The Hate U Give

Η δραματική ταινία "The Hate U Give" του σκηνοθέτη και παραγωγού George Tillman Jr. εξελίσσεται στη σημερινή εποχή και θίγει το πάντα επίκαιρο θέμα των φυλετικών διακρίσεων στις Η.Π.Α. 
Βασίζεται στο ομώνυμο μυθιστόρημα της Αμερικανίδας συγγραφέα Angie Thomas, ενώ το σενάριο υπογράφουν η Audrey Wells και η ίδια η συγγραφέας. Ο τίτλος της ταινίας και του μυθιστορήματος προέκυψαν από το όνομα της Αμερικανικής ομάδας χιπ χοπ THUG LIFE στην οποία συμμετείχε και ο νεκρός από το 1996 ράπερ Tupac Shakur.
Πρωταγωνιστούν οι Amandla Stenberg, Regina Hall, Russell Hornsby, Common, Sabrina Carpenter και Anthony Mackie. 

Περίληψη

Η 16χρονη Αφροαμερικανίδα Starr ζει με την οικογένειά της σε μια υποβαθμισμένη περιοχή των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, όπου κυριαρχούν η φτώχεια και ….ο έμπορος ναρκωτικών King της διαβόητης ομάδας King Lords. 
Ο πατέρας της, Maverick "Mav" Carter, με έντονο παρελθόν στη διακίνηση ναρκωτικών, δείχνει να έχει ισορροπήσει σε μια νέα ζωή δίπλα στη γυναίκα του Lisa και στα παιδιά του τη 16χρονη Starr, τον 17χρονο Seven (από άλλη γυναίκα) και τον 8χρονο Sekani. Για να ξεφύγουν από το δύσκολο περιβάλλον της περιοχής τους η Starr και ο Seven εγγράφονται και παρακολουθούν ένα αριστοκρατικό Γυμνάσιο, που έχει στην πλειονότητά του λευκούς μαθητές. 
Η Starr ζει ουσιαστικά ανάμεσα σε δύο κόσμους και μέσα σ’ αυτούς εμφανίζει τις δύο διαφορετικές εκδοχές του εαυτού της. Η μία είναι αυτή που ζει στο περιβάλλον του σπιτιού της, όπου μπορεί να είναι περισσότερο αυθεντική και η άλλη στο περιβάλλον του Γυμνασίου της, όπου ως το μοναδικό μαύρο κορίτσι στην τάξη της προσέχει πολύ τη γλώσσα και τους τρόπους της. Με άλλα λόγια η Starr ζει ως μαύρη στη γειτονιά της και ως λευκή στο σχολείο της.
Ένα βράδυ θα συναντήσει - μετά από χρόνια - σε ένα πάρτι της περιοχής της τον καλύτερό της φίλο από την παιδική της ηλικία, τον Khalil, που για να ξεφύγει από τη φτώχεια του έχει υποταχτεί στους εμπόρους ναρκωτικών της περιοχής. Το πάρτι θα διακοπεί βίαια από την αναίτια, αλλά πολύ συνηθισμένη για την περιοχή, εισβολή αστυνομικών. Η Starr θα φύγει αμέσως και ο Khalil θα προθυμοποιηθεί να τη βοηθήσει. Έτσι, θα μπει στο αυτοκίνητό του. Κατά τη διαδρομή τους προς το σπίτι της ένα απροσδόκητα σκληρό περιστατικό, στο οποίο η ίδια είναι η μοναδική αυτόπτης μάρτυρας, θα αλλάξει εντελώς τη ζωή της και τον τρόπο σκέψης της. 
Ο πατέρας της, παρά τις σαφείς προειδοποιήσεις των εμπόρων ναρκωτικών της περιοχής, θα την προτρέψει να πει την αλήθεια. Η μητέρα της ανήσυχη θα εκφράσει τους φόβους της και ο αστυνομικός θείος της, ο Carlos, θα της εξηγήσει με σαφήνεια τι πρόκειται να αντιμετωπίσει στη συνέχεια, αν αποφασίσει να μιλήσει στις Αρχές.

Προσωπικές σκέψεις

Οι Η.Π.Α., δυστυχώς, ακόμη και σήμερα είναι μια χώρα βαθύτατα ρατσιστική. Οι μαύροι στις υποβαθμισμένες περιοχές γίνονται συνήθως αντικείμενα εκμετάλλευσης από μαύρους εμπόρους ναρκωτικών εξαιτίας της φτώχειας και της ανεργίας. Από την άλλη πλευρά, οι φορείς εξουσίας τούς αντιμετωπίζουν - ειδικά σε σχέση με τους λευκούς - με προκατάληψη, καχυποψία και σκληρότητα.  
Η ταινία προϊδεάζει από την αρχή τον θεατή για όσα θα παρακολουθήσει στη συνέχεια. Ο Maverick, ως καλός πατέρας και με μεγάλη εμπειρία γύρω από τις ιδιαίτερες συνθήκες της περιοχής, συγκεντρώνει τα παιδιά του στο τραπέζι και από μικρή ηλικία τους δίνει ξεκάθαρες οδηγίες για το πώς θα πρέπει να συμπεριφέρονται στην περίπτωση της σύλληψής τους από αστυνομικούς :
- Όταν συμβεί, μην κάνετε τρέλες. Πρέπει να φαίνεστε ήρεμοι. Απαντήστε στις ερωτήσεις τους, αλλά σε τίποτα παραπάνω. Τα χέρια έξω απ' τις τσέπες. Αν σας πέσει κανένα σκατό, αφήστε το, αφήστε το όπου έπεσε. Κάποια μέρα θα είμαστε μαζί και σίγουρα θα μας σταματήσουν. Δεν σημαίνει ότι έκανα κάτι κακό. Ίσως έκανα λάθος στην οδήγηση, ίσως δεν έκανα τίποτα απολύτως. Θα με δείτε με τα χέρια έτσι. Στο ταμπλό. Ελάτε. Κρατήστε τα χέρια ακίνητα, γιατί η κίνηση κάνει τους αστυνομικούς νευρικούς. Αν δεν είμαι μαζί σας, ζητήστε με. Μπορεί να γίνει επικίνδυνο, γι' αυτό μη φέρνετε αντιρρήσεις, αλλά κρατήστε τα χέρια σας ορατά. Έτσι θα φερθείτε. Αν και πρέπει να τα αντιμετωπίζουμε αυτά, να μην ξεχνάτε ότι είναι τιμή που είστε μαύροι, γιατί έχετε μεγαλειώδη καταγωγή. Αυτό είναι το Πρόγραμμα Δέκα Σημείων των Μαύρων Πανθήρων. Η δική μας Χάρτα Δικαιωμάτων. Θέλω να το μάθετε. Να ξέρετε τα δικαιώματά σας. Να ξέρετε την αξία σας.


Λίγο αργότερα ο Khalil, μέσα από ένα παλιό τραγούδι του Tupac Shakur, θα εξηγήσει στη Starr τι σημαίνει ΤΗUG LΙFΕ, δίνοντας της έμμεσα να καταλάβει τον δικό του ψυχικό κόσμο :
"Το μίσος που δίνεις στα βρέφη τσακίζει τους πάντες. Ό,τι μας δίνει η κοινωνία όταν είμαστε μικροί, γυρίζει εναντίον της όταν μεγαλώνουμε κι αγριεύουμε." 
Στο σημείο αυτό αναδεικνύεται η ζημιά που προκλήθηκε στις Η.Π.Α. από τα πολλά χρόνια του ρατσισμού και της πολιτικής του μίσους για τους μαύρους. Κάτι ανάλογο, βέβαια, συμβαίνει και σήμερα με τους νέους που βιώνουν μακροχρόνιους και καταστροφικούς πολέμους στις πατρίδες τους. 













Η ταινία είναι διδακτική και κινείται χωρίς υπερβολές ανάμεσα σε ένα οικογενειακό και κοινωνικό δράμα, που ισορροπούν απόλυτα ανάμεσα στο σκοτάδι και το φως, τα προνόμια και τις αδικίες. Η Starr θα επικρίνει τόσο αυτούς που δεν βλέπουν το χρώμα του δέρματός της όσο και εκείνους που αντιλαμβάνονται το μαύρο χρώμα των ανθρώπων της περιοχής της ως απειλή. 
Η πολύ όμορφη, ανερχόμενη και εξαιρετικά ταλαντούχα Amandla Stenberg (Colombiana, The Hunger Games) είναι συγκλονιστική στον κεντρικό ρόλο της Starr. Εξαιρετικά καλοί είναι και όλοι οι άλλοι περιφερειακοί χαρακτήρες της ταινίας. 

Αλέξανδρος Παπαδόπουλος

Διάρκεια : 133’

Βαθμολογία : 8.5/10

..................................................

Το τρέιλερ της ταινίας