Αφιέρωμα στο Πολιτικό τραγούδι



















Προλογικό σημείωμα : Δώρα Κάσσα Παπαδοπούλου

Πολυτεχνείο 39 χρόνια μετά

Αγαπητοί φίλοι,
Το Δ.Σ. της Πολιτιστικής Κίνησης σάς καλωσορίζει στο Στέκι της, απόψε 17 του Νοέμβρη, σε μια βραδιά αφιερωμένη στο πολιτικό τραγούδι, σε μια βραδιά μνήμης και συνείδησης, όπως υπογράμμισε ο Θανάσης Γκαϊφύλλιας, αποσαφηνίζοντας έτσι το περιεχόμενό της.
Δεν θα σας κουράσω με μακροσκελείς προλόγους. Εδώ και τέσσερα χρόνια, ζώντας στο ζόφο της οικονομικής κρίσης δε μας χρειάζονται. Από πράξεις και ουσία έχουμε χρεία.
Συνειδητά, λοιπόν, επιλέξαμε το αφιέρωμα στο πολιτικό τραγούδι, γιατί οι τωρινές συνθήκες το απαιτούν. Άλλωστε, ανάλογες συνθήκες πολιτικού αυταρχισμού και εθνικής μειοδοσίας από τη μια, πολιτικής αμφισβήτησης και έντονης επιθυμίας για αληθινή δημοκρατία, ανάπτυξη με ανθρώπινους όρους και κοινωνική δικαιοσύνη από την άλλη, το γέννησαν και το ανέδειξαν κατά την εικοσαετία 1960-1980.
Ο Μίκης Θεοδωράκης, μελοποιώντας τη Ρωμιοσύνη και τον Επιτάφιο του Ρίτσου, το Άξιον Εστί του Ελύτη, τις μπαλάντες του Αναγνωστάκη και ποιήματα του Λόρκα, έγινε στη δεκαετία του 60 ο εισηγητής του πολιτικού τραγουδιού. Ακολούθησαν ο Μάνος Λοΐζος, ο Χρήστος Λεοντής, ο Σταύρος Ξαρχάκος, ο Γιάννης Μαρκόπουλος, ο Διονύσης Σαββόπουλος, ο Δήμος Μούτσης και άλλοι, που μελοποίησαν με τη σειρά τους στίχους του Ιάκωβου Καμπανέλη, του Λευτέρη Παπαδόπουλου, του Γιάννη Νεγρεπόντη, της Κωστούλας Μητροπούλου, του Μάνου Ελευθερίου, του Φώντα Λάδη, του Γιώργου Σκούρτη.
Μετά το 1980, η δάνεια ευημερία στέγασε πολλούς σε μεζονέτες και μονοκατοικίες, μας ανέβασε σε αμάξια πολλών κυβικών αλλά και στα τραπέζια των αχανών μπουζουκομάγαζων υπό τον ήχο των Καρβελο-Βισσο-Φοιβο-Βανδοτράγουδων. Έτσι, χάσαμε ως λαός την κεκτημένη από τη δικτατορία και τη μεταπολίτευση επαναστατικότητα και αγωνιστικότητά μας. Χάσαμε τα αριστερά αντανακλαστικά μας και μαζί τους χάθηκε και το γνήσιο πολιτικό τραγούδι, γιατί στο μεταξύ εκφυλίστηκε και από τη συστηματική εμπορευματοποίησή του και από το λαϊκισμό και την καπηλεία των κομμάτων.
Γι’ αυτό, απόψε 17 Νοεμβρίου του 2012, 39 χρόνια μετά τον αγώνα του Πολυτεχνείου, οι 17 μουσικοί μας επέλεξαν και ερμηνεύσουν πολιτικά τραγούδια κυρίως από τη δεκαετία του 70, που συνδέονται με τον αντιδικτατορικό αγώνα, και μερικά μεταγενέστερα, που διακρίνονται για την ομορφιά και την αλήθεια τους, για να ερεθίσουν τη μνήμη και τη συνείδησή μας.

-  Για να μας θυμίσουν ότι το ΨΩΜΙ, η ΠΑΙΔΕΙΑ, η ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ, η ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ και η ΕΘΝΙΚΗ ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑ εξακολουθούν να μένουν στόχοι ανεκπλήρωτοι.
-   Για μας κάνουν να συνειδητοποιήσουμε ότι η μεγάλη ύφεση και όλα τα δεινά που ζούμε τώρα είναι απότοκα ενός διαχρονικά ανήθικου πολιτικού συστήματος, χωρίς όραμα ανασυγκρότησης αλλά και μιας κοινωνίας, που παραμένει ακόμη παραπληροφορημένη, φοβισμένη και αναποφάσιστη.

Τελειώνοντας, θα ήθελα να ευχαριστήσω από καρδιάς όλους τους μουσικούς που συμμετέχουν αφιλοκερδώς στην αποψινή εκδήλωση, αναφέροντάς τους με αλφαβητική σειρά :
Ευχαριστούμε, λοιπόν, τη Μυρτώ και τον Παναγιώτη Βενιζελέα, το Νίκο Βερβερίδη, το Θανάση Γκαϊφύλλια, τον Κώστα Κανακίδη, τη Μαρία Κατσουρίνη, τη Σούλα και το Χάρη Κυρατζόγλου, τον Τάσο Λύρατζη, το Σγουρή Μαργαρίτη, τον Κώστα Μάμο, τον Κώστα Μαυρίδη, το Γιάννη Παντούλη, την Ινώ Παπαδοπούλου, τον Γιώργο Πάππα, τον Σταύρο Παυλίδη, το Χρήστο Πετμεζά και το Χάρη Τύλιο.

Ευχαριστώ

........................................................................................

Ακολουθούν 3 βίντεο από την εκδήλωση :



1. Π.Κ.Ρ. - Πολιτικό τραγούδι - Προλογικό σημείωμα





2. Π.Κ.Ρ. - Πολιτικό τραγούδι - Μικρά αποσπάσματα τραγουδιών





3. Π.Κ.Ρ. - Πολιτικό τραγούδι - Θανάσης Γκαϊφύλλιας

Στην εκδήλωση "Αφιέρωμα στο Πολιτικό τραγούδι - Μια βραδιά μνήμης και συνείδησης", που έγινε το Σάββατο 17 Νοέμβρη 2012 στο Στέκι της Πολιτιστικής Κίνησης Ν. Ροδόπης, συντελέστηκε ένα μικρό θαύμα.
Ο  Θανάσης Γκαϊφύλλιας απλώς έκλεισε τη μικροφωνική, μας κοίταξε ευθύβολα στα μάτια και τραγούδησε λιτά και στιβαρά, σαν να βρισκόμαστε σε μπουάτ.
Επικράτησε σιγή και έτσι λειτούργησε η μνήμη και η συνείδησή μας.
Μαζί του εξίσου λιτός και ουσιαστικός ήταν και ο Νίκος Βερβερίδης.
Παραθέτουμε αποσπάσματα από τα τραγούδια της εκδήλωσης για του λόγου το αληθές.