Βαρέα & Ανθυγιεινά - Live

Η παρουσίαση του νέου cd του σχήματος από την Καβάλα 
"ΒΑΡΕΑ & ΑΝΘΥΓΙΕΙΝΑ" και …ένα σαφές μήνυμα.

Το Σάββατο, 24 Φεβρουαρίου 2018, ώρα 9.00 μ.μ., στο Στέκι της Πολιτιστικής Κίνησης Ν. Ροδόπης έγινε μια μικρή συναυλία σε δύο μέρη. 

Στο πρώτο μέρος παρουσιάστηκε το νέο cd του μουσικού σχήματος από την Καβάλα "ΒΑΡΕΑ & ΑΝΘΥΓΙΕΙΝΑ" με τίτλο "Επαρχιακά μπλουζ νόστου και ερώτων" και τραγούδια από το προηγούμενο cd τους με τίτλο "Βαρέα και Ανθυγιεινά". Με μουσικές χαμηλών τόνων που σμίγουν παραδοσιακά, ρεμπέτικα και έντεχνα μοτίβα οι : 
Γιώργος Παραπέρογλου - Ακορντεόν
Δημήτρης Κουκουμέριας - Ούτι, Νέυ
Μαρία Ευλαβή - Φωνή
Δημήτρης Ευφροσυνίδης - Κιθάρα
Βασίλης Ευφροσυνίδης - Κιθάρα, Φωνή
μας ταξίδεψαν στο δικό τους μουσικό σύμπαν, που διακρίνεται για την αισθητική και την ευαισθησία του. Τα τραγούδια τους δεν ξεσηκώνουν το κοινό, για να επιδοθεί σε χορευτικά λικνίσματα. Αντίθετα, γαληνεύουν την ψυχή και οι στίχοι τους δίνουν αρκετές αφορμές για βαθύτερες σκέψεις. Ιδιαίτερα μελωδική και εκφραστική ήταν η φωνή της Μαρίας Ευλαβή.

Στο δεύτερο μέρος της συναυλίας οι Καβαλιώτες Δημήτρης και Βασίλης Ευφροσυνίδης παρέμειναν στη σκηνή και μαζί τους έσμιξαν ο Εβρίτης στην καταγωγή Θανάσης Γκαϊφύλλιας (Κιθάρα, Φωνή), η Δραμινή Λία Τζιαμπάζη (Φωνή) και ο Κομοτηναίος Τάσος Καπζάλας (Πνευστά). Μαζί τους ήταν και ο Κομοτηναίος τραγουδοποιός Χαλήλ Μουσταφά, που θα συμμετείχε, αν η κορούλα του δεν είχε αποκοιμηθεί στην αγκαλιά του. 
Εδώ, η επιλογή των τραγουδιών έγινε από τον Θανάση Γκαϊφύλλια και είχε τη μορφή ενός μουσικού οδοιπορικού που αγκάλιαζε όλη την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, από τις όχθες του Έβρου μέχρι τις περιοχές της Καβάλας και της Δράμας. Και το μήνυμα για όσους ξέρουν ανάγνωση ήταν απλό και σαφές :
"…εμείς δεν τραγουδάμε για να ξεχωρίσουμε, αδελφέ μου, απ’ τον κόσμο. Εμείς τραγουδάμε για να σμίξουμε τον κόσμο." 
Σε πείσμα των ημερών που θέλουν θρυμματισμένους και αλληλοσυγκρουόμενους πολιτικούς ηγέτες, οπαδούς κομμάτων και ομάδων αλλά και δημοσιογράφους των μέσων ενημέρωσης, οι μουσικοί επέλεξαν τη συνεργασία "αλά μπρατσέτα" και τα τραγούδια εκείνα που λειτουργούν ενωτικά για το κοινό.
Προσωπικά, αυτή η στάση ενότητας και συνοχής των μικρών ομάδων πιστεύω ότι είναι μια νέα μορφή κοινωνικής ευαισθησίας και αντίστασης στο πνεύμα της διάλυσης και της αντιπαλότητας που καλλιεργείται συστηματικά και επίμονα από πολλούς φορείς εξουσίας.
Εύγε σε όλους τους συντελεστές της όμορφης αυτής συναυλίας!

Δώρα Κάσσα - Παπαδοπούλου, Φιλόλογος

Φωτογραφίες







Βίντεο