Ammonite


Είδος ταινίας: Βιογραφική, Δραματική, Ρομαντική
Σκηνοθεσία: Francis Lee
Σενάριο: Francis Lee
Πρωταγωνιστούν οι: Kate Winslet, Saoirse Ronan, Gemma Jones και Fiona Shaw
Διάρκεια: 120’

Περίληψη

Η Mary Anning ζει γύρω στο 1840 με την άρρωστη μητέρα της Molly στο μικρό παραθαλάσσιο χωριό Lyme Regis. Το χωριό είναι ένας από τους δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς της εποχής στη Νοτιοδυτική Αγγλία. Για την επιβίωσή τους η Mary συλλέγει κοχύλια και κοινά απολιθώματα, τα οποία επεξεργάζεται και πουλάει στο μαγαζί της. Το όνομά της γίνεται σταδιακά γνωστό στην Αγγλία εξαιτίας της εξειδίκευσής της στη συλλογή απολιθωμάτων παλαιοντολογικού ενδιαφέροντος, που την οδηγεί σε σημαντικές ανακαλύψεις στον χώρο. Στο χωριό φτάνει ο Roderick Murchison, πλούσιος Γεωλόγος και θαυμαστής της Anning, μαζί με τη νεαρή σύζυγό του Charlotte, η οποία προσπαθεί να επουλώσει τις ψυχικές πληγές της.
Ο Roderick ζητάει από τη Mary, έναντι αμοιβής, να φροντίζει τη Charlotte, προκειμένου ο ίδιος να συνεχίσει την ευρωπαϊκή του περιοδεία. Ανάμεσα στις δύο γυναίκες υπάρχουν μεγάλες διαφορές όσον αφορά στην κοινωνική τάξη, στην ηλικία και στις προσωπικότητές τους. Ωστόσο, ο έντονος μεταξύ τους δεσμός που θα αναπτυχθεί στην πορεία θα τις βοηθήσει να ανακαλύψουν την αληθινή φύση της σχέσης τους.

Η αλήθεια και ο μύθος

Η Mary Anning γεννήθηκε το 1799 στο Lyme Regis στη Νοτιοδυτική Αγγλία. Ήταν συλλέκτης απολιθωμάτων, παλαιοντολόγος και έμπορος απολιθωμάτων. Μερικές από τις ανακαλύψεις της ήταν ο πρώτος εκτός Γερμανίας πτερόσαυρος και οι πρώτοι πλήρεις σκελετοί ιχθυόσαυρου και πλεισιόσαυρου. Σε μια πολύ δύσκολη εποχή για μια γυναίκα ταπεινής καταγωγής ήταν αναμενόμενο να καθυστερήσει η αποδοχή της. Η αναγνώρισή της ως αυθεντίας στη συλλογή και κατηγοριοποίηση απολιθωμάτων ήλθε μόλις στα τελευταία χρόνια της ζωής της. Η Mary Anning πέθανε το 1847 από καρκίνο του στήθους. Η Βρετανική Βασιλική Ακαδημία την αναγνώρισε το 2010 ως μία από τις δέκα Βρετανές με τη μεγαλύτερη επίδραση στην προώθηση της επιστήμης.

Η Charlotte Murchison γεννήθηκε το 1788 στο Hampshire της Αγγλίας. Ήταν Γεωλόγος, όπως και ο σύζυγός της  Roderick Murchison. Το ζευγάρι ταξίδεψε σε όλη την ηπειρωτική Ευρώπη, στη Γαλλία, στις Άλπεις και στην Ιταλία. Κατέγραψε, μάλιστα, πολλούς γεωλογικούς σχηματισμούς. Σε ένα από αυτά τα ταξίδια η Charlotte Murchison, συλλέγοντας απολιθώματα, γνώρισε τη Mary Anning και έγιναν στενές φίλες. 

Δεν υπάρχουν ενδείξεις σεξουαλικής σχέσης ανάμεσα στις δύο γυναίκες. Η Charlotte ήταν ηλικιακά μεγαλύτερη από τη Mary. 

Η ταινία διαθέτει τον ιδιαίτερο τίτλο Ammonite (Αμμωνίτης). Οι αμμωνίτες είναι απολιθώματα, απομεινάρια πλασμάτων, τα οποία έζησαν εκατομμύρια χρόνια πριν και θαμμένα στη γη μεταμορφώθηκαν σε πέτρες. Η μεγάλη διασπορά κατά την περίοδο της εξάπλωσής τους καθιστά τους αμμωνίτες σημαντικά καθοδηγητικά απολιθώματα για τη χρονολόγηση των πετρωμάτων.

Προσωπική προσέγγιση

Ο σκηνοθέτης Francis Lee εμπνέεται από την προσωπικότητα της Mary Anning και την εξειδίκευσή της στη συλλογή απολιθωμάτων. Ο αμμωνίτης χρησιμοποιείται στην ταινία συμβολικά ως κάτι σπάνιο, το οποίο θέλει πολλή δουλειά αλλά και πολλή τύχη, για να ανακαλυφθεί και να αποκαλυφθεί. Με ανάλογο τρόπο οι δύο γυναίκες, η Mary και η Charlotte, προσπαθούν με λεπτούς χειρισμούς να ανακαλύψουν και να αποκαλύψουν την αληθινή φύση της σχέσης τους.

Ο σεναριογράφος εμφανίζει τη Mary μεσήλικη και τη Charlotte νέα. Τη Mary φτωχή και ανύπαντρη, ενώ τη Charlotte πλούσια και παντρεμένη. Και οι δύο, ωστόσο, ως γυναίκες, είναι προφανή θύματα της πατριαρχίας. Η Mary δεν αναγνωρίζεται ως επιστήμονας, ενώ η Charlotte ακολουθεί και υπηρετεί πιστά τον σύζυγό της. Μέσα σε ένα σκληρό και άκρως συντηρητικό περιβάλλον αναδεικνύεται μια σειρά θεμάτων, όπως αυτά της σεξουαλικής καταπίεσης στη βικτωριανή Αγγλία, της πατριαρχίας και της απαγορευμένης ερωτικής σχέσης μεταξύ δύο γυναικών. 











Η ταινία δεν φτάνει ασφαλώς στο επίπεδο της ανάλογου ύφους και θεματολογίας ταινίας Portrait de la jeune fille en feu, όμως κερδίζει πολλούς πόντους από τις καθηλωτικές ερμηνείες της Kate Winslet (Titanic, Eternal Sunshine of the Spotless Mind, Revolutionary Road) στον ρόλο της Mary Anning, και της Saoirse Ronan (Brooklyn, On Chesil Beach, Hanna) στον ρόλο της Charlotte Murchison. Η εξαιρετική παρουσία τους απογειώνεται αναμφίβολα σε δύο μεταξύ τους τολμηρές και απόλυτα πειστικές ερωτικές σκηνές. 

Πολύ καλή είναι και η φωτογραφία του Stéphane Fontaine, που αξιοποιεί τις άγριας ομορφιάς τοποθεσίες και παραλίες της περιοχής. 

  

Αλέξανδρος Παπαδόπουλος


Βαθμολογία : 8.0/10


…………………………………………………………………………………


Το τρέιλερ της ταινίας