Goodbye Christopher Robin

Η ταινία Goodbye Christopher Robin εμπνέεται από μια αληθινή ιστορία αλλά και από την έντονη ανησυχία των δημιουργών της για την έλλειψη σεβασμού και προστασίας των μικρών παιδιών από τα φώτα της δημοσιότητας ακόμη από την εποχή του μεσοπολέμου.
Η ιστορία είναι αυτή του γνωστού συγγραφέα παιδικών βιβλίων Alan Milne και του γιου του  Christopher Robin, του οποίου τα γούνινα ζωάκια ενέπνευσαν τον μαγικό κόσμο του "Winnie the Pooh" (1926). Αυτό ήταν το δεύτερο από τα τέσσερα βιβλία της σειράς. Το πρώτο βιβλίο "When We Were Very Young" (1924) είχε τη μορφή ποιήματος. Το τρίτο ήταν το "Now We Are Six" (1927) και το τέταρτο ήταν το "The House at Pooh Corner" (1928). Και τα τέσσερα αυτά βιβλία τα εικονογράφησε ο φίλος του συγγραφέα Ernest Shepard.

Μετά από τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο, ο Alan/Blue, με εμφανή ψυχικά τραύματα από τις εμπειρίες του στον πόλεμο δεν είναι σε θέση να αφοσιωθεί στη δουλειά του. Η γέννηση του γιου του Christopher/Billy θα φέρει στην οικογένεια πρόσθετα προβλήματα και μεγάλη ανασφάλεια για το μέλλον του. Μαζί με τη γυναίκα του Daphne δείχνουν αδύναμοι να διαχειριστούν τόσο τη φοβία τους από την πιθανή στρατολόγηση του γιου τους σε έναν επόμενο πόλεμο, όσο και την υπέρμετρη φιλοδοξία τους για επιτυχία στην προσωπική τους ζωή. 



Έτσι, θα αναθέσουν την ανατροφή του γιου τους εξ ολοκλήρου στη νταντά Olive/Nu, προκειμένου να ζήσουν όπως θέλουν τη ζωή τους, αλλά και να μην δεθούν συναισθηματικά με το παιδί. Η Olive, αντίθετα, δένεται ψυχικά μαζί του και λειτουργεί ουσιαστικά ως μητέρα του. Λίγα χρόνια αργότερα θα αφήσουν και οι τέσσερις το θορυβώδες Λονδίνο και θα αποσυρθούν στο εξοχικό σπίτι τους στο Sussex. Ο Alan αισθάνεται πλέον καλύτερα, αλλά αδυνατεί και πάλι να συγκεντρωθεί στο γράψιμο. Έτσι, η Daphne απογοητευμένη εγκαταλείπει το σπίτι και με την προσωρινή απουσία της Olive, λόγω προσωπικού προβλήματος, πατέρας και γιος υποχρεώνονται να ζήσουν για κάποιο χρονικό διάστημα μόνοι τους. Αρχίζουν να γνωρίζονται, να παίζουν μαζί στο δάσος και να ζουν περιπέτειες με τα χαριτωμένα μικρά γούνινα ζωάκια που σύντομα θα γίνουν γνωστά σε όλο τον κόσμο, καθώς ο Alan εμπνέεται και γράφει τα βιβλία του με τη βοήθεια του φίλου του εικονογράφου Ernest. 





Η σειρά των βιβλίων θα σημειώσει τεράστια διεθνή επιτυχία και θα σαρώσει στις πωλήσεις παιδικών βιβλίων. Την ίδια στιγμή οι μαγευτικές της ιστορίες θα δώσουν ελπίδα και κουράγιο στην Αγγλία που ήδη έχει βγει από τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο σοβαρά πληγωμένη. 
Το τίμημα της επιτυχίας, όμως, θα πλήξει σοβαρά τον ψυχισμό του μικρού Christopher Robin, καθώς όλα τα μάτια του κόσμου είναι στραμμένα στον ίδιο που είναι και ο ήρωας των βιβλίων μαζί με τα γούνινα ζωάκια του. Ο ίδιος θα πει χαρακτηριστικά : "Αν είμαι σε ένα βιβλίο, ο κόσμος θα σκέφτεται ότι δεν είμαι πραγματικός." 
Τελικά, ο πατέρας και η μητέρα θα κληθούν να βάλουν στην άκρη το "εγώ" τους και να αντιμετωπίσουν, επιτέλους ως γονείς, τα υπαρξιακά, και όχι μόνον, προβλήματα του παιδιού τους. Θα αντιληφθούν ότι το πόσο πολύ δουλεύουν οι γονείς στο όνομα της εξασφάλισης των καλύτερων συνθηκών ζωής τόσο για τους ίδιους όσο και για το παιδί τους έχει πολύ μικρή σημασία μπροστά στα πραγματικά "θέλω" του παιδιού. Και κάθε παιδί στην ευαίσθητη παιδική του ηλικία και λίγο αργότερα στην ενηλικίωσή του θέλει, πάνω από όλα, ένα πράγμα : την ασφάλεια που του παρέχει η ουσιαστική παρουσία του πατέρα του και της μητέρας του.  

Ο σκηνοθέτης Simon Curtis (My Week with Marilyn, Woman in Gold) ανέθεσε τον ρόλο του Christopher στον χαρισματικό Will Tilston. Στα γλυκά εκφραστικά μάτια του μικρού αποτυπώνονται ξεκάθαρα η παιδική αθωότητα, τα στενάχωρα συναισθήματα της έλλειψης στοργής από τους φυσικούς γονείς του και η αγάπη του προς τη γυναίκα που ανέλαβε την ανατροφή του. Το τελικό αποτέλεσμα δικαιώνει απόλυτα τον σκηνοθέτη και ο μικρός ταυτίζεται πλήρως με τον ήρωα των βιβλίων του  Alan Milne. Οι ερμηνείες των Domhnall Gleeson (Anna Karenina, About Time, Ex Machina), ως Alan, και Margot Robbie (The Wolf of Wall Street, Suite Française, I, Tonya), ως Daphne, είναι πολύ δυνατές σε κάθε φάση της ταινίας. Η Kelly Macdonald (No Country for Old Men), ως Olive, είναι η καρδιά του έργου με τα έντονα συναισθήματα και ο μοναδικός χαρακτήρας που καταλαβαίνει ότι η παιδική ηλικία και η αθωότητα θα πρέπει να φτάσουν με τον σωστό τρόπο στο τέλος τους. Η σχέση της με τον Christopher είναι συχνά ισχυρότερη από την ψυχρή σχέση του αγοριού με τους γονείς του. Και η σχέση αυτή κάνει τη μνήμη του Winnie the Pooh ακόμη πιο γλυκιά. Ο Alan Milne θα γράψει στις περιπέτειες του Pooh : "Μερικοί άνθρωποι μας φροντίζουν πάρα πολύ. Νομίζω ότι αυτό λέγεται αγάπη".
Εξαιρετικές και σε κάποιες στιγμές παραμυθένιες η φωτογραφία του Ben Smithard και η μουσική του Carter Burwell.

Αλέξανδρος Παπαδόπουλος

Διάρκεια : 107’

Βαθμολογία : 8/10

............................................................

Το τρέιλερ της ταινίας