Woman at War

Η ταινία "Woman at War/Kona fer í stríð" με τον Ελληνικό τίτλο "Γυναίκα σε Πόλεμο" του Ισλανδού σκηνοθέτη και συγγραφέα Benedikt Erlingsson καταγράφει σε επίπεδο μυθοπλασίας τη μοναχική ακτιβιστική δράση μιας Ισλανδής γυναίκας, που νοιάζεται για το περιβάλλον και τη χώρα της, ενώ ταυτόχρονα προσπαθεί να γίνει μητέρα μέσω της υιοθεσίας ενός μικρού ορφανού παιδιού. 
Το σενάριο υπογράφουν ο Ólafur Egilsson και ο ίδιος ο Σκηνοθέτης.
Πρωταγωνιστούν οι Halldóra Geirharðsdóttir, Jóhann Sigurðarson, Jörundur Ragnarsson και Juan Camillo Roman Estrada.

Περίληψη

Η 50χρονη Halla ζει μόνη στο σπίτι της στο σημερινό Ρέικιαβικ της Ισλανδίας και διευθύνει με επιτυχία μια όμορφη χορωδία ενηλίκων. Ταυτόχρονα, όμως, είναι και μια ικανή και αποτελεσματική ακτιβίστρια. Έχει κηρύξει έναν ανελέητο πόλεμο εναντίον της τοπικής βιομηχανίας αλουμινίου, προκειμένου να προστατεύσει τους συνανθρώπους της και τη φύση της χώρας της από την οικολογική καταστροφή. Ο αγώνας της που κλιμακώνεται σταδιακά από μικρής σε μεγαλύτερης έκτασης δολιοφθορές θα προκαλέσει μεγάλα προβλήματα στα επιχειρηματικά σχέδια της Ισλανδικής κυβέρνησης, που θα επιστρατεύσει όλα τα τεχνολογικά μέσα για να την εντοπίσει και να τη σταματήσει. Η Halla έχει τη συμπαράσταση ενός άβουλου και με ψυχολογικά προβλήματα άντρα Υπουργού, του Baldvin, και ενός θαρραλέου αγρότη, του Sveinbjörn, που μπορεί να είναι, μπορεί και να μην είναι ξάδελφός της. 
Απορροφημένη πλήρως από την παράτολμη ακτιβιστική της δράση, η Halla θα λάβει ένα απρόσμενο γράμμα και θα κληθεί να πάρει την πιο σημαντική απόφαση της ζωής της. Η πριν τέσσερα χρόνια αίτησή της για την υιοθεσία ενός ορφανού παιδιού είχε πλέον εγκριθεί. Πρόκειται, μάλιστα, να είναι μία γλυκύτατη 8χρονη Ουκρανή με το όνομα Nika. Τι θα κάνει η Halla; Και τι θα κάνει η δίδυμη αδελφή της, η κολλημένη με τη γιόγκα και τους Ινδούς θεραπευτές Ása; Θα βοηθήσει τη Halla στις πιο δύσκολες στιγμές της ζωής της και πώς; 

Προσωπικές σκέψεις

Η ταινία έχει σπουδαία μηνύματα. Κάποια είναι και αντιφατικά, αλλά αυτό δεν ενοχλεί ιδιαίτερα. 
Η ηρωίδα παλεύει για τις αξίες και τα πιστεύω της, μόνη της ενάντια σε όλους και σε όλα. Θεωρεί υπέρτατο καθήκον της να προστατεύσει τη χώρα της από την επερχόμενη οικολογική καταστροφή. Και αυτό είναι αδιαμφισβήτητο καθήκον όλων μας σε όλες τις χώρες και σε όλες τις τοπικές κοινωνίες. Η Halla είναι έξυπνη και πολύ ικανή έστω και με τον πενιχρό τεχνολογικό εξοπλισμό της. Μήπως θα ήταν πιο εύκολο το έργο της, αν λειτουργούσε στο πλαίσιο μιας οργανωμένης και άρτια εξοπλισμένης ομάδας; Μήπως η μοναχική δράση της προτείνει κατά μία έννοια την κατάργηση της συλλογικότητας; Από την άλλη, όμως, παλεύει για το συλλογικό καλό, ενώ ταυτόχρονα αγωνίζεται και για την προσωπική της υπόθεση, αυτή της υιοθεσίας ενός μικρού και πονεμένου ορφανού παιδιού. 
Σε κάποια στιγμή την τρομάζει η δυναμική των μέσων μαζικής ενημέρωσης, που με κατευθυνόμενες ειδήσεις είναι ικανά να αποδομήσουν τον μεγαλύτερο ήρωα και την πιο  σπουδαία ηρωική πράξη.  
Από τις ξεχωριστές σκηνές της ταινίας είναι αυτές με πρωταγωνιστή έναν Ισπανόφωνο μαυριδερό τουρίστα, που θεωρείται πάντα ως πρώτος ύποπτος για τις δολιοφθορές στη βιομηχανία αλουμινίου μόνο και μόνο από το  χρώμα του δέρματός του.
H δίδυμη αδελφή της Halla, η Ása, δεν γνωρίζει κάτι για την ακτιβιστική δράση της αδελφής της. Και οι δύο έχουν κάνει αίτηση για την υιοθεσία κάποιου ορφανού παιδιού. Ζουν χώρια, δεν καταπιέζουν η μία την άλλη και σέβονται απόλυτα τις επιλογές της κάθε μίας. Με άλλα λόγια αγαπιούνται αληθινά και όχι τοξικά.












Η ιστορία της ταινίας κερδίζει από νωρίς το ενδιαφέρον του θεατή και όσο εξελίσσεται, το κρατάει αμείωτο. Τα μεγαλύτερα ατού της είναι η έξοχη φωτογραφία της, που τονίζει μοναδικά τα καθαρά μάτια της ηρωίδας και τα πανέμορφα φυσικά τοπία της Ισλανδίας, η εκπληκτική ερμηνεία της πρωταγωνίστριας Halldóra Geirharðsdóttir, στον διπλό ρόλο της Halla και της δίδυμης αδελφής της Ása και η μαγική μουσική της επένδυση από τον Davíð Þór Jónsson, που παίζεται ζωντανά μέσα στην ταινία. Σχεδόν σε κάθε πλάνο εμφανίζονται μαζί με την ηρωίδα τρεις μουσικοί με τρομπόνι, κρουστά, πιάνο, ακορντεόν που με τη μουσική τους υπογραμμίζουν, σχολιάζουν ή προειδοποιούν για τα δρώμενα. Σε κάποιες χαρακτηριστικές σκηνές εμφανίζονται και τρεις Ουκρανές τραγουδίστριες με παραδοσιακά φορέματα. Αυτές, με τα τραγούδια τους υπενθυμίζουν στη Halla ότι εξαιτίας της δράσης της κινδυνεύει ανά πάσα στιγμή να τεθεί εκτός νομιμότητας και να χάσει το προσωπικό της όνειρο, να γίνει μητέρα με την υιοθεσία της μικρής Nika. 

Αλέξανδρος Παπαδόπουλος

Διάρκεια : 101’

Βαθμολογία : 8.5/10

...........................................................

Το τρέιλερ της ταινίας