Summerland

Είδος ταινίας: Ρομαντική, Δραματική, Πολεμική
Σκηνοθεσία: Jessica Swale
Σενάριο: Jessica Swale
Πρωταγωνιστούν οι: Gemma Arterton, Lucas Bond, Gugu Mbatha-Raw, Penelope Wilton και Tom Courtenay
Διάρκεια: 99’

Περίληψη

Η Alice είναι μια μοναχική συγγραφέας. Από τις αρχές του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου ζει σχεδόν ασκητικά –μακριά από τη φρίκη του πολέμου– σε μια παραθαλάσσια περιοχή της Νότιας Αγγλίας. Έχοντας από χρόνια χωρίσει από την αγαπημένη της Vera, η οποία αμέσως μετά από την αποφοίτησή τους επέλεξε να παντρευτεί, για να γίνει μητέρα, δεν θέλει να έχει επαφές με τους κατοίκους του μικρού χωριού. Σχεδόν κακότροπη και απρόθυμη να βοηθήσει σε οτιδήποτε της ζητείται από τη μικρή κοινότητα, την ενδιαφέρει η απρόσκοπτη συγγραφή του βιβλίου της. Τα παιδιά του χωριού δείχνουν να τη φοβούνται, καθώς, επηρεασμένα από τα αρνητικά σχόλια των γυναικών, πιστεύουν ότι είναι «μάγισσα». 
Στο Λονδίνο ο πόλεμος μαίνεται. Οι βομβαρδισμοί από τους Γερμανούς θα ωθήσουν παιδιά και ευπαθείς ομάδες να μετακινηθούν σε πιο ασφαλείς περιοχές. Η Alice, παρά τη θέλησή της, θα δεχτεί στο σπίτι της τον νεαρό Frank με την προϋπόθεση να τον κρατήσει μόνο για μία εβδομάδα, μέχρι να βρεθεί άλλη ανάδοχη οικογένεια, που θα τον φροντίσει. Στο μικρό αυτό χρονικό διάστημα θα συνειδητοποιήσει πως αυτά που την ενώνουν με το αγόρι είναι πολύ περισσότερα από όσα φανταζόταν…

Ιστορικά γεγονότα

Κατά τη χρονική περίοδο από 7 Σεπτεμβρίου 1940 έως και 10 Μαΐου 1941 εξαπολύθηκε από τους Γερμανούς μια παρατεταμένη επιχείρηση –γνωστή με το όνομα Μπλιτς (Blitz=αστραπή)– βομβαρδισμού του Λονδίνου για 57 διαδοχικές νύχτες, που επικεντρώθηκε στη συνέχεια στο Ανατολικό Λονδίνο. Στόχος των Γερμανών ήταν οι λιμενικές εγκαταστάσεις της περιοχής, τα εκεί αποθηκευμένα εισαγόμενα προϊόντα και οι πρώτες ύλες, αλλά και οι εργαζόμενοι κάτοικοί του. Τα θύματα την πρώτη νύχτα του Μπλιτς ήταν 430 νεκροί και 1.600 σοβαρά τραυματισμένοι άμαχοι. Ο κόσμος αναγκάστηκε να μετακινήσει παιδιά και γενικά ευπαθείς ομάδες σε γειτονικές περιοχές της υπαίθρου. Οι εναπομείναντες στο Ανατολικό Λονδίνο κατέφευγαν σε καταφύγια, είτε σε αυτά που είχαν οικοδομήσει οι ίδιοι στις αυλές και στα υπόγειά τους, είτε σε αυτά που είχαν οργανώσει οι αρχές σε δημόσιους χώρους. Στις 10 Σεπτεμβρίου 1940, σε ένα από τα θλιβερότερα επεισόδια της επιχείρησης, 73 άμαχοι, σχεδόν αποκλειστικά γυναίκες και παιδιά, σκοτώθηκαν όταν μία βόμβα έπεσε στο Σχολείο του Νότιου Χάλσβιλ στο οποίο είχαν καταφύγει.

Προσωπική προσέγγιση

Η ταινία Summerland σηματοδοτεί το κινηματογραφικό ντεμπούτο της πολυβραβευμένης θεατρικής συγγραφέα και σκηνοθέτιδας Jessica Swale. Με εφόδιο τη θεατρική της εμπειρία εμπιστεύεται ένα μικρό καστ εξαιρετικά ευαίσθητων ηθοποιών, που κινούνται –παρά τον πόλεμο– σε υπέροχα τοπία της βρετανικής υπαίθρου. Με τον τρόπο αυτό δημιουργεί μια απλή, ήρεμη και συγκινητική ταινία γύρω από την ερωτική σχέση δύο γυναικών, αναδεικνύοντας ταυτόχρονα πόσο σκληρά δοκιμάζει ο πόλεμος τις ζωές και τα συναισθήματα των ανθρώπων. 
Η εκπληκτική φωτογραφία από τον Laurie Rose επιτρέπει στον θεατή… να βυθιστεί εύκολα μέσα στην ταινία. 










Οι ερμηνείες της Gemma Arterton (Prince of Persia, Their Finest, Gemma Bovery) στον ρόλο της Alice και του Lucas Bond στον ρόλο του μικρού Frank είναι εξαιρετικές και η μεταξύ τους χημεία αξιοθαύμαστη. Η Alice είναι ο τύπος της δυναμικής γυναίκας που έχει χτίσει, ωστόσο, τείχη γύρω από την καρδιά της λόγω της ομοφυλοφιλίας της και ο Frank είναι ένα παιδί με ξεχωριστή συναισθηματική ωριμότητα για την ηλικία του. Χαρακτηριστική όσο και επώδυνη είναι η σκηνή κατά την οποία η Alice παραδέχεται στον Frank ότι αγαπούσε στο παρελθόν μια άλλη γυναίκα και ο Φρανκ αποδέχεται μια τέτοια σχέση με φυσικότητα και καλοσύνη.  










Η ταινία είναι συγκινητική, όχι μόνο ως ταξίδι γνωριμίας, αγάπης και φιλίας ανάμεσα στην Alice και στον μικρό Frank, αλλά και ως ταξίδι επιστροφής και επανασύνδεσης της Alice με τη Vera. Τη Vera υποδύεται η υπέροχη Gugu Mbatha-Raw (Belle, Concussion, Beauty and the Beast). Τη σχέση, μάλιστα, των δύο γυναικών την ξαναζούμε μέσα από συνεχείς αναδρομές. Ταυτόχρονα στην ταινία πλανάται απροσδιόριστα κάτι μαγικό. Σε μια πανέμορφη παραθαλάσσια τοποθεσία με τον πόλεμο να μαίνεται στο βάθος, το Summerland φαντάζει ως θρίαμβος του έρωτα και της ζωής απέναντι στη βία και τις απώλειες που σπέρνει ο πόλεμος. Αφήνει, έτσι, στον θεατή μια πραγματική αίσθηση ελπίδας, ότι η ομορφιά, ο έρωτας και η αγάπη θα σώσουν τον κόσμο…

Αλέξανδρος Παπαδόπουλος

Βαθμολογία : 8.0/10

…………………………………………………………………………………


Το τρέιλερ της ταινίας