The Greatest Showman

Η μουσική ταινία "The Greatest Showman" τοποθετείται χρονικά στις αρχές του 19ου αιώνα και είναι εμπνευσμένη από τη ζωή του επιχειρηματία Phineas Taylor Barnum (1810 - 1891), ιδρυτή του αμερικάνικου τσίρκου Barnum & Bailey Circus.
Ο Phineas, γιος ενός φτωχού ράφτη, καταλαβαίνει από τα πρώτα χρόνια της παιδικής του ηλικίας, ότι δεν είναι ταξικά αποδεκτός από την κοινωνία της εποχής. Αυτή η διαπίστωση θα αποτελέσει την αιτία και θα του δώσει το κίνητρο, ώστε να αρχίσει να ονειρεύεται τον λαμπερό και πολύχρωμο κόσμο της σόου μπίζνες. Στον κόσμο αυτό θα κάνει τα πάντα, για να υλοποιήσει τα χωρίς όρια όνειρά του, για να φτάσει στην επιτυχία αλλά και να γίνει αποδεκτός από την αριστοκρατική οικογένεια της αγαπημένης του Charity. Η Charity θα ακολουθήσει τον Phineas, θα τον ενθαρρύνει στην προσπάθειά του, θα τον παντρευτεί παρά τη σφοδρή αντίδραση των δικών της και θα αποκτήσουν μαζί δύο γλυκύτατα κοριτσάκια. 



Μετά από μια πρώτη επιχειρηματική απόπειρα, ο Phineas αντιλαμβάνεται ότι το ταλέντο του ως διασκεδαστής δεν αρκεί για να προσελκύσει το κοινό. Χωρίς να χάσει την πίστη και το θάρρος του αποφασίζει αμέσως να εμπλουτίσει το σόου του με ανθρώπους που χαρακτηρίζονται "διαφορετικοί", με ξεχωριστά όμως ταλέντα. Έτσι, σύντομα θα αποκτήσει ένα μεγάλο και ενθουσιώδες κοινό, παρά το γεγονός ότι έχει απέναντί του την κακή κριτική στις εφημερίδες και ένα μικρό κοινό φανατικών ρατσιστών που αντιδρούν με τις πρωτοποριακές ιδέες του. 

Ο σπουδαίος Αυστραλός ηθοποιός Hugh Jackman (The Prestige, Logan, Les Misérables), που υποδύεται τον  Phineas Taylor Barnum, πρότεινε το σενάριο της Jenny Bicks και του Bill Condon στον συμπατριώτη του σκηνοθέτη Michael Gracey και ύστερα από σχεδόν οκτώ ολόκληρα χρόνια είδε την ιδέα του να υλοποιείται. 





Η ταινία προσεγγίζει, χωρίς όμως να φτάνει σε αξία, το κλασικό αριστούργημα Moulin Rouge του εμπνευσμένου Αυστραλού σκηνοθέτη και σεναριογράφου Baz Luhrmann. Σε κάθε περίπτωση, όμως, πρόκειται για ένα μεγαλειώδες μιούζικαλ άριστα ενορχηστρωμένο, γεμάτο κορεσμένα χρώματα και ακροβατικά, με μαγευτικές και συχνά περίπλοκες χορογραφίες, εξαιρετικά τραγούδια σε μουσική και στίχους των Benj Pasek και Justin Paul (La La Land), που ερμηνεύουν με ξεχωριστή ευαισθησία ταλαντούχοι καλλιτέχνες όπως η ηθοποιός και τραγουδίστρια Keala Settle (η γυναίκα γενειοφόρος Lettie Lutz). Ξεχωρίζουν τα τραγούδια A Million Dreams (τραγουδούν οι Ziv Zaifman, Hugh Jackman & Michelle Williams)Never Enough (Loren Allred)This Is Me (Keala Settle) και Rewrite The Stars (Zac Efron & Zendaya)

Ο Hugh Jackman είναι εντυπωσιακός σε ένα ρόλο στον οποίο αναδεικνύονται οι ξεχωριστές δεξιότητές του ως χορευτή, τραγουδιστή και σόουμαν. Κοντά του έχουν εξαιρετικές ερμηνείες η έκπληξη Zac Efron ως Phillip Carlyle, η λαμπερή Zendaya ως Anne Wheeler και η Rebecca Ferguson ως Jenny Lind (η διάσημη Σουηδή τραγουδίστρια της όπερας).  Καλή, χωρίς να λάμπει ιδιαίτερα, είναι η ερμηνεία της Michelle Williams (Manchester by the Sea, Suite Française) ως Charity, ενώ αξιοσημείωτη είναι η παρουσία του Paul Sparks ως ο στρυφνός κριτικός James Gordon Bennett.


Η ταινία είναι ένας ύμνος στη διαφορετικότητα με σπουδαία μηνύματα γύρω από την οικογένεια, την ανθρωπιά, την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, τη συνεργασία, τη φιλία και τη δύναμη της ομάδας. Αναδεικνύει με μοναδικό τρόπο τη μικρότητα και την κακία των λίγων φανατισμένων ρατσιστών και των δεινών που μπορούν να προκαλέσουν. Παρακολουθείται ευχάριστα από μεγάλους και παιδιά από το πρώτο έως και το τελευταίο λεπτό με ένα μόνιμο χαμόγελο στα χείλη, καθώς είναι αισιόδοξη ακόμη και όταν κάποια πράγματα στην πορεία στραβώνουν. 
Θα διαφωνήσω κάθετα με την όποια αρνητική κριτική, που στηρίζεται στο ότι ο σκληρός επιχειρηματίας Phineas Taylor Barnum εμφανίζεται στην ταινία περίπου ως άγιος. Όσο δίκιο κι αν έχουν αυτές οι κριτικές δεν μπορούμε να παραγνωρίσουμε ότι στην προκειμένη περίπτωση έχουμε να κάνουμε με μια λαμπερή παραμυθένια ιστορία και όχι με ένα βιογραφικό ντοκιμαντέρ. Άλλωστε, ακόμη κι έτσι, υπάρχουν εξελίξεις που δείχνουν έστω και επιδερμικά τα άσχημα στοιχεία του χαρακτήρα του, όπως το μεγάλο απωθημένο του για ανέλιξη στην υψηλή κοινωνία, ο υπέρμετρος εγωισμός του και το ανικανοποίητό του στο κυνήγι του χρήματος, στοιχεία ικανά να τον απομακρύνουν έστω και προσωρινά από την οικογένεια και τους στενότερους συνεργάτες του. 

Αλέξανδρος Παπαδόπουλος

Διάρκεια : 105’

Βαθμολογία : 9/10

......................................................

Το τρέιλερ της ταινίας