Bohemian Rhapsody

Η βιογραφική ταινία Bohemian Rhapsody του Αμερικανού συγγραφέα και σκηνοθέτη Bryan Singer (The Usual Suspects, X-Men: Days of Future Past, Superman Returns) αναφέρεται στη ζωή και το έργο του πιανίστα και τραγουδιστή Freddie Mercury με το σπουδαίο Βρετανικό συγκρότημα Queen. 
Την ιστορία έγραψαν οι Anthony McCarten και Peter Morgan, το σενάριο υπογράφει ο Anthony McCarten, ενώ δύο από τα μέλη του συγκροτήματος οι Brian May και Roger Taylor βοήθησαν σε διάφορες φάσεις την παραγωγή.  
Πρωταγωνιστεί στον ρόλο του Freddie Mercury ο Rami Malek και ένα πλήθος από ταλαντούχους ηθοποιούς. Η ταινία προτάθηκε το 2019 για 5 Όσκαρ και κέρδισε τα 4 από αυτά (Α’ Αντρικού ρόλου για τον Rami Malek, Μοντάζ, Ηχητικού μοντάζ και Ηχητικού μιξάζ).

Περίληψη

To Bohemian Rhapsody είναι μια ωδή στους Queen, στη μουσική τους και στον ξεχωριστό τραγουδιστή τους Freddie Mercury. Ενός τραγουδιστή που αψήφησε τα στερεότυπα και τους συμβιβασμούς της εποχής και έγινε ένας από τους πιο αγαπητούς καλλιτέχνες του πλανήτη. Η ταινία ακολουθεί τη ραγδαία άνοδο του συγκροτήματος από το 1970 έως το 1985 μέσα από τα εμβληματικά τραγούδια και τον επαναστατικό τους ήχο. Το συγκρότημα γνωρίζει τεράστια επιτυχία έως ότου ο Freddie, με μια απροσδόκητη κίνησή του και περιτριγυρισμένος από κακές επιρροές, εγκαταλείπει τους Queen για να κάνει σόλο καριέρα. Όμως δεν θα αντέξει και πολύ μακριά από την οικογένειά του, όπως αποκαλούσε το συγκρότημά του.

Το 1985 και λίγο πριν από τη συναυλία "Live Aid" θα προσεγγίσει τα υπόλοιπα μέλη του συγκροτήματος που είναι οι Brian May (ηλεκτρική κιθάρα, φωνητικά), Roger Taylor (ντραμς, φωνητικά) και John Deacon (μπάσο κιθάρα) και ενώ έχει ήδη διαγνωστεί ως φορέας του AIDS θα οδηγήσει με γενναιότητα τους Queen σε μία από τις καλύτερες συναυλίες στην ιστορία της ροκ μουσικής. Το Live Aid ήταν μια ιδέα του Bob Geldof ώστε να μαζευτούν χρήματα τα οποία θα στέλνονταν ως βοήθεια στην Αιθιοπία για την αντιμετώπιση της ξηρασίας και της πείνας. Ο Freddie Mercury μπορούσε να ενώσει τους ανθρώπους ανεξάρτητα από την εθνικότητα και τη σεξουαλικότητά τους. Είναι ενδεικτικό ότι την ώρα της συναυλίας και μόλις είπε "Σηκώστε τα τηλέφωνά σας και καλέστε τώρα" όλοι άρχισαν να τηλεφωνούν με αποτέλεσμα να μαζευτεί το ποσό του ενός εκατομμυρίου λιρών, που για την εποχή εκείνη ήταν εξωπραγματικό.

Προσωπικές σκέψεις

Η αλήθεια είναι ότι είχα διαβάσει αρκετές κριτικές για την ταινία και τους συντελεστές της πολύ πριν τη δω και είχα εντυπωσιαστεί για το πόσο αλληλοσυγκρουόμενες ήταν. Ιδιαίτερη εντύπωση μου είχαν κάνει εκείνες που ήταν αρνητικές έως και ισοπεδωτικές τόσο για την ταινία όσο και για τη ερμηνεία του Αμερικανού ηθοποιού, με ρίζες από την Αίγυπτο, Rami Malek στον ρόλο του πιανίστα και τραγουδιστή των Queen Freddie Mercury. 
Όμως, με το που άρχισε η ταινία όλες αυτές οι κριτικές πετάχτηκαν από το μυαλό μου στον κάλαθο των αχρήστων. Ο Rami Malek με έπιασε από το χέρι και με ταξίδεψε στον μαγικό κόσμο μιας ανεπανάληπτης προσωπικότητας και ενός μυθικού συγκροτήματος. Στα 134 λεπτά, που ήταν η συνολική διάρκεια της ταινίας είχα την ψευδαίσθηση ότι ο Freddie Mercury με όλα του τα καλά και όλα τα άσχημα του χαρακτήρα του ήταν εκεί ολοζώντανος για να παρουσιάσει ο ίδιος την απίστευτη καριέρα του και τις επιτυχίες των Queen. Η ερμηνεία του Rami Malek (Short Term 12, Papillon) ήταν εκπληκτική σε όλη τη διάρκεια της ταινίας και ήταν μαγική στην κορύφωσή της κατά την τελευταία μισή ώρα. Επάξια, λοιπόν, κέρδισε το Όσκαρ 2019 Α’ Αντρικού ρόλου. 

Η ταινία προσεγγίζει περισσότερο την φωτεινή πλευρά του χαρακτήρα του διάσημου τραγουδιστή και λίγο (όσο χρειάζεται) την πολύ σκοτεινή πλευρά του. Οι δημιουργοί της ταινίας σεβάστηκαν ιδιαίτερα την ιδιωτική ζωή του καλλιτέχνη που σε τελική ανάλυση είναι προσωπική του υπόθεση και σωστά εστίασαν στις απίστευτες μουσικές επιδόσεις και επιτυχίες του σε ένα περιβάλλον σχεδόν μαγικό. 
Άλλωστε, το πιο διάσημο τραγούδι των Queen to Bohemian Rhapsody αρχίζει ως εξής "Is this the real life? Is this just fantasy?". Πρόκειται για δύο ερωτήματα που αναφέρονται στην πραγματική ζωή του Freddie Mercury και των Queen που παγκόσμια αναγνωρίζεται ως παραμύθι. Το τραγούδι έφτασε να είναι τρίτο σε πωλήσεις στη Μεγάλη Βρετανία πίσω από το Candle in the Wind του Elton John και το Do They Know It’s Christmas?, που ήταν τραγούδι - σύμβολο του "Live Aid" του Bob Geldof. 

Η ταινία είναι μια αληθινή μουσική πανδαισία. Επί πλέον, όμως, δίνει την ευκαιρία στη νέα γενιά να αντιληφθεί εκτός από τη σημασία που έχουν οι Queen ως μουσικό σχήμα και την ιδιαίτερη προσωπικότητα του Freddie Mercury. Ο Freddie Mercury ήταν Ινδικής καταγωγής. Γεννήθηκε στη Ζανζιβάρη και έφτασε στο Λονδίνο ως πρόσφυγας. Εκεί αντιμετώπισε ως έφηβος και ως νέος όλες τις σχετικές ρατσιστικές προκαταλήψεις, γι’ αυτό και μεγαλώνοντας απέκτησε εσωστρέφεια και ανασφάλειες ταυτόχρονα με τις καινοτόμες ιδέες του για τη μουσική και την επαναστατικότητά του. Στους Queen ομολογεί πώς βρήκε μια δεύτερη οικογένεια, εφόσον η δική του υπερσυντηρητική οικογένεια τον είχε απορρίψει ως μουσικό. 

Το υπόλοιπο καστ συμπληρώνεται από επίσης ταλαντούχους ηθοποιούς. 
Η Lucy Boynton ενσαρκώνει τη Mary Austin που ήταν ο έρωτας της ζωής του Freddie Mercury και που παρέμεινε η καλύτερή του φίλη και μετά το τέλος της ερωτικής τους σχέσης. 
Ο Gwilym Lee υποδύεται το ιδρυτικό μέλος των Queen και κιθαρίστα Brian May. Ο Brian είχε μια μεγάλη ακαδημαϊκή καριέρα μπροστά του, κάνοντας το διδακτορικό του στην αστροφυσική την οποία παράτησε για να παίζει στους Queen. Στον ρόλο του ντράμερ Roger Taylor είναι ο Ben Hardy και στον ρόλο του μπασίστα John Deacon ο Joseph Mazzello. Γενικά και οι τέσσερις (μαζί με τον Freddie) σου δίνουν την εντύπωση ότι δεν βλέπεις ταινία αλλά τους ίδιους τους Queen.
Ο Allen Leech ενσαρκώνει τον Paul Prenter, που ως προσωπικός μάνατζερ του Freddie Mercury ξεγέλασε τα συναισθήματα του Freddie και τον πρόδωσε με τον πιο φρικτό τρόπο. 







Ο Bryan Singer, μεταξύ πολλών άλλων, σκηνοθέτης και της Νο 28 ταινίας του παγκόσμιου κινηματογράφου The Usual Suspects (Συνήθεις ύποπτοι) έδειξε τον απαιτούμενο σεβασμό σε ένα τεράστιο μουσικό είδωλο και ένα μυθικό συγκρότημα, όπως ήταν οι Queen. 
Σπουδαία είναι τα απαιτητικά σκηνικά που αντιγράφουν πιστά τα μεγάλα στάδια που φιλοξένησαν τις μεγαλειώδεις συναυλίες των Queen με το πιο δύσκολο να είναι αυτό της αναπαράστασης του Wembley όπου έγινε και η συναυλία "Live Aid".
Στα σκηνικά και στα κοστούμια η παραγωγή, έχοντας πρόσβαση στα αυθεντικά κομμάτια της εποχής ακολούθησε πιστά την αισθητική της κάθε δεκαετίας. 
Αν κάτι μου έλειψε από την ταινία ήταν το θεϊκό Barcelona που ερμήνευσε ο Freddie Mercury κατά την περίοδο της σύντομης σόλο καριέρας του μαζί με την Montserrat Caballé.

Αλέξανδρος Παπαδόπουλος

Διάρκεια : 134’

Βαθμολογία : 9.0/10

................................................................

 
Το τρέιλερ της ταινίας








..........................................................................



Freddie Mercury (5 Σεπτεμβρίου 1946 - 24 Νοεμβρίου 1991)

O Freddie Mercury γεννήθηκε στις 5 Σεπτεμβρίου 1946 ως Farrokh Bulsara στο Βρετανικό προτεκτοράτο της Ζανζιβάρης, ένα αφρικανικό νησί που τότε ήταν Βρετανική αποικία και σήμερα είναι μέρος της Τανζανίας. Έζησε εκεί αλλά και στην Ινδία μέχρι τα 16 του. Οι γονείς του, Bomi και Jer Bulsara, είχαν καταγωγή από την Ινδία και την οικογένεια συμπλήρωνε η μικρότερη αδερφή του Kashmira.
Η αγάπη του για τη μουσική φάνηκε από πολύ νωρίς αφού ήδη στην ηλικία των 7 ετών ξεκίνησε μαθήματα πιάνου. Από τις πρώτες του μουσικές επιρροές ήταν η τραγουδίστρια του Bollywood Lata Mangeshkar. Σε ηλικία 12 ετών ίδρυσε την πρώτη του σχολική μπάντα με σαφείς ροκ επιρροές.
Στην ηλικία των 17 ετών η οικογένεια του Mercury έφυγε από τη Ζανζιβάρη λόγω της αιματηρής επανάστασης του 1964 και εγκαταστάθηκε στην Αγγλία στην πόλη Feltham. Εκεί ο νεαρός Freddie γράφτηκε στο κολέγιο του Δυτικού Τάμεση για να σπουδάσει Καλές Τέχνες. Τις σπουδές του εκεί τις αξιοποίησε στην μετέπειτα πορεία του με τους Queen.
H ιστορική χρονιά για το διάσημο συγκρότημα ήταν το 1970 όταν ο Freddie γνώρισε τους Brian May και Roger Taylor, οι οποίοι είχαν τη δική τους μπάντα με το όνομα Smile. Μαζί δημιούργησαν μία καινούργια μπάντα που, παρά τις κάποιες αντιρρήσεις, διατήρησε το όνομα Queen που επέλεξε ο Farrokh Bulsara που την ίδια χρονιά υιοθέτησε το καλλιτεχνικό του όνομα Freddie Mercury και σχεδίασε τον λογότυπο του συγκροτήματος. 
Μουσικός, περφόρμερ αλλά και συνθέτης ο Freddie Mercury έγραψε τα 10 από τα 17 τραγούδια του άλμπουμ "Queen's Greatest Hits" : Bohemian Rhapsody, Seven Seas of Rhye, Killer Queen, Somebody to Love, Good Old-Fashioned Lover Boy, We Are the Champions, Bicycle Race, Don't Stop Me Now, Crazy Little Thing Called Love και Play the Game.
Το Bohemian Rhapsody, ένα πολύ ιδιαίτερο τραγούδι που πάντρεψε την όπερα με το ροκ, παρέμεινε εννέα εβδομάδες το 1975 Νο1 στην Αγγλία και άλλες έξι το 1991 μετά από τον θάνατο του Mercury. Ανακηρύχθηκε "Τραγούδι της Χιλιετίας" από το Guiness Book. 
Αγαπημένη του φράση : "Δεν θα γίνω ροκ σταρ. Θα γίνω θρύλος". Και τα κατάφερε.

Επί σκηνής, ο Mercury είχε ένα εντυπωσιακό θεατρικό στυλ και όπως χαρακτηριστικά έγραψε η εφημερίδα Spectator "Ένας performer που προσφέρει έμφαση, σοκ και τελικά γοητεία στο ακροατήριό του με διάφορες εξωφρενικές εκδοχές του εαυτού του".
Η προσωπική ζωή του μεγάλου καλλιτέχνη αποτέλεσε αντικείμενο συζητήσεων από την κοινή γνώμη. Στις αρχές του 1970 ο Mercury είχε μια μακροχρόνια σχέση με τη Mary Austin, την οποία είχε γνωρίσει μέσω του κιθαρίστα του συγκροτήματος Brian May. Έζησε μαζί της για αρκετά χρόνια στο Δυτικό Kensington. Ωστόσο, στα μέσα της δεκαετίας του 1970 ο τραγουδιστής ξεκίνησε μία σχέση με τον μάνατζέρ του Paul Prenter και αυτή έδωσε τέλος στη σχέση του με την Austin. Ο Mercury και η Austin παρέμειναν στενοί φίλοι και συχνά αναφερόταν σε αυτήν ως τη μόνη φίλη του.
Ο Mercury παρά τα όσα έχουν ειπωθεί κατά καιρούς ήταν αμφιφυλόφιλος. Ωστόσο, δεν μιλούσε ανοιχτά για τις σεξουαλικές του προτιμήσεις και στα live του κρατούσε απόσταση από την τελευταία και μακροχρόνια σχέση του τον Jim Hutton.
Κατά τον στιχουργό Tim Rice, ο οποίος συνεργάστηκε με τον Freddie Mercury για το άλμπουμ των Queen "Barcelona" :
- Tο θρυλικό Bohemian Rhapsody ίσως ήταν η πρώτη προσπάθεια του Mercury για να αποκαλύψει την πραγματική σεξουαλική του ταυτότητα. Στον στίχο "Mama, just killed a man" έχει σκοτώσει τον παλιό Freddie, την προηγούμενη εικόνα του. Όταν λέει "Put a gun against his head, pulled my trigger, now he's dead" σκοτώνει το straight άτομο που ήταν μέχρι τώρα. Κάθε φορά που ακούω αυτό το κομμάτι τον σκέφτομαι να προσπαθεί να αποτινάξει από πάνω του έναν Freddie και να αγκαλιάσει έναν άλλο. Και νομίζω ότι τα κατάφερε.

Τον Οκτώβριο του 1986 ο Βρετανικός Τύπος έγραψε ότι ο Mercury είχε διαγνωσθεί με τον ιό του HIV, αλλά ο Mercury διέψευσε τα δημοσιεύματα στην εφημερίδα Sun. Παρά τις διαψεύσεις του ο Βρετανικός τύπος συνέχιζε να διαδίδει φήμες βασιζόμενος στην εμφάνιση του Mercury που σε κάθε live φαινόταν όλο και πιο εξασθενημένος. Σύμφωνα με τον συνεργάτη του Jim Hutton είχε διαγνωστεί πράγματι με AIDS λίγο μετά το Πάσχα του 1987.
Η τελευταία δημόσια εμφάνισή του έγινε στα Βρετανικά Μουσικά Βραβεία στις 18 Φεβρουαρίου του 1990 στο Dominion Theatre του Λονδίνου με τον Mercury εμφανώς αδυνατισμένο και καταπονημένο.
Μετά από αυτή του την εμφάνιση οι δημοσιογράφοι κυριολεκτικά τον καταδίωκαν προσπαθώντας να επιβεβαιώσουν τη φήμη της ασθένειας του και τελικά στις 22 Νοεμβρίου του 1991 ο Mercury κάλεσε τον μάνατζερ των Queen Jim Beach και την επόμενη ημέρα έβγαλαν στις εφημερίδες την εξής ανακοίνωση :
"Μετά τα αμέτρητα δημοσιεύματα τις τελευταίες δύο εβδομάδες θα ήθελα να επιβεβαιώσω ότι έχω βρεθεί θετικός στον ιό HIV και έχω AIDS. Αισθάνθηκα σωστό να κρατήσω αυτές τις πληροφορίες ιδιωτικές μέχρι σήμερα για την προστασία της ιδιωτικής ζωής των ανθρώπων γύρω μου. Ωστόσο, έχει έρθει η ώρα τώρα για τους φίλους και τους φαν μου σε όλο τον κόσμο να μάθουν την αλήθεια και ελπίζω ότι όλοι θα μου σταθούν στην καταπολέμηση αυτής της τρομερής αρρώστιας. Η προστασία της ιδιωτικής ζωής μου ήταν πάντα πολύ ιδιαίτερη για μένα και είμαι γνωστός για την απουσία μου από συνεντεύξεις. Παρακαλώ να κατανοήσετε ότι αυτή η πολιτική θα συνεχιστεί."

Το βράδυ της 24ης Νοεμβρίου 1991, κάτι περισσότερο από ένα 24ωρο μετά από τη δημοσίευση αυτής της δήλωσης, ο Mercury πέθανε σε ηλικία 45 ετών στο σπίτι του στο Kensington. Η επίσημη αιτία του θανάτου ήταν η αδυναμία του οργανισμού του λόγω του AIDS να ανταπεξέλθει στη βρογχική πνευμονία. Η είδηση του θανάτου του κυκλοφόρησε τις πρώτες πρωινές ώρες της 25ης Νοεμβρίου.
Στις 27 Νοεμβρίου 1991 η νεκρώσιμη ακολουθία του Freddie Mercury έγινε από ιερέα του Ζωροαστρισμού και καλεσμένοι ήταν μόνο πολύ δικοί του άνθρωποι, συγγενείς και τα μέλη των Queen, ενώ ανάμεσα στους 35 στενούς φίλους του ήταν και ο Elton John. Ο Mercury αποτεφρώθηκε στο Κοιμητήριο Kensal Green στο Δυτικό Λονδίνο και οι φήμες λένε ότι η τέφρα του παραδόθηκε στη Mary Austin.
Στη διαθήκη του ο Mercury άφησε το μεγαλύτερο μέρος της περιουσίας του συμπεριλαμβανομένου του σπιτιού του και των δικαιωμάτων της μουσικής του στη Mary Austin, ενώ το υπόλοιπο στους γονείς του και την αδελφή του. Η Mary Austin συνεχίζει να ζει στο σπίτι του Mercury στο Kensington με την οικογένειά της, ενώ ο Jim Hutton έδωσε αρκετές συνεντεύξεις και συνέβαλε στην συγγραφή βιογραφιών για τον Mercury.