Λάκης Χατζηκυριάκος - Η συνεργασία με το ΑΠΕ - ΜΠΕ

Η συνεργασία του Λάκη Χατζηκυριάκου με το Αθηναϊκό Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΠΕ - ΜΠΕ) κράτησε 25 ολόκληρα χρόνια (1982 – 2007).
Κατά το διάστημα αυτό ο δημοσιογράφος παρακολουθούσε με μεγάλη συνέπεια από τη Ρώμη την Ιταλική ειδησεογραφία και κατέγραφε όλα όσα αφορούσαν είτε άμεσα είτε έμμεσα στη χώρα μας αλλά και όλα όσα διαδραματίζονταν στην Ιταλία. Έτσι, η Ελλάδα γνώριζε τα πάντα γύρω από τα Ιταλικά θέματα και προβλήματα αλλά και από το πώς προσέγγιζαν οι Ιταλοί τα αντίστοιχα δικά μας.
Από τη συνεργασία του Λάκη Χατζηκυριάκου με το Αθηναϊκό Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΠΕ - ΜΠΕ) προέκυψε μεγάλος αριθμός άρθρων, σχολίων και ανταποκρίσεών του.
Στη συνέχεια, έχω καταχωρήσει δέκα από αυτά τα άρθρα που θεωρώ ότι είναι και αντιπροσωπευτικά και κατατοπιστικά του τρόπου λειτουργίας του δημοσιογράφου στη συνεργασία του με το Αθηναϊκό Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΠΕ - ΜΠΕ).
Για να καταστεί δυνατή αυτή η καταγραφή χρειάστηκε να ανταποκριθεί το Αθηναϊκό Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΠΕ - ΜΠΕ), το οποίο δια του κ. Δημήτρη Μήτση με βοήθησε να αποκτήσω πρόσβαση στο εξαιρετικά προσεγμένο Αρχείο του. 
Ευχαριστώ λοιπόν θερμά το 
Αθηναϊκό Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΠΕ - ΜΠΕ) 
και τον κ. Δημήτρη Μήτση για την ευγενική και αποτελεσματική συνεργασία μας, που είχε ως αποτέλεσμα να ολοκληρωθεί η παρούσα ανάρτηση, που συνοδεύει ως τεκμηρίωση το κεντρικό αφιέρωμά μου :
"Λάκης Χατζηκυριάκος (1946 - 2007)" 

Αλέξανδρος Παπαδόπουλος




Αριθμός Είδησης : 221817

Ιταλία : ο Τύπος για Ελλάδα - Τουρκία, βραχονησίδα Ίμια

ΑΠΕ : άρθρο - σχόλιο του ανταποκριτή μας Λ. Χατζηκυριάκου (Ρώμη, Ιταλία)

Ημερομηνία : 01/02/1996

Τελικά το επεισόδιο στο Αιγαίο υπήρξε θρίαμβος για τον Αμερικανό Πρόεδρο Κλίντον, αυτό είναι το σημείο στο οποίο συγκλίνει ο ιταλικός Τύπος. Η πρώτη σε κυκλοφορία ιταλική εφημερίδα "Κορριέρε ντε λα Σέρα" με τίτλο "ο Κλίντον σταματά τον πόλεμο στο Αιγαίο" και υπότιτλο "Έλληνες και Τούρκοι υποχωρούν στις πιέσεις, ο βράχος της Ίμια μένει στις κατσίκες", γράφει ότι ο Πρόεδρος Κλίντον κέρδισε ένα ακόμη μετάλλιο σταματώντας τον πόλεμο μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.
Στο βράχο της Ίμια έμειναν τώρα μόνο οι κατσίκες. Ο συμβιβασμός που επετεύχθη τα χαράματα είναι απλός και θυμίζει Πόντιο Πιλάτο επιστροφή στο καθεστώς που επικρατούσε το Δεκέμβριο, δηλαδή πριν ο δήμαρχος της Καλύμνου τοποθετήσει τη σημαία. Έτσι, η Ελλάδα μπορεί να σώσει την αξιοπρέπεια της υποστηρίζοντας ότι δεν εθίγησαν τα εδαφικά της δικαιώματα. Η Τουρκία μπορεί να υποστηρίζει ότι έφυγαν τα ελληνικά πλοία από την Ίμια "και στα δικά μας εδάφη δεν υπάρχουν ξένες σημαίες".
Στην πραγματικότητα, όμως, και οι δύο χώρες ταπεινώθηκαν και θυσιάστηκαν στο βωμό της καλής θέλησης. Κάθε χώρα προσπάθησε να υπερασπίσει στην κοινή γνώμη την αποδοχή ενός συμβιβασμού που δεν ικανοποιεί καμία, αλλά τουλάχιστον απομακρύνει τον κίνδυνο του πολέμου. Η Άγκυρα παίζοντας με τη σημασία της λέξης "συμφωνίας" αρνήθηκε ότι υπήρξε μια συμφωνία. Ο Έλληνας πρωθυπουργός κ. Σημίτης παραδέχθηκε τίμια ότι δεν υπήρχαν άλλες λύσεις και οπωσδήποτε ένας πόλεμος θα είχε οδηγήσει σε διαπραγματεύσεις όπως θέλει η Τουρκία.
Η "Ρεπούμπλικα" με τίτλο "Μια μίνι αμερικανική ειρήνη" γράφει ότι ουσιαστικά νικητής υπήρξε ο διαιτητής, δηλαδή η Ουάσιγκτον, που ακόμη μια φορά απέδειξε ότι είναι απαραίτητος για να λύσει προβλήματα που γενικά αφορούν την ευρωπαϊκή διπλωματία.
Στη συνέχεια η εφημερίδα αναφέρεται στις αντιδράσεις που προκάλεσε στις ελληνικές αντιπολιτευόμενες δυνάμεις ο συμβιβασμός, και στις αντιθέσεις μεταξύ Πάγκαλου - Αρσένη και αρχηγών στρατού.
Αλλά και η υπό παραίτηση πρωθυπουργός της Τουρκίας δέχθηκε επιθέσεις από τους εθνικιστές. Για να τις αποφύγει η κ. Τσιλέρ προσπάθησε να παρουσιάσει το συμβιβασμό ως νίκη της Άγκυρας. Οι ισλαμιστές την κατηγορούν ότι υπέκυψε στις πιέσεις των ΗΠΑ, ότι έπρεπε να διατηρήσει στην περιοχή τις ναυτικές δυνάμεις και δεν έπρεπε να αποσύρει τη σημαία της. Σύμφωνα με δυτικούς διπλωμάτες υπάρχουν όλες οι "προϋποθέσεις" για ένα νέο επεισόδιο.


Αριθμός Είδησης : 266610

Ιταλία : κατηγορίες κατά δικαστικής ομάδας ντι Πιέτρο

ΑΠΕ : άρθρο - σχόλιο του ανταποκριτή μας Λ. Χατζηκυριάκου (Ρώμη, Ιταλία)

Ημερομηνία : 09/12/1996

Ένα "θεώρημα" χωρίς αποδείξεις, γράφει σήμερα η έγκυρη "Ρεπούμπλικα" αναφερόμενη στις κατηγορίες κατά του Ντι Πιέτρο για συνέργεια και κατάχρηση σε βάρος του Δημοσίου, που η οικονομική Αστυνομία αναφέρει σε έκθεσή της την οποία απέστειλε στην Εισαγγελία της Μπρέσια. 
Απ' αυτή την Εισαγγελία ξεκίνησε και η έρευνα σε βάρος του πρώην δικαστή, σύμβολο της επιχείρησης "καθαρά χέρια". Όμως, όπως φαίνεται, στόχος δεν είναι μόνο ο Ντι Πιέτρο, αλλά και ο επικεφαλής της έρευνας "καθαρά χέρια", εισαγγελέας Φραντζέσκο Μπορέλι και φυσικά ολόκληρη η ομάδα των δικαστών που ασχολείται με την έρευνα.
Στην έκθεσή της η οικονομική Αστυνομία έπειτα από έρευνες και παρακολουθήσεις τηλεφωνικών συνδιαλέξεων, υποστηρίζει ότι ο κ. Ντι Πιέτρο και ο Μπορέλι κάλυψαν τον χρηματιστή Πατσίνι Μπατάλια που τον ανέκριναν πριν από δυο χρόνια και τον απήλλαξαν από τις κατηγορίες της διαφθοράς και δωροδοκίας. Ο Πατσίνι Μπατάλια, ένας Ιταλοελβετός χρηματιστής που είχε οικονομικές δραστηριότητες στη Γενεύη και επιχειρήσεις στην Ιταλία, χρηματίζοντας πολιτικούς και δικαστές κατόρθωσε να παίρνει τις εργολαβίες για την εκτέλεση δημοσίων έργων, τις οποίες στη συνέχεια "πωλούσε" σε φίλους του. Ένα ολόκληρο κύκλωμα διαφθοράς και δωροδοκίας, στο οποίο, όπως υποστηρίζει η οικονομική Αστυνομία, είχε την κάλυψη των δικαστών της έρευνας "καθαρά χέρια".
"Είναι εμφανής η συνέργεια και η κατάχρηση του Ντι Πιέτρο", αναφέρει στην έκθεσή της η Αστυνομία, ενώ σε άλλο σημείο για τον Μπορέλι γράφει ότι "αποδεικνύεται η κάλυψη που είχε ο χρηματιστής από τους δικαστές του Μιλάνου".
Αναφέρεται ακόμη και τηλεφωνική συνομιλία του Μπατάλια που λέει ότι αναγκάσθηκε να πληρώσει τον Ντι Πιέτρο και το δικηγόρο του για να τον αφήσουν ελεύθερο όταν ανακρίθηκε στο Μιλάνο πριν από δύο χρόνια.
Βέβαια, η οικονομική αστυνομία φαίνεται ότι ξέχασε πως το Δεκέμβριο του 1994 ο Ντι Πιέτρο ζήτησε την παραπομπή του Μπατάλια σε δίκη. Στις κατηγορίες αυτές ο Ντι Πιέτρο και ο εισαγγελέας Μπορέλι απάντησαν με δριμύ τόνο χαρακτηρίζοντάς τις "συκοφαντίες", "ψεύδη", συνωμοσία και βεντέτα. Βεντέτα γιατί είναι γνωστή η σύγκρουση των δικαστών του Μιλάνου με την ηγεσία της οικονομικής Αστυνομίας, καταγγέλλοντας πολλούς αξιωματικούς ότι πραγματοποιούσαν ανεπαρκείς έρευνες σε πολλές επιχειρήσεις που σήμερα οι ιδιοκτήτες τους κατηγορούνται για δωροδοκία.


Αριθμός Είδησης : 286935

Ιταλία - Τύπος : κίνδυνος πολέμου Ελλάδας - Τουρκίας, θέσεις ΗΠΑ

ΑΠΕ : άρθρο - σχόλιο του ανταποκριτή μας Λ. Χατζηκυριάκου (Ρώμη, Ιταλία)

Ημερομηνία : 12/02/1997

Η ιταλική εφημερίδα Κορριέρε ντε λα Σέρα με τίτλο "Συναγερμός στην Ουάσιγκτον - Η Τουρκία και η Ελλάδα 15 λεπτά από τον πόλεμο" και υπέρτιτλο "Αποκαλύψεις των ΗΠΑ για την επιδείνωση της κρίσης" δημοσιεύει ανταπόκριση από την Ουάσιγκτον η οποία, μεταξύ άλλων αναφέρει ότι "Η μεγάλη στρατηγική αρχιτεκτονική που η Αμερική ονειρεύεται να εγκαθιδρύσει στην Ευρώπη, κινδυνεύει να βυθιστεί στο Αιγαίο. Οι σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας κρίνονται από το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών ως εξαιρετικά επικίνδυνες".
Σε δηλώσεις του αξιωματούχος των ΗΠΑ υποστηρίζει ότι "Άγκυρα και Αθήνα έφθασαν 15 λεπτά από τον πόλεμο. Η ένταση είναι μεγάλη και προς στιγμή χωρίς λύση. Ενώ η προσοχή της διεθνούς κοινότητας ήταν στραμμένη στη Βοσνία, υπήρξε μια συνεχής κλιμάκωση της έντασης χωρίς κανείς να το αντιληφθεί. Εμείς γνωρίζουμε ότι μια σύγκρουση σ' εκείνο το χώρο θα έθετε σε κίνδυνο την περιοχή και την Ευρώπη και ολόκληρη τη δουλειά που κάναμε μετά τον ψυχρό πόλεμο.
Οι στόχοι των ΗΠΑ για την επίλυση της κρίσης είναι τρεις : 
α. η επίλυση του Κυπριακού το συντομότερο, αν είναι δυνατόν ως τον προσεχή Σεπτέμβριο και ως μεσολαβητής πιθανότατα να είναι ο κ. Χόλμπρουκ. 
β. Η ενδυνάμωση χωρίς περαιτέρω αναβολές της σύνδεσης της Τουρκίας με τη Δύση. 
γ. Η εξασφάλιση μιας ήρεμης πρόσβασης στον ενεργειακό πλούτο της Κασπίας και της Κεντρικής Ασίας. Η επίτευξη αυτών των στόχων προϋποθέτει τη συγκατάθεση της Άγκυρας στη διεύρυνση του ΝΑΤΟ προς ανατολάς.
Αλλά η Τουρκία, σύμφωνα με τους Αμερικανούς ειδήμονες, πάσχει από μια σοβαρή κρίση ταυτότητας που αντικατοπτρίζεται τόσο στη μεγάλη εσωτερική κοινωνική αναταραχή, όσο και στην αστάθεια της εξωτερικής πολιτικής όπως φάνηκε και από τις απροκάλυπτες επισκέψεις του Ερμπακάν στο Ιράν και στη Λιβύη. Το αίτημα της Τουρκίας για μεγαλύτερη προσοχή από την πλευρά των δυτικών δυνάμεων θα μεταφέρει στους Αμερικανούς στις 18 Φεβρουαρίου ο Αμπντουλάχ Γκιούλ, σύμβουλος του Ερμπακάν για τις εξωτερικές υποθέσεις. Η οκταήμερη αυτή επίσκεψη θεωρείται ως το πρώτο βήμα για την αναθέρμανση των σχέσεων της Αμερικής με την Άγκυρα έστω κι αν χρειαστεί να αγνοηθούν οι ευρωπαϊκές ευαισθησίες για τα ανθρώπινα δικαιώματα".


Αριθμός Είδησης : 475503

Ιταλία : Τύπος για δολοφονία Ντ'Αντόνα από Ερυθρές Ταξιαρχίες

ΑΠΕ : άρθρο - σχόλιο του ανταποκριτή μας Λ. Χατζηκυριάκου (Ρώμη, Ιταλία)

Ημερομηνία : 21/05/1999

Οι Ερυθρές Ταξιαρχίες επέστρεψαν μετά από 11 χρόνια, τόσα χρόνια πέρασαν από την τελευταία δολοφονία, 16 Απριλίου 1988, όταν εκτέλεσαν στο Φορλί τον σύμβουλο του Χριστιανοδημοκράτη προέδρου Τσιρίακο ντε Μίτα, Ρομπέρτο Ρουφίλι.
Η χθεσινή δολοφονία του καθηγητή Μάσιμο ντ’ Αντόνα μέλους του κόμματος των "Δημοκρατικών της Αριστεράς" και συμβούλου του υπουργού Εργασίας Αντόνιο Μπασολίνο, προκάλεσε έκπληξη στην κοινή γνώμη και στον πολιτικό κόσμο. Όλοι πίστευαν ότι οι Ερυθρές Ταξιαρχίες ήταν ένα φάντασμα του παρελθόντος, ότι η τρομοκρατική περίοδος που κράτησε μια 20ετια, από το 1969 έως το 1989 και προκάλεσε 429 νεκρούς και πάνω από 2.000 τραυματίες, είχε λήξει και δεν επρόκειτο να επαναληφθεί. Ο πολιτικός κόσμος της Ιταλίας προσπαθεί να δώσει μια απάντηση σ` αυτή την δολοφονία, η ερμηνεία της οποίας ασφαλώς είναι αρκετά δύσκολη, καθώς οι πολιτικές, κοινωνικές και ιστορικές συνθήκες που γέννησαν την τρομοκρατία στην Ιταλία πριν από μια 30ετια έχουν αλλάξει. Στην πλειοψηφία του ο ιταλικός Τύπος και οι πολιτικοί ηγέτες της χώρας χαρακτηρίζουν την εκτέλεση του Ντ’ Αντόνα σαν μια παραφροσύνη. "Είναι τρομερό και απίστευτο μαζί - γράφει σε κύριο άρθρο της η "Ρεπούμπλικα" - η επιστροφή της τρομοκρατίας, αφού αυτή η επαναστατική παραφροσύνη αποδέχθηκε την αποτυχία της και ηττήθηκε απ` το δημοκρατικό κράτος. Τώρα τα χειρότερα χρόνια της ζωής μας επιστρέφουν σαν εφιάλτης ο οποίος πιστεύαμε ότι είχε ξεπερασθεί και διαλυθεί, γιατί ηττήθηκε. Κανείς δεν γνωρίζει ποιοι κρύβονται πίσω από τις νέες Ερυθρές Ταξιαρχίες.
Ίσως ένα κομμάτι αμετανόητο και ανεξάντλητο του παρελθόντος. Ίσως λίγα άτομα που θέλουν να μιμηθούν την οργάνωση αυτή χωρίς κανένα νέο σχέδιο. Η πιθανότητα μια νέα απόπειρα, να εκμεταλλευθεί τη ρήξη και την ένταση που επικρατεί στην ιταλική αριστερά".
Η ίδια εφημερίδα υποστηρίζει ότι στην προκήρυξή τους οι Ερυθρές Ταξιαρχίες φαίνεται να στηρίζουν το σχέδιο σε δύο βασικά σημεία των ημερών μας. Στον πόλεμο χωρίς λύση στα Βαλκάνια και στην ανεργία χωρίς διέξοδο που υπάρχει στην Ιταλία. Καταγγέλλοντας την ιταλική συμμετοχή στον πόλεμο σαν μια συναίνεση στον ιμπεριαλισμό του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης και το "κοινωνικό συμβόλαιο" μεταξύ κυβέρνησης -συνδικάτων σαν ένα όργανο εναντίον του προλεταριάτου". Ο πόλεμος και η ανεργία, ένα εκρηκτικό μίγμα με το οποίο προσπαθούν να πλήξουν το κόμμα των "Δημοκρατικών της αριστεράς", την κυβέρνηση και τα συνδικάτα, δηλαδή την ιταλική αριστερά".
Η "Κορριέρε ντέλα Σέρα" σημειώνει ότι ο Ντ’ Αντόνα δολοφονήθηκε γιατί αντιπροσώπευε την κυβέρνηση, σαν σύμβουλος του υπουργού Εργασίας, τα συνδικάτα, γιατί επεξεργαζόταν ένα από τα σχέδια για την αντιμετώπιση της ανεργίας στη νότια Ιταλία, και την αριστερά, αφού ήταν μέλος των "δημοκρατικών της αριστεράς". Επίσης τονίζει ότι η δολοφονία είναι έργο επαγγελματιών, έργο τρομοκρατών, έργο ερυθροταξιαρχιτών.


Αριθμός Είδησης : 477180

Ιταλία : αντιδράσεις για την αθώωση Αντρεότι

ΑΠΕ : άρθρο - σχόλιο του ανταποκριτή μας Λ. Χατζηκυριάκου (Ρώμη, Ιταλία)

Ημερομηνία : 25/09/1999

Η αντιπολίτευση και το Βατικανό πανηγυρίζουν, μαζί φυσικά με όλες τις κεντρώες δυνάμεις που συμμετέχουν στην κυβέρνηση Ντ' Αλέμα, ενώ οι Δημοκρατικοί της Αριστεράς τονίζουν ότι με αυτή την απόφαση αποδείχθηκε η ανεξαρτησία της δικαιοσύνης. Η αθώωση του πρώην Χριστιανοδημοκράτη πρωθυπουργού Τζούλιο Αντρεότι, από το κακουργιοδικείο της Περούτζια, δεν φαίνεται να έχει προκαλέσει έκπληξη. Από την πλειοψηφία του πολιτικού κόσμου αναμενόταν μια αθωωτική απόφαση, καθώς οι κατηγορίες δεν στηρίζονταν σε αποδεικτικά στοιχεία, αλλά μόνο σε υποθέσεις και εικασίες μεταμεληθέντων μαφιόζων.
Ταυτόχρονα όμως η απόφαση αυτή θα επηρεάσει και εκείνη που αναμένεται να πάρει το κακουργιοδικείο του Παλέρμο, όπου ο κ. Αντρεότι είναι κατηγορούμενος για σχέσεις με την Μαφία. Έτσι αποδυναμώνεται η θέση όπου στηρίζονται πολλές δίκες, αποκλειστικά σε μαρτυρίες μεταμεληθέντων.
Η "Ρεπούμπλικα" σε κύριο άρθρο της γράφει ότι με αυτή την απόφαση "εσώθη η πατρίς" , ενώ η "Κορριέρε ντέλα Σέρα" τονίζει ότι είναι μια καλή είδηση για την Ιταλία, αφού ευτυχώς για 50 περίπου χρόνια δεν κυβερνήθηκε από ένα δολοφόνο, αλλά άσχημη είδηση για τους δικαστές που ηττήθηκαν αφού δεν είχαν αποδεικτικά στοιχεία.
Το Βατικανό πανηγυρίζει όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου Ναβάρο Βαλς : "Φυσικά έγινε δεκτή με μεγάλη ικανοποίηση η είδηση της αθώωσης. Ήταν μια είδηση που την αναμέναμε". Ο επίσκοπος της Ρώμης καρδινάλιος Αντζελίνι είπε πως "τελείωσε ο γολγοθάς ενός ατόμου που καταδιώχθηκε για πολιτικούς λόγους". Θα πρέπει να πούμε ότι κατά τη διάρκεια της δίκης δεν έλειψε ποτέ η υποστήριξη της ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας. Είναι χαρακτηριστικό ότι τον περασμένο Μάιο μετά το τέλος της λειτουργίας στον Άγιο Πέτρο, ο Πάπας χαιρέτησε εγκάρδια τον Αντρεότι.
Πανηγυρίζει και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Σίλβιο Μπερλουσκόνι. "Επιτέλους υπάρχει κάποιος δικαστής στην Περούτζια. Κατασκεύασαν μια δίκη με εικασίες και θεωρήματα, όπλα που χρησιμοποιήθηκαν εναντίον πολιτικών και κομμάτων. Ελπίζω ότι μ’ αυτή την δίκη έκλεισε μια μαύρη περίοδος. Όμως ποιος θα αποζημιώσει τον Αντρεότι, την Ιταλία για την άσχημη εικόνα που παρουσίασαν στο εξωτερικό;".
Ο γραμματέας του μεγαλύτερου κυβερνητικού κόμματος Βάλτερ Βελτρόνι δήλωσε : "Δεν συνηθίζω να σχολιάζω δικαστικές αποφάσεις. Κανείς αυτούς τους μήνες δεν εκμεταλλεύτηκε πολιτικά την δίκη. Πάντως, αυτή η απόφαση αποδεικνύει ότι μπορούμε να έχουμε εμπιστοσύνη στη δικαιοσύνη και αποδείχθηκε ότι είναι αυτόνομη και ανεξάρτητη".
Ο πρώην δικαστής Αντόνιο ντι Πιέτρο, γερουσιαστής της "Ελιάς" : "Πρόκειται για μια απόφαση που πρέπει να σεβαστούμε όλοι. Θα πρέπει να την λάβουν υπόψη όλοι τους και να πεισθούν ότι τα δικαστήρια δεν παίζουν κανένα πολιτικό παιχνίδι".
Ο υπουργός Δικαιοσύνης Ολιβιέρο Ντιλιμπέρντο υπογραμμίζει και αυτός την ανεξαρτησία της ιταλικής δικαιοσύνης , ενώ και ο κομμουνιστής Αρμάντο Κοσούτα δέχεται την απόφαση.
Η υπουργός Εσωτερικών Ρόζα Γιερβολίνο, από τα στελέχη και αυτή όπως και ο κ. Αντρεότι του Χριστιανοδημοκρατικού κόμματος, εξέφρασε τη χαρά της προσθέτοντας ότι αυτή η απόφαση είναι η αρχή μιας σειράς αθωώσεων, εννοώντας τη δίκη του Παλέρμο.
Ο αρχηγός της Εθνικής Συμμαχίας Τζιανφράνκο Φίνι δήλωσε :
"Αποδείχθηκε ότι πολλές δίκες στηρίζονται σε πολιτικά θεωρήματα και στις εικασίες μεταμεληθέντων. Αυτή η απόφαση γλύτωσε την Ιταλία από τη ντροπή και τον διεθνή διασυρμό, ότι για χρόνια είχε πρωθυπουργό τον εντολέα μιας δολοφονίας".
Από την Τυνησία ο εξόριστος σοσιαλιστής ηγέτης Μπετίνο Κράξι την χαρακτήρισε σαν "μια αναπάντεχη πράξη δικαιοσύνης. Ήταν όμως παράλογες οι κατηγορίες και η δίκη".
Όμως ο αρχηγός της Λέγκα του Βορρά Ουμπέρτο Μπόσι και ο γραμματέας της Κομμουνιστικής επανίδρυσης Φάουστο Μπερτινότι αποτελούν εξαίρεση στις θέσεις που εκφράσθηκαν από την πλειοψηφία του πολιτικού κόσμου. Ο πρώτος υποστηρίζει ότι επικράτησαν εθνικοί λόγοι, καθώς μια καταδίκη θα αποτελούσε και καταδίκη της πολιτικής των Ρωμαϊκών κέντρων εξουσίας. Ο δεύτερος τονίζει ότι παραμένει ακόμη ανοιχτό το θέμα της πολιτικής εκτίμησης για τον κ. Αντρεότι και την Χριστιανοδημοκρατία.


Αριθμός Είδησης : 478428

Ιταλία - Τύπος : το πιο κερδοφόρο Χρηματιστήριο του 1999 το ελληνικό

ΑΠΕ : άρθρο - σχόλιο του ανταποκριτή μας Λ. Χατζηκυριάκου (Ρώμη, Ιταλία)

Ημερομηνία : 21/09/1999

Η μεγαλύτερη οικονομική εφημερίδα της Ιταλίας "SOLE 24 ORE" με τίτλο "Η Αθήνα σνομπάρει το ρίσκο - φούσκα" ασχολείται με το ελληνικό Χρηματιστήριο γράφοντας ότι πήρε τον "Χρυσό Φοίνικα", με επιφύλαξη, αφού από τις αρχές του έτους σημείωσε μια άνοδο 132,92%.
Έτσι αναδεικνύεται το πιο κερδοφόρο Χρηματιστήριο του '99 παρ' ότι μεταξύ των χρηματιστών ορισμένοι εκφράζουν τους κινδύνους για κερδοσκοπική φούσκα.
Ενώ το Μιλάνο, Παρίσι, Λονδίνο και Ν. Υόρκη δύσκολα αποκομίζουν κέρδη λόγω της νομισματικής πολιτικής και των επιτοκίων, η Αθήνα φαίνεται να τρέχει ξένοιαστη.
"Ο λόγος αυτής της επιτυχίας - εξηγεί ο οικονομολόγος Τζιοβάνι Φραγκόλα - είναι η βεβαιότητα ότι ήδη η Ελλάδα θα εισέλθει την 1η Ιανουαρίου του 2001 στην ζώνη του Ευρώ. Σήμερα όμως - συνεχίζει ο κ. Φραγκόλα - που το Χρηματιστήριο της Αθήνας βρίσκεται σ' αυτά τα επίπεδα, διακινδυνεύει μια υπερεκτίμηση. Ο κίνδυνος είναι να συμβεί ό, τι έγινε και στην Πορτογαλία που πριν μπει στο ευρώ είχε μεγάλη άνοδο για να καταλήξει φέτος στην τελευταία θέση".
Ο Μάρκο Φοντάνα - υπεύθυνος της Royal - Sun Alliance δηλώνει : "Σήμερα η Ελλάδα ανήκει στις χρηματαγορές των αναπτυσσομένων χωρών και απορροφά ένα σημαντικό μέρος των χρημάτων που επενδύονται σ' αυτές τις χώρες. Όμως όταν θα μπει στο "ευρώ" τότε θα εξομαλυνθεί η κατάσταση".
Παρά την άνοδο που σημείωσε το Χρηματιστήριο της Αθήνας - γράφει η ιταλική εφημερίδα - και η επιβράδυνση της πορείας του τραπεζικού τομέα, στην ελληνική χρηματαγορά, σύμφωνα με τους χρηματιστές, υπάρχουν ακόμη ενδιαφέροντα στοιχεία.
Ιδιαίτερα οι εταιρείες που εργάζονται στον τομέα του τσιμέντου θα πρέπει τους προσεχείς μήνες να ευνοηθούν από το πρόγραμμα ανοικοδόμησης τόσο στο εσωτερικό (λόγω σεισμού) όσο και στο εξωτερικό, συνεισφέροντας στην ανάπτυξη της Τουρκίας που κατεστράφη από το σεισμό και των βαλκανικών χωρών μετά τον πόλεμο.
Ιδιαίτερα ενδιαφέρον παρουσιάζουν και οι τηλεπικοινωνίες, αφού η ελληνική τηλεπικοινωνία παρουσιάζει τις πιο χαμηλές τιμές σε ολόκληρη την Ευρώπη, αλλά είναι η πιο ενδιαφέρουσα μεταξύ των αναπτυσσομένων χωρών. Ενδιαφέροντες επίσης είναι και οι τομείς της ενέργειας και πετρελαίου. Τα ελληνικά πετρέλαια, θα μπορούσαν να αποτελέσουν αντικείμενο αγοράς από διάφορα γκρουπ της Ευρωλανδίας.


Αριθμός Είδησης : 2357543

Ιταλία : άρθρο στην εφημερίδα "Μεσατζέρο" για την ταινία "Αλέξανδρος" του Όλιβερ Στόουν.

ΑΠΕ : άρθρο - σχόλιο του ανταποκριτή μας Λ. Χατζηκυριάκου (Ρώμη, Ιταλία)

Ημερομηνία : 01/12/2004

Ο γνωστός Ιταλός συγγραφέας Βαλέριο Μάσιμο Μανφρέντι σε άρθρο του στην εφημερίδα "Μεσατζέρο" δίνει τη δική του άποψη για το φιλμ "Αλέξανδρος" του Ολιβερ Στόουν. 
Ο κ. Μανφρέντι ιστορικός και αρχαιολόγος που  έγραψε τρία βιβλία αφιερωμένα στον Αλέξανδρο γράφει ότι "ο Αλέξανδρος του Όλιβερ Στόουν κατέληξε σε φιάσκο. Οι εισπράξεις στο πρώτο Σαββατοκύριακο της εορτής των Ευχαριστιών (που στην Αμερική είναι όπως για μας το τέλος της εβδομάδας των Χριστουγέννων ή των Θεοφανίων, όπου σχεδόν όλοι πάνε κινηματογράφο) μόλις που έφτασαν τα 13 εκατομμύρια δολάρια και κατέταξαν το φιλμ έκτο σε σειρά προτίμησης. Κάτι που μας κάνει να πιστεύουμε πως το δεύτερο Σαββατοκύριακο οι εισπράξεις θα είναι ακόμα χαμηλότερες με καταστρεπτικά αποτελέσματα για ένα κινηματογραφικό έργο που κόστισε 150 εκατομμύρια δολάρια και τουλάχιστον άλλα 80 εκατ. για διαφήμιση, διανομή κ.λπ. 
Άλλωστε, η παρουσίαση του έργου συνοδεύτηκε από έντονες διαφωνίες μεταξύ του σκηνοθέτη, του παραγωγού και του σκηνογράφου, εξαιτίας των ομοφυλοφιλικών σκηνών μεταξύ του Αλέξανδρου (Colin Farrell) και του Ηφαιστίωνα (Javed Leto). Ο καημένος ο Στόουν, υποχρεώθηκε να τις κόψει όλες. Όμως, αυτό δεν έφτασε. Και μόνο η ξεκάθαρη προβολή μιας ομοφυλοφιλικής σχέσης, ανάμεσα στους δύο πρωταγωνιστές άρκεσε για να προκαλέσει την απέχθεια ικανού μέρους του φιλοθεάμονος κοινού, ενώ συγχρόνως Έλληνες δικηγόροι ζήτησαν ασφαλιστικά μέτρα για πρόκληση βλάβης στην εικόνα του εθνικού τους ήρωα. Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, το έργο δυσαρέστησε και τους ομοφυλόφιλους που διαμαρτυρήθηκαν, γιατί δεν είδαν ούτε μια σκηνή με ένα φιλί ανάμεσα στον Αλέξανδρο και τον Ηφαιστίωνα. Έτσι, όπως συνήθως συμβαίνει σε τέτοιες περιπτώσεις, το έργο που προσπάθησε να μην δυσαρεστήσει κανέναν, κατέληξε να δυσαρεστήσει τους πάντες".
Αλλά υπάρχει - συνεχίζει ο Μανφρέντι - και ένας ακόμη λόγος, ο πιο σοβαρός από όλους, που βρίσκεται πίσω από την παταγώδη αποτυχία ενός τόσο πολυδιαφημισμένου έργου : "Ο ηθικός και θρησκευτικός φονταμενταλισμός, διάχυτος τώρα στις ΗΠΑ, που υπήρξε καθοριστικός για την επανεκλογή του Μπους. Είναι τόση η αδιάλλακτη στάση αυτού του τμήματος του πληθυσμού που αδυνατεί να δεχθεί πολιτιστικές όψεις ενός αρχαίου κόσμου, κατ' ανάγκην διαφορετικού από το δικό μας. Στην πραγματικότητα, ο Αλέξανδρος δεν ήταν ούτε ομοφυλόφιλος, ούτε αμφιφυλόφιλος. Ήταν απλώς ένας άνθρωπος της εποχής του και της κουλτούρας της, όπου η σεξουαλικότητα εκφραζόταν καθ' οιονδήποτε τρόπο και ανάλογα με τις περιπτώσεις, τις περιστάσεις και τις τάσεις. Επομένως, δεν μπορεί κανείς να βάλει "ταμπέλα" σε οποιονδήποτε και καθ' οιονδήποτε τρόπο".
"Στο τέλος του έργου ο Αλέξανδρος δηλητηριάζεται από τη σύζυγό του Ρωξάνη, επειδή αυτή ζήλευε για την προτίμηση που έδειχνε ο Μακεδών μονάρχης, στο φίλο και εραστή του Ηφαιστίωνα. Πως θα μπορούσε να είχε συμβεί κάτι τέτοιο όταν ξέρουμε ότι ο Ηφαιστίωνας είχε πεθάνει εδώ και καιρό, πολύ πριν αρρωστήσει ο Αλέξανδρος. Φαίνεται πως ο Στόουν έπαθε πλήρη σύγχυση στην αγωνιώδη προσπάθειά του να αναπαραστήσει ένα πρόσωπο πολύ πιο πολύπλοκο και πολύ πιο απόμακρο από την ευαισθησία ενός Αμερικανού"
Και το άρθρο καταλήγει ως εξής: "Ίσως, η γηραιά Ευρώπη να υποδεχθεί τον Αλέξανδρο με μεγαλύτερη ευρύτητα πνεύματος, αντισταθμίζοντας μερικώς τις οικονομικές απώλειες, της αμερικανικής κινηματογραφικής εταιρίας Warner. Αλλά η Αμερική πιο αδιάλλακτη εξέφρασε την καταδίκη της. Μια καταδίκη που φοβάμαι ότι οφείλεται περισσότερο στην άγνοια και την προκατάληψη, παρά στην πραγματική καλλιτεχνική ποιότητα ενός κινηματογραφικού έργου".


Αριθμός Είδησης : 2381058

ΕΕ : Ο ιταλικός Τύπος για δημοσιονομικά στοιχεία της Ιταλίας και σύγκριση με την περίπτωση της Ελλάδος.

ΑΠΕ : άρθρο - σχόλιο του ανταποκριτή μας Λ. Χατζηκυριάκου (Ρώμη, Ιταλία)

Ημερομηνία : 08/12/2004

Ο ιταλικός Τύπος σχετικά με τη συνεδρίαση του ECOFIN και τις ανησυχίες του επιτρόπου Χοακίν Αλμούνια αναφορικά με τον τρόπο κάλυψης των απωλειών εσόδων στον ιταλικό προϋπολογισμό 2005, αναφέρεται και στην περίπτωση της Ελλάδας.
Η "Ρεπούμπλικα" γράφει μεταξύ άλλων:
"Η Αθήνα φαλκίδευε τα στοιχεία μέχρι το 2003. Για χρόνια από το 1997 μέχρι το 2003, η Ελλάδα συστηματικά διοχέτευε στους ευρωπαϊκούς οργανισμούς μη ορθά δημοσιονομικά στοιχεία για την πραγματική κατάσταση των δημοσιονομικών μεγεθών. Τα στοιχεία αυτά επανεξετάστηκαν στη συνέχεια από την Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία (EUROSTAT) και απέδειξαν πως χωρίς αυτές τις "διορθώσεις" της ελληνικής κυβέρνησης η Ελλάδα θα είχε σαφώς υπερβεί το όριο του 3% ως προς τη σχέση ελλείμματος - ΑΕΠ, που καθορίζεται από το Σύμφωνο Σταθερότητας και θα είχε υπερβεί τα όρια που τίθενται, αναφορικά με το ύψος του δημοσίου χρέους. Εναντίον της Ελλάδας, της οποίας τώρα ηγείται ο συντηρητικός Κώστας Καραμανλής, η Επιτροπή των Βρυξελλών ξεκίνησε μια διαδικασία για αθέτηση των υποχρεώσεών της σχετικά με το δημοσιονομικό έλλειμμα και συγχρόνως οι διεθνείς χρηματοπιστωτικοί Οργανισμοί υποβάθμισαν την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας".
Εξάλλου, σε συνέντευξή του στην έγκυρη οικονομική εφημερίδα "Il Sole 24 ore" ο Χοσέ Μανουέλ Γκονζάλες Παράμο, μέλος της εκτελεστικής επιτροπής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και υπεύθυνος για τα στατιστικά δεδομένα, ερωτηθείς για την περίπτωση της Ελλάδας σε συνδυασμό με την περίπτωση της Ιταλίας, απάντησε ως ακολούθως: 
"Δεν έχω καμία ένδειξη που να με κάνει να σκεφθώ πως άλλες χώρες βρίσκονται στην ίδια κατάσταση με εκείνη της Ελλάδας. Η ελληνική περίπτωση μιλά από μόνη της : Μας υπενθυμίζει πόσο οι πράγματι αληθινές στατιστικές είναι σημαντικές για την αξιοπιστία του σχεδίου της νομισματικής ένωσης. Σε γενικές γραμμές έχουμε στη διάθεσή μας αξιόπιστα στατιστικά δεδομένα από δημοσιονομικά στοιχεία. Μπορούμε όμως να βελτιώσουμε την ποιότητά τους, να μεριμνούμε περαιτέρω για το έγκαιρο της κατάθεσής τους και να αποφεύγουμε στο μέτρο του δυνατού, υπερβολικές αναθεωρήσεις όπως συμβαίνει σήμερα. Όσον αφορά την περίπτωση της Ιταλίας, τασσόμεθα υπέρ της πρωτοβουλίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να παρακολουθήσει εκ του σύνεγγυς τις σχέσεις μεταξύ ελλείμματος και χρέους και τη διαθεσιμότητα των κρατών να παρέχουν τις αναγκαίες πληροφορίες σχετικά με αυτό το θέμα".


Αριθμός Είδησης : 2565291

Ιταλία - Ο Τύπος για τη διαπλοκή Δικαιοσύνης και Εκκλησίας στην Ελλάδα.

ΑΠΕ : άρθρο - σχόλιο του ανταποκριτή μας Λ. Χατζηκυριάκου (Ρώμη, Ιταλία)

Ημερομηνία : 04/02/2005

Η ιταλική εφημερίδα "Ιλ Τζιορνάλε" ασχολείται σήμερα με το "σκάνδαλο διαπλοκής" Εκκλησίας και Δικαιοσύνης που συγκλονίζει τη χώρα μας. 
"Πρόκειται για έναν άνευ προηγουμένου σκάνδαλο" γράφει "του οποίου τα χαρακτηριστικά είναι οι ίντριγκες, η διαφθορά και η συνέργεια στην πορνεία και διακίνηση ναρκωτικών.
Ένα σκάνδαλο τεραστίων διαστάσεων, στο οποίο εμπλέκεται η δικαστική εξουσία με 13 δικαστές που κατηγορούνται ότι χρηματίστηκαν για να διευθετήσουν δικαστικές υποθέσεις και το οποίο απειλεί να εμπλέξει άμεσα την Ορθόδοξη Εκκλησία. 
Ο αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος συγκάλεσε την Ιερά Σύνοδο και με ανακοίνωση κάλεσε τους πιστούς να καταγγείλουν τους ιερείς ύποπτους για ανήθικες πράξεις". 
Στη συνέχεια η "Ιλ Τζιορνάλε" αναφέρει ότι χάρη στη δημοσιογραφική έρευνα αποκαλύφθηκε ολόκληρο το σκάνδαλο και συνεχίζει : "Η ελληνική κοινή γνώμη, ήδη δυσαρεστημένη από την οικονομική κρίση που επιδεινώθηκε από τις ανεξέλεγκτες δαπάνες των Ολυμπιακών (που στην κυριολεξία άδειασαν τα κρατικά ταμεία και τώρα έρχεται ο τσουχτερός λογαριασμός) επαναστάτησε αμέσως και μέσα σε λίγες μέρες το σκάνδαλο προσέλαβε άνευ προηγουμένου διαστάσεις. 
Ο αριθμός των δικαστών που ενέχονται είναι 13. Στο εδώλιο των κατηγορουμένων βρίσκεται και μια παρέα χρηματιζόμενων δικηγόρων και ορθοδόξων ιερέων που κατηγορούνται για συνέργεια εμπόρων ναρκωτικών και προαγωγών. 
Μάλιστα οι κύριοι αυτοί έφθαναν μέχρι του σημείου να επηρεάζουν και τις εκλογές στους κόλπους της Εκκλησίας, γράφει η εφημερίδα. Ο πρόεδρος του Αρείου Πάγου Γ. Κάπος εξέφρασε τη θέληση να προχωρήσει στην κάθαρση του δικαστικού Σώματος αν και αυτό θα προκαλέσει την καταδίκη δικαστών". 
Ακολούθως η εφημερίδα υπογραμμίζει ότι σύμφωνα με όλες τις μαρτυρίες θα υπάρξουν αποκαλύψεις που θα προκαλέσουν σεισμό. 
"Ο ίδιος ο αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος βρίσκεται σε πολύ δύσκολη θέση, αφού σύμφωνα με ορισμένες κατηγορίες από το κύκλωμα αυτό έγιναν ενέργειες για να ευνοήσουν την εκλογή του." 


Αριθμός Είδησης : 5196150

Ιταλία - Κύπρος - Επίσκεψη και συνέντευξη του ΥΠΕΞ Γ. Λιλλήκα στη Ρώμη.

ΑΠΕ : άρθρο - σχόλιο του ανταποκριτή μας Λ. Χατζηκυριάκου (Ρώμη, Ιταλία)

Ημερομηνία : 27/03/2007

Ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών Γ. Λιλλήκας που πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στη Ρώμη συναντήθηκε με τον Ιταλό ομόλογό του Μάσιμο ντ' Αλέμα και συζήτησαν θέματα της διεθνούς πολιτικής και φυσικά το Κυπριακό, το οποίο όπως παραδέχεται ο ίδιος είναι περισσότερο δισεπίλυτο από ποτέ.
Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ιταλικό πρακτορείο "AP.com" είπε μεταξύ άλλων ότι "φέτος δεν αναμένονται εξελίξεις διότι η Τουρκία βρίσκεται σε προεκλογική περίοδο και δύσκολα θα αλλάξει πολιτική.
Το 2008 όμως θα μπορούσε να μας φέρει ευνοϊκότερους οιωνούς και γι' αυτό πρέπει να κινηθούμε προς τη σωστή κατεύθυνση. Η πρόταση της Λευκωσίας παραμένει "λύση υπό την αιγίδα του ΟΗΕ - με την ΕΕ να παίζει κατάλληλο ρόλο - και καρπός διμερών διαβουλεύσεων. Διότι τίποτα δεν πρέπει να επιβληθεί". Ο επικεφαλής της κυπριακής διπλωματίας δεν θέτει όρους παρά μια "βεβαιότητα", που μπορεί να ερμηνευθεί και ως προειδοποίηση : "Η Τουρκία δεν θα μπορέσει ποτέ να ενταχθεί στην ΕΕ αν δεν λυθεί πρώτα το Κυπριακό".
Ερ. Οι Βρυξέλλες πρέπει να αποφασίσουν αν θα ανοίξουν ή όχι ένα νέο διαπραγματευτικό κεφάλαιο με την Τουρκία, ξεπαγώνοντας εκ των πραγμάτων τις διαπραγματεύσεις με την ΕΕ. Ποια στάση θα τηρήσει η Κύπρος;
Απ. "Εξαρτάται από την στάση της Τουρκίας. Πρόκειται για το κεφάλαιο περί βιομηχανίας και βιομηχανικής πολιτικής. Μπορεί να φανεί ένα μάλλον τεχνικό πρόβλημα αλλά η πολιτική της Άγκυρας είναι πάντα πολύ επιθετική. Κοιτάξετε τις απειλές που εκτόξευσαν εναντίον μας μέχρι και την απειλή της βίας, όταν υπεγράφησαν οι συμφωνίες με το Λίβανο και την Αίγυπτο στην προοπτική εκμετάλλευσης των υδατανθράκων στα ανοικτά της Κύπρου".
Ερ. Επιστρέφοντας στο πολιτικό πρόβλημα μόλις πριν από μερικές μέρες εδώ στη Ρώμη ο πρόεδρος του Τουρκικού Κοινοβουλίου Μπουλέντ Αρίντς δήλωνε ότι η Τουρκία έκανε ότι μπορούσε από μέρους της για να επιτευχθεί λύση. Και ότι τώρα δεν μπορεί να προσφέρει κάτι περισσότερο.
Απ. "Με εκπλήσσει που λένε ότι κάνανε ότι ήταν δυνατόν, από τη στιγμή που δεν εφάρμοσαν τις αποφάσεις του ΟΗΕ και δεν σέβονται τους κανόνες της ΕΕ. Ας το πούμε ξεκάθαρα: η Κύπρος είναι θύμα στρατιωτικής κατοχής και μόνο από την Τουρκία μπορεί να προκύψει κάποια λύση. Λύση, σαφώς που δεν μπορεί να επιβληθεί άρα είναι απαραίτητες διμερείς διαπραγματεύσεις. Αλλά παραμένουν οι διεθνείς όψεις του προβλήματος που πρέπει να αντιμετωπισθούν, όπως η απόσυρση των τουρκικών στρατευμάτων από το βορρά ή το πρόβλημα των Τούρκων εποίκων που είναι 180.000, ουσιαστικά διπλάσιοι του πραγματικού τουρκοκυπριακού πληθυσμού κυπριακής καταγωγής, που απαριθμεί 75.000 άτομα".
Ερ. Εσείς δεν θεωρείτε πιθανή μια καμπή πριν τελειώσει το προεκλογικό έτος στην Τουρκία. Τι πρέπει να γίνει όμως τώρα;
Απ. "Προς το παρόν πρέπει να στοχεύσουμε στην εφαρμογή της συμφωνίας της 8ης Ιουλίου που για μας παραμένει σημείο αναφοράς. Μπορούμε να εφαρμόσουμε τις υποδείξεις του Γκαμπάρι (ο αξιωματούχος ΟΗΕ που ανέλαβε αποστολή για επανέναρξη του διαλόγου). Επί παραδείγματι το πρόβλημα των ιδιοκτησιών. Στο βορρά συνεχίζουν να πουλούν ακίνητα που ανήκουν σε Ελληνοκύπριους που διέφυγαν μετά την εισβολή. Ας είμαστε ειλικρινείς για μια πραγματική συνολική συμφωνία ενδέχεται να χρειαστούν τουλάχιστον τρία ή τέσσερα χρόνια. Χωρίς μια συμφωνία πάνω σε αυτό το θέμα το 2010 θα έχουν πωλήσει τα πάντα. Το πρόβλημα του εδάφους και των ιδιοκτησιών είναι για μας καθοριστικό. Και δεν θα μπορούσε να είναι αλλιώς".
Ερ. Θα μπορούσατε στο μέλλον να υποβάλετε δημοψήφισμα με ενδεχόμενη ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ;
Απ. "Δεν έχουμε αποφασίσει. Για την αλήθεια δεν έχουμε στοιχεία για να αποφασίσουμε τώρα. Αφού αναφερόμαστε σε ένα ενδεχόμενο που δεν θα αντιμετωπίσουμε πριν περάσουν 10 ή 15 χρόνια. Και αν τα πράγματα παραμείνουν ως έχουν σήμερα δεν θα χρειαστεί κανένα δημοψήφισμα ώστε οποιοσδήποτε πολιτικός να πει όχι". 

Αλέξανδρος Παπαδόπουλος 
(για την αντιγραφή των δέκα άρθρων)


Ελευθεροτυπία