Tomb Raider

Η Lara Croft είναι κόρη του εκκεντρικού εξερευνητή Sir Richard Croft, ο οποίος την εγκατέλειψε και εξαφανίστηκε, όταν εκείνη ήταν ακόμη στα πρώτα χρόνια της εφηβείας της. Στα 21 της πια, χωρίς κάποιο ουσιαστικό νόημα ή σκοπό στη ζωή της, η Lara περνάει τις μέρες της διασχίζοντας τους δρόμους του Ανατολικού Λονδίνου με το ποδήλατο της, ως κούριερ. Αποφασισμένη να χαράξει τη δική της πορεία, αρνείται πεισματικά την οικογενειακή περιουσία του εκατομμυριούχου πατέρα της με το ίδιο πάθος που αρνείται να αποδεχθεί τον θάνατό του.

Έτσι, επτά χρόνια μετά την εξαφάνισή του, και λίγο πριν χάσει και την τελευταία της ελπίδα, η Lara βρίσκει σημειώσεις του και δυνατές ενδείξεις για το τελευταίο του ταξίδι. Με τη βοήθεια του Lu Ren, γιου ενός εκ των συνοδοιπόρων του πατέρα της, θα ταξιδέψει προς τον τελευταίο γνωστό προορισμό τους και συγκεκριμένα σε ένα μυθικό χαμένο Ιαπωνικό νησί. Στο νησί αυτό βρίσκεται ο τάφος της τρομακτικής βασίλισσας Χίμικο. Το ρίσκο για τη Lara είναι τεράστιο και θα χρειαστεί να ξεπεράσει τα όρια της με μόνα εφόδια το τόξο της, το κοφτερό μυαλό της, τη μεγάλη της πίστη και το ατίθασο πνεύμα της. Αν καταφέρει να επιζήσει από την επικίνδυνη αυτή περιπέτεια, τότε ίσως ανοιχτεί μπροστά της μια νέα ζωή, κερδίζοντας επάξια τον τίτλο Tomb Raider.


15 χρόνια μετά από την τελευταία ταινία Lara Croft Tomb Raider : The Cradle of Life, η Lara Croft επιστρέφει στη μεγάλη οθόνη χάρη στον Νορβηγό σκηνοθέτη Roar Uthaug. Η ταινία του Uthaug είναι εμπνευσμένη από το βιντεοπαιχνίδι του 2013, στο οποίο η Lara Croft είναι αρκετά διαφορετική από αυτή που ήταν στο αντίστοιχο παιχνίδι το 1996 και στη συνέχεια μεταφέρθηκε στην οθόνη με την Angelina Jolie. Εκείνη η Lara Croft ήταν ήδη μια δυνατή και με μεγάλη αυτοπεποίθηση αρχαιολόγος, ενώ η τωρινή είναι μια νεαρή απόφοιτη, αποφασισμένη να κάνει όνομα στον τομέα της αρχαιολογίας χωρίς όμως να γνωρίζει καλά τον εαυτό της και τις ικανότητές της. Γενικά είναι πιο κοντά σε ένα πραγματικό καθημερινό κορίτσι παρά στο κορίτσι με τις υπεράνθρωπες δυνάμεις της δεκαετίας του '90. Υπό αυτό το πρίσμα η ταινία του Uthaug ουσιαστικά κάνει επανεκκίνηση του χαρακτήρα της Lara Croft, όπως είχε συμβεί με τον χαρακτήρα του Batman στην περίφημη ταινία Batman Begins.  






Στην πιθανότατη ερώτηση αν πρόκειται για μια ταινία που θα πρέπει να την πάρουμε σοβαρά, η απάντηση είναι απερίφραστα όχι. Αξίζει όμως να τη δει κανείς, ιδιαίτερα σε καλοκαιρινό κινηματογράφο με καλή παρέα, γιατί είναι μια δυνατή ατμοσφαιρική περιπέτεια, με καταιγιστικές σκηνές δράσεις, με τους απαραίτητους αρχαιολογικούς γρίφους τύπου Indiana Jones και με μια πρωταγωνίστρια που λάμπει τόσο εμφανισιακά όσο και ερμηνευτικά.  


Η 30χρονη, λεπτοκαμωμένη με ύψος 1,68 μ., βραβευμένη με Όσκαρ και πανέμορφη Σουηδή ηθοποιός Alicia Vikander (Testament of Youth, Ex Machina, The Danish Girl) συνδυάζει τέλεια τη σκληράδα της όψης της με το καλογυμνασμένο της σώμα, που εμφανώς πέτυχε μέσω της σκληρής ατομικής προπόνησης, και την ευαισθησία του χαρακτήρα της. Πρόκειται για μια εξαιρετική ηθοποιό, που παρά το νεαρό της ηλικίας της έχει μια αξιοσημείωτη εκφραστική ωριμότητα σε μια ταινία αρκετά διαφορετική από άλλες, στις οποίες έχει μέχρι σήμερα πρωταγωνιστήσει. Προσωπικά, περιμένω ήδη την επόμενη ταινία της σειράς για ακόμη περισσότερη…. Alicia Vikander, ως Lara Croft.

Αλέξανδρος Παπαδόπουλος

Διάρκεια : 118’

Βαθμολογία : 8.5/10

......................................................

Το τρέιλερ της ταινίας