Ένα παιδί μετράει τ’ άστρα

Μενέλαος Λουντέμης "Ένα παιδί μετράει τ’ άστρα"
από την Παιδική Σκηνή του Νέου Θεάτρου Θεσσαλονίκης

Το έργο του Μενέλαου Λουντέμη "Ένα παιδί μετράει τ’ άστρα" θα παρουσιάσει η Παιδική Σκηνή του Νέου Θεάτρου Θεσσαλονίκης τη χειμερινή θεατρική περίοδο 2017 - 2018 στο Θέατρο "Ολύμπιον" (Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης).
Παραστάσεις θα δοθούν και σε πόλεις της Βορείου Ελλάδος σε συνεργασία και με οργανωτική υποστήριξη Δήμων και τοπικών πολιτιστικών φορέων.

Συντελεστές

Σκηνοθεσία : Γιάννης Ρήγας


Κοστούμια - Εικαστικά : Χρήστος Μπρούφας

Κίνηση - Χορογραφία : Ιωάννα Δεμερτζίδου

Βοηθός Σκηνοθέτη : Ιωάννα - Μαρκέλα Χαλκιά

Οι ηθοποιοί (με αλφαβητική σειρά) 

Μαριλένη Κουζού

Βασίλης Παπαδόπουλος

Χρήστος Παπαδόπουλος

Πέτρος Παπαζήσης

Κατερίνα Πλεξίδα

Ευτυχία Σπυριδάκη


Το "Ένα παιδί μετράει τ’ άστρα" δεν είναι τυχαία ένα από τα κλασικά έργα της νεοελληνικής λογοτεχνικής μας παράδοσης. 
Το εμβληματικό αυτό μυθιστόρημα του πολυγραφότατου Λουντέμη, μέσα από τις γλαφυρές περιγραφές και την αυθεντική γλώσσα του μας μιλά για τον Μέλιο, ένα αγόρι που παρά τις αντιξοότητες που συναντά στην πορεία του, κάνει τα πάντα για να πραγματοποιήσει το όνειρο του, να μάθει γράμματα, να πάει στο σχολείο, να μορφωθεί. Η δίψα του παιδιού για μάθηση θα το φέρει αντιμέτωπο με την αδικία και το δίκιο, την καλοσύνη και την κακία, τη φιλία και την έχθρα, την αγάπη και το μίσος. Ο Μέλιος με παντοτινούς συνοδοιπόρους του τα βιβλία θα αναζητήσει την ανθρωπιά όπου κι αν βρίσκεται.
Στις μέρες μας έχουμε περισσότερο από ποτέ την ανάγκη να μετρήσουμε ξανά τ’ άστρα και ίσως αυτή τη φορά να τα βρούμε σωστά.....
Παρέα μας σ΄αυτό το ταξίδι ο Μέλιος, η Αγράμπελη, ο Δακρυτζίκος, ο μπαρμπα Θόδος κι ο Μπίθρος......
"...Ήθελε να είναι καλός και δεν ήξερε πως... Μια μέρα κάθισε και παίδεψε το κεφάλι του. Στο τέλος το βρήκε : Θα ‘πιανε φιλία με τα βιβλία. Θα γύρευε να μάθει από κει αυτά που του ‘κρύβαν οι μεγάλοι. Θα ‘πιανε αγάπη με τις ζουγραφιές, με τα παραμύθια..."


ΝΕΟ ΘΕΑΤΡΟ Θεσσαλονίκης

Αίθουσα "Ολύμπιον" (Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης)

Πλατεία Αριστοτέλους 10, Θεσσαλονίκη 54623

Πληροφορίες : 6977445161 &  2310222299



Παραστάσεις

Κυριακή 15 Οκτωβρίου 2017 - Ώρα 11.30 π.μ.  
Θέατρο "Ολύμπιον" Θεσσαλονίκης

Σάββατο 21 Οκτωβρίου 2017 - Ώρα 6.00 μ.μ.  
Πολιτιστικό Κέντρο Άργους Ορεστικού

Παρασκευή 3 Νοεμβρίου 2017 - Ώρα 9.00 & 11.00 π.μ. 
Δημοτικό Θέατρο Νάουσας

Τρίτη 7 & Τετάρτη 8 Νοεμβρίου 2017 - Ώρα 9.00 & 11.00 π.μ.
Πνευματικό Κέντρο Δήμου Γιαννιτσών

Παρασκευή 10 Νοεμβρίου 2017 - Ώρα 9.00 & 11.00 π.μ.
Δημοτικό Θέατρο Πολυγύρου

Σάββατο 11 Νοεμβρίου 2017 - Ώρα 11.30 π.μ.
ΚινηματοΘέατρο ΣΤΑΡ Βέροιας

Κυριακή 19 Νοεμβρίου 2017 - Ώρα 11.30 π.μ.
Θέατρο "Ολύμπιον" Θεσσαλονίκης


Σημείωση : 
Μετά από την Κυριακή 19 Νοεμβρίου 2017 θα δίνονται καθημερινές παραστάσεις για τα Σχολεία στις 11.30 το πρωί στο Θέατρο "Ολύμπιον" Θεσσαλονίκης 


Κυριακή 26 Νοεμβρίου 2017 - Ώρα 11.30 π.μ.
Θέατρο "Ολύμπιον" Θεσσαλονίκης

Κυριακή 03 Δεκεμβρίου 2017 - Ώρα 11.30 π.μ.
Θέατρο "Ολύμπιον" Θεσσαλονίκης

Κυριακή 10 Δεκεμβρίου 2017 - Ώρα 11.30 π.μ.
Θέατρο "Ολύμπιον" Θεσσαλονίκης



Προπώληση εισιτηρίων : Viva.gr



Φωτογραφίες : Κώστας Αμοιρίδης

































Από την πρεμιέρα της παράστασης (15 Οκτωβρίου 2017)


Πρωϊνό Κυριακής 15 Οκτωβρίου 2017, στη Θεσσαλονίκη, στο Θέατρο "Ολύμπιον" της Πλατείας Αριστοτέλους. Ο λαμπρός ήλιος και η μαγεία της όμορφης πόλης βρέθηκαν σε πλήρη αντιστοιχία με τη γεμάτη ανθρωπιά και ζεστασιά παράσταση "Ένα παιδί μετράει τ’ άστρα" του Μενέλαου Λουντέμη σε σκηνοθεσία - διασκευή Γιάννη Ρήγα από το Νέο Θέατρο Θεσσαλονίκης.
Και το παιδί που μέτρησε τα άστρα και τα βρήκε σωστά ήταν πολύ δικό μας : Ήταν ο Κομοτηναίος Χρήστος Παπαδόπουλος, ο γιος των καλών μου φίλων Αλέκου Παπαδόπουλου και Δώρας Κάσσα, που έλαμψε ως Μέλιος Καδράς μαζί με άλλους πέντε νέους συναδέλφους του, τη Μαριλένη Κουζού, τον Βασίλη Παπαδόπουλο, τον Πέτρο Παπαζήση, την Κατερίνα Πλεξίδα και την Ευτυχία Σπυριδάκη.
Όλοι οι συντελεστές της παράστασης εξέπεμπαν - χάρη στα νιάτα και το ταλέντο τους - ένα φως αισιοδοξίας και χαράς, που διαπερνούσε τους πάνω από 600 θεατές του Θεάτρου "Ολύμπιον" και έλουζε κατευθείαν τις ψυχές μας.
Η παράσταση έμοιαζε με καλοκουρντισμένη χορογραφία, μέσα από την οποία οι ηθοποιοί, ξεδίπλωναν με μέτρο και ρυθμό τα πλούσια εκφραστικά μέσα τους και χωρίς ίχνος διδακτισμού - με μόνους οδηγούς το χιούμορ και την παιγνιώδη διάθεση - περνούσαν στο κοινό μεγάλες αξίες, τη μόρφωση, τη φιλία, την αγάπη και τη συνεχή συμφιλίωση με τους συνανθρώπους μας και τις δύσκολες συγκυρίες της ζωής μας. Πλήρως εναρμονισμένη με τον ρυθμό της παράστασης ήταν και η υπέροχη μουσική του Γιώργου Χριστιανάκη. Αξίζει να την δουν παιδιά αλλά και ενήλικες!!! Μπράβο σε όλους τους συντελεστές!
Υ.Γ: Δεν είναι τυχαίο που, ενώ ανάμεσα στο κοινό βρίσκονταν πάνω από 300 παιδιά ηλικίας 5 έως 15 χρονών, δεν ακούστηκε κατά τη διάρκεια της παράστασης ο παραμικρός θόρυβος.
Σοφία Πίτατζη
Πολιτικός Μηχανικός

...................................................................



Το παιδικό - εφηβικό θέατρο πρέπει πάνω από όλα να είναι ποιοτικό
Αυτό το στοίχημα έβαλε με τον εαυτό του ο Διευθυντής Σπουδών του Κρατικού Θεάτρου Βόρειας Ελλάδας Γιάννης Ρήγας και δημιούργησε για παιδιά και εφήβους το Νέο Θέατρο Θεσσαλονίκης, με έδρα το "Ολύμπιον" της Πλατείας Αριστοτέλους.
Και επειδή το ποιοτικό θέατρο οφείλει να στηρίζεται σε λόγο μεστό, επέλεξε να δραματοποιήσει και να ξανασυστήσει στη νέα γενιά των φανατικών πιστών των Smartphones, των Tablets και άλλων ηλεκτρονικών Gadgets κλασικά ελληνικά παιδικά και εφηβικά βιβλία. Τα βιβλία αυτά διαμόρφωσαν τον ψυχισμό αλλά και την ελληνική συνείδηση προηγούμενων γενεών. Ωστόσο, είναι βέβαιο ότι αποτελούν terra incognita (άγνωστη γη) για τη σύγχρονη γενιά και μάλλον έτσι θα παραμείνουν, καθότι η ανάγνωση κειμένων μεγαλύτερων των sms και των σχολίων του Facebook, του Instagram, του Twitter και άλλων μέσων κοινωνικής δικτύωσης αποτελεί πλέον κουραστική και ανιαρή διαδικασία.
Ο Γιάννης Ρήγας, λοιπόν, πέρυσι δραματοποίησε "Τα ψηλά βουνά" του Ζαχαρία Παπαντωνίου και συνέχισε φέτος με την ίδια εμμονή στην ποιότητα με το "Ένα παιδί μετράει τ’ άστρα" του Μενέλαου Λουντέμη.
Ο στόχος του είναι ξεκάθαρος και γι’ αυτό τίμιος : 
- Με λεπτοδουλεμένη αφαιρετική διαδικασία κρατά την ουσία του βιβλίου
- Με λιτά σκηνικά μέσα στήνει τον χώρο
- Με ακόμη πιο λιτά εκφραστικά μέσα πλάθει τους χαρακτήρες
- Χωρίς να αφήνει στην τύχη τους καμία λέξη, καμία κίνηση, κανέναν μορφασμό, κανέναν ήχο δημιουργεί μια παράσταση χορογραφημένη μέχρι την τελευταία της λεπτομέρεια
- Η παράσταση αναδεικνύει μεγάλα ανθρωπιστικά μηνύματα χωρίς ίχνος διδακτισμού και ταυτόχρονα διαγράφει με τρόπο ανάγλυφο όψεις της ελληνικής ψυχής χωρίς ίχνος λαϊκισμού
Τη λαχτάρα για μόρφωση, τη βαθιά φιλία, τη συνεχή συνύπαρξη και συμφιλίωση με τον "ξένο", τον "άλλον", τον "διαφορετικό", τα πρώτα ερωτικά σκιρτήματα, την αξία της οικογένειας ακόμη και την ενδοσχολική βία και το γλωσσικό μας ζήτημα βρήκε τρόπο να τα θέσει και να τα θίξει ο Γιάννης Ρήγας, επιχειρώντας ταυτόχρονα τη διασκευή και τη σκηνοθεσία του βιβλίου "Ένα παιδί μετράει τ’ άστρα" του Μενέλαου Λουντέμη.
Εξάλλου, οι έξι νέοι ηθοποιοί που επέλεξε, Μαριλένη Κουζού, Βασίλης Παπαδόπουλος, Χρήστος Παπαδόπουλος, Πέτρος Παπαζήσης, Κατερίνα Πλεξίδα, Ευτυχία Σπυριδάκη, έχουν σίγουρα το δικό τους άστρο, που μετρήθηκε κι αυτό και βρέθηκε σε σωστή τροχιά. Έλαμψαν πάνω στη σκηνή υποδυόμενοι ρόλους απαιτητικούς, συχνά αντιφατικούς μεταξύ τους, με μεράκι και εγρήγορση, χωρίς να καταφεύγουν σε ευκολίες και προχειρότητες που συνήθως βλέπουμε σε άλλα παιδικά θέατρα και αγανακτούμε. Άλλωστε, ο δικός τους στόχος ήταν να αναβαθμίσουν την αισθητική και την ευαισθησία των νεαρών θεατών και όχι να τους υποδείξουν λύσεις του ποδαριού.
Η τρυφερή μουσική του Γιώργου Χριστιανάκη, η λεπτοδουλεμένη κίνηση - χορογραφία της Ιωάννας Δεμερτζίδου, τα κοστούμια του Χρήστου Μπρούφα, που εύστοχα ολοκλήρωναν τους χαρακτήρες, η ακρίβεια φωτισμού και ήχου του Δημήτρη Κοκολινάκη ακολούθησαν τη συστηματική και φιλότιμη οργανωτική προσπάθεια της Ιωάννας - Μαρκέλλας Χαλκιά. Και όλοι μαζί πέτυχαν τον τίμιο στόχο :
Μια ποιοτική παράσταση για παιδιά και εφήβους…και εν τέλει για ενήλικες.
Δώρα Κάσσα - Παπαδοπούλου
Φιλόλογος

...............................................................

Φωτογραφίες : Σοφία Πίτατζη, Απόστολος Παρασκευάς













Σημείωση : Η σελίδα θα ενημερώνεται, κατά το δυνατόν, διαρκώς....



ΜΕΝΕΛΑΟΣ ΛΟΥΝΤΕΜΗΣ (1906-1977)
Βιογραφικό Σημείωμα

Ο Μενέλαος Λουντέμης γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη. Το πραγματικό του όνομα ήταν Δημήτρης Βαλασιάδης και προερχόταν από εύπορη οικογένεια της Πόλης που χρεοκόπησε μετά από την εγκατάστασή της στο ελληνικό κράτος. 
Σε παιδική ηλικία έζησε για λίγο στο κρατικό οικοτροφείο της Έδεσσας, σύντομα όμως μπήκε στη βιοπάλη (γραμματοδιδάσκαλος, ψάλτης, εργάτης στα τεχνικά έργα του Γαλλικού ποταμού). Πήρε μέρος στην Εθνική Αντίσταση και εντάχθηκε στο ΕΑΜ, όπου διετέλεσε και γραμματέας της οργάνωσης διανοουμένων. Κατά τη διάρκεια του εμφυλίου εξορίστηκε στη Μακρόνησο και τον Άη Στράτη και το 1958 πέρασε από δίκη για το βιβλίο του Βουρκωμένες μέρες. Από το 1958 ως τη μεταπολίτευση του 1974 έζησε αυτοεξόριστος στη Ρουμανία, ενώ κατά τη διάρκεια της δικτατορίας του Παπαδόπουλου του είχε αφαιρεθεί η ελληνική ιθαγένεια. Πέθανε στην Αθήνα, ενώ οδηγούσε, από καρδιακή προσβολή. 
Την πρώτη του εμφάνιση στη λογοτεχνία πραγματοποίησε γύρω στο 1930 με δημοσιεύσεις ποιημάτων και διηγημάτων στο περιοδικό Νέα Εστία. Το 1938 εξέδωσε τη συλλογή διηγημάτων Τα πλοία δεν άραξαν, για την οποία τιμήθηκε με το Μέγα Κρατικό Βραβείο Πεζογραφίας. Τιμήθηκε επίσης με το βραβείο της Χρυσής Δάφνης Πανευρώπης (Παρίσι, 1951). Το σύνολο του έργου του καλύπτει όλα σχεδόν τα είδη του γραπτού λόγου (πεζογραφία, ποίηση, δοκίμιο, θέατρο, παιδική λογοτεχνία, μετάφραση κ.α.). 
Ο Μενέλαος Λουντέμης ανήκει στους Έλληνες λογοτέχνες του μεσοπολέμου που στράφηκαν προς τον κοινωνικό ρεαλισμό. Η ιδιοτυπία του έργου του έγκειται στον "ερασιτεχνικό" τρόπο γραφής, τον οποίο υπηρέτησε εν πλήρει συνειδήσει, καθώς ο ίδιος υποστήριζε πως δε τον ενδιαφέρει η Τέχνη αλλά η καταγραφή της πραγματικότητας και η κατάδειξη της κοινωνικής ανισότητας. Παρόλα αυτά στο σύνολο του έργου του δεσπόζει η τάση του να στρέφεται εξ’ ολοκλήρου γύρω από ένα κεντρικό πρόσωπο - αφηγητή (που συνήθως παραπέμπει στον ίδιο τον συγγραφέα), που ανήκει στους περιθωριακούς τύπους των καταπιεσμένων κοινωνικά στρωμάτων και το οποίο μας δίνει την προσωπική του οπτική της μοναξιάς, του ανεκπλήρωτου του έρωτα και της δυστυχίας του κόσμου. 
Το έργο του είναι έντονα επηρεασμένο από την ευρωπαϊκή λογοτεχνία του ρεύματος του σοσιαλιστικού ρεαλισμού (Κνουτ Χάμσουν, Μαξίμ Γκόρκι, Παναΐτ Ιστράτι κ.α.) : ρεαλιστική απεικόνιση τοπίων και προσώπων με έντονη αισθηματολογία που αγγίζει κάποτε το μελοδραματισμό, βιωματική γραφή, ηθογραφικά και συμβολικά στοιχεία. Σε έργα του, όπως το "Συννεφιάζει" και το "Ένα παιδί μετράει τ’ άστρα", αξιοσημείωτη είναι η ψυχογραφική τεχνική του που δημιουργεί ολοκληρωμένους χαρακτήρες και η αφηγηματική δύναμη.


Πηγή : ΕΘΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΒΙΒΛΙΟΥ

........................................................................................

ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΟΜΟΤΗΝΗ

Η θεατρική παράσταση "Ένα παιδί μετράει τ΄άστρα" του Μενέλαου Λουντέμη της Παιδικής Σκηνής του Νέου Θεάτρου Θεσσαλονίκης θα παρουσιαστεί στην Κομοτηνή ως εξής :

1. Το έργο με βάση το ενδιαφέρον που θα εκδηλωθεί από τα σχολεία του νομού θα παρουσιαστεί την Τετάρτη 7 & την Πέμπτη 8 Μαρτίου 2018 σε πρωινές παραστάσεις (Ώρα 9.00 π.μ. & 11.00 π.μ.) στο Πολιτιστικό Κύτταρο - ΡΕΞ,  για να το παρακολουθήσουν οι μαθητές, μέσα στο διδακτικό ωράριο, με μειωμένο εισιτήριο 6 ευρώ καθώς και με εισιτήρια του Ο.Γ.Α. που χορηγούνται δωρεάν από τα Κ.Ε.Π.

2. Το έργο με βάση και πάλι το ενδιαφέρον που θα εκδηλωθεί από Συλλόγους εργαζομένων (π.χ. σε Δήμους, Περιφέρεια, Τράπεζες, Επιχειρήσεις) ή από Επιστημονικούς Συλλόγους ή από άλλους φορείς του νομού θα παρουσιαστεί και σε απογευματινή παράσταση την Τετάρτη 7 Μαρτίου 2018 (Ώρα 7.00 μ.μ.) στο Πολιτιστικό Κύτταρο - ΡΕΞ, για να το παρακολουθήσουν παιδιά και ενήλικες - μέλη των Συλλόγων, με μειωμένο εισιτήριο 7 ευρώ καθώς και με εισιτήρια του Ο.Γ.Α. που χορηγούνται δωρεάν από τα Κ.Ε.Π.

3. Το σχετικό ενδιαφέρον πρέπει να δηλωθεί αμέσως στην κ. Τζένη Χαλκιά, Διευθύνουσα Σύμβουλο του Νέου Θεάτρου Θεσσαλονίκης στα τηλέφωνα : 6977445161, 2310222299 και στο e-mail : info@neotheatro.gr.

Το τρέιλερ της παράστασης