Novitiate

Το Sundance Film Festival διοργανώνεται κάθε χρόνο από τη μη κερδοσκοπική οργάνωση Sundance Institute,  που ίδρυσε το 1981 ο Robert Redford, με σκοπό την ανάπτυξη του ανεξάρτητου αμερικάνικου κινηματογράφου και την προώθηση της δουλειάς των κινηματογραφιστών παγκοσμίως.
Το φεστιβάλ είναι διάσημο για τα έργα - αληθινά διαμάντια άγνωστων δημιουργών -, κάποια από τα οποία φτάνουν μέχρι και τα Όσκαρ, όπως π.χ. το Whiplash, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν υπάρχουν και αυτά που αρχικά αποθεώνονται και στη συνέχεια εξαφανίζονται.
Μία από τις ταινίες που ξεχώρισε και διακρίθηκε στο Sundance Film Festival 2017 ήταν η ταινία Novitiate της Maggie Betts. Η Νεοϋορκέζα σκηνοθέτιδα και σεναριογράφος της ταινίας, μας δείχνει όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε για την καθολική εκκλησία και γενικότερα για τη θρησκεία. Ήρεμα και υποβλητικά ξεδιπλώνει το μήνυμά της πολύ προσεκτικά μέσα από την ιστορία της Cathleen Harris.



Η ταινία τοποθετείται χρονικά στα μέσα της δεκαετίας του '60. Ο Πάπας Ιωάννης XXIII, το 1959, είχε ήδη συγκαλέσει το Second Vatican Council γνωστό και ως Vatican II, που μεταξύ του 1962 και του 1965 εξέδωσε 16 αποφάσεις. Στόχος αυτών των αποφάσεων ήταν η χαλάρωση της Εκκλησίας με σκοπό την προβολή μιας πιο ανοιχτής και φιλικής εικόνας.
Η Cathleen, μοναχοπαίδι μιας διαλυμένης οικογένειας κάπου στο Tennessee, έχει μια εξαιρετικά ταραγμένη ζωή μέχρι την ενηλικίωσή της. Ο ανεύθυνος πατέρας της εγκαταλείπει πολύ νωρίς το σπίτι τους και την αφήνει να μεγαλώσει με μια ανώριμη, παρορμητική αλλά υποστηρικτική μητέρα. Η Cathleen, απομακρύνεται σταδιακά από τις κοινωνικές σχέσεις τόσο στο σχολείο όσο και στην οικογένεια. Σε μια εποχή που τα περισσότερα νεαρά κορίτσια μεγαλώνουν με την επιθυμία να ζήσουν στον έξω κόσμο αυτή κλείνεται στον δικό της. Επιδιώκει την παρηγοριά στο ιερό της θρησκείας και εκπαιδεύεται για να γίνει μοναχή υπό την εποπτεία της Ηγουμένης μητέρας, παρά την έντονη αντίδραση της άθεης μητέρας της. Από την πλευρά της η Ηγουμένη μητέρα, θέλοντας να κρατήσει την απόλυτη εξουσία στη Μονή, έχει επιβάλει σκληρούς όρους και ακραίες πράξεις αυτοτιμωρίας παρά τις μεταρρυθμίσεις που έχουν στο μεταξύ επέλθει με το Vatican II.



Η Cathleen, από την αρχή της ταινίας, μάς δίνει το στίγμα της :
"Πολλοί άνθρωποι συμβιβάζονται µε µια αγάπη που δεν ζητάει πολλά, για την οποία δεν χρειάζεται να θυσιάσουν κάτι. Εγώ δεν το θέλω αυτό. Θέλω µια ιδανική αγάπη, στην οποία θα δοθώ ολοκληρωτικά.
Ήμουν 17 χρονών όταν ήρθα στο μοναστήρι, 18 όταν έγινα δόκιμη μοναχή. Ξέρω ότι πολλοί άνθρωποι δεν θα καταλάβουν, πώς κάποιος τόσο νέος µε όλη τη ζωή μπροστά του θα ήθελε να δοθεί στον Θεό. Θεωρούν τις σημερινές μοναχές ως ένα μάτσο γριές γυναίκες. Γυναίκες που δεν βρήκαν άντρα να παντρευτούν ή για κάποιο λόγο δεν τα κατάφεραν στον έξω κόσμο. Οπότε διέφυγαν σ' ένα μοναστήρι για να ξεφύγουν από όλα. Αυτό που δεν καταλαβαίνουν είναι ότι, πέρα από οτιδήποτε άλλο, είμαστε ερωτευμένες γυναίκες."




Η Julianne Nicholson (August: Osage County, I, Tonya), στον ρόλο της μητέρας, η Margaret Qualley στον ρόλο της Cathleen και η Melissa Leo (The Fighter, Frozen River, 21 Grams), σ’ αυτόν της Ηγουμένης μητέρας ξεχωρίζουν από ένα γενικά πολύ προσεγμένο και όμορφο καστ. Οι λίγοι πιστοί της τηλεοπτικής σειράς The Leftovers ασφαλώς και δεν έχουν εκπλαγεί που η ανερχόμενη και πανέμορφη Margaret Qualley στέκεται υποκριτικά τουλάχιστον ισάξια απέναντι στην βραβευμένη με Όσκαρ το 2011 Melissa Leo.  

Αλέξανδρος Παπαδόπουλος

Διάρκεια : 123’

Βαθμολογία : 8/10

............................................................

Το τρέιλερ της ταινίας