Your Honor

Είδος: Κοινωνική δραματική τηλεοπτική ταινία ή μίνι σειρά 10 ωριαίων επεισοδίων
Σκηνοθεσία: Clark Johnson, Edward Berger, Eva Sørhaug και Bryan Cranston
Σενάριο: Peter Moffat
Πρωταγωνιστούν οι: Bryan Cranston, Hunter Doohan, Isiah Whitlock Jr., Hope Davis και Michael Stuhlbarg

Περίληψη

Ο Michael Desiato είναι ένας αναγνωρισμένος Δικαστής. Ζει στη Νέα Ορλεάνη και μεγαλώνει μόνος του τον 17χρονο γιο του Adam. Ταυτόχρονα οι δυο τους προσπαθούν να διαχειριστούν τα ψυχικά τραύματα που τους άφησε ο αδόκητος χαμός της συζύγου και μητέρας τους Robin. Ανήμερα της επετείου του θανάτου της, στις 9 Οκτωβρίου, ο Adam θα πάρει το δεύτερο αυτοκίνητο της οικογένειας, προκειμένου να αφήσει λίγα λουλούδια και μια φωτογραφία της στο σημείο όπου δολοφονήθηκε. Η περιοχή είναι κακόφημη. Ο Adam θα τρομάξει από κάποιες επιθετικές συμπεριφορές περιοίκων, θα επιταχύνει με το αυτοκίνητο και θα πάθει κρίση από το χρόνιο άσθμα του. Ενώ οδηγεί, στην προσπάθειά του να φτάσει τη συσκευή εισπνοής του, θα συγκρουστεί άθελά του με τη βίντατζ σπάνιου μοντέλου μηχανή του 17χρονου Rocco. Ο Rocco σκοτώνεται σχεδόν επί τόπου. Ο Adam αντιλαμβάνεται ότι δεν μπορεί να βοηθήσει και τον εγκαταλείπει. Ενημερώνει αμέσως τον πατέρα του, ο οποίος συγκλονισμένος τον συμβουλεύει το αυτονόητο. Να παραδοθεί στις Αρχές του τόπου και να πει την αλήθεια. Τον καθοδηγεί μάλιστα να εστιάσει σε συγκεκριμένα σημεία, τα οποία δείχνουν ικανά να ελαφρύνουν κατά το δυνατόν τη δύσκολη θέση του γιου του. Η κοινή απόφασή τους δείχνει να ανταποκρίνεται τόσο στον χαρακτήρα του μικρού όσο και στον χαρακτήρα του έντιμου Δικαστή.  

Το εύλογο αυτό σενάριο ανατρέπεται πολύ σύντομα, όταν ο Δικαστής διαπιστώνει ότι ο Rocco είναι ο μικρός γιος του σκληρού Jimmy Baxter. Ο Jimmy Baxter είναι ένα από τα πιο επικίνδυνα και επιδραστικά αφεντικά της εγκληματικότητας στη Νέα Ορλεάνη. Μια πόλη η οποία ταλανίζεται από τη διαπλοκή και τη διαφθορά στους κόλπους της Αστυνομίας και της Δικαιοσύνης. 

Στο πλαίσιο αυτό ο Michael Desiato έρχεται αντιμέτωπος με πολύ δύσκολα ηθικά διλήμματα. Η απόφασή του είναι όμως ξεκάθαρη. Θα υπερασπιστεί με κάθε τίμημα τον γιο του, έστω και αν στην πορεία θα έλθει αντιμέτωπος με μια σειρά από ολοένα και πιο δύσκολες έως και αδύνατες καταστάσεις. Ο Michael Desiato σταδιακά θα βυθιστεί σε μια κόλαση εξαπάτησης και ψέματος, η οποία θα δείξει πόσο μακριά μπορεί να φτάσει ένας έντιμος άντρας, προκειμένου να προστατεύσει τη ζωή του γιου του.

Προσωπική προσέγγιση

Η σειρά "Your Honor", βασίζεται στην επιτυχημένη αντίστοιχου ύφους ισραηλινή σειρά "Kvodo".

Εξελίσσεται στη Νέα Ορλεάνη και πολύ συχνά μας υπενθυμίζει ότι ολόκληρο το σύστημα είναι διεφθαρμένο με σκληρά αφεντικά κοινωνικών ομάδων, διαπλεκόμενους αστυνομικούς και σκοτεινούς πολιτικούς. 

Η σειρά με μια αλληλουχία από αναμενόμενες έως και αναπάντεχες ανατροπές κρατάει τον θεατή σε συνεχή εγρήγορση. Ξεκινάει δυναμικά από την αρχή, η αγωνία αυξάνεται διαρκώς με το πέρας κάθε επεισοδίου, ενώ η υπόθεσή της περιπλέκεται όλο και περισσότερο. 
















Ο Bryan Cranston (Breaking Bad, Trumbo, Argo), μετά την αξεπέραστη ερμηνεία του ως Walter White στην πολυβραβευμένη σειρά "Breaking Bad", εμφανίζεται στον πρωταγωνιστικό ρόλο του Δικαστή Michael Desiato και είναι συγκλονιστικός. Άλλωστε είναι με διαφορά το μεγάλο όνομα της σειράς, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι υστερούν οι υπόλοιποι συντελεστές της. Ξεχωρίζουν, βέβαια, ο Hunter Doohan ως Adam, ο Isiah Whitlock Jr. ως Charlie, ο Michael Stuhlbarg και η Hope Davis αντίστοιχα ως Jimmy και Gina Baxter. 

Ειδική αναφορά θα κάνω στην προσεγμένη σκηνοθεσία, στη φωτογραφία και στην υποβλητική μουσική της σειράς. Τα στοιχεία αυτά καταφέρνουν να ανεβάσουν το επίπεδό της και να την αναδείξουν σε μία από τις αρτιότερες σειρές. Ήδη έχει προταθεί για Χρυσή Σφαίρα στην κατηγορία της καλύτερης αντρικής ερμηνείας σε τηλεοπτική ταινία ή μίνι σειρά για τον Bryan Cranston.  


Αλέξανδρος Παπαδόπουλος


Βαθμολογία : 8.5/10


…………………………………………………………………………………..


Το τρέιλερ της σειράς