One Day

Είδος: Ρομαντική Δραματική τηλεοπτική σειρά με 14 ημίωρα επεισόδια
Διάρκεια: 394’
Δημιουργός: Nicole Taylor
Σκηνοθεσία: Molly Manners, Luke Snellin, John Hardwick, Kate Hewitt
Σενάριο: David Nicholls, Nicole Taylor, Mollie Goodfellow, Bijan Sheibani, Anna Jordan, Vinay Patel
Πρωταγωνιστούν οι: Leo Woodall, Ambika Mod, Eleanor Tomlinson, Amber Grappy, Jonny Weldon, Tim McInnerny, Essie Davis

Περίληψη

15 Ιουλίου 1988. Τα βλέμματα της Emma Morley και του Dexter Mayhew διασταυρώνονται τυχαία κατά τη διάρκεια της γιορτής για την αποφοίτησή τους από το Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου. Οι δύο φαινομενικά αντίθετοι χαρακτήρες –αριστούχος φοιτήτρια η Emma μέτριος φοιτητής ο Dexter– ερωτεύονται. Ανάμεσα στις πρώτες αμήχανες κουβέντες και ένα μπουκάλι σαμπάνια καταλήγουν μαζί στο διαμέρισμα της Emma. Ωστόσο, η εξέλιξη δεν είναι αυτή που ήλπιζε ο Dexter. Αντί της επιθυμητής, τουλάχιστον από τον ίδιο, σεξουαλικής πράξης περνούν την ώρα τους συζητώντας για τα μελλοντικά όνειρα και τις φιλοδοξίες τους, μέχρι να αποκοιμηθούν αγκαλιά. Η παθιασμένη με τη λογοτεχνία Emma ονειρεύεται να αλλάξει τον κόσμο… Ο γενικά ανεύθυνος Dexter με "εφόδια" την όλη παρουσία του και τη σχεδόν καθολική αποδοχή του από το γυναικείο φύλο θέλει να ταξιδεύει και οπωσδήποτε να γίνει διάσημος. Η Emma, ως γυναίκα, προσεγγίζει εγκεφαλικά τη σχέση της με τον Dexter. Τον θέλει κοντά της ως σύντροφο συνειδητοποιημένο και όχι ως ανερμάτιστο αυτοκαταστροφικό άτομο που ουσιαστικά δεν ξέρει τι ακριβώς θέλει από αυτήν και από την ίδια του τη ζωή. Η μεταξύ τους απόσταση δείχνει μεγάλη. Έτσι, το επόμενο πρωί και μετά από μια ρομαντική βόλτα στο Arthur's Seat ακολουθούν χωριστούς δρόμους, δίνοντας όμως την υπόσχεση ότι θα είναι φίλοι, ότι θα είναι σε επαφή και ότι θα συναντώνται κάθε χρόνο την ίδια μέρα, στις 15 Ιουλίου. Σε κάθε επεισόδιο της σειράς, τους βρίσκουμε τη συγκεκριμένη μέρα έναν χρόνο μεγαλύτερους, έχοντας στο μεταξύ βιώσει ο καθένας με τη δική του ζωή χαρές, λύπες, απογοητεύσεις. Όσο η Emma πλησιάζει τον στόχο της, τόσο ο Dexter απομακρύνεται από αυτόν. Εφόσον, όμως, η σκέψη του ενός είναι πάντα στον άλλον η μοίρα θα τους φέρει πιο κοντά έστω και μετά από αρκετά χρόνια. Είναι τότε που θα συνειδητοποιήσουν, ιδιαίτερα ο Dexter,  πόσο πολύ έχει λείψει ο ένας από τον άλλον και πως ό,τι πραγματικά έψαχναν τόσο καιρό και είχαν ανάγκη για να είναι ευτυχισμένοι, ήταν κυριολεκτικά… δίπλα τους.

Προσωπικές σκέψεις

Η σειρά "One Day" καλύπτει σε 14 ημίωρα επεισόδια μια μακρά περίοδο (1988 έως το 2007) από τη ζωή της Emma Morley και του Dexter Mayhew. Βασίζεται στο ομότιτλο μυθιστόρημα, που έγραψε το 2009 ο David Nicholls. Το βιβλίο του έχει μεταφραστεί σε σαράντα γλώσσες και έχει ξεπεράσει σε πωλήσεις τα έξι εκατομμύρια αντίτυπα. Οι κριτικές που διάβασα για το βιβλίο ήταν αποθεωτικές.

Η πρώτη κινηματογραφική μεταφορά του έγινε το 2011 με τον ίδιο τίτλο One Day σε σκηνοθεσία της Lone Scherfig, σεναριογράφο τον ίδιο τον συγγραφέα και πρωταγωνιστές την Anne Hathaway στον ρόλο της Emma και τον Jim Sturgess στον ρόλο του Dexter. Παρά τις μέτριες έως και κακές κριτικές της η ταινία μού άρεσε πολύ, τόσο πολύ ώστε δεν δίστασα να τη συμπεριλάβω σε περίοπτη θέση στην ανάρτησή μου με τις 15 καλύτερες  δραματικές ταινίες όλων των εποχών.   

Εφόσον δεν διάβασα το βιβλίο του David Nicholls, η ταινία του 2011 ήταν το κίνητρο για να παρακολουθήσω απνευστί και τη σειρά του 2024. Ομολογώ, μάλιστα, ότι μου άρεσε όσο και η ταινία. Δεν υπάρχει λόγος να αναφέρω ποια θεωρώ καλύτερη. Και οι δύο είναι καλές με τα συν και τα πλην τους. 

Η ταινία διαρκεί μόλις 107 λεπτά. Η μικρή χρονικά διάρκειά της δεν βοηθάει ιδιαίτερα στην κατανόηση των εξελίξεων στις ζωές και στους χαρακτήρες των ηρώων της. Έχει, όμως, δύο λαμπερούς πρωταγωνιστές. 

Η σειρά διαρκεί 394 λεπτά. Η χρονική διάρκειά της είναι επαρκής για την κατανόηση των εξελίξεων στις ζωές και στους χαρακτήρες των ηρώων της. Έχει, όμως, δύο άγουρους πρωταγωνιστές, οι οποίοι δείχνουν να ακολουθούν κατά γράμμα τις σκηνοθετικές οδηγίες με πολύ θετικό τελικό αποτέλεσμα.  

Η σειρά, όπως και η ταινία, έχει πολλά μηνύματα, θέτει σπουδαία ερωτήματα και δίνει επαρκείς απαντήσεις γύρω από αυτά.

– Πώς θα εξελίσσονταν οι ζωές της Emma Morley και του Dexter Mayhew, αν δεν είχαν συναντηθεί στις 15 Ιουλίου 1988 στο πάρτι της αποφοίτησής τους;

Ή καλύτερα, γενικεύοντας:

– Εφόσον η ζωή μας είναι ένα άθροισμα ημερών ή και συγκεκριμένων στιγμών, πώς θα εξελισσόταν αν είχαμε με κάποιο τρόπο αφαιρέσει μία ημέρα ή έστω μία συγκεκριμένη στιγμή από τη ζωή μας;

Κάθε καλή σειρά έχει ένα καθηλωτικό πρώτο επεισόδιο, ενδιαφέροντα ενδιάμεσα επεισόδια (στο 4ο η Emma και ο Dextrer κάνουν διακοπές στην Ελλάδα και επιλέγουν ένα κυκλαδίτικο νησί, την Πάρο) και έντονα τα τελευταία της επεισόδια. Η σειρά "One Day" διαθέτει αυτά τα χαρακτηριστικά σε υψηλό βαθμό. Θα την τοποθετούσα ανάμεσα σε δύο άλλες πρόσφατες δραματικές σειρές, λίγο πιο πάνω από τη σειρά From Scratch και λίγο πιο κάτω από τη σπουδαία σειρά Normal People
























Αν στην ταινία η Anne Hathaway και ο Jim Sturgess έδωσαν ένα ερμηνευτικό βάθος στους χαρακτήρες τους, δεν μπορούμε να πούμε ακριβώς το ίδιο για την με πολύ θετική αύρα Ambika Mod και τον Leo Woodall. Οι εκφράσεις του προσώπου τους εμφανίζονται πάντα ίδιες και επαναλαμβανόμενες με τα χρόνια, μεταφέροντας την εντύπωση ότι οι δύο χαρακτήρες δεν αλλάζουν ποτέ. Ο Leo Woodall, πάντως, με τη δραματική εξέλιξη της ιστορίας στα δύο τελευταία επεισόδια έχει τη δυνατότητα να δείξει τις υποκριτικές του ικανότητες, επιτρέποντάς μας να αντιληφθούμε τον βαθύ πόνο του χαρακτήρα του. Και είμαι σίγουρος ότι στα επεισόδια αυτά θα "δοκιμαστούν" στον μέγιστο βαθμό ακόμη και οι θεατές που διαθέτουν πιο σκληρό "συναισθηματικό μέταλλο"!

Αλέξανδρος Παπαδόπουλος 


Βαθμολογία : 9/10


…………………………………………………………………


Το τρέιλερ της σειράς