Π.Κ.Ρ. - Πρόγραμμα Οκτωβρίου 2017

Σας ανακοινώνουμε το Πρόγραμμα των εκδηλώσεων που θα πραγματοποιηθούν στο Στέκι της Πολιτιστικής Κίνησης Ν. Ροδόπης (Φιλίππου 31, δίπλα στο 3ο Λύκειο) τον Οκτώβριο του 2017 και σας προσκαλούμε να το παρακολουθήσετε :

1. Κυριακή 8 Οκτωβρίου 2017, ώρα 8.00 μ.μ.
ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΛΕΣΧΗ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ Ν. ΡΟΔΟΠΗΣ
ΠΡΟΒΟΛΗ ΤΟΥ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ : 
"Το κορίτσι που μου έσωσε τη ζωή" (The girl who saved my life)

Το ωριαίο ντοκιμαντέρ "Το κορίτσι που μου έσωσε τη ζωή" (The girl who saved my life), παραγωγής Δανίας 2016, έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν οι φίλοι της Κινηματογραφικής Λέσχης μας. 
Τον Αύγουστο του 2014, ο κινηματογραφιστής Χογκίρ Χιρορί επιστρέφει από τη Σουηδία, όπου ζει με την έγκυο γυναίκα του, στην πατρίδα του, το Ιρακινό Κουρδιστάν, για να κάνει γυρίσματα για τις θηριωδίες του ISIS. Πάνω από 1,5 εκατομμύριο άνθρωποι έγιναν πρόσφυγες για να γλιτώσουν και τώρα ο ίδιος κατευθύνεται στα βουνά,  όπου κρύβονται εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπων χωρίς φαγητό ούτε νερό, περικυκλωμένοι από τον ISIS. Πηγαίνοντας προς το ελικόπτερο, βρίσκει στο δρόμο του ένα 11χρονο κορίτσι πεσμένο στο έδαφος κάτω από τον καυτό ήλιο. Αποφασίζει να μείνει για να τη βοηθήσει και δεν ανεβαίνει στο ελικόπτερο, το οποίο συνετρίβη. Έτσι, το κοριτσάκι του έσωσε τη ζωή. Αργότερα, ψάχνοντας να το ξαναβρεί, συναντά θύματα των θηριωδιών του ISIS και καταγράφει τις ρημαγμένες ζωές τους.
Ο σκηνοθέτης ήταν από τους πρώτους που κατέγραψε την κτηνωδία των Ισλαμιστών και βοήθησε να αφυπνιστούν οι συνειδήσεις και οι άνθρωποι να αρχίσουν να βοηθούν τους πρόσφυγες που έφευγαν για να γλιτώσουν από τον απόλυτο τρόμο του ISIS.
To ντοκιμαντέρ βραβεύτηκε με το Βραβείο Καλύτερου Ντοκιμαντέρ στο Κινηματογραφικό Φεστιβάλ του Γκέτεμποργκ.
Η είσοδος είναι ελεύθερη. Η προβολή γίνεται σε συνεργασία με τη Σουηδική Πρεσβεία.

2. Παρασκευή 13 Οκτωβρίου 2017, ώρα 7.30 μ.μ.
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ ΤΗΣ ΜΑΡΙΑΣ ΨΩΜΑ - ΠΕΤΡΙΔΟΥ 
"ΔΕΥΤΕΡΟ ΖΕΥΓΑΡΙ ΦΤΕΡΑ"

Το βιβλίο της Μαρίας Ψωμά - Πετρίδου συνιστά μια απρόβλεπτη ιστορία στα όρια μεταξύ πραγματικότητας και μυθοπλασίας, καλώντας τον αναγνώστη να την απολαύσει αισθητικά, αφήνοντάς τον ταυτόχρονα ελεύθερο να την αποκωδικοποιήσει σύμφωνα με τις δικές του ορίζουσες. Κι ενώ διαδραματίζεται σε ένα σύγχρονο προς εμάς περιβάλλον, όπου θα αναγνωρίσει κανείς στιγμές από την τρέχουσα ιστορία της χώρας αλλά και από την προσωπική ιστορία όλων μας, καταφέρνει να ασχολείται με ζητήματα που παραμένουν διαχρονικά έξω από την ιστορία και τις εποχές αφού απασχολούν διαρκώς τον άνθρωπο τόσο σε επίπεδο πνεύματος όσο και σε επίπεδο διεκπεραίωσης της καθημερινότητας.
"Ένας απροσδόκητος θάνατος πόσες ανατροπές μπορεί να επιφέρει; Αυτός που πεθαίνει ξαφνικά παύει και να υφίσταται; Οι δικοί του άνθρωποι πώς διαχειρίζονται ότι πέτυχε κι ότι άφησε στη μέση;
Όταν το νήμα της ζωής του Λευτέρη Σλίπερη κόβεται απρόσμενα στα 54 του χρόνια, η γυναίκα του η Λίνα βυθίζεται σε μια νύχτα σε αχαρτογράφητα νερά, τόσο σε προσωπικό επίπεδο όσο και σε σχέση με την επιχείρηση του άντρα της. Πυκνή ομίχλη σκεπάζει την μέχρι χθες διαυγή καθημερινότητα της. Οι συμπεριφορές συγγενών και συνεργατών μεταβάλλονται. Ίσκιοι από το παρελθόν εμφανίζονται απειλητικοί. Η κρίση στην οποία εισέρχεται η χώρα σκοτεινιάζει ακόμη περισσότερο το τοπίο. Αβεβαιότητα, ανασφάλεια και άγνοια σφίγγουν τον κλοιό γύρω από την ίδια και τον γιό της. Θα καταφέρει να παλέψει για διέξοδο; Ο Λευτέρης θα της δώσει το χέρι του; Κι ο Κωνσταντής τι θέση θα πάρει; Θα αποκοπεί ή θα συνδεθεί;" 
Η Μαρία Ψωμά - Πετρίδου γεννήθηκε και ζει στη Θεσσαλονίκη. Έχει εκδώσει την ποιητική συλλογή "Ισόβια Θητεία" το 2006, από τις εκδόσεις Ερωδιός και τη συλλογή διηγημάτων "Και να βρεθεί θα με κυνηγάει" από τις εκδόσεις "Παράξενες Μέρες".
Για το βιβλίο της αλλά και για τις Λέσχες Ανάγνωσης της Θεσσαλονίκης θα μιλήσει η ίδια η συγγραφέας.
Θα είναι τιμή μας να παραβρεθείτε. 
Θα σας υποδεχτούμε με καφέ και κεράσματα.


3. Κυριακή 15 Οκτωβρίου 2017, ώρα 8.00 μ.μ.
ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΛΕΣΧΗ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ Ν. ΡΟΔΟΠΗΣ
ΠΡΟΒΟΛΗ ΤΗΣ ΤΑΙΝΙΑΣ : "Ashik Kerib" (Ο φτωχός ασίκης)


Έγχρωμο
Διάρκεια : 73’ 
Έτος παραγωγής 1988 
Ηθοποιοί : Γιούρι Μγκογιάν, Ραμάζ Τσκιβάτζε, Σοφίκο Τσιαουρέλι,

Σκηνοθέτης : Σεργκέι Παρατζάνοφ 
"Στον ναό του σινεμά βρίσκει κανείς εικόνες, φως και αλήθεια. 
Σ’ αυτόν τον ναό ο Παρατζάνοφ είναι τελετάρχης" - Ζαν Λικ Γκοντάρ
Ο Σεργκέι Παρατζάνοφ (1924-1990) παραμένει ένας από τους μεγάλους ποιητές του κινηματογράφου ακολουθώντας έναν απολύτως προσωπικό δρόμο απέναντι στους κανόνες της σοβιετικής εξουσίας, πληρώνοντας γι’ αυτό βαρύ τίμημα.
Με καταγωγή από την Αρμενία μεγαλωμένος στη πολυπολιτισμική Τιφλίδα της Γεωργίας σπούδασε κινηματογράφο στο VGIK της Μόσχας. Όταν στη δεκαετία του 60 είδε τα "Παιδικά χρόνια του Ιβάν" του μέντορα του Αντρέι Ταρκόφσκι, αποκήρυξε τα φιλμ που είχε γυρίζει τη προηγούμενη δεκαετία και αφοσιώθηκε στο δικό του ποιητικό σύμπαν, αναπτύσσοντας ένα εντελώς προσωπικό στυλ που ενσωμάτωσε μοναδικά το φολκλόρ, τον βωβό κινηματογράφο, τις τάσεις του Ευρωπαϊκού και Ρωσικού καλλιτεχνικού σινεμά, το σουρεαλισμό, τη μεσαιωνική παράδοση, τα Γεωργιανά και Ουκρανικά λαϊκά μοτίβα.
Ως τον θάνατο του πρόλαβε να γυρίσει τέσσερις ταινίες, μετά τη δεύτερη στάλθηκε στο κάτεργο με διάφορες κατηγορίες, καθώς η απόκλιση των δύο πρώτων έργων του από το Σοσιαλιστικό ρεαλισμό υπήρξε σκανδαλώδης. Στη δεκαετία του 80 το έργο του αναγνωρίστηκε σε όλο τον κόσμο αν και το μοναδικό του στυλ ήταν σχεδόν αδύνατο να ακολουθηθεί (Όπως έλεγε και ο ίδιος "όποιος προσπαθήσει να με μιμηθεί, χάθηκε"). Πάντως η προσέγγιση του σινεμά ως κατεξοχήν οπτικοακουστικού μέσου έκφρασης και όχι ως απλού αφηγηματικού εργαλείου, επηρέασε πολλούς μεγάλους δημιουργούς σε Ανατολή και Δύση.
Στη Γεωργία σήμερα, Ο Παρατζάνοφ τιμάται ως λαϊκός ήρωας με προτομές και ιδρύματα.
Το φιλμ της ταινίας παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα στη πλήρη του μορφή με σκηνές που έλειπαν από τις κόπιες και της τηλεοπτικές εκδοχές που κυκλοφορούσαν έως σήμερα, με τους αυθεντικούς διαλόγους και όχι με ρωσικό ντουμπλάρισμα, με πιστή απόδοση των ήχων και των χρωμάτων , όπως τα δημιούργησε ο μεγάλος κινηματογραφιστής.
Η ταινία :
Βασισμένο στο ομώνυμο ποίημα του μεγάλου Ρώσου ποιητή Μιχαήλ Λερμόντοφ, η τελευταία ταινία του Παρατζάνοφ, παρακολουθεί τις περιπέτειες ενός όμορφου μουσικού (ενός μενεστρέλου όπως αποκαλούνταν τότε, στα μεσαιωνικά χρόνια) που αναζητά πλούτο στη ξενιτιά προκειμένου να μπορέσει να πάρει τη κόρη του αυταρχικού πλούσιου Αγά της πατρίδας του. Δύο χρόνια πριν το θάνατο του (1990) ο Παρατζάνοφ βυθίζεται στα τοπία, τη γλώσσα και τις παραδόσεις του Αζερμπαϊτζάν, με μία ιστορία που θα μπορούσε κάλλιστα να προέρχεται από τις χίλιες και μία νύχτες. Ιπτάμενα χαλιά, περιπετειώδεις έρωτες και χωρισμοί, μοχθηροί πασάδες, αλλά και μερικοί αναχρονισμοί (σύγχρονα πολυβόλα, κινηματογραφικές κάμερες, μια χαλαρή αφήγηση με συχνή χρήση μεσότιτλων και πολλά κωμικά στοιχεία (πρόκειται άλλωστε για τη μοναδική ταινία του με happy end), αλλά κυρίως το διαρκές μουσικό χαλί ενός σχεδόν ψυχεδελικού ηλεκτρονικού - Οριεντάλ σάουντρακ, συνθέτουν ένα ταιριαστό απολαυστικό αποχαιρετισμό στο κινηματογραφικό σύμπαν του κορυφαίου ποιητή - σκηνοθέτη.
Είσοδος 3 ευρώ

4. Κυριακή 22 Οκτωβρίου 2017, ώρα 8.00 μ.μ.
ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΛΕΣΧΗ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ Ν. ΡΟΔΟΠΗΣ
ΠΡΟΒΟΛΗ ΤΗΣ ΤΑΙΝΙΑΣ : "Πέντρο Νούλα" 
Σκηνοθεσία : Κάρολος Ζωναράς 


Διάρκεια : 110’ - Ελλάδα, 2016 
Σενάριο : Κάρολος Ζωναράς, Κατερίνα Μπέη
Πρωταγωνιστούν : Κωνσταντίνος Ασπιώτης, Κάτια Λεκλέρκ Ο' Γουόλις, Πάνος Ευαγγελόπουλος, Αθηνά Παππά
Η ταινία :
Ένας νεαρός άντρας συνέρχεται έπειτα από αυτοκινητικό ατύχημα. Χωρίς να θυμάται τίποτα για το παρελθόν του, ξεκινά να μάθει ποιος είναι, έχοντας στη διάθεσή του ένα δικό του ιταλικό διαβατήριο με το όνομα "Πέντρο Νούλα", ένα σπασμένο κινητό, μια επιταγή και τη φωτογραφία μιας γυναίκας. Έκανε πρεμιέρα στην Αθήνα τον περασμένο Σεπτέμβριο στα πλαίσια του φεστιβάλ "Νύχτες Πρεμιέρας" και παίχτηκε επίσης στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης. Το σάουντρακ της ταινίας υπογράφει ο Σταμάτης Κραουνάκης.
Είσοδος 3 ευρώ




ΣΗΜΕΙΩΣΗ 

Σας υπενθυμίζουμε τις ημέρες και ώρες λειτουργίας των Ομάδων της Π.Κ.Ρ. :

- Κάθε Δευτέρα Ώρα 8.00 - 9.30 μ.μ. 
Ομάδα Παραδοσιακών Κρουστών - Διδάσκει ο Χρήστος Ναλμπάντης (6936196903)
Υπεύθυνη από το Δ.Σ. Ειρήνη Αραμπατζή (6945459372)

- Κάθε Τρίτη Ώρα 7.30 - 9.00 μ.μ. 
Θεατρική Ομάδα - Διδάσκει ο Χρήστος Γρόζος (6945538276) 
Υπεύθυνη από το Δ.Σ. Λίτσα Κυριαζίδου (6973647870)

- Κάθε Τετάρτη Ώρα 7.00 - 9.00 μ.μ. 
Εργαστήρι Γυναικών (Πλεκτική) - Διδάσκει η Εύη Τσιρίδου (6982097206)

- Κάθε Πέμπτη Ώρα 8.00 - 10.00 μ.μ. 
Ομάδες Παραδοσιακού Χορού
8.00 - 9.00 μ.μ. Ομάδα αρχαρίων
9.00 - 10.00 μ.μ. Ομάδα προχωρημένων
Τεχνικά υπεύθυνος Γιώργος Μαυρίδης (6977616596) 
Διδάσκει η Ισμήνη Πετροπούλου (6972462657)
Υπεύθυνη από το Δ.Σ. Δώρα Κάσσα - Παπαδοπούλου (6975910734)

- Κυριακή Ώρα 8.00 - 10.00 μ.μ. 
Κινηματογραφική Λέσχη Πολιτιστικής Κίνησης Ν. Ροδόπης
Οι ημερομηνίες λειτουργίας καθορίζονται ανάλογα με τις προβολές των ταινιών. 
Υπεύθυνοι από το Δ.Σ. Σμαράγδα Λεοντή (6972254540) και Κώστας Κανακίδης (6977056078)


Με τιμή
Για το Δ.Σ.
  
        Ο Πρόεδρος                                                      Η Γεν. Γραμματέας
                                                              
Αφεντούλης Οικονομίδης                                   Δώρα Κάσσα - Παπαδοπούλου