Π.Κ.Ρ. - Προβολή της ταινίας "Άλεξ"

Λίγα λόγια για την ταινία και τον πρωταγωνιστή της

Ο Άλεξ είναι εικοσιπέντε χρονών. Είναι τετραπληγικός ύστερα από ένα ατύχημα στη θάλασσα πριν από τέσσερα χρόνια. Από τότε κολυμπάει για να ξεπεράσει τον εαυτό του και για να μετατρέψει την αναπηρία του σε ευκαιρία, ενώ λαμβάνει μέρος στους Παραολυμπιακούς αγώνες της Αθήνας το 2004. Στο κολυμβητήριο, η προπονήτρια του, η Μαρία, τον προπονεί σκληρά πρωί και βράδυ. 'Έχει αγωνία και συγκινείται εύκολα, όταν βρίσκεται αντιμέτωπη με κάποιες καταστάσεις. Θέλει όμως να πιστέψει σε ένα μετάλλιο. Ο Άλεξ, πιο συγκρατημένος, είναι ρεαλιστής. Η οικογένεια αλλά και οι φίλοι του είναι πάντα στο πλάι του, τον βοηθάνε και τον υποστηρίζουν. Θα καταφέρει να κατακτήσει το μετάλλιο που όλοι περιμένουν;

Ο Άλεξ είναι ένας σύγχρονος μαχητής. Πριν το ατύχημα ήταν αυτόνομος, ανεξάρτητος, αισιόδοξος. Έβλεπε τη ζωή με χιούμορ και αυτοσαρκασμό. Προσπαθούσε πάντα να κάνει την υπέρβαση, να ξεπερνά τον εαυτό του και να μετατρέπει τις δυσκολίες σε ευκαιρίες. Παρά το ατύχημα και την αναπηρία όλα τα στοιχεία του χαρακτήρα όχι μόνο παρέμειναν άθικτα, αλλά και ενδυναμώθηκαν. Ο Άλεξ κατάφερε να ενισχύσει την προσωπικότητά του και να εστιάσει την ενέργειά του στον αθλητισμό.

Η ταινία διηγείται την περίοδο προετοιμασίας του Άλεξ για τους Παραολυμπιακούς αγώνες της Αθήνας το 2004. Οι δημιουργοί της υπογραμμίζουν τον πυρήνα της ταινίας : «Με κεντρικό νήμα της ιστορίας τον αθλητισμό, θα διηγηθούμε από τη μια πώς ένας άνθρωπος μετά από ένα τόσο καθοριστικό ατύχημα μπορεί να μετατρέψει την αναπηρία του σε ευκαιρία και από την άλλη πώς ο Άλεξ θα ξαναδώσει μια νέα κοινωνική διάσταση στη ζωή του.»

Ο Άλεξ έχει ανάγκη από φίλους και κοινωνική ζωή. Γι' αυτό η κάμερα εντάσσει και αυτό το κομμάτι της ύπαρξής του Άλεξ στην ταινία και τον ακολουθεί στις εξόδους και τις εκδρομές του. Ένα παράπονο του Άλεξ είναι πως όλες οι σύγχρονες ταινίες με θέμα την τετραπληγία, (Million dollar baby και Mar adentro/Η Θάλασσα μέσα μου), τελειώνουν με ευθανασία. Ο ίδιος καθαρά και με επιμονή δηλώνει ότι θέλει να ζήσει.