A Quiet Place Part II

Είδος ταινίας: Δραματική, Τρόμου, Επιστημονικής φαντασίας
Σκηνοθεσία: John Krasinski
Σενάριο: John Krasinski, Scott Beck, Bryan Woods
Πρωταγωνιστούν οι: Emily Blunt, John Krasinski, Millicent Simmonds, Noah Jupe και Cillian Murphy
Διάρκεια: 97’


Περίληψη 

Η πρώτη ταινία A Quiet Place εκτυλίσσεται χρονικά στο εγγύς μέλλον. Αρχίζει από την 89η μέρα και ολοκληρώνεται λίγο πριν από την 474η μέρα με μια έντονα φορτισμένη συναισθηματικά σκηνή. Ένα αντρόγυνο ο Lee Abbott και η γυναίκα του Evelyn μαζί με τα παιδιά τους, τον Marcus, την κωφή Regan και τον μικρούλη Beau αντιλαμβάνονται με πολύ σκληρό τρόπο πόσο δύσκολη θα είναι η επιβίωσή τους σε έναν κόσμο, στον οποίο, για να ζήσουν, πρέπει να παραμένουν σιωπηλοί, καθώς τέρατα απροσδιόριστης προέλευσης επιτίθενται ακαριαία σε ανθρώπους ή ζώα που προκαλούν θόρυβο. Μικρό συγκριτικό πλεονέκτημα της οικογένειας αποτελεί η γνώση της νοηματικής γλώσσας, μέσω της οποίας επικοινωνούν με τη μικρή Regan.
Η δεύτερη ταινία "A Quiet Place Part II", ως σίκουελ της πρώτης, συνεχίζεται από την 474η μέρα και μετά. Οι επιζήσαντες Evelyn Abbott μαζί με το νεογέννητο μωρό της, του οποίου το κλάμα θα μπορούσε να τους κοστίσει τη ζωή, τον γιο της Marcus και την κόρη της Regan, εγκαταλείπουν το απομονωμένο σε δασική περιοχή φλεγόμενο σπίτι τους και κατευθύνονται προς τον λαβύρινθο ενός βιομηχανικού συγκροτήματος που περιβάλλεται από βλάστηση, αναζητώντας ένα κατά το δυνατόν ασφαλέστερο περιβάλλον. Εφόδιά τους, πέρα από τη γνώση της νοηματικής γλώσσας, η κάψουλα μεταφοράς του μωρού με φιάλη οξυγόνου, το ακουστικό βαρηκοΐας της Regan του οποίου η υψηλή συχνότητα ενισχυμένη με μικρόφωνο και ένα φορητό ηχείο ακινητοποιεί τα τέρατα έστω και για λίγα πολύτιμα δευτερόλεπτα και η ικανότητα της Regan να αποκρυπτογραφήσει το νόημα του τραγουδιού Beyond the sea που ακούγεται από μακριά. Κομβικής σημασίας είναι η τυχαία συνάντησή τους με τον Emmett, φίλο και γείτονα της οικογένειας.
Το κενό που υπήρχε στην πρώτη ταινία, εφόσον αυτή άρχιζε την 89η μέρα, έρχεται να καλύψει στο πρώτο δεκάλεπτο η δεύτερη ταινία, η οποία καλύπτει την 1η μέρα, τη μέρα της επέλασης των εξωγήινων πλασμάτων. Ο Lee Abbott, μέσα σε ένα περιβάλλον πλήρους κανονικότητας, οδηγεί το τζιπ του με το ραδιόφωνο στη διαπασών και κατευθύνεται στο μικρό γήπεδο όπου όλη η οικογένεια, ανάμεσα σε χειροκροτήματα και ζητωκραυγές, παρακολουθεί με φίλους –ένας από αυτούς είναι ο Emmett– τον τελικό αγώνα μπέιζμπολ του σχολείου του Marcus. Και τότε βλέπουν όλοι τους με απορία και τρόμο ένα άγνωστο αντικείμενο να πέφτει φλεγόμενο από τον ουρανό. Επικρατεί πανικός, καθώς προσπαθούν να επιστρέψουν στα σπίτια τους κυνηγημένοι από αιμοδιψή εξωγήινα τέρατα, τα οποία μας… συστήνονται πλέον κανονικά… 


Προσωπικές σκέψεις

Ο σκηνοθέτης, σεναριογράφος και πρωταγωνιστής John Krasinski στην πρώτη ταινία A Quiet Place σφυρηλατεί ένα θρίλερ για την οικογενειακή αγάπη, την επικοινωνία και την επιβίωση σε ένα περιβάλλον όπου καραδοκούν εξωγήινα τέρατα που προσελκύονται από ήχους. Ο πατέρας Lee Abbott είναι ο αδιαμφισβήτητος πρωταγωνιστής της, ενώ τα τέρατα περισσότερο υπονοούνται παρά εμφανίζονται. Η ταινία κόστισε 17 εκατομμύρια δολάρια, είχε πάνω από 300 εκατομμύρια δολάρια κέρδη και αποτέλεσε μια δυνατή βάση επάνω στην οποία στηρίχτηκε η δεύτερη ταινία με την προοπτική να ακολουθήσει και μία τρίτη μέσα στο 2023, που θα ολοκληρώσει μία άκρως επιτυχημένη στο είδος της τριλογία.
Στη δεύτερη ταινία, που είναι στο ίδιο υψηλό επίπεδο με την πιο… ψιθυριστή πρώτη ταινία, ο πρωταγωνιστικός ρόλος περνάει δικαιωματικά στην κόρη του Lee Abbott, τη Regan, η οποία, έχοντας εκπαιδευτεί κατάλληλα από τον πατέρα της, αναλαμβάνει πρωτοβουλίες συνεπικουρούμενη από την πατρική φιγούρα του Emmett, φίλου και γείτονα της οικογένειας. Η δράση είναι καταιγιστική και τα εξωγήινα τέρατα δεν υπονοούνται πλέον. Κάνουν αισθητή διαρκώς την παρουσία τους με συνεχείς επιθέσεις σε όλη τη διάρκεια της ταινίας. Η αντιμετώπισή τους απαιτεί πολύ μεγαλύτερες δεξιότητες, αλλά και την απαραίτητη εκ νέου απομόνωση των μελών της οικογένειας από τον έξω κόσμο. Η  εμπειρία της απομόνωσης τονίζεται ιδιαίτερα, όταν η οικογένεια καταφεύγει σε ένα στενόχωρο μεταλλικό βιομηχανικό θάλαμο και το νεογέννητο μωρό ζει με τεχνητό αναπνευστήρα μέσα σε μία κάψουλα μακριά από την αγκαλιά της μητέρας. Συνειρμικά, η σκέψη μας οδηγείται στην απομόνωση και απομάκρυνση από αγαπημένα πρόσωπα, εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού, η οποία μας υποχρέωσε με επώδυνο τρόπο να επαναπροσδιορίσουμε τους κανόνες της συλλογικής μας ύπαρξης.
Ο John Krasinski κερδίζει με άνεση το στοίχημα ότι το σίκουελ κινείται στο ίδιο ή και σε ανώτερο επίπεδο από την πρώτη ταινία. Αυτό προοιωνίζει ότι στο ίδιο υψηλό επίπεδο θα κινείται και η τρίτη ταινία.   













Στο σίκουελ η αγωνία αυξάνεται διαρκώς και κρατά τεταμένες τις αισθήσεις του θεατή. Παράλληλα είναι τόσο υποβλητική η σιωπή, που και ο παραμικρός θόρυβος διεγείρει φοβίες και φόβους.
Η ταινία έχει τη σωστή διάρκεια των 97’ και είναι δεξιοτεχνικά σκηνοθετημένη από τον John Krasinski (A Quiet Place, The Office, It's Complicated), ο οποίος υποδύεται και τον ρόλο του πατέρα Lee Abbott. Η ερμηνεία της Emily Blunt (A Quiet Place, The Adjustment Bureau, Sicario), που υποδύεται τη μητέρα Evelyn, είναι και πάλι συγκλονιστική. Αποτυπώνει στο πρόσωπό της ακραία συναισθήματα, απόγνωση και θάρρος, θρήνο και ανακούφιση. Ωστόσο, η Millicent Simmonds (A Quiet Place, Wonderstruck), η ηθοποιός με προβλήματα ακοής είναι αυτή που λάμπει στον ρόλο της Regan. Πολύ δυνατή η παρουσία και η ερμηνεία του Cillian Murphy (Peaky Blinders, Dunkirk, The Dark Knight) στον ρόλο του Emmett, μιας προστατευτικής πατρικής φιγούρας, ενώ σταθερά καλός είναι ο Noah Jupe (A Quiet Place, Wonder, The Undoing) στον ρόλο του Marcus. Η υποβλητική ατμόσφαιρα της ταινίας ενισχύεται όμορφα από την εξίσου υποβλητική μουσική του Marco Beltrami.  

Αλέξανδρος Παπαδόπουλος

Βαθμολογία : 9/10

………………………………………………………………………………………..


Το τρέιλερ της ταινίας