κάμπτεται και να εκδηλώνει έστω συγκρατημένα συναισθήματα στο εσωτερικό μιας μικρής κοινότητας ανθρώπων που αποτελείται από την οικονόμο του Ann Barbara, τη μικρούλα Anmai Mus, από τους περιθωριακούς ληστές της περιοχής και από τους πρώτους αποίκους στη συνέχεια. 















Η ερμηνεία του χαρισματικού Mads Mikkelsen ακόμη και όταν είναι ανέκφραστος είναι μαγική, Οσκαρική… 

Ο Simon Bennebjerg υποδύεται πειστικά τον πλούσιο γαιοκτήμονα Frederik De Schinkel. Ο Nikolaj Arcel καταφέρνει να σκηνοθετήσει έναν από τους πιο θηριώδεις και απεχθείς κακούς των τελευταίων χρόνων, έναν σαδιστή υποστηρικτή της θεωρίας του χάους, τρομοκρατημένου από την ιδέα ότι μπορεί να χάσει την εξουσία του. Η υπερβολική φύση του έρχεται σε τέλεια αντίθεση με τον ανέκφραστο και άκαμπτο Kahlen. 

Η ταινία θίγει τα θέματα της εμμονής του Kahlen στον στόχο του, της εμμονικής συμπεριφοράς του De Schinkel για τη διατήρηση των κεκτημένων του, της εξουσίας σε λάθος ανθρώπους και για το πόσο επικίνδυνη μπορεί να γίνει όταν συνδυάζεται με την αλαζονεία ενός κακομαθημένου πλούσιου (De Schinkel), των μεγάλων ταξικών διαφορών (βασιλιάδες, ευγενείς, γαιοκτήμονες, υπηρετικό προσωπικό) και την ψυχοπαθολογία που αυτές γεννούν στον κάθε χαρακτήρα. Πλέον αυτών θίγει και άλλα κοινωνικά θέματα, όπως της εργασιακής εκμετάλλευσης και των ακραίων κακοποιητικών συμπεριφορών. Οι περιθωριακοί ληστές της περιοχής είναι αποκλεισμένοι και δεν είναι αποδεκτοί να βοηθήσουν ούτε ως εργατικό προσωπικό. Ακόμη χειρότερα είναι τα πράγματα για την μικρή τσιγγάνα Anmai Mus –εξαιρετική στον ρόλο της η Melina Hagberg–, η οποία στοχοποιείται με τον χειρότερο τρόπο από τους δήθεν πολιτισμένους λευκούς, οι οποίοι πιστεύουν βάσιμα ότι και μόνον η παρουσία της είναι πηγή κακοδαιμονίας. 

Τα σοβαρά αυτά θέματα χαρακτηρίζουν μια εποχή διακοσίων εβδομήντα χρόνων πριν από τη δική μας. Ωστόσο, δεν φαντάζουν καθόλου μακρινά ούτε και τόσο ξένα για την εποχή μας. Εμμονικά στερεότυπα καλλιεργημένα από επίσημους φορείς εξουσίας (εκκλησία, μέσα ενημέρωσης, πολιτικά κόμματα) υπάρχουν μέχρι σήμερα, αρχές του 21ου αιώνα και καταδυναστεύουν τη ζωή μας.



Εν ολίγοις, έχουμε να κάνουμε με μια κλασική ιστορία, στην οποία ο ήρωας μπορεί να βασιστεί μόνο στον εαυτό του και με μια χούφτα βοηθούς να πολεμήσει εναντίον ενός ανταγωνιστή πολύ πιο ισχυρού από αυτόν. Η ταινία κινείται στην κατεύθυνση αυτή. Ακολουθεί πιστά το πλάνο, αξιοποιεί άριστα την πρωτοτυπία του ιστορικού και γεωγραφικού περιβάλλοντος, έχει την πνοή ενός μεγάλου έπους και παρακολουθείται με κομμένη ανάσα από την αρχή μέχρι το απρόβλεπτο και λυτρωτικό φινάλε.


Αλέξανδρος Παπαδόπουλος


Βαθμολογία : 9/10


………………………………………………………………………………………..


Το τρέιλερ της ταινίας