The Queen’s Gambit


Η κοινωνική δραματική τηλεοπτική ταινία ή μίνι σειρά "The Queen’s Gambit" με τον Ελληνικό τίτλο "Το Γκαμπί της Βασίλισσας" του σκηνοθέτη Scott Frank μας εισάγει στον κόσμο του επιτραπέζιου παιχνιδιού στρατηγικής, που λέγεται σκάκι. Η σειρά μιας σεζόν επτά ωριαίων επεισοδίων είναι βασισμένη στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Walter Tevis και παρακολουθεί τη ζωή της ορφανής αλλά εξαιρετικά ταλαντούχας στο σκάκι Beth Harmon στις ανδροκρατούμενες δεκαετίες του '50 και του '60 στην Αμερική. 
Πρωταγωνιστούν οι Anya Taylor-Joy, Isla Johnston, Thomas Brodie-Sangster, Bill Camp και Moses Ingram. 

Περίληψη

Η οκτάχρονη Beth Harmon στη δεκαετία του '50 θα χάσει σε αυτοκινητικό δυστύχημα τη μητέρα της. Η μικρή που συνόδευε τη μητέρα της στο μοιραίο ταξίδι θα σωθεί από θαύμα. Χωρίς άλλον κηδεμόνα, καθώς ο πατέρας της είχε εγκαταλείψει από καιρό την οικογένεια, θα οδηγηθεί σε ορφανοτροφείο. Εκεί, εξαιτίας των βιωμάτων της, παρουσιάζει εσωστρεφή έως και αντικοινωνική συμπεριφορά. Δυσκολεύεται αφάνταστα να βρει ενδιαφέροντα και μοιραία εθίζεται σε ηρεμιστικά χάπια, τα οποία χορηγεί στα ορφανά η διεύθυνση του ορφανοτροφείου, προκειμένου να ελέγχει το μυαλό τους.  

Η Beth θα βρει ουσιαστικό ενδιαφέρον όταν σε μια επίσκεψή της στο υπόγειο θα δει τον Mr. Shaibel, τον επιστάτη του ορφανοτροφείου, να παίζει μόνος του σκάκι. Μετά από δική της παράκληση και επιμονή, ο επιστάτης θα αρχίσει να της μαθαίνει τους κανόνες του παιχνιδιού. Με αυτή την ενασχόληση θα βρει τρόπους να δραπετεύει από την καθημερινότητά της και να εξελίσσεται πνευματικά.

Η Beth, στα δεκαπέντε της πλέον, στη δεκαετία του '60, θα υιοθετηθεί από ένα προβληματικό αλλά επιφανειακά αξιοζήλευτο ζευγάρι. Ταυτόχρονα θα αρχίσει να διαβάζει βιβλία για το σκάκι με τις στρατηγικές μεγάλων παιχτών, ενώ σύντομα θα ανακαλύψει τουρνουά σκάκι μέσα από τα οποία οι παίκτες κερδίζουν χρήματα και αναγνωρισιμότητα. Έτσι, θα βάλει ως στόχο της ζωής της να γίνει η καλύτερη παίκτρια σκάκι στον κόσμο, έχοντας να αντιμετωπίσει τους προσωπικούς της δαίμονες, την αυτοκαταστροφική της διάθεση και τις αντικειμενικές δυσκολίες της να επιβληθεί ως γυναίκα σε μια ανδροκρατούμενη κοινωνία και εποχή.  


Προσωπική προσέγγιση

Ο παγκόσμιος τίτλος στο σκάκι ήταν από το 1937 έως το 1972 υπόθεση αποκλειστικά των Σοβιετικών. Το 1972 στο Ρέικιαβικ ο ιδιοφυής Αμερικανός σκακιστής Bobby Fischer έγινε ο μοναδικός Αμερικανός που νίκησε Σοβιετικό σκακιστή. Νίκησε εύκολα τον παγκόσμιο πρωταθλητή Boris Spassky και του απέσπασε τον τίτλο. Σε μια εποχή που η αντιπαλότητα των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής και της Σοβιετικής Ένωσης είχε πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις, μια μονομαχία για την παγκόσμια κυριαρχία ακόμα και στο σκάκι είχε τεράστια σημασία στο πλαίσιο του Ψυχρού Πολέμου. Για τους Αμερικανούς, που γνώριζαν τη δυναμική του Fischer, η αναμέτρηση τιτλοφορήθηκε ως "το ματς του αιώνα". Για τους Σοβιετικούς η ήττα στο εθνικό τους σπορ ήταν ένα βαρύτατο πλήγμα κύρους. Η… τιμή της χώρας αποκαταστάθηκε τρία χρόνια αργότερα με την εμφάνιση του σπουδαίου Σοβιετικού σκακιστή Anatoly Karpov. Ο Karpov έγινε παγκόσμιος πρωταθλητής το 1975, καθώς ο Bobby Fischer δεν εμφανίστηκε στη μεταξύ τους αναμέτρηση, διαφωνώντας με το σύστημα που όρισε η παγκόσμια ομοσπονδία για την ανάδειξη του πρωταθλητή. Τον Karpov διαδέχθηκε το 1985 ο εξίσου σπουδαίος Σοβιετικός σκακιστής Garri Kasparov.

Ο συγγραφέας Walter Tevis ασφαλώς και εμπνεύστηκε το βιβλίο του από τη μεγάλη επιτυχία του Bobby Fischer να στεφθεί παγκόσμιος πρωταθλητής στο σκάκι. Ως βασικό ήρωα στο μυθιστόρημά του, αντί του Bobby Fischer, επέλεξε μια γυναίκα, την Beth Harmon. Και χάρη στη φανταστική ηρωίδα του κατάφερε να απογειώσει την πολύ όμορφη ιστορία του, θίγοντας μεγάλα κοινωνικά θέματα, όπως αυτά του φυλετικού ρατσισμού, της σεξουαλικής απελευθέρωσης και της εξάρτησης από τις ουσίες και το αλκοόλ. Η ορφανή Beth Harmon θα προσπαθήσει να επιβιώσει και να εξελιχθεί στην πολύ δύσκολη για τη γυναίκα δεκαετία του '60 και σε έναν αμιγώς ανδροκρατούμενο χώρο, όπως ήταν τότε το σκάκι. Η Beth αντιλαμβάνεται από πολύ νωρίς τις δυσκολίες, αλλά υπερασπίζεται με σθένος τη γυναικεία φύση και το φύλο της, κερδίζοντας έτσι τον σεβασμό και την εκτίμηση των ανδρών αντιπάλων της και του κοινού. Από τη ζωή της απουσιάζουν η μητρική και η πατρική αγάπη αλλά και ο έρωτας. Τα συναισθήματα αυτά αναζητούνται από την Beth, η οποία καλείται μόνη της να τα ανακαλύψει και να τα αποδεχτεί στον βαθμό που της δίνονται στην ζωή της. 

Ο σκηνοθέτης και σεναριογράφος Scott Frank δημιούργησε μια αριστουργηματική σειρά, φροντίζοντας και την παραμικρή λεπτομέρεια. Και δεν άφησε τίποτε στην τύχη. Κατάφερε να μην είναι βαρετές ακόμη και οι σκηνές στις οποίες εμφανίζονται διαφορετικά ζευγάρια σκακιστών που κάθονται σιωπηλά και κινούν τα πιόνια. Οι παρτίδες που παίζει η πρωταγωνίστρια δεν διεκπεραιώνονται με τυχαίες κινήσεις αλλά είναι προσεκτικά σχεδιασμένες από μια ομάδα μεγάλων σκακιστών με επικεφαλής τους Bruce Pandolfini και Garry Kasparov. Η ιστορία εξελίσσεται μαεστρικά στα έξι πρώτα επεισόδια και κορυφώνεται σε ένα ανεπανάληπτο έβδομο και τελευταίο επεισόδιο με πολύ δυνατές και συγκινητικές στιγμές.   

Το σάουντρακ της σειράς, που υπογράφει ο συνθέτης Carlos Rafael Rivera, δένει αριστουργηματικά με τα δρώμενα και τις εποχές. Γλυκές αναμνήσεις από την εφηβική ηλικία ξυπνά το Venus των Shocking Blue, που ακούγεται και προβάλλεται από την τηλεόραση της Beth.

Η Gabriele Binder, που σχεδίασε τα κοστούμια, κατάφερε να αναπαραστήσει τέλεια και με ξεχωριστή λεπτομέρεια την εποχή στην κάθε δεκαετία. Ακόμη και οι χρωματικές επιλογές των ρούχων την πρωταγωνίστριας δεν είναι τυχαίες. Είναι σχεδόν όλες στα χρώματα του σκακιού. Άσπρο-Μπεζ και Μαύρο.



















Εκπληκτικές είναι οι ερμηνείες όλων των ηθοποιών. Συγκλονιστική είναι η Anya Taylor-Joy (Emma, Split) στον πολυσχιδή ρόλο της Beth Harmon μετά την ενηλικίωσή της. Είναι όμορφη, εκφραστική και τα μεγάλα μάτια της μαγνητίζουν τον θεατή μέχρι το τελευταίο επεισόδιο της σειράς.

Εξαιρετική είναι η Isla Johnston στον ρόλο της Beth Harmon σε παιδική ηλικία. Πολύ καλοί είναι ο Thomas Brodie-Sangster (Love Actually) στον ρόλο του Benny Watts, ο Bill Camp στον ρόλο του επιστάτη Mr. Shaibel και η Moses Ingram στον ρόλο της Jolene, χωρίς φυσικά να υστερεί κάποιος στους πολλούς και κομβικούς σεναριακά περιφερειακούς ρόλους.  

Η σειρά έχει προταθεί για δύο Χρυσές Σφαίρες και ήδη κέρδισε και στις δύο κατηγορίες. Καλύτερης τηλεοπτικής ταινίας ή μίνι σειράς και καλύτερης γυναικείας ερμηνείας σε τηλεοπτική ταινία ή μίνι σειρά για την Anya Taylor-Joy. 


Υποσημείωση : Το Γκαμπί της Βασίλισσας αποτελεί σκακιστικό άνοιγμα το οποίο ξεκινάει με συγκεκριμένες κινήσεις από τον Λευκό και ανάλογα με τις απαντήσεις του Μαύρου χωρίζεται σε δύο μεγάλες κατηγορίες: Το Αποδεκτό Γκαμπί της Βασίλισσας και το Μη Αποδεκτό Γκαμπί της Βασίλισσας. 


Αλέξανδρος Παπαδόπουλος


Βαθμολογία : 9.5/10


………………………………………………………………………………


Το τρέιλερ της σειράς