A Star Is Born

Στην πρώτη του σκηνοθετική απόπειρα ο ηθοποιός και σκηνοθέτης πλέον Bradley Cooper επιχειρεί με την ταινία "A Star Is Born" (Ελληνικός τίτλος "Ένα αστέρι γεννιέται") ένα τρίτο remake της ταινίας του 1937, που είχε πρωταγωνιστές την Janet Gaynor και τον Fredric March. Η ταινία αυτή είχε προταθεί το 1938 για επτά Όσκαρ και κέρδισε αυτό του Πρωτότυπου σεναρίου. Ακολούθησαν άλλα δύο remake. Ήταν η ταινία του 1954 με την Judy Garland και τον James Mason, που είχε προταθεί το 1955 για έξι Όσκαρ και η ταινία του 1976 με την Barbra Streisand και τον Kris Kristofferson, που προτάθηκε το 1977 για τέσσερα Όσκαρ και κέρδισε αυτό του Πρωτότυπου τραγουδιού με το "Evergreen (Love Theme from A Star Is Born)". 
Η ταινία του Bradley Cooper, στην οποία πρωταγωνιστεί ο ίδιος και η λαμπερή ποπ σταρ Lady Gaga, ακολούθησε πάνω κάτω την πορεία που είχαν και οι προηγούμενες ταινίες της τραγικής αυτής ιστορίας αγάπης. Έτσι, προτάθηκε το 2019 για οκτώ Όσκαρ και κέρδισε αυτό του Πρωτότυπου τραγουδιού με το "Shallow".

Περίληψη

Ο καταξιωμένος μουσικός της country Jack Maine μετά από μία ακόμη επιτυχημένη ροκ συναυλία του, στον απόηχο μιας καθημερινότητας που τον έχει φέρει ένα βήμα πριν από την ψυχοσωματική κατάρρευση, περιπλανιέται σε νυχτερινά στέκια της πόλης. Σε ένα από αυτά ανακαλύπτει τυχαία και ερωτεύεται κεραυνοβόλα την άσημη σερβιτόρα και ταλαντούχα τραγουδίστρια Ally. Και επειδή τα αισθήματά τους είναι αμοιβαία η εντελώς περιστασιακή συνάντησή τους θα σηματοδοτήσει την αρχή μιας νέας και ίσως καλύτερης ζωής και για τους δύο, μιας ζωής γεμάτης από ευκαιρίες, επιτυχίες, μουσική και αγάπη. 

Η Ally προσγειωμένη στην πεζή πραγματικότητα και λίγο πριν γνωρίσει τον Jack ήταν έτοιμη να εγκαταλείψει οριστικά τα όνειρα μιας καριέρας στο μουσικό στερέωμα. Ο Jack θα εισβάλει στη ζωή της, θα αλλάξει τις ισορροπίες, θα δώσει στην Ally το βάπτισμα του πυρός στον κόσμο του θεάματος και θα της προσφέρει τη μεγάλη ευκαιρία για να τον κατακτήσει. Όταν, όμως, η καριέρα της θα αρχίσει να απογειώνεται η σχέση τους θα δοκιμαστεί σκληρά, καθώς ο Jack αδυνατεί να διαχειριστεί την επιτυχία της Ally ταυτόχρονα με την πτώση της δικής του δημοφιλίας και την πάλη του με τους εσωτερικούς του δαίμονες.

Προσωπικές σκέψεις

Ο Bradley Cooper στην πρώτη του ταινία επέλεξε να κινηθεί σε καλά χαρτογραφημένα νερά. Αυτό δεν σημαίνει ότι ήταν εύκολο το εγχείρημά του. Το remake ιδιαίτερα σε ένα μεγάλο κλασικό έργο είναι πάντα μια επικίνδυνη διαδικασία. Ωστόσο, το θάρρος και η αφοσίωση του Bradley Cooper, που μαθήτευσε σκηνοθετικά δίπλα στον Clint Eastwood, ανταμείφθηκαν. Ο νέος σκηνοθέτης παρουσίασε ένα σύγχρονο remake του κλασικού A Star Born, που έχει ως μεγάλα ατού του τις έξοχες ερμηνείες των ηθοποιών, την πρωτότυπη μουσική και τα τραγούδια του. Με τον τρόπο του κατάφερε να αποτίσει φόρο τιμής σε μία από τις κλασικές και πιο αγαπημένες ταινίες όλων των εποχών, κάνοντας μια ταινία που δεν έχει σε τίποτα να ζηλέψει από τις τρεις προηγούμενες εκδοχές της. 

Με μακριά απεριποίητα γένια και μαλλιά, με την ηλεκτρική κιθάρα στα χέρια και τραχιά φωνή ο Bradley Cooper (Silver Linings Playbook, American Sniper, American Hustle) υποδύεται στην ταινία τον καταραμένο καλλιτέχνη με την ακαταμάχητη γοητεία Jack Maine, που βρίσκει στο πρόσωπο της Lady Gaga (Ally) το άλλο του μισό. Οι υποκριτικές του ικανότητες είναι γνωστές. Η επιδόσεις του στα τραγούδια του είτε μόνος είτε ντουέτο με τη Lady Gaga είναι τουλάχιστον αξιοπρόσεκτες.

Η Lady Gaga είναι εντυπωσιακή ως τραγουδίστρια και αφοπλιστικά πειστική ως ηθοποιός. Άλλωστε ο ρόλος της στην ταινία δεν είναι πολύ μακριά από αυτό που ζει στην πραγματική της ζωή ως ποπ σταρ με τα αμέτρητα βραβεία και διακρίσεις. Η αλήθεια είναι ότι δεν ήμουν από τους φανατικούς υποστηρικτές της Lady Gaga. Λίγο οι ιδιαίτερα εκκεντρικές εμφανίσεις και μεταμφιέσεις της και λίγο η πολυτάραχη ζωή της με κράτησαν σε κάποια απόσταση. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να μην γνωρίζω ακριβώς το τεράστιο εύρος των φωνητικών της δυνατοτήτων. Τώρα, όμως, που γνώρισα καλύτερα τη Stefani Joanne Angelina Germanotta, όπως είναι το πραγματικό της όνομα, αντιλήφθηκα μαζί με ένα ευρύτερο συντηρητικό κοινό αυτό για το οποίο οι θαυμαστές της ουδέποτε αμφέβαλαν. Η γεννημένη στο Μανχάταν της Νέας Υόρκης από καθολική οικογένεια με Ιταλικές και Γαλλοκαναδικές ρίζες Lady Gaga ήταν συνολικά μια λαμπερή παρουσία - καλύτερη όσο ήταν αμακιγιάριστη - με εκπληκτικές ερμηνείες στα πολύ όμορφα τραγούδια της ταινίας. Θα ήταν άδικο να την κρίνουμε ως ηθοποιό σε σχέση π.χ. με την Olivia Colman του The Favourite, όμως θα ήταν δίκαιο αν την συγκρίναμε με την Barbra Streisand που είχε τον ίδιο ρόλο στην ταινία του 1976. Η Lady Gaga ήταν συνολικά καλύτερη και η χημεία της με τον Bradley Cooper απίστευτη. Όλα αυτά σε συνδυασμό με τη φωνητική και συναισθηματική της δύναμη στην ερμηνεία των τραγουδιών δημιούργησαν μια όμορφη ταινία.
Σπουδαία ήταν η παρουσία του Sam Elliott στον ρόλο του Bobby, αδελφού του Jack. 
Εκτός από το Shallow, που κέρδισε το Όσκαρ 2019 του Πρωτότυπου τραγουδιού, υπάρχουν και άλλα θαυμάσια τραγούδια από ένα συνολικά εξαιρετικό soundtrack. Ξεχωρίζουν τα Always Remember Us This Way, Is That Alright? και I’ll Never Love Again






Το A Star Is Born καταπιάνεται με την αγάπη και τη μουσική, δηλαδή με δύο στοιχεία που το ένα τροφοδοτεί το άλλο. Ταυτόχρονα, όμως, πηγαίνει και λίγο πιο μακριά. Με βάση τις ταραγμένες ζωές των πρωταγωνιστών ο σκηνοθέτης εστιάζει στο πάντα επίκαιρο θέμα του εθισμού στο αλκοόλ και τα ναρκωτικά αλλά και στο σκληρό τίμημα της δόξας και της επιτυχίας. 
Όλα αυτά τα στοιχεία σε τέλεια ισορροπία με το σενάριο συνθέτουν ένα σύγχρονο remake, ένα μικρό αριστούργημα του είδους, που είναι σε θέση να ενθουσιάσει ακόμη και τον πιο επιφυλακτικό θεατή.

Αλέξανδρος Παπαδόπουλος

Διάρκεια : 136’

Βαθμολογία : 8.0/10

.........................................................

Το τρέιλερ της ταινίας