The Last Kingdom

Είδος: Ιστορική δραματική περιπέτεια.
Τηλεοπτική σειρά 5 σεζόν με συνολικά 46 επεισόδια διάρκειας περίπου 50 λεπτών το καθένα.
Η σειρά ολοκληρώνεται στην 5η σεζόν. Και κλείνει οριστικά με τη διάρκειας 110 λεπτών ταινία The Last Kingdom: Seven Kings Must Die.
Πρωταγωνιστούν οι: Alexander Dreymon, Eliza Butterworth, Arnas Fedaravicius, Mark Rowley, Emily Cox, Ian Hart, Cavan Clerkin, James Northcote, Millie Brady, Timothy Innes, David Dawson, Adrian Schiller, Ruby Hartley

Περίληψη

Η τηλεοπτική σειρά The Last Kingdom βασίζεται στην ομώνυμη σειρά βιβλίων "The Saxon Series" του Βρετανού συγγραφέα Bernard Cornwell. Τοποθετείται χρονικά στο δεύτερο μισό του 9ου μ.Χ. αιώνα στην τότε χωρισμένη σε μικρότερα βασίλεια Αγγλία και αφηγείται την ιστορία του Uhtred. 

Ο Uhtred, γόνος αριστοκρατών της Northumbria (από τα σημαντικότερα παλαιά Αγγλοσαξονικά βασίλεια στη σημερινή Βόρεια Αγγλία και Νοτιοανατολική Σκωτία), αιχμαλωτίζεται σε μικρή ηλικία και ανατρέφεται από τους Βίκινγκς. Αρχίζει από μικρός να δοκιμάζεται σκληρά, αλλά μαθαίνει γρήγορα να επιβιώνει σε πολύ αντίξοες συνθήκες. Σταδιακά κερδίζει την εύνοια και την αγάπη των ανθρώπων που τον απομάκρυναν από την πατρίδα του και το κάστρο του πατέρα του, το Bebbanburg. Ο Uhtred θεωρεί δικούς του ανθρώπους και όχι εχθρούς τους Βίκινγκς. Απορρίπτει τον Χριστιανισμό αλλά διατηρεί την Αγγλοσαξονική του ταυτότητα. Η καρδιά του είναι ολοκληρωτικά με τους Βίκινγκς και το αίμα που ρέει στις φλέβες του είναι Αγγλοσαξονικό. Η συνθήκη αυτή θα τον οδηγεί διαρκώς σε μεγάλα διλήμματα, σε δύσκολες καταστάσεις, αντιμέτωπο ακόμη και με τα ίδια του τα παιδιά. Η όλη πορεία του, πάντως, βοηθάει τους θεατές να προσεγγίζουν με συμπάθεια τους σκληροτράχηλους Παγανιστές Βίκινγκς και ταυτόχρονα να απεχθάνονται τους ξενέρωτους, άσχημους και προδότες Αγγλοσάξονες.  

Ο Uhtred, που είχε το ίδιο όνομα με τον πατέρα του, θα εξακολουθήσει να θεωρεί το βασίλειο της Northumbria πατρίδα του και να έχει πάντα στο μυαλό του να ανακτήσει το κάστρο του πατέρα του, το Bebbanburg. Αυτό το είχε κατακτήσει με δόλιο και απάνθρωπο τρόπο ο σφετεριστής Θείος του. Με την επιστροφή του στα πάτρια εδάφη ο Uhtred θα υπηρετήσει τον Αγγλοσάξονα βασιλιά Alfred the Great, ο οποίος οραματίζεται πάντα μια ενωμένη Αγγλία. Η ξεχωριστή σχέση που αναπτύσσεται μεταξύ του Uhtred και του Alfred, που αποτελεί το κύριο μέρος της ιστορίας, χαρακτηρίζεται από αντιπαλότητα λόγω των αγεφύρωτα διαφορετικών πεποιθήσεων αλλά και από αλληλοθαυμασμό. Η κεντρική ιστορία εμπλουτίζεται και με άλλες ενδιαφέρουσες παράλληλες ιστορίες, που συνδέονται πάντα με τον έναν ή τον άλλον τρόπο με τον κεντρικό ήρωα.

Ο μεγάλος έρωτας του Uhtred είναι η Brida. Μια άγρια πολεμίστρια και πρώιμη φεμινίστρια, Αγγλίδα και αυτή που τη μεγάλωσαν οι Βίκινγκς. Η Brida, πάντως, σε αντίθεση με τον διχασμένο Uhtred θα αφοσιωθεί πλήρως στους Βίκινγκς. Η σχέση τους, όπως είναι φυσικό, θα δοκιμαστεί και θα οδηγήσει τη Brida να μισήσει τον αγαπημένο της.

Στο κάδρο θα εμφανιστεί αργότερα και η μεγάλη κόρη του Alfred, η  Aethelflaed, η οποία ερωτεύεται τον Uhtred. Η σχέση τους είναι βαθιά ειλικρινής αλλά αδιέξοδη. Η Aethelflaed μετά από τον θάνατο του συζύγου της Λόρδου Aethelred θα επιλέξει με βαριά καρδιά να απομακρυνθεί από τον Uhtred, προκειμένου να γίνει η Αρχόντισσα της Mercia και να βοηθήσει τον λαό της. Είπαμε ότι ο Uhtred είναι παντού, αλλά σε καμία περίπτωση δεν θα μπορούσε να αλλάξει και τη ροή των ιστορικών γεγονότων.

Στη σειρά ακούγεται περισσότερο ο όρος "Δανοί" αντί "Βίκινγκς". Οι Δανοί επιζητούσαν περισσότερο την εγκατάσταση στην Αγγλία, λόγω του γόνιμου εδάφους, ενώ οι Βίκινγκς έκαναν επιδρομές με σκοπό το λεγόμενο πλιάτσικο.

Σημειώνεται ότι ο Uhtred δεν βασίζεται άμεσα σε ένα υπαρκτό πρόσωπο. Είναι αποτέλεσμα μυθοπλασίας του Βρετανού συγγραφέα Bernard Cornwell.

Λίγα ιστορικά στοιχεία

Ο Alfred the Great ήταν ο Βασιλιάς του Wessex από το 871 έως το 899 μ.Χ. Κατά τη διάρκεια της βασιλείας του σημειώθηκε πρόοδος ως προς ένα δικαιότερο νομικό σύστημα αλλά και ως προς την ποιότητα ζωής των απλών ανθρώπων. Η ακριβής αιτία θανάτου του δεν είναι γνωστή. Η υγεία του, πάντως, ήταν κακή για μεγάλο μέρος της ζωής του. Πέθανε σε ηλικία 50 ή 51 ετών και θάφτηκε στο Hyde Abbey στο Winchester, στην πόλη όπου είχε ζήσει στο μεγαλύτερο μέρος της ζωής του. 

Η Aelswith παντρεύτηκε τον Alfred το 868 και παρέμεινε δίπλα του επί 31 χρόνια. Ο γάμος της με τον Βασιλιά ήταν μέρος μιας συμμαχίας μεταξύ δύο χωρών, του Wessex και της Mercia. Δεν της δόθηκε ποτέ ο τίτλος της Βασίλισσας. Ωστόσο, μετά από τον θάνατο του συζύγου της Alfred συνέχισε να στηρίζει τον γιο της Βασιλιά Edward. 

Ο Aethelwold ως σφετεριστής του θρόνου ήταν γνωστός για τις συνωμοσίες και την προδοσία του εναντίον του Θείου του Βασιλιά Alfred. Και όταν ο Alfred πέθανε το 899, ο Aethelwold προσπάθησε να αρπάξει το στέμμα από τον νόμιμο διάδοχο, τον Edward. Η αρχική του εξέγερση ήταν αποτυχημένη, εφόσον δεν μπόρεσε να κινητοποιήσει μεγάλο μέρος του στρατού. Έτσι, κατέφυγε στη Northumbria και συνέχισε να προσπαθεί χωρίς επιτυχία για την ανατροπή του Βασιλιά Edward, συμμαχώντας ακόμη και με τους Βίκινγκς. Τελικά σκοτώθηκε το έτος 902. 

Ο Edward βασίλευσε από το 899 έως το 924. Πρόσφατες εκτιμήσεις έδειξαν ότι ήταν μια σημαντική προσωπικότητα. Πέθανε το 924, ενώ πολεμούσε σε μια εξέγερση στη Mercia. Θάφτηκε στο Hyde Abbey στο Winchester μαζί με τον πατέρα του. 

Ο Λόρδος Aethelred ήταν ο ηγέτης της Mercia από το 881 έως το 911. Παντρεύτηκε με την μεγάλη κόρη του Βασιλιά Alfred, την Aethelflaed. Οι συνθήκες θανάτου του δεν είναι γνωστές. Ορισμένοι πιστεύουν ότι τραυματίστηκε σοβαρά στη μάχη του Tettenhall.

Η Aethelflaed γεννήθηκε γύρω στο 870, όταν και κορυφώνονταν οι εισβολές των Βίκινγκς στην Αγγλία. Μέχρι το 878 το μεγαλύτερο μέρος της Αγγλίας βρισκόταν υπό την κυριαρχία των Βίκινγκς. Έγινε Αρχόντισσα της Mercia μετά το θάνατο του συζύγου της Aethelred, όταν την αναγνώρισε επίσημα ο Βασιλιάς Edward. Έχει εξέχουσα θέση στην Αγγλοσαξονική ιστορία ως ισχυρή και επιτυχημένη ηγέτιδα με σημαντική πολιτική δύναμη και πολεμική δράση. Εικάζεται ότι ασθένησε και πέθανε σε ηλικία 48 ή 49 ετών στο Tamworth. 

Οι σύγχρονοι ιστορικοί θεωρούν τον Aethelstan, τον μεγαλύτερο γιο του Βασιλιά Edward και της πρώτης συζύγου του Ecgwynn, ως έναν από τους κορυφαίους Αγγλοσάξονες Βασιλείς (924 - 927) και ως τον πρώτο Βασιλιά της Αγγλίας (927 - 939). Ο Aethelstan δεν παντρεύτηκε και δεν άφησε απογόνους. Τον διαδέχθηκε ο ετεροθαλής αδελφός του, ο  Edmund.

Δανοί Διοικητές στρατού και Βασιλιάδες όπως ο Ubba και ο Guthrum ήταν υπαρκτά πρόσωπα και έπαιξαν καταλυτικό ρόλο στις σχέσεις των δύο λαών. 

Μάχες όπως η μάχη του Cynwit το 878, η μάχη του Edington την ίδια χρονιά και η μάχη του Brunanburh το 937 έγιναν στην πραγματικότητα και άλλαξαν ριζικά την πορεία των εξελίξεων και την ιστορία των δύο λαών. 

Το κάστρο του Bamburgh (στα Αγγλοσαξονικά Bebbanburg), βρίσκεται στη βορειοανατολική ακτή της Αγγλίας και είναι ένα από τα πιο διάσημα κάστρα της χώρας. Το κάστρο καταστράφηκε από τους Βίκινγκς το 993. Οι Νορμανδοί έχτισαν στη θέση του ένα νέο κάστρο, που αναστηλώθηκε κατά τον 18ο και 19ο αιώνα από διάφορους ιδιοκτήτες. Τελικά αγοράστηκε από τον βιομήχανο William Armstrong, ο οποίος ολοκλήρωσε την αποκατάστασή του. Το κάστρο εξακολουθεί να ανήκει στην οικογένεια Armstrong και είναι σήμερα ανοιχτό στο κοινό. 

Προσωπική προσέγγιση

Η τηλεοπτική σειρά The Last Kingdom συνδυάζει τη διασκέδαση με ιστορικές πληροφορίες που αποδεικνύονται χρήσιμες για την κατανόηση μιας σκοτεινής αλλά και σημαντικής χρονικής περιόδου στην Ευρώπη. Η ιστορία και η φαντασία διαπλέκονται, χωρίς να γίνονται δραστικές αλλαγές που θα διαστρέβλωναν σε ενοχλητικό βαθμό τα ιστορικά γεγονότα. Μπορεί το πρόσωπο και η ιστορία του Uhtred να ανήκουν στον χώρο της φαντασίας, αλλά η ιστορία αυτού του φανταστικού προσώπου είναι τόσο αρμονικά δεμένη με το ιστορικό πλαίσιο της μεσαιωνικής εποχής στην οποία τοποθετείται, που δεν ξενίζει. Αντίθετα, μας βοηθάει να κατανοήσουμε γεγονότα λίγο ή πολύ άγνωστα για την ταραγμένη αυτή εποχή της Αγγλίας.

Η σειρά επωφελείται στο έπακρο από τον κεντρικό χαρισματικό πρωταγωνιστή της, ο οποίος προσωποποιεί έναν ιδανικό αντιήρωα με όλα τα δυνατά σημεία αλλά και τις αδυναμίες του. 

Σε όλα τα επεισόδια της σπουδαίας αυτής σειράς τα κεφάλια πέφτουν σωρηδόν και ο κόσμος ξεκοιλιάζεται με την παραμικρή αφορμή. Κανένας σεβασμός στην ανθρώπινη ζωή όπως ακριβώς συμβαίνει και σήμερα σε οποιοδήποτε σημείο του πλανήτη διεξάγεται πόλεμος, εμφύλια διαμάχη ή υπάρχει καθεστώς στυγνής δικτατορίας. Η σειρά καταφέρνει να μεταδώσει αριστοτεχνικά τη σκοτεινή ατμόσφαιρα της εποχής. Κάθε επεισόδιο από την πρώτη κιόλας σεζόν περιλαμβάνει σκηνές βίας, στις οποίες πέφτουν κορμιά, ξεκληρίζονται οικογένειες. Ωστόσο, οι σκηνές βίας εξισορροπούνται σχεδόν μαγικά από τις έντονα φορτισμένες με ανθρώπινα συναισθήματα σκηνές. Το τελικό αποτέλεσμα γοητεύει τον θεατή.  

Η σειρά απογειώνεται κυριολεκτικά στην τελευταία 5η σεζόν. Τα σκηνικά, ο μεγάλος αριθμός των έξτρα πολεμικών σκηνών, η εξαιρετική μίξη του σάουντρακ αλλά και ολόκληρη η κινηματογράφηση δίνουν μια συνολική εικόνα υψηλής ποιότητας. Δεν διαδραματίζονται απλώς σκηνές. Διαδραματίζονται απίστευτες σκηνές. Απλώς η 5η σεζόν από πλευράς δράσης είναι πιο συμπαγής από τις προηγούμενες και αυτό αυξάνει σημαντικά τον ρυθμό. Συνδέει όλες τις ιστορίες και τα μέλη του καστ με ουσιαστικό τρόπο, χωρίς να αφήνει ανολοκλήρωτο κανένα μέρος της ιστορίας. Είναι εξαιρετικά σπάνιο η τελευταία σεζόν μιας σειράς να είναι ταυτόχρονα η καλύτερη της! Το τελευταίο μάλιστα επεισόδιό της, άρτιο οπτικά, θεατρικά και αφηγηματικά αφήνει και λίγο χώρο για να κλείσει οριστικά το έργο με την ταινία The Last Kingdom: Seven Kings Must Die.

Αν θέλετε τη συμβουλή μου αποφύγετε να δείτε την ταινία αν προηγουμένως δεν έχετε παρακολουθήσει και τις 5 σεζόν της σειράς. Η ταινία από μόνη της είναι απλώς μια καλή ταινία περιπέτειας με Βίκινγκς και Αγγλοσάξονες. Ως ταινία, όμως, που συμπληρώνει και ολοκληρώνει τη σειρά είναι εξαιρετική. Και το τέλος της είναι πραγματικά συγκλονιστικό.

Είναι η καλύτερη σειρά που έχω δει; Απερίφραστα, ναι. Και αυτό είναι λογικό να επηρεάσει λίγο την τελική βαθμολογία μου. 






















































386
386



















































Το καστ εξαιρετικό. Η επιλογή των συντελεστών έγινε προφανώς με αξιοκρατικά κριτήρια. Το ακριβώς αντίθετο δηλαδή με ό,τι συμβαίνει στις κατά κανόνα πρόχειρες ελληνικές σειρές, στις οποίες συνήθως επιλέγονται οι γόνοι παλαιότερων ηθοποιών, οι θεατρικές παρέες, οι γνωστοί και οι φίλοι των παραγωγών ή και των κομματικών παραγόντων. 

Ο Γερμανικής καταγωγής Alexander Dreymon υποδύεται με τρόπο συγκλονιστικό τον Uhtred και η στιβαρή παρουσία του απογειώνει τη σειρά. 

Αν έπρεπε να ξεχωρίσω κάποια ακόμη πρόσωπα και χαρακτήρες, μεταξύ των οποίων υπάρχουν γνωστοί Βρετανοί ηθοποιοί, αυτά θα ήταν τα ακόλουθα… 

Η Emily Cox στον ρόλο της Brida έχει όμορφα αλλά και σκληρά χαρακτηριστικά στο πρόσωπό της με τα τελευταία να επικρατούν στο τέλος και να σου παγώνουν το αίμα. Απίστευτη μεταμόρφωση, αξεπέραστη ερμηνεία. 

Η Eliza Butterworth διακρίνεται για την ευγενική παρουσία και την εξαιρετική της άρθρωση ως Aelswith, σύζυγος του Βασιλιά Alfred the Great. 

Ο David Dawson αποδίδει πολύ πειστικά τον χαμηλών τόνων, δημοφιλή και ελεήμονα Βασιλιά Alfred the Great. 

Οι Arnas Fedaravicius, Mark Rowley και James Northcote στους κομβικούς ρόλους αντίστοιχα του Sihtric, του Finan και του Aldhelm, που υπηρετούν πιστά και ενισχύουν σε κάθε δύσκολη στιγμή τον Uhtred, είναι ανάμεσα στους πολύ δυνατούς χαρακτήρες της σειράς. 

Ο Adrian Schiller στον ρόλο του ραδιούργου Aethelhelm κλέβει τις εντυπώσεις και είναι τρομακτικά πειστικός.

Ο Timothy Innes είναι πολύ καλός στον ρόλο του Βασιλιά Edward όπως και ο Harry Gilby στον ρόλο του Βασιλιά Aethelstan.

Η Ruby Hartley υποδύεται πολύ πειστικά την κόρη του Uhtred, Stiorra.

Σπουδαίοι είναι οι Ian Hart και Cavan Clerkin στους ρόλους αντίστοιχα του Beocca και του Pyrlig, οι οποίοι είναι οι σημαντικοί για τις εξελίξεις ηγέτες της Εκκλησίας.

Υπάρχουν και οι Magnus Bruun, Eysteinn Sigurðarson, Jeppe Beck Laursen, αρκούντως επιβλητικοί στους ρόλους αντίστοιχα των Cnut, Sigtryggr, Haesten, ηγετών των Βίκινγκς.

Άφησα σκόπιμα τελευταία τη Millie Brady… Στον ρόλο της Aethelflaed, Αρχόντισσας της Mercia, εντυπώνεται βαθιά μέσα στο μυαλό με το αξεπέραστο πρόσωπο και το βλέμμα της. Συγκλονιστική, αρχοντική παρουσία. 


Αλέξανδρος Παπαδόπουλος


Βαθμολογία : 9.5/10


…………………………………………………………………………………..


Το τρέιλερ της σειράς (5η σεζόν)