Are You There God? It's Me, Margaret

Είδος ταινίας: Οικογενειακή κομεντί
Σκηνοθεσία: Kelly Fremon Craig
Σενάριο: Kelly Fremon Craig, Judy Blume
Πρωταγωνιστούν οι: Abby Ryder Fortson, Rachel McAdams, Kathy Bates, Benny Safdie, Elle Graham
Διάρκεια: 106’ 

Περίληψη

Δεκαετία του '70. Η 11χρονη Margaret, κόρη του Herb και της Barbara, είναι αναγκασμένη να αφήσει το σπίτι της στο Manhattan και βέβαια το σχολείο της, τους φίλους της και την αγαπημένη της γιαγιά Sylvia, μητέρα του πατέρα της. Η Margaret οφείλει να ακολουθήσει τους γονείς της στα προάστια του New Jersey, όπου θα εργάζεται πλέον ο πατέρας της, να προσαρμοστεί στο νέο της σχολείο και να κάνει νέους φίλους. Προκειμένου να αποτρέψει τη στενάχωρη αυτή εξέλιξη στρέφεται για πρώτη φορά στον Θεό: "Είσαι εκεί, Θεέ; Είμαι η Margaret" του λέει και του ζητάει να σταματήσει τη μετακίνηση της οικογένειας. Ο καλός Θεός δεν φαίνεται να την ακούει και κάπως έτσι βρίσκεται σύντομα στο νέο της περιβάλλον. Γνωρίζεται με τη συνομήλικη γειτόνισσά της Nancy και μαζί με τις δύο συμμαθήτριές τους Gretchen και Janie σχηματίζουν μια "μυστική λέσχη". Στην κλειστή αυτή ομάδα θα αρχίσουν να μιλούν για αγόρια, για το σουτιέν, για το πρώτο φιλί, την πρώτη έμμηνο ρήση και όσα περίπλοκα απασχολούν τα προέφηβα κορίτσια. Ταυτόχρονα, η Margaret έχει να διαχειριστεί και τις θρησκευτικές της πεποιθήσεις, εφόσον προέρχεται από Εβραίο πατέρα και Χριστιανή μητέρα…  

Προσωπικές σκέψεις

Η υπόθεση της ταινίας είναι πολύ απλή, κατανοητή, ικανή να αφοπλίσει, να ζεστάνει την καρδιά και να φωτίσει τη μέρα. Δεν υπάρχουν, λόγω της εποχής κατά την οποία εξελίσσεται η ιστορία, κινητά τηλέφωνα και μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Έτσι, η επικοινωνία ανάμεσα στα νέα κορίτσια και τις μητέρες τους είναι απλούστερη, πιο άμεση… Η ταινία βασίζεται στο ομότιτλο μυθιστόρημα "Are You There God? It's Me, Margaret", που έγραψε η Judy Blume –πολύ προχωρημένη για την εποχή της– το 1970 και έκανε τη ζωή καλύτερη για αμέτρητα κορίτσια και μητέρες της εποχής. Η ταινία, όπως και το βιβλίο, μπορεί να διαδραματίζεται κατά τη δεκαετία του '70, αλλά το θέμα της είναι τόσο επίκαιρο και διαχρονικό, που σίγουρα θα εκτιμηθεί εξίσου και από τα σημερινά κορίτσια, τις μητέρες τους και όχι μόνο. 

Η Συγγραφέας και Σκηνοθέτης Kelly Fremon Craig ειδικεύεται σε ιστορίες ενηλικίωσης. Το τελικό αποτέλεσμα την έχει δικαιώσει τόσο στην ταινία "Are You There God? It's Me, Margaret" όσο και στην προγενέστερη ταινία της The Edge Of Seventeen με τη Hailee Steinfeld. Αν στις δύο αυτές ταινίες προστεθεί και η εξίσου εξαιρετική ταινία Eighth Grade με την Elsie Fisher του Συγγραφέα και Σκηνοθέτη Bo Burnham, τότε μπορούμε να μιλάμε με σιγουριά για την απόλυτη τριλογία ταινιών με θέμα την ενηλικίωση κοριτσιών ηλικίας από 11 έως 17 χρόνων. Σημειωτέον ότι η δεύτερη και η τρίτη ταινία διαδραματίζονται στη σύγχρονη εποχή. Οι ηλικίες είναι μεγαλύτερες, 17 και 13 χρονών αντίστοιχα, τα κινητά τηλέφωνα και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν... την τιμητική τους και φαίνεται η επιρροή που έχουν στους νέους και στις μεταξύ τους σχέσεις.  













Η Abby Ryder Fortson ως Margaret είναι απολαυστική. Εξίσου καλή είναι η Elle Graham ως η συνομήλικη γειτόνισσά της Nancy. Η αδυναμία μου απέναντι στη Rachel McAdams (The Notebook, About Time, Doctor Strange) είναι δεδομένη. Η σπουδαία αυτή ηθοποιός μας χαρίζει άλλη μια δυνατή και αξιοπρόσεκτη ερμηνεία ως η μητέρα Barbara. Εννοείται ότι είναι πολύ καλή και η βραβευμένη με Όσκαρ Kathy Bates ως η πληθωρική γιαγιά Sylvia. 

 

Αλέξανδρος Παπαδόπουλος


Βαθμολογία : 8.5/10


………………………………………………………………………………………..


Το τρέιλερ της ταινίας