Σόνια Θεοδωρίδου - "Kavafy Shades of Love"



















Δελτίο Τύπου

Η σοπράνο Σόνια Θεοδωρίδου στη Θράκη

Μια μεγάλη Ελληνίδα έρχεται στον τόπο μας. Είναι επικεφαλής μιας ομάδας εμπνευσμένων ανθρώπων, που καθοδηγούνται από τη μουσική και προβάλλουν σε κάθε βήμα τους την πατρίδα μας, την «Όμορφη Ελλάδα», όπως έχουν τιτλοφορήσει τη νέα σειρά των συναυλιών τους. Έτσι, προσπαθούν να ανατρέψουν τη θολή εικόνα που έχει δημιουργηθεί για την Ελλάδα στο εξωτερικό. Ο λόγος για τη Σόνια Θεοδωρίδου από τη Βέροια, το Θεόδωρο Ορφανίδη από το Κιλκίς, τον Αθανάσιο Σίμογλου από το Διδυμότειχο.
Από το Βερολίνο, με τη δισκογραφική εταιρεία «The human voice», που έχουν δημιουργήσει, ασχολούνται με νέες μουσικές παραγωγές Ελλήνων συνθετών και Ελλήνων ποιητών. Ακόμη, ανακαλύπτουν νέους μουσικούς και παίζουν τη μουσική τους σε μεγάλες αίθουσες της Ευρώπης.

Την Παρασκευή  27 Ιανουαρίου 2012, στις 8.30 μ.μ., στο Στέκι της Πολιτιστικής Κίνησης Ν. Ροδόπης (Φιλίππου 31), η ομάδα αυτή θα παρουσιάσει το καινούριο CD  “CAVAFY – SHADES OF LOVE…” με ποιήματα του μεγάλου Έλληνα ποιητή Κωσταντίνου Καβάφη, μελοποιημένα από το Θρακιώτη  συνθέτη  Dr. Αθανάσιο Σίμογλου, που ζει και εργάζεται στη Στουτγκάρδη. Μετά την παρουσίαση του CD από τη Δώρα Κάσσα-Παπαδοπούλου, Φιλόλογο και Γενική Γραμματέα της Πολιτιστικής Κίνησης  Ν. Ροδόπης θα ακολουθήσει ένα μικρό ρεσιτάλ της Σόνιας Θεοδωρίδου με τραγούδια που περιέχονται στο CD. Μαζί της στο πιάνο ο Μάρκος Κώτσιας.
Οι παρευρισκόμενοι θα έχουν την ευκαιρία να κουβεντιάσουν με τους καλλιτέχνες και συντελεστές του έργου.
Την εκδήλωση διοργανώνουν τα βιβλιοπωλεία «+Βιβλία Καφετζή» (Ορφέως 1) και η Πολιτιστική Κίνηση Ν. Ροδόπης. Τηλέφωνα επικοινωνίας 2531081181, 2531071171 και 6975910734.
Χορηγός επικοινωνίας: «Παρατηρητής της Θράκης».

Λίγα λόγια για τους δημιουργούς :

Η σοπράνο Σόνια Θεοδωρίδου γεννήθηκε στη Βέροια. Αποφοίτησε από το Εθνικό Ωδείο «Μανώλης Καλομοίρης»  με διάκριση και με βραβείο «Άριστης και Διακεκριμένης Εκτέλεσης», ενώ της  χορηγήθηκε η υποτροφία «Μαρία Κάλλας», για να πραγματοποιήσει περαιτέρω σπουδές στη Μουσική Ακαδημία της Κολωνίας και αργότερα στο Λονδίνο. Από το Μάρτιο του 2010 είναι καθηγήτρια τραγουδιού στο Πανεπιστήμιο Καλών Τεχνών του Βερολίνου, όπου και διαμένει μόνιμα.
Έχει εμφανισθεί στα πιο σημαντικά λυρικά θέατρα της Ευρώπης. Ως σολίστ έχει δώσει πολυάριθμες συναυλίες και ρεσιτάλ τραγουδιού σε Κολωνία, Βουδαπέστη, Ιταλία, Ισραήλ, Λισαβόνα, Τόκιο, Φρανκφούρτη, Μόναχο κ.λ.π. και έχει συνεργαστεί με διάσημους μαέστρους απ' όλο τον κόσμο.  Το κλασικό της ρεπερτόριο περιλαμβάνει τους πιο σημαντικούς ρόλους όπερας. Έχει κυκλοφορήσει δύο CD με όπερες, την «La Callisto» του Cavalli και την «Conrois and his copies» του Περικλή Κούκου. Επίσης τα CD «Η Σόνια Θεοδωρίδου συναντά το Μάνο Χατζηδάκι» (Σείριος), «Ρεσιτάλ» (Σείριος - Οδός Πανός), Γιάννη Μαρκόπουλου «Αναγέννηση» (Κίνησις), Θάνου Μικρούτσικου «Warna» (Arcardia), Χάρη Περσίδη «Storiae d’ Amor» (Eros), «Arie Antiche» (Legend Classics), "Sonia Thedoridou sings Jacques Brel" (Et'cetera), Θανάση Μωραϊτη  «Pictures for the sadness of the blonde girls and of Eleni» (EMI Classics), Γιάννη Κωνσταντινίδη «30 Songs» (The Human Voice), «Cavafy – Shades of Love…» (The Human Voice).

Ο μαέστρος Θεόδωρος Ορφανίδης κατάγεται από το Κιλκίς.
Σπούδασε μουσική στη Θεσσαλονίκη όπου και ανέλαβε τη θέση του βοηθού μαέστρου στη χορωδία και ορχήστρα του Αγίου Χρυσοστόμου υπό τη διεύθυνση του Χρυσόστομου Σταμούλη. Το 2005 πήγε στην Ολλανδία. Εκεί συνεργάστηκε με μουσικά σύνολα ως προσκεκλημένος μαέστρος.
Μαθήτευσε δίπλα σε μεγάλους Ευρωπαίους και Έλληνες μαέστρους και διηύθυνε ορχήστρες στην Ελλάδα και σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες.
Το 2010 ίδρυσε μαζί με τη σύζυγό του Σόνια Θεοδωρίδου την «Orchestra mobile»,  την πρώτη ορχήστρα που φέρνει κοντά μουσικούς από ολόκληρη την Ευρώπη. Αυτή τη στιγμή η «Orchestra mobile» δραστηριοποιείται στο Βερολίνο, στην Αθήνα, στο Άμστερνταμ κ.α.
 
Ο συνθέτης Αθανάσιος Σίμογλου γεννήθηκε το 1954 στο Διδυμότειχο.
Στα δέκα του χρόνια ξεκίνησε τα μαθήματα Μουσικής και Τρομπέτας. Μέχρι το 1970 έπαιζε Τρομπέτα στη Φιλαρμονική του Δήμου.
Σπούδασε πιάνο και σύνθεση στο Κρατικό Ωδείο Βορείου Ελλάδος, ενώ μεταξύ 1974 και 1981 σπούδασε Ιατρική στο Πανεπιστήμιο του Μιλάνου στην Ιταλία.
Ένα χρόνο αργότερα μετοίκησε στη Στουτγκάρδη της Γερμανίας όπου διατηρεί ιατρείο μέχρι και σήμερα. Παράλληλα ασχολείται με τη σύνθεση.
 
Ο πιανίστας Μάρκος Κώτσιας γεννήθηκε το 1986 στην Αθήνα και άρχισε σπουδές πιάνου σε ηλικία 13 ετών με δάσκαλο το Γιώργο Ιωαννίδη. Το 2004 εισήχθη στη Σχολή Μουσικών Σπουδών. Παράλληλα ολοκλήρωσε τις θεωρητικές και πιανιστικές του σπουδές στο Ωδείο Φίλιππος Νάκας.
Το 2008 απέσπασε το Α' βραβείο στο διαγωνισμό YAMAHA και εισήχθη στην Ανώτατη Μουσική Ακαδημία της Στουτγκάρδης, στην τάξη του Andre Marchand. 
Εμφανίζεται σε συναυλίες στην Ελλάδα και τη Γερμανία.

........................................................................................

Εισήγηση : Δώρα Κάσσα Παπαδοπούλου 



Αγαπητοί προσκεκλημένοι,
Απόψε καλωσορίζουμε με ανυπόκριτη χαρά και αληθινή υπερηφάνεια μια ξεχωριστή ομάδα συμπατριωτών μας, που ζουν και δημιουργούν ως μουσικοί στην Ευρώπη, έχοντας ως βάση τους τη Γερμανία και ειδικότερα το Βερολίνο, την πιο φιλόξενη, την πιο ανοιχτή στους καλλιτέχνες και στους διανοούμενους πόλη του κόσμου.
- Πρόκειται για τη Σοπράνο Σόνια Θεοδωρίδου από τη Βέροια, με καταγωγή, όμως, από την πλευρά του πατέρα της από την Κομοτηνή.
-  Το μαέστρο Θεόδωρο Ορφανίδη, με καταγωγή από το Κιλκίς.
-  Το συνθέτη και γιατρό Αθανάσιο Σίμογλου, που γεννήθηκε στο Διδυμότειχο.
-  Τον πιανίστα Μάρκο Κώτσια, το Βενιαμίν της ομάδας, εφόσον γεννήθηκε στην Αθήνα μόλις το 1986.
Στο εύλογο ερώτημά σας τι ζητούν αυτοί οι πολίτες του κόσμου, αυτοί οι διεθνούς φήμης μουσικοί δημιουργοί, που ερμήνευσαν σχεδόν όλους τους μεγάλους λυρικούς ρόλους, που έδωσαν συναυλίες στα πιο σημαντικά λυρικά θέατρα της Ευρώπης, σε χώρους μικρούς, της ελληνικής επαρχίας ακατάλληλους ίσως για την υψηλή τέχνη τους, όπως είναι τα βιβλιοπωλεία Καφετζή στην Ξάνθη και στην Αλεξ/πολη και το Στέκι της Πολιτιστικής Κίνησης στην Κομοτηνή;
Η απάντηση είναι τόσο απλή και καθαρή, όσο είναι η ματιά τους και η τέχνη τους:
1. Είναι συνειδητή η επιλογή τους να φέρουν την τέχνη τους κοντά στους απλούς ανθρώπους και διαμέσου της τέχνης τους να στηρίξουν σε καιρούς χαλεπούς το ηθικό και την αξιοπρέπεια των συμπολιτών τους.
2. Είναι συνειδητή η επιλογή τους να εκφράσουν μια αδιαπραγμάτευτη αλήθεια, ότι ο λαός μας μέσα και έξω από την καθημαγμένη πατρίδα παράγει πολιτισμό υψηλού επιπέδου, που δεν αμφισβητείται ως αξία, που δεν υποθηκεύεται ως αγαθό, που δεν ξεπουλιέται με τοκογλυφικούς όρους.
3. Άλλωστε και στο εξωτερικό οι εμπνευσμένοι αυτοί καλλιτέχνες προσπαθούν να ανατρέψουν τη θολή εικόνα, που έχει δημιουργηθεί για τη χρεοκοπημένη και αναξιόπιστη Ελλάδα, προβάλλοντας την «Όμορφη Ελλάδα». Έτσι έχουν τιτλοφορήσει τη νέα σειρά συναυλιών τους που έχουν προγραμματίσει να δώσουν στην Ευρώπη κι εδώ στην Ελλάδα.

Στην πράξη στηρίζουν όλη αυτή την καλλιτεχνική και πατριωτική – δε φοβάμαι να χρησιμοποιήσω τον όρο – προσπάθεια με δύο αποτελεσματικά μέσα:
1. Με τη δισκογραφική τους εταιρία “The Human Voice”, που σημαίνει η ανθρώπινη φωνή και η οποία ασχολείται με νέες παραγωγές Ελλήνων Συνθετών και νέων μουσικών απ’ όλη την Ευρώπη με μοναδικό κριτήριο να είναι ποιοτική η μουσική τους.
2. Με την “Orchestra Mobile”, την Κινητή Ορχήστρα, που ίδρυσαν η Σόνια Θεοδωρίδου και ο μαέστρος Θεόδωρος Ορφανίδης το 2010, ενώνοντας μουσικούς απ’ όλη την Ευρώπη, από το Όσλο μέχρι την Αθήνα, απ’ το Άμστερνταμ, το Βερολίνο και τη Βαρσοβία μέχρι τη Λισαβόνα. Οι μουσικοί αυτοί κομίζουν στο παίξιμό τους τη διαφορετικότητα της προσωπικότητάς τους, αλλά και τη διαφορετικότητα της μουσικής τους παράδοσης και παιδείας, δίνοντας έτσι ένα ξεχωριστό μουσικό στίγμα στην  “Orchestra Mobile”.
Κι ερχόμαστε τώρα στην αφορμή της σημερινής μας συνάντησης με τη Σόνια Θεοδωρίδου και τους εμπνευσμένους συνεργάτες της. Είναι η παρουσίαση του νέου ψηφιακού δίσκου τους «Cavafy, Shades of love», «Κωνσταντίνου Καβάφη, Της Αγάπης οι Σκιές».

Για Νάρθουν
Ένα κερί αρκεί.                     Το φως του το αμυδρό
αρμόζει πιο καλά,                  θάναι πιο συμπαθές
σαν έρθουν της Αγάπης,         σαν έρθουν η Σκιές.

Ένα κερί αρκεί.                      Η κάμαρη απόψι
να μη έχει φως πολύ.             Μέσα στην ρέμβην όλως
και την υποβολή,                   και με το λίγο φως -
μέσα στην ρέμβην έτσι            θα οραματισθώ
για νάρθουν της Αγάπης,        για νάρθουν η Σκιές.

Κωνσταντίνος Π. Καβάφης


Σ’ αυτό το ερωτικό ποίημα του Κ.Π. Καβάφη, γραμμένο στα 1919, με τη δική του ιδιαίτερη γραφή, οφείλεται ο τίτλος της Συλλογής. Το ποίημα περιέχεται βέβαια ανάμεσα στη 12 που μελοποίησε ο συνθέτης Αθανάσιος Σίμογλου. Δεν θα τα διαβάσουμε όλα, ούτε, βέβαια, θα τα αναλύσουμε. Η βραδιά δεν είναι φιλολογική, αλλά μουσική. Ωστόσο, θα μου επιτρέψετε να σας διαβάσω κι άλλο ένα κι αυτό μελοποιημένο απ’ τον Αθανάσιο Σίμογλου, γιατί μαζί με το προηγούμενο με βοήθησαν να καταλάβω, γιατί επέλεξαν οι συντελεστές του δίσκου να μελοποιήσουν, να ενορχηστρώσουν και να ερμηνεύσουν αισθαντικά και συγκλονιστικά την ποίηση του Καβάφη.

Εκόμισα εις την Τέχνη

Κάθομαι και ρεμβάζω.              Επιθυμίες κ' αισθήσεις
εκόμισα εις την Τέχνην -         κάτι μισοειδωμένα,
πρόσωπα ή γραμμές.              ερώτων ατελών
κάτι αβέβαιες μνήμες.             Ας αφεθώ σ' αυτήν.
Ξέρει να σχηματίσει                Μορφήν της Καλλονής.
σχεδόν ανεπαισθήτως             τον βίον συμπληρούσα,
συνδυάζουσα εντυπώσεις,       συνδυάζουσα τες μέρες.

Κωνσταντίνος Π. Καβάφης

Όπως ο Καβάφης, έτσι και οι συντελεστές του δίσκου αφέθηκαν στη ρέμβη της Τέχνης και εκόμισαν στην Τέχνη, όπως ακριβώς και ο ποιητής, της επιθυμίες τους, τις αισθήσεις τους, την αισθαντικότητα, την ομορφιά της μουσικής τους, που συμπληρώνει τη ζωή και την αναβαθμίζει, ενώ συγχρόνως μπορεί να της χαρίσει μέχρι και την αθανασία.
Υπάρχουν, νομίζω, κι άλλες αναλογίες ανάμεσα στον Αλεξανδρινό ποιητή και στους σύγχρονους μελωδούς του. Ο Καβάφης ζει στην Αλεξάνδρεια, σε μια κοσμοπολίτικη κοινωνία, όπου συναντιούνται γλώσσες, λαοί και πολιτισμοί. Εξάλλου σκηνοθετικά η ποίησή του κινείται ανάμεσα στην Αλεξάνδρεια, την Αντιόχεια και στο χώρο της ανατολικής Μεσογείου.

Ανάλογοι πολίτες του κόσμου, με ελληνική καταγωγή και με πλούσια βιώματα Ελλήνων της Διασποράς, απαλλαγμένα από τους αρχοντοχωριατισμούς των Ελλαδιτών, είναι τόσο ο συνθέτης Αθανάσιος Σίμογλου, όσο και ο μαέστρος Θεόδωρος Ορφανίδης μαζί με τη σοπράνο Σόνια Θεοδωρίδου, εφόσον ζουν και δημιουργούν στο κοσμοπολίτικο Βερολίνο. Κουβαλούν, ωστόσο, μέσα τους μια εξιδανικευμένη Ελλάδα. Κουβαλούν μέσα τους και αποστάζουν ατόφια τη μουσική της παράδοση και ταυτόχρονα μελετούν και αφήνονται ανοιχτοί σ’ όλα τα ευρωπαϊκά, κλασικά και σύγχρονα μουσικά ρεύματα.
Και μια τελευταία αναλογία.
Ο ποιητής Καβάφης δουλεύει πολύ το έργο του. Στο προσυγγραφικό στάδιο μελετάει ιστορικές πηγές από τους Αλεξανδρινούς χρόνους, την Ύστερη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία, το Βυζάντιο και λιγότερο από την εποχή του Ομήρου. Διερευνά τις σκέψεις και τις στάσεις των ηρώων του σε εποχές κρίσης. Διερευνά τα προσωπικά του βιώματα και τις ιδιαίτερες εμμονές του.
Κατά το συγγραφικό στάδιο, λεπτολογώντας, προσέχει την ποιητική γραφή του ως λέξη, ως στίχο, ως περιεχόμενο, ακόμη και ως εκδοτική παρουσία. Ο Καβάφης στάθηκε πολύ αυστηρός κριτής του εαυτού του. Είναι χαρακτηριστικό ότι από την ποιητική παραγωγή του επέλεξε για να τον αντιπροσωπεύουν μόλις 154 ποιήματα. Τα υπόλοιπα τα αποκλήρωσε. Έτσι, εκόμισε στην τέχνη μια ποίηση εξαιρετικά συμπυκνωμένη, διαυγή σαν απόσταγμα, ακριβή - καμιά λέξη δεν περισσεύει - , με λογική οξύτητα, αδιάπτωτη ειρωνεία, κάποτε πλημμυρισμένη από συναισθηματισμό ή από μια ηδυπάθεια ή τόσο στοχαστική, ώστε να εκπέμπει ένα σαφές ηθικό δίδαγμα.
Με ανάλογη προσήλωση στην τέχνη τους, με ανάλογη μουσική μελέτη και έρευνα, με συνεχή αναγωγή στα πλούσια προσωπικά και μουσικά βιώματά τους, με εξαντλητικές πρόβες και ενδελεχή επεξεργασία κάθε μουσικής φράσης, εργάστηκαν και εργάζονται τόσο η Σοπράνο Σόνια Θεοδωρίδου όσο και ο μαέστρος Θεόδωρος Ορφανίδης και ο συνθέτης Αθανάσιος Σίμογλου. Το αποτέλεσμα είναι ένας δίσκος «χάρμα ώτων», μια μουσική απόλαυση υψηλή, ικανή να διαλύει - έστω και για λίγο - το γκρίζο και θαμπό στοιχείο της ζωής μας.
Είμαστε εδώ ακριβώς για να ζήσουμε αυτή τη μαγεία!
Σας ευχαριστώ

....................................................................................

Φωτογραφίες από την εκδήλωση :