Ε.Α.Ε. - Παράρτημα Ροδόπης - Κοπή βασιλόπιτας



Το Σάββατο, 11 Φεβρουαρίου 2017, ώρα 6.30 μ.μ., στη Λέσχη Κομοτηναίων πραγματοποιήθηκε η κοπή της βασιλόπιτας της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας - Παραρτήματος Ροδόπης.
Προηγήθηκαν οι διαδικασίες του χαιρετισμού του Προέδρου κ. Οδυσσέα Κουτσογιάννη προς τους παρευρισκόμενους και απολογισμού πεπραγμένων και οικονομικών για το έτος 2016 από τη Γραμματέα του Συλλόγου κ. Εύη Σακελλάρη - Μάινα.



Στη συνέχεια ακολούθησαν ουσιαστικές πράξεις συλλογικότητας και ανθρωπιάς.
- Ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης κ. Παντελεήμων ευλόγησε τη βασιλόπιτα με ευχές της εκκλησίας και της καρδιάς.
- Το Δ.Σ. τίμησε για την προσφορά τους προς την Ε.Α.Ε. - Παράρτημα Ροδόπης με πλακέτες και λόγια ειλικρινούς ευγνωμοσύνης 
--- Την Πρόεδρο της Δ.Κ.Ε.Π.Π.Α.Κ. κ. Νατάσα Λιβεριάδου
--- Το Μουσικό Σχήμα Balkanatolia δια του επικεφαλής του σχήματος κ. Χαλήλ Μουσταφά
--- Την Πολιτιστική Κίνηση Ν. Ροδόπης δια της Γραμματέως της κ. Δώρας Κάσσα - Παπαδοπούλου
--- Τη Σχολή Κλασικού Μπαλέτου & Χορού της πόλης μας Plié δια της Καλλιτεχνικής Διευθύντριας κ. Φωτεινής Κουτλογεωργίου, και
--- Τον Πολιτιστικό Σύλλογο Alma Libre δια της Προέδρου του κ. Άννας Μανίτσα.








Οι εκπρόσωποι των φορέων που τιμήθηκαν συμφώνησαν ότι η προσφορά προς τον πάσχοντα ή αναξιοπαθούντα συνάνθρωπο στις μέρες μας πρέπει να είναι το κύριο μέλημα των Συλλόγων της πόλης μας. Ο πολιτισμός έχει αξία μόνο αν έχει ανθρώπινο πρόσωπο, γι’ αυτό και κάθε πολιτιστική εκδήλωση, αν θέλει να αφήνει θετικό αποτύπωμα, πρέπει να είναι προϊόν συνέργειας και συνεργασίας πολλών φορέων και να έχει πάντοτε και μια ανθρωπιστική διάσταση.
Στη θερμή υποδοχή και φιλοξενία των προσκεκλημένων της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας - Παραρτήματος Ροδόπης συνέβαλαν όλα τα μέλη του Δ.Σ. με την εγκαρδιότητα, την ευγένεια, την περιποίησή τους και τα χειροποίητα εδέσματά τους.
Την κοπή της βασιλόπιτας τίμησαν με την παρουσία τους οι εργαζόμενοι του Γενικού Νοσοκομείου Κομοτηνής, ο Πρόεδρος του Δημοτικού μας Συμβουλίου κ. Νότης Χαραλαμπίδης, αλλά και Κομοτηναίοι και Κομοτηναίες με ευαισθησία στο θέμα της στήριξης ασθενών και στο θέμα της πρόληψης και της ενημέρωσης σχετικά με τον καρκίνο.
Ξεχώρισε, ωστόσο, η παρουσία της αειθαλούς εθελόντριας κ. Φωφώς Κουτλογεωργίου, η αύρα της οποίας μας έκανε όλους να ευχηθούμε στα φανερά και στα κρυφά να γεράσουμε με τόση ομορφιά, με τόση κομψότητα και τόση διάθεση για προσφορά όσο και η δική της.





















Ακολουθούν :

Η σύντομη τοποθέτηση του Προέδρου κ. Οδυσσέα Κουτσογιάννη για τους σκοπούς και τις δράσεις της Ε.Α.Ε. - Παραρτήματος Ροδόπης. 

"Αγαπητοί φίλοι, θέλουμε να σας θυμίσουμε ότι υπάρχουν καρκινοπαθείς. Αξίες μας είναι η αλληλεγγύη και η αγάπη. Οι δράσεις του Συλλόγου είναι πολλές, ουσιώδεις και έμπρακτες, δεδομένων των οικονομικών δυνατοτήτων μας. 
Ειδικά στο 2017 οι εκδηλώσεις μας θα βασιστούν στην πρόληψη, γιατί αυτή σώζει ζωές. Άλλωστε και ο Ιπποκράτης είπε το γνωστό : καλύτερα να προλαμβάνεις την ασθένεια παρά να την αντιμετωπίζεις. Και αυτό ισχύει σήμερα ειδικά στους καρκινοπαθείς. Πάρα πολλοί καρκίνοι, αν διαγνωστούν άμεσα, μπορούν να θεραπευτούν, όπως της μήτρας ή του μαστού που πλήττουν μεγάλο ποσοστό του γυναικείου πληθυσμού. Είναι απλές εξετάσεις που μπορούν να γίνουν από κάθε Γυναικολόγο. 
Ως Σύλλογος δεν έχουμε καμιά ειδική βοήθεια. Στηριζόμαστε στα μέλη μας που είναι περίπου 350. Τα μέλη μας δεν είναι μόνο καρκινοπαθείς αλλά και φίλοι. Το κόστος εγγραφής και μηνιαίας συνδρομής είναι πολύ χαμηλό, 5 ευρώ τον μήνα. Διατηρούμε χαμηλά το κόστος της συνδρομής μας, γιατί χρειαζόμαστε πολλά μέλη, για να υπάρχει σε μεγάλο ποσοστό η ενημέρωση, η συμμετοχή,  η αλληλεγγύη και η στήριξη των ασθενών".


Ο Απολογισμός της Ε.Α.Ε. - Παραρτήματος Ροδόπης για το έτος 2016, όπως εκφωνήθηκε από τη Γραμματέα κ. Εύη Σακελλάρη - Μάινα.

"Η Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία - Παράρτημα Ροδόπης για το έτος  2016 κινήθηκε με τις δράσεις της σε έξι άξονες :
Ενημέρωση
Πρόληψη
Στήριξη των ασθενών και των οικογενειών τους
Συνεργασία με άλλες κοινωνικές δομές
Εκπαίδευση κοινωνικών λειτουργών
Εκδηλώσεις

1. Στις 24.2.2016 πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση της Αγωγής Υγείας με θέμα : "Ψυχική και σωματική υγεία παίδων και εφήβων", σε συνεργασία με τις Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ροδόπης, στον χώρο της Καπναποθήκης. 
Η εκδήλωση είχε ενημερωτικό χαρακτήρα και έγινε στα πλαίσια της καμπάνιας του Φεβρουαρίου έναντι του παιδικού καρκίνου. 
Εισηγητές ήταν ο κ. Κωνσταντίνος Γκοτοσίδης, Ψυχίατρος - Ψυχοθεραπευτής και ο κ. Κωνσταντίνος Μάινας, Καρδιολόγος - Παιδοκαρδιολόγος.

2. Τον μήνα Φεβρουάριο έγινε τιμητική βράβευση της Ε.Α.Ε. Παραρτήματος Ροδόπης από τον Ροταριανό όμιλο Κομοτηνής για την οικονομική συνεισφορά στο χειρουργείο ενός πάσχοντος παιδιού. 

3. Τον μήνα Αύγουστο σε συνδιοργάνωση με τον Ροταριανό όμιλο Κομοτηνής "Ροδόπη", την Φιλόπτωχο Αδελφότητα Κυριών & Δεσποινίδων Κομοτηνής, τον Σύλλογο Καρκινοπαθών & Φίλων Ν. Ροδόπης "Δύναμη ψυχής", την Πολιτιστική Κίνηση Ν. Ροδόπης και το Θρακικό Ωδείο Κομοτηνής με τη στήριξη της Δ.Κ.Ε.Π.Π.Α. Kομοτηνής και Χορηγό τη Λέσχη Κομοτηναίων πραγματοποιήθηκε συναυλία με την Αλέκα Κανελλίδου στο Βυζαντινό φρούριο, με στόχο την στήριξη ασθενών συνανθρώπων μας.

4. Τον Σεπτέμβριο μαζί με όλους τους Συλλόγους του Νομού μας συμμετείχαμε  στην ιδέα της παγκόσμιας οργάνωσης "wheeling2help", στήνοντας το μεγαλύτερο αναπηρικό αμαξίδιο στην πόλη με συμμετοχή 500 ατόμων. 
Ο στόχος ήταν η αγορά ενός ακόμη αμαξιδίου για τον Σύλλογο "ΠΕΡΠΑΤΩ".

5. Τον μήνα Οκτώβριο, στο πλαίσιο της καμπάνιας κατά του καρκίνου του μαστού, πραγματοποιήθηκε συναυλία με τους BALKANATOLIA στο Στέκι της Πολιτιστικής Κίνησης Ν. Ροδόπης σε συνεργασία με την Δ.Κ.Ε.Π.Π.Α. Κομοτηνής. Η πρόεδρος της Δ.Κ.Ε.Π.Π.Α.Κ. κ. Νατάσα Λιβεριάδου έχει καταστήσει ετήσιο θεσμό το μουσικό αυτό γεγονός, το οποίο πλαισιώνουν εθελοντικά οι BALKANATOLIA με την τέχνη τους και η Πολιτιστική Κίνηση Ν. Ροδόπης με την τεχνολογική και οργανωτική της στήριξη.

6. Παράλληλα τον μήνα Οκτώβριο παρασχέθηκαν εξετάσεις μαστογραφίας δωρεάν από το Ακτινολογικό Εργαστήριο του Γ. Ν. Κομοτηνής, κατόπιν συνεννόησης με την Ε.Α.Ε. - Παράρτημα Ροδόπης.

7. Το διάστημα 20.10.2016 - 17.1.2017 πραγματοποιήθηκε εκπαίδευση φοιτητών από το τμήμα Κοινωνικής Διοίκησης του Δ.Π.Θ., στο πλαίσιο της πρακτικής τους άσκησης.

8. Τον μήνα Νοέμβριο σε συνδιοργάνωση με την Πολιτιστική Κίνηση Ν. Ροδόπης και την χορωδία "ΕΥΜΟΛΠΟΣ" πραγματοποιήθηκε Αφιέρωμα - Τιμητική εκδήλωση στην Τρίτη Ηλικία στο Στέκι της Πολιτιστικής Κίνησης Ν. Ροδόπης. 
Προβλήθηκε το ντοκιμαντέρ της δημοσιογράφου Μαρίας Νικολάου "Μάνες και κόρες", το οποίο βραβεύτηκε στο φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, ενώ ακούστηκαν τραγούδια από την χορωδία "ΕΥΜΟΛΠΟΣ".

9. Τον μήνα Δεκέμβριο στο Αμφιθέατρο του Κ.Α.Π.Η. στον χώρο του Πολύκεντρου Κομοτηνής προβλήθηκε η κινηματογραφική ταινία «Decoding Annie Parker». 
Η εκδήλωση έγινε σε συνεργασία με το τμήμα Κοινωνικής Διοίκησης του Δ.Π.Θ.

Από τις προαναφερθείσες εκδηλώσεις συν τις δωρεές και τις συνδρομές των μελών, τα έσοδα για το 2016 ανέρχονται στα 2.728,80 €. Εφόσον προστεθεί και το ταμειακό υπόλοιπο του 2015, το οποίο ήταν 3.446,48 €, το σύνολο των εσόδων για το 2016 φτάνει στα 6.175,28 €.
Από αυτά δόθηκε σε πάσχοντες άπορους συμπολίτες μας το ποσό των 4.741,00 €. 
Το ταμειακό υπόλοιπο για το 2016 είναι 978,68 €.
Διευκρινιστικά αναφέρουμε ότι κάθε απόφαση για την παροχή οικονομικής ενίσχυσης σε ασθενή λαμβάνεται ομόφωνα, μετά από συνεδρίαση του Δ.Σ. και έγκριση από την Κεντρική Διοίκηση της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας. Απαραίτητα προσκομίζεται ιατρική γνωμάτευση και ιστορικό ιατρικών εξετάσεων που πιστοποιούν τη νόσο καθώς και φορολογική ενημερότητα του ασθενούς, που πιστοποιεί την οικονομική του κατάσταση."

Αλέξανδρος Παπαδόπουλος