Κάτω από το Γαλατόδασος / Under Milkwood


Η ομάδα Angelus Novus επαναλαμβάνει τη μεγάλη επιτυχία της : Κάτω από το Γαλατόδασος, "ένα έργο για φωνές", κύκνειο άσμα του σημαντικού Ουαλού ποιητή Ντύλαν Τόμας (1914-1953), από 1 Δεκεμβρίου 2016, στο Θέατρο Αυλαία (Θεσσαλονίκη), σε σκηνοθεσία Δαμιανού Κωνσταντινίδη.

Μια παράσταση αστεία και ποιητική όπου όλα φτιάχνονται από τους ηθοποιούς : ήχοι, μουσικές, τραγούδια, σκηνές. Μια παράσταση από ανθρώπους για ανθρώπους. Μια παράσταση επίκαιρη εξ αντιδιαστολής.

Η χαρά και η λειτουργία της ποίησης
ήταν και είναι να δοξάζει τον άνθρωπο
-που είναι το ίδιο με το να δοξάζει τον Θεό.
Dylan Thomas

Το Κάτω από το Γαλατόδασος περιγράφει με ανεπανάληπτο τρόπο, μέσα από αφηγήσεις, διαλογικές σκηνές και τραγούδια, μια μέρα από τη ζωή των κατοίκων ενός φανταστικού παραθαλάσσιου Ουαλέζικου χωριού, του Χλαρέγκιμπ.
Ιδιαίτερο χωριό, κάτοικοι ιδιαίτεροι, στα όρια της ηθικής αλλά και στα όρια της τρέλας, ιδωμένοι μέσα από ένα βλέμμα που δεν κρίνει ούτε καταδικάζει, αλλά που αγκαλιάζει και αποδέχεται όλες τις παραξενιές, τα ελαττώματα και τις αποτυχίες με κατανόηση, συμπόνοια και καλοπροαίρετο χιούμορ.
Αν υπάρχει ένας πρωταγωνιστής στο Γαλατόδασος, τότε σίγουρα δεν είναι κάποιος από τους πολυάριθμους χαρακτήρες που παρελαύνουν σ’ αυτό, αλλά η ίδια η γλώσσα. Χάρη στην ποιητική της διάσταση και τον λεκτικό της πλούτο, τόσο τα πρόσωπα και οι ιδιοτροπίες τους, όσο και η καθημερινότητά τους, που μοιάζει στατική, καθότι επαναλαμβανόμενη πανομοιότυπα από μέρα σε μέρα, ανυψώνονται και καθαγιάζονται.
Είναι ίσως το μοναδικό έργο που μας δίνει μια ιδέα για το τι θα μπορούσε να είναι η ευτυχία χωρίς να γίνεται ανιαρό, κι αυτό οφείλεται στην οργιαστική ποίησή του, την υψηλή αίσθηση του κωμικού που το διατρέχει, τη χαρά της ζωής που καταφέρνει να μεταδώσει. Εδώ, η ευτυχία είναι πάνω απ’ όλα οι λέξεις.
Το Γαλατόδασος είναι αυτό που έχουμε για πάντα χάσει, ή μάλλον αυτό που θάψαμε βαθιά μέσα μας, αυτό που μέσα μας έχει δραματικά απομακρυνθεί. Ο παράδεισος ή η αθωότητα. Η αγάπη ή η τρέλα. Η ελευθερία. Η πρώτη ποίηση της ζωής.Η ταυτότητα της παράστασης

Έργο : Κάτω από το Γαλατόδασος / Under Milkwood

Συγγραφέας : Dylan Thomas

Μετάφραση: Κατερίνα Αγγελάκη-Ρουκ [ link : 1 ]

Σκηνοθεσία : Δαμιανός Κωνσταντινίδης [ links : 1 - 2 - 3 - 4 - 5 - 6 - 7 - 8 ]

Σκηνικά - Κοστούμια : Απόστολος Αποστολίδης

Μουσική : Κωστής Βοζίκης [ links : 1 - 2 - 3 - 4 ]

Επιμέλεια κίνησης : Αντιγόνη Μπάρμπα [ links : 1 - 2 - 3 ]

Φωτισμοί : Έλενα Κώτση - Ελένη Τσόνα

Βοηθός σκηνογράφου : Ελίνα Ευταξία

Βοηθός σκηνοθέτη : Αναστασία ΜπάρκαΠαίζουν (με αλφαβητική σειρά) :

Εβίτα Αγαϊτση

Δημήτρης Δάγκαλης

Αργύρης Ζαφείρης

Δανάη Κλάδη [ links : 1 - 2 - 3 ]

Αναστασία Μιροσνιτσένκο [ links : 1 - 2 ]

Χρήστος Παπαδόπουλος [ links : 1 - 2 - 3 - 4 - 5 - 6 ]

Μαρία Ιωάννα Παπαθανασίου [ links : 1 - 2 ]

Στεργιάνα Τζέγκα [ link : 1 ]

Νίκος Τσολερίδης


Teaser : Αλέξης Τσιάμογλου : https://vimeo.com/tsiamoglou


Θέατρο ΑΥΛΑΙΑ - Πλατεία Χ.ΑΝ.Θ. (πλευρά Τσιμισκή) - Θεσσαλονίκη
Κράτηση εισιτηρίων : 2310237700
Ώρες Λειτουργίας Ταμείου : 10.30 π.μ. - 1.30 μ.μ., 5.30 μ.μ. - 9.00 μ.μ.


Παραστάσεις :

Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο στις 9.00 μ.μ.
Κυριακή στις 8.00 μ.μ.


Έναρξη : Πέμπτη 1 Δεκεμβρίου 2016


Εισιτήρια : 12 ευρώ [κανονικό], 8 ευρώ [φοιτητικό], 5 ευρώ [άνεργοι, ατέλειες, κλπ.]


Το εξαιρετικό τρέιλερ του Αλέξη Τσιάμογλου :Ντίλαν Τόμας (Πηγή : Μεταίχμιο)

Ο Ντίλαν Τόμας γεννήθηκε στο Σουόνζι της Ουαλίας στις 27 Οκτωβρίου 1914, σ’ ένα περιβάλλον που σημαδεύτηκε από εντάσεις ανάμεσα στην αγγλόφωνη και την τοπική κουλτούρα, παρά το ότι ο ίδιος δεν διδάχθηκε ποτέ ουαλικά. Δημοσίευσε ποιήματά του στα αγγλικά, για πρώτη φορά, στην εφημερίδα Sunday Referee, στη στήλη Poet's Corner, τo 1933. Το 1937 ο Ντίλαν Τόμας παντρεύτηκε την Κέιτλιν Μακναμάρα, με την οποία έμελλε να αποκτήσει τρία παιδιά. Το 1936 εκδόθηκε η δεύτερη ποιητική συλλογή του με τίτλο 25 Ποιήματα και το 1940 η συλλογή διηγημάτων Πορτρέτο του καλλιτέχνη ως νεαρού σκύλου. Εκτός από ποιήματα, ο Ντίλαν Τόμας έγραψε διηγήματα, σενάρια για τον κινηματογράφο (Strand Films) και το ραδιόφωνο (BBC), καθώς και το ραδιοφωνικό θεατρικό έργο Under Milkwood (Κάτω από το γαλατόδασος, ελλ. έκδ. Ερμείας, μετάφραση Κατερίνας Αγγελάκη-Ρουκ), που παίζεται μέχρι σήμερα. Το 1953, σε ηλικία 39 ετών, με υγεία φθαρμένη από το αλκοόλ, κατά τη διάρκεια του τέταρτου κύκλου διαλέξεών του στις Ηνωμένες Πολιτείες, ο Ντίλαν Τόμας κατέρρευσε στο ξενοδοχείο του στη Νέα Υόρκη. Πέθανε στις 9 Νοεμβρίου 1953.


- Μια άλλη προσέγγιση για τη ζωή και το έργο του Ντίλαν Τόμας μπορείτε να διαβάσετε εδώΘέατρο Αυλαία

Το Θέατρο Αυλαία είναι ένας από τους ιστορικότερους χώρους πολιτισμού της Θεσσαλονίκης με δραστηριότητα από το 1936. Το 2005 καταστράφηκε ολοσχερώς από πυρκαγιά και η Πολιτεία Τεχνών ανέλαβε τη λειτουργία του από τον Ιανουάριο του 2012.
Πολύ σύντομα το Θεάτρο κατάφερε κερδίσει την καθολική αποδοχή του κοινού και να γίνει ένας σύγχρονος πολυ-πολιτισμικός χώρος συνάντησης και ανταλλαγής των τεχνών και των ανθρώπων. Θεατρικές παραστάσεις σε εναλλασσόμενο ρεπερτόριο υψηλών ποιοτικών απαιτήσεων, συμπράξεις και συνεργασίες με σημαντικούς θεατρικούς φορείς από ολόκληρη την Ελλάδα και το εξωτερικό, υποστήριξη της εγχώριας δραματουργίας, λειτουργία παιδικής και εφηβικής σκηνής, παραστάσεις χορού, μουσικές εκδηλώσεις, παρουσιάσεις βιβλίων, φιλανθρωπικές εκδηλώσεις, εικαστικές εκθέσεις, ημερίδες είναι μερικές από τις δράσεις του Θεάτρου Αυλαία.