Hostiles

Το 1892 και μετά από 20 χρόνια βίαιων μαχών ο Joseph J. Blocker, αξιωματικός του Ιππικού των Ηνωμένων Πολιτειών και ήρωας του πολέμου, υποχρεώνεται λίγο πριν από τη συνταξιοδότησή του να συνοδεύσει έναν τους πιο απεχθείς εχθρούς του, τον εδώ και χρόνια φυλακισμένο και άρρωστο από καρκίνο Yellow Hawk, αρχηγό της φυλής των Cheyenne, στο σπίτι των προγόνων του, στην κοιλάδα των Αρκούδων της Μοντάνα.

Ο Joseph, με μεγάλη φήμη στο κυνήγι και τη δολοφονία Ιθαγενών Αμερικανών στις νοτιοδυτικές ΗΠΑ, έχει ως έδρα του το οχυρό Fort Berringer στο Νέο Μεξικό. Εκεί επιλέγει μερικούς από τους καλύτερους στρατιώτες του και αναλαμβάνει με βαριά καρδιά να κάνει το καθήκον του σε αυτήν την τελευταία επικίνδυνη αποστολή. Ο Yellow Hawk συνοδεύεται από πρόσωπα της οικογένειάς του μεταξύ των οποίων είναι ο γιος του Black Hawk με τη σύζυγό του Elk Woman. Πολύ σύντομα θα ενσωματωθεί στην αποστολή και η τραγική χήρα Rosalie Quad, που έχει ήδη χάσει τον άντρα και τα παιδιά της σε μια επιδρομή κυνηγών αλόγων της φυλής των Comanche στο σπίτι τους.

Πέρα από τους κινδύνους μιας κακοτράχαλης διαδρομής, οι δύο σπουδαίοι πολεμιστές Joseph J. Blocker και Yellow Hawk, θα κληθούν να αντιμετωπίσουν μερικούς από τους πιο φανατικούς Αμερικανούς πολίτες αλλά και άγριους Ιθαγενείς. Έτσι, στην πορεία θα πρέπει σταδιακά να εμπιστευτούν ο ένας τον άλλον, για να βρουν ειρήνη σε μια χώρα χωρίς διακρίσεις. 
Η ταινία Hostiles εξελίσσεται αργά αλλά σταθερά σε μια ηρωική οδύσσεια επιβίωσης με τελικό στόχο τον σεβασμό, τη συμφιλίωση και τη συγχώρεση. Άλλωστε, οι λευκοί που ήλθαν στη βόρεια Αμερική, κυρίως από την Ευρώπη, είχαν ήδη αρχίσει από τις αρχές 1890 να αντιλαμβάνονται τη ματαιότητα τόσο των φυλετικών διακρίσεων όσο και του εμφυλίου πολέμου με τους γηγενείς ερυθρόδερμους Αμερικανούς. Ενός πολέμου που δεν είχε νικητές και ηττημένους αλλά μόνο χαμένους και από τις δύο πλευρές.

Η ταινία με τον ελληνικό τίτλο "Ταξιδεύοντας με τον εχθρό μου" είναι η τέταρτη σκηνοθετική προσπάθεια του  Scott Cooper (Crazy Heart, Out of the Furnace, Black Mass), που έγραψε και το σενάριό της. Παρουσιάστηκε στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Ρώμης το 2017 ως εναρκτήρια ταινία και, όταν ξεκίνησε η προβολή της στους κινηματογράφους, άρεσε πολύ. Στη συνέχεια έμεινε πίσω σε σχέση με άλλες ταινίες που έφτασαν μέχρι τα φετινά Όσκαρ, σε μια χρονιά που οι καλές ταινίες ήταν λιγότερες από τα δάχτυλα του ενός χεριού…
Ο Scott Cooper και ο διευθυντής φωτογραφίας του Masanobu Takayanagi ενισχύουν τη ζοφερή διάθεση της ταινίας, καθώς ακολουθούν τους ήρωες σε άγριες και στενόχωρες περιοχές, δίνοντας έμφαση στις μακρινές λήψεις ερημωμένων τοπίων και σε κάποιες πολύ δυνατές σκηνές ωμής βίας. Η σκηνοθεσία είναι άκρως υποβλητική και η ιστορία καθηλώνει από το πρώτο μέχρι και το τελευταίο λεπτό. Στην όλη προσπάθεια συμβάλλει τα μέγιστα και η εξαιρετική μουσική του Max Richter.

Οι τρεις κεντρικοί πρωταγωνιστές, ο Christian Bale (Batman Begins, The Dark Knight, The Fighter) ως Joseph J. Blocker, ο Wes Studi (The Last of the Mohicans, Heat, A Million Ways to Die in the West) ως Yellow Hawk και η Rosamund Pike (Gone Girl, Die Another Day, Pride & Prejudice) ως Rosalie Quad έχουν εντυπωσιακές ερμηνείες και απογειώνουν την ούτως ή άλλως σπουδαία - και με πολλά ενδιαφέροντα μηνύματα - ιστορία της ταινίας.
Ο Joseph έχει έναν αρκετά περίπλοκο χαρακτήρα. Έχει κάνει τρομερά πράγματα στο παρελθόν, όπως άλλωστε και ο Yellow Hawk, αλλά σαφέστατα οι πράξεις του ήταν υπαγορευμένες από το ένστικτο της επιβίωσης, όπως διαρκώς τονίζει σε κάθε ευκαιρία. Όλα αυτά, πάντως, δεν τον εμποδίζουν στο να δείξει τα συναισθήματά του ή και να αφήσει τα δάκρυά του κάθε φορά που χάνει έναν σύντροφό του σ’ αυτό το φυσικό και πνευματικό ταξίδι. Η δυνατή, για λόγους επιβίωσης, Rosalie, λειτουργεί εξισορροπητικά στο άγριο περιβάλλον και επεμβαίνει διακριτικά στον ψυχισμό του σκληρού Joseph, δείχνοντας ότι υπάρχει ακόμα μια καλή πλευρά μέσα του. Ταυτόχρονα, συμμετέχει ενεργά ως ίση με τους άντρες στις προσπάθειες ολοκλήρωσης αυτού του δύσκολου ταξιδιού.






Η μόνη μου ένσταση, που αφορά στην ιστορία της ταινίας, είναι η ξεκάθαρη καταγραφή των γεγονότων  από την οπτική της Δύσης. Μιας Δύσης που ποτέ δεν σεβάστηκε αρκούντως τους ντόπιους της Αμερικής, που έχουν κάθε δικαίωμα να αισθάνονται λεηλατημένοι. Σε κάθε περίπτωση, πέρα από μια ακόμη χαμένη ευκαιρία για να φωτισθεί η αλήθεια και από την άλλη πλευρά, η ταινία παραμένει πάντα κινηματογραφικά συναρπαστική. Και είναι ίσως η καλύτερη ταινία για το 2018, αν δεν υπήρχε η εξίσου εξαιρετική ταινία Three Billboards Outside Ebbing, Missouri.

Αλέξανδρος Παπαδόπουλος

Διάρκεια : 134’

Βαθμολογία : 9/10

...............................................

Το τρέιλερ της ταινίας