Juliet, Naked

Η ταινία "Juliet, Naked" με τον Ελληνικό τίτλο "Η Τζούλιετ, Γυμνή", που σκηνοθετήθηκε από τον Jesse Peretz, βασίζεται στο ομότιτλο βιβλίο του συγγραφέα Nick Hornby που κυκλοφόρησε το 2009. Το σενάριο ανήκει στην αδελφή του σκηνοθέτη Evgenia Peretz, στον Jim Taylor και στην Tamara Jenkins. Πρωταγωνιστές της είναι ο Ethan Hawke,  η Rose Byrne και ο Chris O'Dowd. Η ταινία συνδυάζει εξαιρετικά και σε σωστές δόσεις τα στοιχεία του δράματος, της κωμωδίας και της μουσικής. Είναι ζεστή και νοσταλγική και προκαλεί ευχάριστα συναισθήματα και σκέψεις. 
Στο πολύ πιθανό ερώτημα "γιατί δεν μας είπες να τη δούμε μέσα στις γιορτές όπως έκανες εσύ;" θα προσπαθήσω να σας δώσω μια αρκούντως πειστική εξήγηση στη συνέχεια. 

Περίληψη

Η Annie Platt ζει σε μια πολύ μικρή για τα όνειρα και τις προσδοκίες της πόλη της Αγγλίας. Φροντίζει με συνέπεια τον άρρωστο πατέρα της και βοηθάει την αδελφή της. Έχει μια πολυετή σχέση με τον καθηγητή Duncan Thomson και τα κοινά ενδιαφέροντα που τους συνδέουν είναι ελάχιστα. Ο Duncan θαυμάζει απεριόριστα έναν πρώην ροκ σταρ, τον Tucker Crowe, και ασχολείται περισσότερο με το έργο του μουσικού του ειδώλου παρά με τη σύντροφό του. 
Ο Tucker έχει εδώ και πολλά χρόνια αποσυρθεί από την ενεργό δράση και έχει απομακρυνθεί από τις προηγούμενες γυναίκες του και τα παιδιά που απέκτησε με αυτές. Ζει στο γκαράζ της τελευταίας πρώην γυναίκας του, προσπαθεί να είναι ο καλύτερος πατέρας για τον μικρότερό του γιο, τον Jackson, και αναρωτιέται γιατί η ζωή του δεν εξελίχθηκε έτσι όπως την περίμενε. 

Ο Duncan, εκτός όλων των άλλων, φιλοξενεί στο προσωπικό του μπλογκ ένα φανατικό με τον Tucker φαν κλαμπ. Εκεί προβάλλει το έργο του ροκ σταρ, ενώ ταυτόχρονα προσπαθεί με άλλους συνοδοιπόρους του να ανακαλύψει και τους λόγους για τους οποίους εξαφανίστηκε. 
Ανάμεσα σε πολλά μηνύματα και επιστολές θα του έλθει ξαφνικά ένα δεματάκι με ένα μουσικό cd, που περιλαμβάνει ένα πολύ παλιό ακυκλοφόρητο άλμπουμ τραγουδιών του Tucker Crowe με τον τίτλο "Juliet, Naked". Και ενώ ο Duncan ετοιμάζεται να του κάνει αποθεωτική κριτική η Annie θα δημοσιεύσει τη δική της κριτική, που για να πικάρει τον Duncan είναι ιδιαίτερα αρνητική για το άλμπουμ. Προς μεγάλη της έκπληξη, όμως, ο Tucker Crowe θα επικοινωνήσει μαζί της, θα συμφωνήσει με την κριτική της και θα προθυμοποιηθεί να την γνωρίσει εν αγνοία του Duncan. Έτσι θα δημιουργηθεί μια σχέση εξ αποστάσεως και θα ξεκινήσει ένα ιδιαίτερο ειδύλλιο που θα φέρει τα πάνω κάτω στις σχέσεις των πρωταγωνιστών της ιστορίας. 

Προσωπική προσέγγιση

Η ταινία δεν είναι Χριστουγεννιάτικη όπως είναι π.χ. η αμφιλεγόμενη ταινία Love Actually. Δεν είναι επίσης οικογενειακή με την παραδοσιακή έννοια. Άρα, μπορείτε να τη δείτε οποιαδήποτε χρονική στιγμή.
Τα Χριστούγεννα θεωρητικά είναι μια όμορφη περίοδος. Ο κόσμος κυκλοφορεί ξέγνοιαστος στους δρόμους. Οι περισσότεροι καταναλώνουν χρήμα και χρόνο παίρνοντας δώρα για τα αγαπημένα τους πρόσωπα. Οι οικογένειες συγκεντρώνονται κατά το δοκούν. Η πόλη είναι στολισμένη και δείχνει λαμπερή. Ταυτόχρονα, όμως, τα Χριστούγεννα είναι για πολλούς και μια καταθλιπτική περίοδος, μια υποκριτική γιορτή κατά τη διάρκεια της οποίας όλοι ή σχεδόν όλοι προσπαθούν να δείχνουν ευτυχισμένοι. Επίσης, δεν λείπουν και οι συνήθεις ύβρεις προς τον πρωθυπουργό και άλλους εκπροσώπους των θεσμών, που διατυπώνονται κυρίως από αυτούς που κινούνται μεταξύ εμπορικών κέντρων και ρεβεγιόν σε ακριβούς χώρους. Ακόμη και μια μικρή βόλτα στο Facebook, όπου κυριαρχούν οι ατελείωτες σειρές με τα γνωμικά, οι νουθεσίες αλλά και οι κάθε φύσεως απειλές και υπονοούμενα, θα σας πείσει για τη γλυκανάλατη δηθενιά των Χριστουγέννων.
Έτσι, περίμενα καρτερικά να ολοκληρωθεί όλη αυτή η "μαγεία" που στην πόλη μας άρχισε  
- με τα βραβεία της χρονιάς σε άξιους συμπολίτες μας με τις βραβεύσεις να γίνονται μεταξύ ημών και υμών, 
- με τους πολλούς επαίνους στην Περιφέρεια που, μετά την διόλου ευκαταφρόνητη επιχορήγηση του αρμόδιου Υπουργείου, έπραξε επιτέλους το αυτονόητο καθήκον της και ξαναλειτούργησε το Μέγαρο Κομοτηνής, το οποίο επί των ημερών της εγκαταλείφτηκε και ρήμαξε όπως ακριβώς και τα Ολυμπιακά Έργα,  
και ολοκληρώθηκε με την προσπάθεια της Δ.Κ.Ε.Π.Π.Α.Κ. να δώσει καλύτερο χρώμα και γιορτινή λάμψη στο πάρκο και στην πόλη. 

Ζώντας, λοιπόν, ανάμεσα στο φαίνεσθαι και στο είναι των ημερών, συνειδητοποίησα ότι και η ταινία "Juliet, Naked" κινείται σε ανάλογα επίπεδα. 
Από τη μία εκθέτει τη ρεαλιστική πλευρά της ζωής ενός πρώην ροκ σταρ, του Tucker Crowe, τον οποίο υποδύεται εξαιρετικά πειστικά ο Ethan Hawke (Boyhood, First Reformed, Maudie). Όλες οι σχέσεις του ήρωα είναι αντισυμβατικές ως προς την έννοια της οικογένειας, εφόσον ο Tucker θα παρατήσει τα πάντα, μόλις βρεθεί για πρώτη φορά αντιμέτωπος με ενήλικες ευθύνες, θα απομακρυνθεί από τα φώτα της διασημότητας και με χαμηλή αυτοεκτίμηση θα κρυφτεί για να μην ασχολείται ο κόσμος μαζί του. Θα συνεχίσει έτσι να είναι ανώριμος, να σπέρνει παιδιά, χωρίς ουσιαστικά να αναλαμβάνει ευθύνες μέχρι που ο ίδιος του ο εαυτός θα επαναστατήσει και θα προσπαθήσει να ενηλικιωθεί. Ανάμεσα στις πολλές όμορφες σκηνές της ταινίας υπάρχει και αυτή του μουσείου όπου ο Tucker ερμηνεύει με αλήθεια και απλότητα το Waterloo Sunset των The Kinks.










Από την άλλη έχουμε τον Duncan, τον οποίο υποδύεται έξοχα ο Chris O'Dowd (Molly's Game), που βιώνει το φαίνεσθαι της ιστορίας. Ο Duncan ανήκει στην κατηγορία εκείνων των ανθρώπων που θαυμάζουν απεριόριστα έως και εμμονικά έναν καλλιτέχνη, γεμίζοντας την κατά τα άλλα άδεια ζωή τους με κάτι που θεωρούν πολύ μεγάλο. Ο Duncan θεωρεί υποχρέωσή του να γνωρίζει περισσότερα πράγματα για τη ζωή του ροκ σταρ που λατρεύει παρά για τη ζωή της γυναίκας που υποτίθεται πως αγαπά. 
Εξαιτίας του, πάντως, η Annie, την οποία υποδύεται με φυσική απλότητα και γλυκύτητα η Rose Byrne (Insidious), και ο Tucker θα έλθουν κοντά. Η Annie είναι αναμφισβήτητα το κεντρικό πρόσωπο της ταινίας, είναι αξιολάτρευτη και ασυναίσθητα παρακαλούμε από μέσα μας ώστε να της συμβούν τα καλύτερα. Υπό το πρίσμα αυτό θα ανέμενα σαφέστατα πιο δυνατή τη μάλλον αμήχανη σκηνή του τέλους.
Τέλος, ξεχάστε τον πονηρό τίτλο της ταινίας…. Όπως προείπα η πρωταγωνίστρια λέγεται Annie και είναι πάντα ντυμένη.

Χρόνια Πολλά και Καλή Χρονιά σε όλους!

Αλέξανδρος Παπαδόπουλος

Διάρκεια : 97’

Βαθμολογία : 8.0/10

................................................................

Το τρέιλερ της ταινίας