Knives Out

Η σύγχρονη αστυνομική ταινία μυστηρίου "Knives Out" με τον Ελληνικό τίτλο "Στα Μαχαίρια" του Αμερικανού Σκηνοθέτη και Συγγραφέα Rian Johnson εκτυλίσσεται στην έπαυλη ενός εύπορου συγγραφέα μυθιστορημάτων μυστηρίου στην Αμερική. 
Το σενάριο της ταινίας, που υπογράφει ο ίδιος ο Σκηνοθέτης, προτάθηκε στα φετινά Βραβεία Όσκαρ στην κατηγορία του Πρωτότυπου σεναρίου. Όμως, και στην κατηγορία αυτή κέρδισε η Νοτιοκορεάτικη ταινία Parasite. Επίσης, προτάθηκε στις Χρυσές Σφαίρες στις κατηγορίες της Καλύτερης ταινίας, του Καλύτερου Α’ Ανδρικού (Daniel Craig) και του Α’ Γυναικείου ρόλου (Ana de Armas) σε μουσική ταινία ή κωμωδία.
Πρωταγωνιστούν οι Daniel Craig, Chris Evans, Ana de Armas, Jamie Lee Curtis, Michael Shannon, Don Johnson, Toni Collette και Christopher Plummer.

Περίληψη

Ο εύπορος μεγαλοεκδότης και επιτυχημένος συγγραφέας μυθιστορημάτων μυστηρίου Harlan Thrombey βρίσκεται νεκρός με κομμένο τον λαιμό του με ένα μαχαίρι στο χέρι του στο δωμάτιο της έπαυλής του. Η υπόθεση μοιάζει εύκολη για την αστυνομία, εφόσον το όλο σκηνικό παραπέμπει σε μια συνηθισμένη περίπτωση αυτοκτονίας. Όμως, δεν είναι ακριβώς έτσι. Την ιδιαίτερη εκείνη μέρα ο παππούς Harlan είχε γιορτάσει με τα παιδιά και τα εγγόνια του τα 85α γενέθλιά του και είχε αντιδικήσει σχεδόν με όλους. Είχε κοινοποιήσει, μάλιστα, την πρόθεσή του να αλλάξει τη διαθήκη του εμφανώς δυσαρεστημένος από το γεγονός ότι όλοι τους διαχρονικά εκμεταλλεύονταν την προσωπική του περιουσία και εξαιτίας αυτού δεν προσπάθησαν να δημιουργήσουν κάτι δικό τους. Ο ίδιος, αντίθετα είχε ξεκινήσει κυριολεκτικά από το μηδέν.
Τα γεγονότα αυτά και η αμοιβή που δέχεται από άγνωστο πρόσωπο θα οδηγήσουν τον ντετέκτιβ Benoit Blanc να ασχοληθεί σε βάθος με την υπόθεση, έχοντας την πεποίθηση ότι δεν είναι και τόσο προφανής η αυτοκτονία του παππού Harlan. Έτσι όλα τα μέλη της οικογένειας και πιθανοί κληρονόμοι της οικογενειακής περιουσίας (μητέρα (!), παιδιά, νύφες, γαμπροί και εγγόνια), η οικονόμος της έπαυλης Fran και η πιστή νοσοκόμα του Marta Cabrera, που είναι οικονομική μετανάστρια και έχει δυσανεξία στο ψέμα, θα υποστούν τις διαδικασίες της ανελέητης έρευνας του ιδιοφυούς ντετέκτιβ. Ο σκοπός του φυσικά είναι να αποκαλύψει τι πραγματικά συνέβη το μοιραίο βράδυ του θανάτου του παππού Harlan.

Προσωπική προσέγγιση

Η ταινία σαφέστατα παραπέμπει σε αστυνομικό μυθιστόρημα της Agatha Christie. Η ιδέα, όμως, που υλοποιεί ο σκηνοθέτης Rian Johnson (Looper, Brick, Star Wars: Episode VIII - The Last Jedi) είναι και πρωτότυπη και σύγχρονη. Θα ήταν, άλλωστε, δύσκολο σε μυθιστόρημα της Agatha Christie να επινοηθεί ο χαρακτήρας της Marta Cabrera, που σταδιακά θα εξελιχτεί σε ένα από τα κεντρικά πρόσωπα της ιστορίας. Και αυτό, γιατί η μητέρα της είναι μια παράνομη μετανάστρια από την Ουρουγουάη.
Όπως συμβαίνει σε παρόμοιες ταινίες, το κύριο σκηνικό είναι ένα θαυμάσιο αρχοντικό με σκοτεινούς διαδρόμους, ξύλινες τριζάτες σκάλες και πλούσια εξοπλισμένα με εκκεντρικά αντικείμενα δωμάτια, που κρύβουν μυστικά. Η ταινία εξελίσσεται κατά το μεγαλύτερο μέρος της στο εσωτερικό αυτού του σπιτιού. Η θέασή της είναι απολαυστική. Υπάρχει η δέουσα αγωνία αλλά και η γλυκιά προσμονή για την επόμενη αποκάλυψη, για την επόμενη ανατροπή. Και όλα αυτά με ένα μόνιμο χαμόγελο στα χείλη.  
Είχα γράψει επί λέξει στην Κλειώ μου - πολύ πριν δω την ταινία "Knives Out", που επίσης περιλαμβάνει μια ιδιάζουσα κληρονομική υπόθεση - τα εξής : 
"Στη ζωή ασφαλώς τα γεγονότα συμβαίνουν για κάποιο λόγο. Η κληρονομική αυτή υπόθεση αποκάλυψε τουλάχιστον, μεταξύ άλλων, τους πραγματικούς χαρακτήρες των εμπλεκομένων.  Στοχεύοντας στο χρήμα, βγαίνουν οι μάσκες και βρίσκουν όλοι χώρο και χρόνο, για να ξεδιπλώσουν τις …αρετές και τα …απωθημένα τους."
Στην ταινία "Knives Out" όλα αυτά συμβαίνουν και με το παραπάνω αμέσως μετά από τον θάνατο του πλούσιου παππού Harlan Thrombey. Όμως, για την ευφυέστατη αυτή ιστορία δεν πρέπει να αποκαλύψω περισσότερα, για να μην στερήσω από τους μελλοντικούς θεατές την απόλαυση να ασκήσουν το αστυνομικό τους δαιμόνιο.













Τον ντετέκτιβ Benoit Blanc, που παραπέμπει σε έναν σύγχρονο Ηρακλή Πουαρό, υποδύεται ο Daniel Craig. Ο James Bond στο Casino Royale, στο Quantum of Solace, στο Skyfall και στο Spectre, δίνει τη δική του ξεχωριστή λάμψη στην ταινία. Αποκάλυψη είναι η Ana de Armas (Blade Runner 2049) ως Marta Cabrera, που θα εμφανιστεί με τον Daniel Craig και στην επικείμενη ταινία James Bond με τον τίτλο No Time to Die.   
Απολαυστικοί δίπλα τους είναι οι εξαιρετικοί Jamie Lee Curtis ως Linda Drysdale, Don Johnson ως Richard Drysdale, Michael Shannon ως Walt Thrombey, Toni Collette ως Joni Thrombey, ο Chris Evans (Captain America) ως Ransom Drysdale και φυσικά ο Christopher Plummer ως Harlan Thrombey. 

Αλέξανδρος Παπαδόπουλος

Διάρκεια : 131’

Βαθμολογία : 8.5/10
…………………………………………………………………………………..

Το τρέιλερ της ταινίας