Zendaya

Η Zendaya Maree Stoermer Coleman -γνωστή απλά ως Zendaya- είναι Αμερικανίδα ηθοποιός, μοντέλο, χορεύτρια και τραγουδίστρια. 
Γεννήθηκε την 1η Σεπτεμβρίου του 1996 στο Oakland της Καλιφόρνια των Η.Π.Α. από την εκπαιδευτικό Claire Stoermer και τον μουσικό παραγωγό Kazembe Ajamu Coleman. Ο πατέρας της είναι Αφροαμερικανός και η οικογένειά του είναι από το Αρκάνσας. Η μητέρα της, η οποία είναι λευκή, έχει γερμανική, ιρλανδική, αγγλική και σκωτσέζικη καταγωγή. Η Zendaya έχει πέντε μεγαλύτερα ετεροθαλή αδέλφια από την πλευρά του πατέρα της, τους Julien και Austin Stoermer Coleman και τις Katianna, Kaylee και AnnaBella Stoermer Coleman.

Το όνομα Zendaya (Ζεντέγια) σημαίνει "Δίνω ευχαριστώ" στη γλώσσα της αφρικανικής φυλής Shona. Η Shona ανήκει στην οικογένεια των γλωσσών Bantu και ομιλείται κυρίως στη Ζιμπάμπουε, στη Μοζαμβίκη και στη Ζάμπια. Είναι η μητρική γλώσσα του 75% των κατοίκων της Ζιμπάμπουε. 

Η Zendaya ξεκινάει τις σπουδές της στο Oakland School for the Arts και συμμετέχει σε διάφορες θεατρικές παραστάσεις.

Η καριέρα της ως μοντέλου στον χώρο του θεάματος αρχίζει στις εταιρείες Macy's, Mervyn's και Old Navy. Συμμετέχει σε διαφημιστικό σποτ για την προώθηση των παιχνιδιών της τηλεοπτικής σειράς ICarly και ως χορεύτρια σε διαφημιστικό σποτ της εταιρείας Sears μαζί με την Selena Gomez

Στις αρχές του 2009 συνεργάζεται με το αμερικανικό παιδικό μουσικό συγκρότημα Kidz Bop στο cover του βιντεοκλίπ για το τραγούδι Hot Ν Cold της Katy Perry. Τον Νοέμβριο του ίδιου χρόνου περνάει από οντισιόν για τον ρόλο της CeCe Jones στην τηλεοπτική σειρά Dance Dance Chicago, η οποία αργότερα μετονομάζεται και κυκλοφορεί ως Shake It Up. Στη σειρά αυτή η Zendaya έχει τον ρόλο της Rocky Blue και η Bella Thorne τον ρόλο της CeCe Jones. Το Shake It Up κάνει πρεμιέρα στις 7 Νοεμβρίου 2010 και μετράει συνολικά 6.2 εκατομμύρια θεατές.  

Το 2011 η Zendaya κυκλοφορεί ένα προωθητικό ανεξάρτητο τραγούδι, το Swag It Out, ενώ λίγο αργότερα την ίδια χρονιά κυκλοφορεί και το τραγούδι Watch Me με την Bella Thorne

Το 2012 έρχεται ο πρώτος ρόλος της στην τηλεταινία Frenemies του Disney Channel. Την ίδια χρονιά κυκλοφορεί πέντε τραγούδια με την Bella Thorne στο πλαίσιο της σειράς Shake It Up και αυτά είναι τα: Something To Dance For, Live 2 Dance, Made In Japan, Same Heart και Fashion Is My Kryptonite. Τέλος, συμμετέχει σε ένα επεισόδιο της σειράς A.N.T. Farm και υπογράφει συμβόλαιο με τη δισκογραφική εταιρεία Hollywood Records.

Το 2013 συμμετέχει στο τηλεοπτικό σόου χορού Dancing with the Stars ως η νεότερη μέχρι τότε διαγωνιζόμενη. Την ίδια χρονιά δανείζει τη φωνή της στην ταινία Super Buddies και κυκλοφορεί το πρώτο της άλμπουμ ως τραγουδίστρια με τον τίτλο Replay.

Το 2014 παίζει στην τηλεταινία Zapped και εμφανίζεται ως γκεστ σε ένα επεισόδιο της τηλεοπτικής σειράς Project Runway.

Το 2015 κυκλοφορεί το τραγούδι Something New μαζί με τον Chris Brown, λανσάρει τη σειρά ρούχων Daya by Zendaya και πρωταγωνιστεί στη σειρά K.C. Undercover του Disney Channel, η οποία διαρκεί από το 2015 έως το 2018.

Το 2017 κάνει το κινηματογραφικό της ντεμπούτο στον ρόλο της Michelle στην ταινία Spider-Man: Homecoming, η οποία ξεπερνάει τα 117 εκατομμύρια δολάρια σε εισπράξεις κατά την πρώτη εβδομάδα της κυκλοφορίας της. Την ίδια χρονιά πρωταγωνιστεί μαζί με τον Hugh Jackman και τον Zac Efron στο βιογραφικό μιούζικαλ The Greatest Showman. Στην ταινία αυτή ερμηνεύει μαζί με τον Zac Efron το σάουντρακ Rewrite The Stars

Το 2019 πρωταγωνιστεί ως MJ στην ταινία Spider-Man: Far from Home, παίζει σε τρία επεισόδια της τηλεοπτικής σειράς μυστηρίου The OA και πρωταγωνιστεί στην τολμηρή δραματική τηλεοπτική σειρά Euphoria του HBO, στην οποία υποδύεται τη Rue Bennett, μια ομοφυλόφιλη έφηβη χρήστη ναρκωτικών. Για την ερμηνεία της στην συγκεκριμένη σειρά κερδίζει το 2020 το Primetime Emmy Awards Α' Γυναικείου Ρόλου σε Δραματική σειρά. Την ίδια χρονιά ξεκινάει τη συνεργασία της με την εταιρεία καλλυντικών Lancome.

Το 2021 πρωταγωνιστεί στη ρομαντική δραματική ταινία Malcolm & Marie και στην εντυπωσιακή ταινία Dune του Denis Villeneuve, στην οποία έχει τον ρόλο της Chani. Η ταινία έχει 10 υποψηφιότητας στα Όσκαρ του 2022 και κερδίζει τα 6 από αυτά: Ήχου, Οπτικών Εφέ, Σκηνογραφίας, Πρωτότυπης Μουσικής Επένδυσης, Μοντάζ και Διεύθυνσης Φωτογραφίας. Το δεύτερο από τα τρία μέρη της ταινίας αναμένεται να προβληθεί μέσα στο 2023. 

H Zendaya είναι ανύπαντρη. Υπάρχει η φήμη ότι είναι σε σχέση με τον ηθοποιό Tom Holland, πρωταγωνιστή των δύο τελευταίων ταινιών Spider-Man. Η ίδια ισχυρίζεται ότι αυτός είναι ο καλύτερός της φίλος και έρχονται κοντά ο ένας στον άλλον, όταν χρειάζεται. 



























































































































































































































Αλέξανδρος Παπαδόπουλος