The Great


Είδος: Βιογραφική δραματική κωμωδία. 
Τηλεοπτική ταινία ή μίνι σειρά 10 πενηντάλεπτων επεισοδίων. 1η σεζόν (Θα υπάρξει και 2η)
Δημιουργός: Tony McNamara
Σενάριο: Tony McNamara
Πρωταγωνιστούν οι: Elle Fanning, Nicholas Hoult, Phoebe Fox, Douglas Hodge, Sacha Dhawan

Περίληψη

Η (μετέπειτα) Αικατερίνη Β’ ταξιδεύει, γεμάτη όνειρα και ελπίδες, από τη Γερμανία στη Ρωσία, προκειμένου να παντρευτεί τον αυτοκράτορα της Ρωσίας Πέτρο Γ’. Γρήγορα, βέβαια, οι προσδοκίες της θα διαψευσθούν, όταν θα γνωρίσει από την καλή όλες τις πτυχές του χαρακτήρα του παράφρονα συζύγου της. Η νέα της ζωή θα γίνει ακόμη πιο δύσκολη, όταν θα αρχίσει να συναναστρέφεται τους αυλικούς του παλατιού, άνδρες και γυναίκες, αλλά και τους ηγέτες της εκκλησίας και του στρατού. Όλους αυτούς, δηλαδή, που σαν κηφηναριό, ήξεραν μόνο να τρώνε, να πίνουν και να περνούν καλά, ενώ ο απλός κόσμος έξω από το παλάτι λιμοκτονούσε, συμμετείχε σε αιματηρούς πολέμους και πέθαινε από τις πανδημίες (ευλογιά). Έτσι, μαζί με την ξεπεσμένη ευγενή και πιστή της υπηρέτρια Mariel, τον κόμη Orlo και τον στρατηγό Velementov, θα συνωμοτήσουν εναντίον του διεστραμμένου αυτοκράτορα, στο όνομα μιας νέας Ρωσίας με πιο ανθρώπινο πρόσωπο… Viva la revolution! Huzzah… αλλά η επανάσταση οργανώνεται από την… κυρίαρχη τάξη.

Ιστορικά στοιχεία

Η Αικατερίνη Β΄ η Μεγάλη (1729-1796), η Αυτοκράτειρα της Ρωσίας, ήταν γερμανικής καταγωγής. Η πολιτική της συνδέθηκε στενά και με την αναγέννηση του ελληνικού γένους λόγω της Συνθήκης του Κιουτσούκ-Καϊναρτζή (1774).

Το 1744, σε ηλικία 15 χρονών, η πριγκίπισσα Σοφία, μετά από πρόσκληση της Ρωσίδας αυτοκράτειρας Ελισάβετ φτάνει στην Αγία Πετρούπολη, για να παντρευτεί τον διάδοχο του ρωσικού θρόνου Πέτρο. Ξεκινά την εκμάθηση της ρωσικής γλώσσας και ενσωματώνεται σχετικά γρήγορα στην κοινωνία της ρωσικής αριστοκρατίας. Βαπτίζεται Χριστιανή Ορθόδοξη, της δίνεται το όνομα Αικατερίνη και παντρεύεται το Μέγα Δούκα Πέτρο Γ΄. Ο γάμος της αποδεικνύεται ανεπιτυχής, αφού ο Πέτρος ασχολούνταν μόνο με το κυνήγι και την ακολασία. Η Αικατερίνη θα έχει τη δική της πολυτάραχη ζωή, θα αποκτήσει έναν γιο τον Παύλο Α’ εντός γάμου και εκτός γάμου άλλα 3 παιδιά. Θα επηρεαστεί ιδιαίτερα από τον Βολταίρο και τις ιδέες του περί του Διαφωτισμού.  

Μετά τον θάνατο της Αυτοκράτειρας Ελισάβετ το 1762 τη διαδέχεται ο ανεψιός της Πέτρος Γ΄. Έξι μήνες αργότερα η Αικατερίνη με τη βοήθεια της φρουράς ανεβαίνει στον θρόνο και φυλακίζει τον άντρα της. Λίγες μέρες αργότερα ο Πέτρος Γ΄ δολοφονείται με στραγγαλισμό και εκείνη ανακηρύσσεται Αικατερίνη Β', Αυτοκράτειρα πασών των Ρωσιών. 

Αναλυτικότερα, μπορείτε να διαβάσετε εδώ: Αικατερίνη Β΄ της Ρωσίας 

Προσωπική προσέγγιση

Η σειρά, όπως λέει ο δημιουργός της και σεναριογράφος Tony Mcnamara, είναι μια «περιστασιακά αληθινή ιστορία». Η τελευταία αυτή υπενθύμιση βοηθάει να κατανοήσουμε ότι τα ιστορικά γεγονότα, ιδιαίτερα όσα αφορούν στον Αυτοκράτορα Πέτρο Γ’ και την εξαχρειωμένη ρωσική αριστοκρατία, παρουσιάζονται με σατιρικό έως και ακραία υπερβολικό τρόπο. Όσο προχωράει η σειρά, ωστόσο, γίνεται σαφής η πρόθεση του Tony Mcnamara να υπενθυμίσει κατά κάποιο τρόπο και τον λόγο, για τον οποίο η κοινωνική αυτή τάξη αφανίστηκε από προσώπου γης. Και ο λόγος αυτός έχει όνομα, πολύ γνωστό (φευ) και σε μας τους Έλληνες διαχρονικά, δ ι α φ θ ο ρ ά!




























Ο Tony Mcnamara ήταν ο σεναριογράφος της ταινίας του Γιώργου Λάνθιμου The Favourite. Φαίνεται ότι μελετά και εμπνέεται ως σεναριογράφος από τις δυναστείες που κυβέρνησαν τις αυτοκρατορίες της Ευρώπης πριν από τη δημιουργία των εθνικών κρατών. Το ιστορικό γεγονός, πως η Αικατερίνη Β’ της Ρωσίας υπήρξε υπέρμαχος του Διαφωτισμού και εισηγήτρια μιας παραλλαγής της απόλυτης μοναρχίας, γνωστής ως «πεφωτισμένης δεσποτείας», αποτελεί τον κεντρικό άξονα γύρω από τον οποίο διαδραματίζονται τα τεκταινόμενα αυτής της τηλεοπτικής σειράς. Οι εσωτερικοί και εξωτερικοί χώροι, που θυμίζουν τους αντίστοιχους του The Favourite, τα όμορφα κοστούμια, η εξαιρετική φωτογραφία ακόμη και οι τολμηροί διάλογοι συνθέτουν μια πολύ προσεγμένη παραγωγή. 

Οι Elle Fanning (Maleficent, The Beguiled, All the Bright Places) και Nicholas Hoult (Tolkien, The Favourite, X-Men: Apocalypse), ως Αικατερίνη Β’ και Πέτρος Γ’ αντίστοιχα, είναι εξαιρετικοί και ανεβάζουν ακόμη περισσότερο το υψηλό επίπεδο της σειράς. Πολύ καλοί είναι και οι περιφερειακοί ρόλοι της Phoebe Fox ως Mariel, του Sacha Dhawan ως Orlo και ιδιαίτερα του Douglas Hodge ως στρατηγού Velementov. 

Η σειρά προτάθηκε το 2021 για 3 Χρυσές Σφαίρες (καλύτερης τηλεοπτικής σειράς κωμωδίας ή μιούζικαλ, καλύτερης ανδρικής ερμηνείας για τον Nicholas Hoult και καλύτερης γυναικείας ερμηνείας για την Elle Fanning).


Αλέξανδρος Παπαδόπουλος

Βαθμολογία : 8.5/10


…………………………………………………………………………………..


Το τρέιλερ της σειράς