Shoplifters

Η ταινία "Shoplifters" [Manbiki kazoku (αρχικός τίτλος)] με τον Ελληνικό τίτλο "Κλέφτες Καταστημάτων" του Ιάπωνα συγγραφέα και σκηνοθέτη Hirokazu Koreeda καταπιάνεται με τη σκληρή καθημερινότητα μιας φτωχής οικογένειας, της οποίας τα μέλη προσπαθούν να τα βγάλουν πέρα με δουλειές στα όρια της νομιμότητας ή και εκτός αυτής με μικροκλοπές καταστημάτων.
Την ιστορία έγραψε ο ίδιος ο σκηνοθέτης που υπογράφει επίσης και το σενάριό της. Η επιμονή του Hirokazu Koreeda σε ιστορίες που αφορούν στην οικογένεια δικαιώθηκε, καθώς η ταινία του "Shoplifters" κατέκτησε το 2018 τον Χρυσό Φοίνικα, το ανώτερο βραβείο στο Φεστιβάλ των Καννών.
Ανάμεσα σε πολλές άλλες προτάσεις και διακρίσεις η ταινία προτάθηκε και στα Όσκαρ 2019 για το Όσκαρ της Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας, το οποίο κέρδισε η ταινία "Roma" του Μεξικανού σκηνοθέτη Alfonso Cuarón.

Περίληψη

Σε ένα παλιό, στενόχωρο σπίτι ανάμεσα σε υψηλές πολυκατοικίες στα προάστια του Τόκυο ζει μια φτωχή και ιδιαίτερη οικογένεια. Η οικογένεια Shibata αριθμεί πέντε μέλη. Μια ηλικιωμένη γυναίκα, που είναι η γιαγιά Hatsue, οι δύο εγγονές της, η Aki και η Nobuyo, ο Osamu, σύντροφος της Nobuyo και ο Shota, ένα πανέξυπνο μικρό αγόρι χωρίς γονείς. 
Οικονομικά τα βγάζουν δύσκολα πέρα. Οι δουλειές τους σε επισφαλείς θέσεις εργασίας έχουν χαμηλές απολαβές. Η μόνη σταθερή πηγή εσόδων είναι η σύνταξη της γιαγιάς Hatsue. Ο Osamu και ο Shota καταφεύγουν συχνά πυκνά σε μικροκλοπές από διάφορα καταστήματα για να καλύψουν καθημερινές ανάγκες της οικογένειας. Κατά την επιστροφή τους στο σπίτι μετά από μια ακόμη επιτυχημένη αποστολή τους θα συναντήσουν μέσα στο κρύο στη βεράντα του σπιτιού του ένα μικρό κοριτσάκι τη Yuri Hojo. Οι δυο τους με τη σύμφωνη γνώμη και της Nobuyo θα της προσφέρουν καταφύγιο στο σπίτι τους. Η μικρή Yuri, με εμφανή σημάδια κακοποίησης από τους βιολογικούς γονείς της, θα ενταχθεί γρήγορα στη νέα της οικογένεια και θα δεχτεί να την φωνάζουν με το όνομα Lin. Στη νέα της κατοικία θα νιώσει την αληθινή αγάπη, το συναίσθημα που δένει τα ετερόκλητα μέλη αυτής της οικογένειας. 
Η καθημερινότητα όλων θα ανατραπεί βίαια από ένα απροσδόκητο αλλά καθόλου τυχαίο περιστατικό, εφόσον προέρχεται από την εσωτερική επανάσταση του μικρού Shota. Τα καλά κρυμμένα μυστικά των μελών της οικογένειας Shibata θα αποκαλυφθούν και θα τους οδηγήσουν σε μια νέα πραγματικότητα πολύ διαφορετική από την προηγούμενη. Εκείνο, όμως, που όχι μόνο δεν θα κλονιστεί αλλά θα ενισχυθεί στις μεταξύ τους σχέσεις είναι η αγάπη.

Προσωπικές σκέψεις

Ο σπουδαίος Ιάπωνας σκηνοθέτης Hirokazu Koreeda (The Third Murder, Like Father, Like Son) εστιάζει με μεγάλη προσοχή σε μια διαφορετική οικογένεια που απέχει παρασάγγας από τη συνηθισμένη παραδοσιακή οικογένεια.  
Τα μέλη αυτής της οικογένειας, στο πλαίσιο μιας δύσκολης αλλά ευτυχισμένης καθημερινότητας, ζουν και κινούνται στο όριο ή και εκτός νόμου με τις μικροκλοπές ειδών πρώτης ανάγκης από τα σουπερμάρκετ. Επίσης, δεν διστάζουν να προχωρήσουν στην απαγωγή (αυτή είναι η σωστή λέξη) της μικρής Yuri από το σπίτι της και τους γονείς της, έστω και αν αυτοί την έχουν ουσιαστικά εγκαταλείψει. Είναι τόσο δυνατές, όμως, οι μεταξύ τους σχέσεις, η αγάπη που απλόχερα προσφέρουν ο ένας στον άλλον, η συμπόνια που δείχνουν στη μικρή Yuri και η μεγάλη φτώχια τους, που σχεδόν μας υποχρεώνουν να τους συγχωρήσουμε για τις όποιες αμαρτίες τους. 
Ο σκηνοθέτης, αναδεικνύοντας φτωχούς και περιθωριακούς ανθρώπους, πείθει ότι δεν είναι και τόσο κακό να καταφεύγουν αυτοί σε μικροαδικήματα στην προσπάθειά τους να επιβιώσουν. Ταυτόχρονα τονίζει και αναδεικνύει πως :
- οι δεσμοί αίματος δεν είναι τόσο σημαντικοί όσο νομίζουν οι περισσότεροι και ότι η αληθινή αγάπη μπορεί να προέλθει από  οποιονδήποτε, και
- πραγματικοί γονείς δεν είναι σώνει και καλά οι βιολογικοί γονείς αλλά αυτοί που μεγαλώνουν με αγάπη τα παιδιά τους και όχι φυσικά αυτοί που τα εγκαταλείπουν ή τα κακοποιούν.








Ο Lily Franky ως Osamu, η Kirin Kiki (πέθανε πριν μερικούς μήνες, προλαβαίνοντας να ζήσει οριακά τη μεγάλη επιτυχία της ταινίας) ως η γιαγιά Hatsue, οι Sakura Andô (η πλέον ταλαντούχα ηθοποιός της Ιαπωνίας) και Mayu Matsuoka ως η Nobuyo και η Aki αντίστοιχα, ο μικρός Jyo Kairi ως Shota και η ακόμη πιο μικρή Miyu Sasaki ως Yuri είναι εξαιρετικά πειστικοί στους ρόλους τους και έχουν όλοι τους εκπληκτικές ερμηνείες. 

Αλέξανδρος Παπαδόπουλος

Διάρκεια : 121’ 

Βαθμολογία : 8.5/10

................................................................

Το τρέιλερ της ταινίας