Π.Κ.Ρ. - Τιμητικό αφιέρωμα στην τρίτη ηλικία

Με μεγάλη συμμετοχή ατόμων της τρίτης ηλικίας από τα δύο Κ.Α.Π.Η. της πόλης μας, που ήταν οι επίτιμοι προσκεκλημένοι της εκδήλωσης, πραγματοποιήθηκε στο Στέκι της Πολιτιστικής Κίνησης Ν. Ροδόπης (Φιλίππου 31 - Κομοτηνή) το "Τιμητικό αφιέρωμα στην τρίτη ηλικία", το Σάββατο 5 Νοεμβρίου 2016.
Την εκδήλωση που συνδιοργάνωσαν οι Σύλλογοι :
- Πολιτιστική Κίνηση Ν. Ροδόπης,
- Σύλλογος Φίλων Χορωδιακής Μουσικής "Ο Εύμολπος", και
- Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία - Παράρτημα Ροδόπης,
τίμησαν με την παρουσία τους ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής κ. Παντελεήμων, οι υπεύθυνοι του Κέντρου Μέριμνας και Αλληλεγγύης του Δήμου Κομοτηνής και πλήθος συμπολιτών μας.


Χαιρετισμό προς τους παρόντες απηύθυναν ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής κ. Παντελεήμων και ο Πρόεδρος του ΚΕ.ΜΕ.Α. Δήμου Κομοτηνής κ. Γιάννης Γκαράνης, επαινώντας ταυτόχρονα τη δημοσιογράφο Μαρία Νικολάου και την εξαιρετικά τεκμηριωμένη ταινία της.

Την εκδήλωση προλόγισε, εκ μέρους των Συλλόγων, η κ. Δώρα Κάσσα - Παπαδοπούλου, Γενική Γραμματέας της Πολιτιστικής Κίνησης Ν. Ροδόπης, ως εξής :

"Αγαπητοί προσκεκλημένοι,
Φίλες και φίλοι της Πολιτιστικής Κίνησης

Ως σύλλογος, έχοντας συμπληρώσει 40 χρόνια ύπαρξης και συνεχούς δράσης, τα περισσότερα από τα παλιά μέλη μας αλλά και πολλοί φίλοι της Πολιτιστικής Κίνησης ανήκουμε πλέον στην τρίτη ηλικία.
Αν σκεφτεί κανείς ότι ξεκινήσαμε αυτήν τη δημιουργική πορεία αμέσως μετά την Μεταπολίτευση το 1974 ως Νέοι Επιστήμονες όχι πάνω από 22 έως 25 χρονών, καταλαβαίνετε σήμερα τη συγκίνησή μας που σας έχουμε εδώ στο Στέκι και την απόφασή μας να μοιραστούμε μαζί σας τη χαρά της ύπαρξης και της δημιουργίας
- Γιατί είναι χαρά και ευλογία πρώτα - πρώτα να ζούμε και μετά να συνεργαζόμαστε και να συνδημιουργούμε - είτε είμαστε ώριμοι είτε βρισκόμαστε σε μικρότερη ηλικία - εκδηλώσεις που αγκαλιάζουν όλες τις ηλικίες και όλο το φάσμα του πολιτισμού, από την παράδοση μέχρι τα τελευταία επιτεύγματα της επιστήμης και της τεχνολογίας
- Είναι χαρά και ευλογία που απόψε είμαστε εδώ για να απολαύσουμε, στο πλαίσιο του τιμητικού αφιερώματος στην τρίτη ηλικία, τρία πολιτιστικά αγαθά.

- Πρώτα τη βραβευμένη από το Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης 2016 ταινία μικρού μήκους της δημοσιογράφου Μαρίας Νικολάου "Μάνες και Κόρες".
Η ταινία καταγράφει όψεις της ζωής των εργατριών μεταξιού του Σουφλίου κατά τη δεκαετία του '30, δεκαετία μεταίχμιο μεταξύ της Μικρασιατικής Καταστροφής και των εξίσου ανομολόγητων πληγών της Κατοχής και του Εμφυλίου.
Η Μαρία Νικολάου έθεσε ως στόχο ζωής την ποιοτική δημοσιογραφία και την υπηρετεί με ευθύνη και συνέπεια, βάζοντας στο επίκεντρό της τον καθημερινό άνθρωπο με τις επιτυχίες και τα προβλήματά του, γιατί πιστεύει ότι, αν μεγεθυνθούν αναλογικά, μας δίνουν τα επιτεύγματα ή τα προβλήματα της ευρύτερης κοινωνίας.
Στην ταινία της "Μάνες και Κόρες" μας δείχνει με τρόπο ανάγλυφο πόσο μόχθησαν οι μεταξεργάτριες του Σουφλίου για να στηρίξουν οικονομικά τις οικογένειές τους, τον τόπο τους και την πατρίδα, ενώ μας δημιουργεί και τον εύλογο συνειρμό ότι ακόμη και σήμερα, οι ίδιοι άνθρωποι, σε προχωρημένη πλέον ηλικία, και ενώ δεν είναι οικονομικά ενεργοί, εξακολουθούν με τις πενιχρές συντάξεις τους να κάνουν το ίδιο ακριβώς :
Να διατηρούν τον αυτοσεβασμό τους,
Να διατηρούν την αξιοπρέπεια της οικογένειας και
Όσο μπορούν την αξιοπρέπεια και την αξιοπιστία της πατρίδας έναντι των ακόρεστων δανειστών.


- Το δεύτερο πολιτιστικό αγαθό που θα απολαύσουμε είναι το πρόγραμμα με χορωδιακά τραγούδια, που επιμελήθηκε ο μαέστρος Σάκης Βαργεμτζίδης και ο Σύλλογος Φίλων Χορωδιακής Μουσικής "Ο ΕΥΜΟΛΠΟΣ".
Το πρόγραμμα αυτό έχει πάντα αρμονία, ρυθμό και μελωδία, δηλαδή τη συνταγή της αληθινής μουσικής. Τους ευχαριστούμε όλους από καρδιάς για την πρόθυμη συμμετοχή, τη συνδιοργάνωση και πάνω από όλα για τη μουσική τους αρτιότητα, που σήμερα την προσφέρουν ως αντίδωρο και πράξη αγάπης προς την τρίτη ηλικία.
 

- Το τρίτο πολιτιστικό αγαθό είναι ο οίνος από τα Θρακικά αμπέλια και τα εδέσματα των μελών των Συλλόγων και των ζαχαροπλαστείων Μαντενίδη, Σπίτι του γλυκού και Χατζή.
Αυτά θα τα απολαύσουμε με μέτρο και σύνεση για λόγους ευνόητους.

Τελειώνω με τις ευχαριστίες προς το Παράρτημα Ροδόπης της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας για τη συμμετοχή του στην εκδήλωση αλλά και για τις μικρές συμβουλές που μας απηύθυναν οι γιατροί και οι νοσηλευτές του για τη λεγόμενη ενεργό γήρανση.
Γιατροί και οι νοσηλευτές, λοιπόν, μας προτρέπουν να φροντίζουμε προληπτικά για την υγεία και την ασφάλειά μας, παραμένοντας ενεργοί και συμμετοχικοί σε ευχάριστες δραστηριότητες, σε δράσεις κοινωνικοποίησης και σε δράσεις εθελοντισμού. Μελέτες υποστηρίζουν ότι ο εθελοντισμός στην τρίτη ηλικία κάνει τους εθελοντές να έχουν καλύτερη σωματική και ψυχική υγεία και να ζουν περισσότερα χρόνια με ποιότητα ζωής.
Εξάλλου, τα προγράμματα που ενισχύουν την κοινωνικοποίηση και προσφέρουν ψυχαγωγία παρέχουν στους ηλικιωμένους ευκαιρίες για νέες κοινωνικές επαφές και νέα ενδιαφέροντα, που τους βγάζουν από την απομόνωση και το περιθώριο της ζωής. Στην Πολιτιστική Κίνηση, για παράδειγμα, λειτουργούμε Δημιουργικό Εργαστήρι Γυναικών για πλέξιμο κάθε Τρίτη 6 - 8 το απόγευμα, Ομάδες Παραδοσιακού Χορού κάθε Πέμπτη 8 - 10 το βράδυ και Κινηματογραφική Λέσχη σχεδόν κάθε Κυριακή στις 8.30 το βράδυ.
Είστε όλοι ευπρόσδεκτοι!
Οι τελευταίες ευχαριστίες απευθύνονται προς τις χρυσοχέρες κυρίες των Συλλόγων που προσέφεραν εδέσματα και επιμελήθηκαν με την αισθητική τους την έκθεση χειροτεχνημάτων αλλά και προς τους υπεύθυνους ήχου και φωτισμού Αφεντούλη και Κυριάκο Οικονομίδη.
 

Σας ευχαριστούμε όλους."

 

Φωτογραφίες από την εκδήλωση :







 















Βίντεο με αποσπάσματα από την εκδήλωση : 




"Μάνες και Κόρες" (27' ντοκιμαντέρ της Μαρίας Νικολάου)

Λίγα λόγια για την υπόθεση :

Τον Ιούλιο του 1936, τότε που ανοίγει το "Χαρέτσι" για την αγορά των κουκουλιών, ξεκινάει η μεγάλη απεργία των σηροτρόφων και των μεταξεργατριών στην περιοχή του Σουφλίου. Κρατάει περίπου 10 μέρες. Ξεσηκώνεται όλη η επαρχία.
Το κυρίαρχο σύνθημα είναι "100 ή θάνατος" (100 δραχμές η τιμή αγοράς ανά κιλό των κουκουλιών) όπως και το "Μεροκάματο αύξηση, νερό και καλύτερες συνθήκες".
Η αγωνιστική διάθεση ήταν έντονη και η "Πνύκα" ανοιχτό βήμα για όλους : "Τις αγορεύειν βούλεται". Η αθηναϊκή δημοκρατία είχε πάρει σάρκα και οστά. Έπαιρνε τον λόγο όποιος ήθελε να εκφράσει άποψη είτε ήταν μορφωμένος ή αμόρφωτος, άντρας ή γυναίκα.
Σε τούτον τον ξεσηκωμό οι γυναίκες ισότιμα αντιμετωπίστηκαν αλλά και ισάξια αγωνίστηκαν.
Αυτές οι ημέρες άφησαν το σημάδι τους στην τοπική ιστορία αλλά και στην ιστορία της Ελλάδας. Το κέρδος; Η τιμή του κουκουλιού ανεβαίνει από τις 45 στις 75 δραχμές. Νίκη. Το κόστος; Οι πρωτεργάτες το πλήρωσαν με φυλακίσεις και εξορίες.

To ντοκιμαντέρ "Μάνες και Κόρες" της Κομοτηναίας Μαρίας Νικολάου, δημοσιογράφου της ΕΡΑ Κομοτηνής και αποφοίτου του μεταπτυχιακού προγράμματος του ΕCI "Ποιοτική Δημοσιογραφία και Νέες Τεχνολογίες" (QJNT) είναι εμπνευσμένο από τους αγώνες των μεταξεργατών και μεταξεργατριών της δεκαετίας του '30 στο Σουφλί του Έβρου. Οι πρωταγωνιστές της ιστορίας αυτής σχεδόν στο σύνολό τους είναι ηλικιωμένοι σήμερα, παιδιά χθες, που στήριζαν τις οικογένειές τους με το πενιχρό τους μεροκάματο.

Το ντοκιμαντέρ, με ουσιαστική δημοσιογραφική έρευνα και πολλά πλάνα, προβλήθηκε στο 18ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης 2016. Αποτελεί φόρο τιμής σε όλους αυτούς τους ανθρώπους που διεκδίκησαν καλύτερες συνθήκες εργασίας και ζωής.

Συντελεστές

Επιστημονική Σύμβουλος : Αφροδίτη Νικολαΐδου
Σενάριο - Σκηνοθεσία - Έρευνα : Μαρία Νικολάου
Μοντάζ : Γιάννης Νταρίδης
Μουσική : Δημήτρης Σβυντρίδης
Απόδοση στα αγγλικά : Μυρσίνη Λαντζουράκη και Τούλα Καρανδρέου

Το τρέιλερ του ντοκιμαντέρ :