Five Feet Apart

Η ρομαντική, δραματική ταινία "Five Feet Apart" με τον Ελληνικό τίτλο "Δυο Βήματα Μακριά" του ηθοποιού και σκηνοθέτη Justin Baldoni εστιάζει στην επίπονη και απαιτητική θεραπευτικά προσπάθεια δύο εφήβων, που πάσχουν από κυστική ίνωση, να κρατηθούν στη ζωή. 
Η κυστική ίνωση είναι μια χρόνια, κληρονομική γενετική διαταραχή. Χαρακτηρίζεται από την ανεξέλεγκτη παραγωγή παχύρρευστης κολλώδους βλέννας, η οποία αποφράσσει τους πόρους των αδένων με συνέπεια την προοδευτική καταστροφή του ιστού των οργάνων (ίνωση). Προσβάλλει όλα σχεδόν τα όργανα και τους αδένες του ανθρώπινου σώματος κυρίως τους πνεύμονες και δευτερευόντως το πάγκρεας, το ήπαρ, τα έντερα και το αναπαραγωγικό σύστημα στους άνδρες.
Βασίζεται στο ομώνυμο μυθιστόρημα των Lippincott Rachael, Daughtry Mikki και Iaconis Tobias. 
Πρωταγωνιστούν οι Haley Lu Richardson, Cole Sprouse, Moises Arias και Kimberly Hebert Gregory. 

Περίληψη

Δύο έφηβοι, η Stella και ο Will πάσχουν από κυστική ίνωση και ως εκ τούτου είναι εξαιρετικά ευάλωτοι σε πνευμονικές λοιμώξεις. Είναι υποχρεωμένοι να ζουν με την υποστήριξη οξυγόνου στους ειδικούς θαλάμους του Νοσοκομείου. Να φορούν προστατευτικές μάσκες και γάντια χειρουργικά αποστειρωμένα. Να διατηρούν απόσταση τουλάχιστον 6 πόδια μεταξύ τους (περίπου 1,80 μ.), για να μην μεταφέρουν ό ένας στον άλλο θανατηφόρα βακτήρια. 
Η Stella θέλει να έχει τον πλήρη - σχεδόν εμμονικό - έλεγχο σε οτιδήποτε αφορά στη θεραπεία της. Να διαχειρίζεται τον χώρο της, προκειμένου να απομακρύνει κάθε κίνδυνο μόλυνσης που θα έθετε σε κίνδυνο τη μεταμόσχευση των πνευμόνων της, την οποία περιμένει καρτερικά. 
Ο Will είναι ακριβώς το αντίθετο από τη Stella. Έχει αποστασιοποιηθεί από τη θεραπεία του, σίγουρος ότι στο βάθος της επίπονης αυτής διαδρομής τον περιμένει ο θάνατος. Έτσι, προσπαθεί να απολαύσει ό,τι απομένει από τη ζωή του. 
Ο τρόπος που αντιμετωπίζει ο καθένας την ασθένειά του θα γίνει η αφορμή να έλθουν πιο κοντά ο ένας στον άλλον. Να ερωτευτούν. Πόσο εύκολο είναι άραγε να αγαπάς κάποιον που δεν μπορείς να αγγίξεις;

Προσωπική προσέγγιση

Ο Justin Baldoni, περισσότερο γνωστός ως ηθοποιός τηλεοπτικών σειρών, στο σκηνοθετικό του ντεμπούτο καταφέρνει να δημιουργήσει την επιθυμητή ατμόσφαιρα αλλά και να την προχωρήσει ακόμη περισσότερο. Σ’ αυτήν την εφηβική ιστορία αγάπης, στην οποία αιωρείται πάντα η αίσθηση του θανάτου, τονίζεται η σημασία της ανθρώπινης επαφής με αυτούς που αγαπάμε. 
Το θέμα της ταινίας είναι εξ ορισμού στενόχωρο. Η ιστορία, όμως, δεν εξελίσσεται ακριβώς έτσι.
  













Υπεύθυνο εν πολλοίς, για την αρκετά αισιόδοξη εξέλιξή της, είναι το όμορφο και εκφραστικό πρόσωπο της πρωταγωνίστριας Haley Lu Richardson (Columbus, The Edge of Seventeen, Split), στον ρόλο της Stella. Η Stella είναι μαχήτρια. Γυμνάζεται. Επικοινωνεί με τον κόσμο και περιγράφει τις μέρες της στο Νοσοκομείο με βίντεο που ανεβάζει στο YouTube. Αγαπάει την οικογένεια και τους φίλους της. Ακολουθεί σχολαστικά τις ιατρικές θεραπείες. Θεωρώντας ότι η ασθένεια έχει κλέψει πολλά από τη ζωή της …θα επιχειρήσει και αυτή να κλέψει κάτι λίγο από αυτήν. Θα περιορίσει την απόσταση ανάμεσα σ’ αυτήν και στον Will (Cole Sprouse) κατά τριάντα περίπου εκατοστά. Θα την ορίσει στα πέντε πόδια ή δύο βήματα ή ένα μέτρο και μισό ή μια στέκα μπιλιάρδου. Έστω και έτσι θα έλθουν λίγο πιο κοντά. Θα απέχουν μεταξύ τους μόλις ένα μέτρο και μισό, ένα μέτρο και μισό από τον έρωτα.
Η ταινία καλεί τον θεατή να συναισθανθεί την αξία δεδομένων αγαθών για τους υγιείς ανθρώπους.  Γι’ αυτούς η αναπνοή είναι μια αντανακλαστική και φυσική πράξη. Το να αγγίξουν τον άνθρωπο που αγαπούν είναι επιτρεπτό. Αντίθετα, για τους πάσχοντες από κυστική ίνωση η αναπνοή γίνεται με μηχανικά αναπνευστικά μέσα και είναι απαγορευμένη κάθε μεταξύ τους επαφή. Οι υγιείς, λοιπόν, μπορούν να κατανοήσουν τις καταστάσεις αυτές, μόνον αν τους απαγορευτούν, όπως ακριβώς συνέβη στην περίοδο του εγκλεισμού, λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού. 
Η υπόθεση της ταινίας είναι ιδιαίτερα συγκινητική. Παρά το στενόχωρο θέμα της έχει αρκετές ευχάριστες σκηνές. Τα συναισθήματα που προκαλεί στον θεατή έχουν θετικό πρόσημο και μεγάλη ένταση. Δεν λείπουν, βέβαια, και οι στιγμές, που εντείνουν την αγωνία. 
Οι δύο πρωταγωνιστές, Haley Lu Richardson και Cole Sprouse, υποδύονται με εξαιρετικό τρόπο τους δύο έφηβους, που αντιμετωπίζουν αυτή τη δύσκολη ασθένεια. Περνούν ακριβώς στον θεατή το πώς είναι να ζεις με κυστική ίνωση, ιδιαίτερα όταν βρίσκεσαι σ’ αυτήν την ηλικία. Πρόκειται για ένα πολύ ταιριαστό κινηματογραφικό ζευγάρι με πολύ καλή μεταξύ τους χημεία. 
Η ταινία, χωρίς να φτάνει στο επίπεδο της εξαιρετικής ταινίας The Fault in Our Stars, κινείται στην ίδια περίπου κατεύθυνση. Προβληματίζει και συγκινεί βαθιά χωρίς να εξοντώνει συναισθηματικά και ψυχικά τον θεατή.

Αλέξανδρος Παπαδόπουλος

Διάρκεια : 106’

Βαθμολογία : 8.0/10

………………………………………………………………………………

Το τρέιλερ της ταινίας