Odio il Natale

Ελληνικός τίτλος: Μισώ τα Χριστούγεννα
Είδος: Ρομαντική Χριστουγεννιάτικη κωμωδία.
Τηλεοπτική σειρά 6 ημίωρων επεισοδίων.
1η σεζόν
Δημιουργός: Luca Bernabei
Σενάριο: Per-Olav Sørensen (πρωτότυπο), Elena Bucaccio (προσαρμογή)
Πρωταγωνιστούν οι: Pilar Fogliati, Beatrice Arnera, Fiorenza Pieri, Cecilia Bertozzi, Massimo Rigo, Sabrina Paravicini, Glen Blackhall

Περίληψη

Η Gianna, μια ανύπαντρη γυναίκα και Νοσοκόμα στο επάγγελμα, ζει στο ίδιο σπίτι με την καλή της φίλη Titti στη μικρή γραφική πόλη Chioggia μόλις 25 χιλιόμετρα από τη Βενετία. Στην ίδια πόλη ζει και η οικογένειά της. Η 30χρονη Gianna πιεσμένη από τον οικογενειακό της περίγυρο αιφνιδιάζει τους πάντες. Είκοσι τέσσερις μέρες πριν από τα Χριστούγεννα αποφασίζει να βρει ένα σύντροφο και να τον παρουσιάσει στην οικογένειά της στο καθιερωμένο οικογενειακό Xριστουγεννιάτικο τραπέζι… 

Προσωπική προσέγγιση

Τα Χριστούγεννα θεωρούνται πάντα συνώνυμα της χαράς και της ευτυχίας. Τα φώτα στους δρόμους, στα πάρκα, στα σπίτια, η ανταλλαγή των δώρων και τα οικογενειακά γεύματα ομορφαίνουν ακόμη περισσότερο τη γιορτή. Ωστόσο, αυτό δεν ισχύει για όλους. Στην πραγματικότητα, πολλοί άνθρωποι, με το που πλησιάζουν τα Χριστούγεννα, αρχίζουν να νιώθουν μια μελαγχολία. Και αυτό οφείλεται συχνά στον αναπόφευκτο απολογισμό της χρονιάς που πέρασε, στις υπερβολικές προσδοκίες των άλλων και στο γεγονός ότι πρέπει να νιώθουν ευτυχισμένοι με το ζόρι. 

Η Ιταλική σειρά Odio il Natale φέρνει στο φως τη «μελαγχολική πλευρά» των Χριστουγέννων, γνωστή στα αγγλικά ως Christmas Blues. Η Gianna αισθάνεται περίεργα. Δεν μπορεί να ικανοποιήσει ακριβώς αυτό που, σύμφωνα με πολλούς, θα έπρεπε να είναι η κανονική εικόνα μιας 30χρονης γυναίκας τα Χριστούγεννα. Να έχει, δηλαδή, δίπλα της στο οικογενειακό τραπέζι τον άνθρωπο που αγαπά και τα παιδιά της. Αντίθετα, είναι η μόνη ανύπαντρη και άτεκνη στην οικογένειά της. Και αυτό δυσκολεύει χρόνο με τον χρόνο τη ζωή της. 

Το μόνο μέρος όπου όλα αυτά δεν έχουν καμία σημασία είναι το Νοσοκομείο όπου εργάζεται. Εκεί η Gianna φροντίζει με πάθος τους ασθενείς της και νιώθει ότι κρίνεται αποκλειστικά για τις επαγγελματικές της ικανότητες. Έξω από το Νοσοκομείο, όμως, έχει την εντύπωση ότι βρίσκεται πάντα κάτω από τον μεγεθυντικό φακό όλων εκείνων που πιστεύουν ότι θα μείνει για πάντα μόνη. Και κάπως έτσι, κατά τη διάρκεια της πολλοστής οικογενειακής επανένωσης, τη στιγμή που την πνίγουν οι συμβουλές για το πώς πρέπει να διαχειριστεί τη ζωή της, η Gianna αποφασίζει να εκπλήξει τους πάντες. Ανακοινώνει, λοιπόν, ότι αρραβωνιάστηκε και ότι ο σύντροφός της θα τη συνοδεύσει στο δείπνο της παραμονής των Χριστουγέννων. Έτσι, θα έχει μόνο 24 μέρες για να επιλέξει σύντροφο ανάμεσα σε απίθανες γνωριμίες, ραντεβού στα τυφλά και πικρές απογοητεύσεις. Πρόκειται για ένα ταξίδι στην αναζήτηση της αγάπης, που θα αποδειχθεί ουσιαστικά ένας ακόμη δρόμος προς την αυτογνωσία.  

Είναι, άραγε, μόνο η ερωτική σχέση, που φέρνει ευτυχία στη ζωή; Η ικανοποίηση που παίρνει ο καθένας από μία σχέση δεν είναι εύκολα μετρήσιμη. Για τον λόγο αυτόν δεν επιτρέπεται σε κανέναν να κρίνει τι κάνει ο άλλος στη ζωή του. Στην πραγματικότητα, ο μεγαλύτερος στόχος για τον οποίον αξίζει κανείς να προσπαθεί είναι το να ψάχνει επίμονα να βρει το δικό του μονοπάτι. Το να προσπαθεί να καταλάβει ποιες είναι οι πολύ προσωπικές του ανάγκες και έτσι να επιλέξει σταδιακά τη θέση του στον κόσμο. Επιπλέον, όπως μας δείχνει η σειρά, η αγάπη παίρνει διαφορετικές μορφές. Δεν είναι μόνο αυτή προς τον σύντροφο. Υπάρχει αγάπη για την οικογένεια, για τους φίλους, για τη δουλειά, για ένα χόμπι. 

Η Ιταλική σειρά του 2022 δεν είναι πρωτότυπη. Είναι αντιγραφή της πολύ επιτυχημένης Νορβηγικής σειράς Home for Christmas (Σπίτι για τα Χριστούγεννα) του 2019-2020, που αναπτύσσεται σε 2 σεζόν με έξι ημίωρα επεισόδια για την κάθε μία. Οι διαφορές τους εντοπίζονται μόνο σε λίγους χαρακτήρες και κυρίως στις περιοχές που διαδραματίζονται οι ιστορίες, οπότε έχουν γίνει και οι αντίστοιχες προσαρμογές. Περισσότερο χιόνι στη Νορβηγική σειρά, περισσότερη θάλασσα και κανάλια στην Ιταλική σειρά.













Η Pilar Fogliati λάμπει στον ρόλο της Gianna και εκπροσωπεί πολύ πειστικά τις σημερινές τριαντάρες. Ο χαρακτήρας της, συχνά υπερβολικός, δεν σχετίζεται μόνο με την ερμηνεία της ως ηθοποιού αλλά και με το διασκεδαστικό, φρέσκο και με μικρές δόσεις υπερβολής σενάριο. Συχνά πυκνά κοιτά την κάμερα και απευθύνεται προς τους θεατές. 

Εξίσου λαμπερή είναι η πρωταγωνίστρια Ida Elise Broch της Νορβηγικής σειράς στον ρόλο της Johanne.

Όποια από τις δύο εκδοχές και αν επιλέξετε, δεν θα απογοητευτείτε. Είναι κομβικό στις μέρες μας, ανάμεσα σε τόσα μεγάλα σκάνδαλα και ακραίες κακοποιητικές συμπεριφορές, να χαμογελάσουμε έστω και λίγο με μια ακόμη όμορφη Χριστουγεννιάτικη ιστορία. 

Η Ιταλική εκδοχή θα έχει και 2η σεζόν. Για τους βιαστικούς υπάρχει ήδη η 2η σεζόν στη Νορβηγική εκδοχή. 

 

Αλέξανδρος Παπαδόπουλος


Βαθμολογία : 7.5/10

…………………………………………………………………………………..

Το τρέιλερ της σειράς